Iako je menopauza potpuno prirodno stanje i normalna faza u životu svake žene, njeni simptomi nam mogu prilično otežati svakodnevnicu i narušiti kvalitet života, što nas navodi da istražujemo koji su to preparati za menopauzu koji nas mogu lišiti muka. Ali često ni ne stignemo odmah do preparata jer imamo simptome koje nismo odmah u stanju da povežemo s menopauzom, pa pomislimo ili da nas je napala neka teška, neizlečiva bolest, ili da gubimo razum.

Razlog tome je što hormoni utiču na sve funkcije organizma, kao što su, na primer, stvaranje sinovijalne tečnosti i obnavljanje hrskavice zglobova, pa kada sredinom četrdesetih počne da nam opada nivo estrogena i progesterona, možemo se iznenaditi kada ujutru, dok ustajemo iz kreveta, osetimo da su nam zglobovi kruti i bolni. Isto tako, hormoni utiču na gradnju kolagena i elastičnost kože, pa upravo zato s prvim znacima menopauze primećujemo i da nam se produbljuju bore a obrazi prepuštaju zakonu gravitacije. Hormoni su odgovorni i za naš metabolizam, i s njihovim padom primećujemo da nam se remeti varenje, da se vrlo lako talože masne naslage oko struka, a da nismo u stanju da ih skinemo nakon kratke dijete, kao što smo nekada mogle. Ono što je sigurno je da hormoni, u samom svom središtu, reproduktivnim organima, izazivaju najvidnije promene: ciklus se proređuje, menstruacija počinje da izostaje, sve je češće slaba i bledunjava a ponekad bude i preobilna. Ciklus oscilira baš kao i sami hormoni koji donose buru u obliku naleta vrućine, obilnih preznojavanja, nesanice, ali najverovatnije najteže promene su one koje dolaze na mentalnom nivou.

KOJI SIMPTOMI NAJTEŽE PADAJU?

Zaboravnost, nervoza, anksioznost, pad energije, letargija, depresija, iznenadni strahovi i napadi panike i veliki pad samopouzdanja mogu takođe biti česti simptomi menopauze, koji nas mogu navesti da pomislimo da je to to, život više nema smisla i radost nam se više nikada neće vratiti. I opet, hormoni kao hormoni, utiču na sve hemijske procese u organizmu, i često rade u sprezi, pa baš u ovom periodu osetimo da nas, uz progesteron i estrogen, napuštaju i „hormoni sreće“.

Žena u menopauzi oseća simptome

Svi ovi simptomi, ako ih ne osvestimo i preuzmemo kontrolu nad situacijom, mogu nas uvesti u začarano kolo u kom nas letargija sprečava da budemo fizički aktivni i zdravo se hranimo, što nas baci u još dublji ponor, jer se lako ugojimo, a visok indeks telesne mase vrlo lako okida metabolički sindrom, dijabetes tipa dva i dovodi do stvaranja plaka u arterijama. Isto tako, gojaznost će nam još više urušiti samopouzdanje i pojačati osećaj letargije i beznađa…

Veoma je važno da shvatimo da, ne samo da početak menopauze ne znači kraj naše radosti i uživanja u životu, već predstavlja početak perioda kada otkrivamo potpuno novu sebe, nove svrhe života i nove radosti. Kada svesno sagledamo svoje simptome i dobro razumemo šta nam se dešava i zašto, dolazimo do jednog potpuno novog mentalnog sklopa kada počinjemo da uviđamo da su naše prethodne „životne greške“ zbog kojih smo se ranije kajale, zapravo bile sjajne lekcije koje su nas naučile kako da se postavimo prema sebi i drugima i kako da to iskustvo primenimo ubuduće. Zapravo, često u ovom periodu izjavimo ono čuveno „e, da mi je ranije bila ova pamet!“…

I upravo u tom trenutku shvatimo da su simptomi koje osećamo mala cena koju plaćamo za ovo iskustvo i životnu mudrost. Ono što je najbolje je što te simptome možemo ublažiti ili otkloniti na prirodan način. Zato su tu preparati za menopauzu na bazi lekovitog bilja.

PREPARATI ZA MENOPAUZU IZ LABORATORIJE HERBA SVETA

Stručnjaci Herba Sveta krerali su brojne preparate – tinkture, kapsule, kreme i serume na bazi lekovitog bilja, a najviše njh je namenjeno ženama. Pored preparata koji se mogu koristiti tokom reproduktivnog perioda – Femisan A kapi i kapsula, tu su i oni namenjeni upravo ženama čiji reproduktivni period se bliži kraju i stupaju na prag menopauze: Femisan B kapi i Femisan Gold kapsule. Izbor je veliki, ali često nismo u stanju da se odlučimo koji preparat je najbolji za nas.

Još imam ciklus ali osećam simptome

Pre svega, dok još ne uđemo u perimenopauzu – period koji prethodni menopauzi kada još uvek imamo ciklus ali se on vidno proređuje i počinjemo da osećamo simptome poput valunga, preznojavanja, nervoze i nesanice, dobro je da radimo na tome da što duže zadržimo zaštitno dejstvo hormona. Kao što smo videli, hormoni utiču na brojne funkcije u organizmu, i kada progesteron i estrogen potpuno opadnu, ne samo da gubimo reproduktivne sposobnosti već postajemo i podložnije bolestima koje vrebaju u menopauzi: kardiovaskularnim poremećajima – visokom krvnom pritisku i holesterolu, aterosklerozi, angini pektoris, infarktu, kao i poremećaju nivoa insulina u krvi što može dovesti do metaboličkog sindroma ili dijabetesa. Verovatno jedan od najpodmuklijih poremećaja koji je čest u menopauzi je osteoporoza koje postanemo svesne tek nakon što padnemo, polomimo neki od ekstremiteta pa se na snimku otkrije da su nam se kosti proredile, postale porozne i veoma sklone lomovima.

Preparati koji nam mogu pomoći da što duže održimo dobar nivo polnih hormona su Femisan A i Femisan Gold. Femisan A je pre svega namenjen ženama u reproduktivnom periodu, on jača matericu i jajnike, ali isto tako, podstičući rad jajnika, doprinosi i dobrom lučenju hormona i njihovom balansu. Femisan A možemo koristiti sve do potpunog ulaska u menopauzu.

Femisan Gold sadrži fitoestrogenske biljke: divlji jam, cimicifugu, konopljiku, hmelj, kao i biljke koje jačaju imunitet i štite od nastanka poremećaja – žen šen i anđeliku. Fitoestrogenske biljke u svom sastavu imaju jedinjenja koja po svojoj funkciji i strukturi imitiraju dejstvo polnih hormona, a istraživanja su pokazala da vrlo uspešno mogu da zamene hormonsku supstitucionu terapiju, kao i da se njihovom dugotrajnom upotrebom mogu sprečiti oboljenja kojima su žene sklone u klimakterijumu. Jedan od simptoma menopauze je i suva sluznica vagine, a fitoestrogenske biljke i na taj simptom dokazano uspešno utiču. Ove biljke pospešuju i lučenje dopamina, „hormona sreće“, podižu energiju, deluju antidepresivno, sprečavaju kognitivno propadanje, štite kardiovaskularni sistem… Njihovo dejstvo je široko i holističko, pa ih možemo koristiti i tokom reproduktivnog perioda za jačanje plodnosti. Tada možemo kombinovati Femisan A i Femisan Gold.

Femisan Gold i Femisan B, karakteristike

Još imam ciklus, ali imam i miome

Ali šta nam je činiti s fitoestrogenskim biljkama koje su u sastavu preparata Femisan Gold ako imamo neke poremećaje izazvane viškom estrogena, kao što su miomi ili endometrioza? Inicijalna klinička istraživanja pokazala su da se fitoestrogeni „nadmeću“ s našim estrogenima kako bi se vezali za estrogenske receptore, i na taj način zapravo imaju antiestrogensko dejstvo. Dalja istraživanja utvrdila su da u telu postoje dva različita tipa estrogenskih receptora, naučnici su ih nazvali alfa i beta. Alfa je klasični estrogenski receptor, dok je beta novootkriveni, za koji je utvrđeno da se više vezuju fitoestrogeni, za razliku od estrogena koji su već prisutni u našem organizmu. Upravo fitoestrogeni koji se vezuju za beta receptore imaju zaštitno dejstvo i pozitivno utiču da ne dođe do estrogenski zavisnih poremećaja, uključujući i karcinom dojke. Svakako, ako imamo bilo kakav poremećaj, poput mioma na materici ili endometrioze, obilna krvarenja ili smo prošle histerektomiju, važno je da se posavetujemo sa svojim ginekologom pre upotrebe. Herba Svet ima rešenje i ukoliko nam lekar kaže da ne koristimo fitoestrogene: Femisan B.

Nemam više ciklus, ali osećam simptome

Koji su nam preparati za menopauzu dostupni kad je menstruacija potpuno prestala a simptomi su se još uvek zadržali, ili ih više nema ali ipak želimo da se dodatno zaštitimo od poremećaja kojima smo sklonije u menopauzi? Zvanično, u menopauzu ulazimo godinu dana nakon poslednje menstruacije. To ne znači da će valunzi potpuno prestati, ali će verovatno biti blaži nego u svojim prvim naletima. Simptomi se mogu smenjivati i neki nas mogu iznenaditi tek kasnije. Preparat koji možemo bezbedno koristiti od prvog simptoma u perimenopauzi i dok imamo ciklus, preko perioda kad je ciklus potpuno prestao, ali i kasnije tokom poznijih godina zarad zaštite svog opšteg zdravlja je Femisan B. Pored biljaka koje umiruju nervni sistem i poboljšavaju kognitivne funkcije, kao što su valerijana i matičnjak, Femisan B sadrži neven i hajdučku travu koji nam pomažu da se prilagodimo promenama i deluju preventivno kod dijabetesa, digestivnih problema i kardiovaskularnih oboljenja, i, najvažniju biljku od svih – belu imelu koja sprečava pojavu upala, štiti kardiovaskularni sistem, jača imunitet i dokazano sprečava širenje kancerogenih ćelija. Sve ove biljke svojim sinergetskim dejstvom umiruju, omogućavaju dobar san, smiruju valunge i preznojavanja, smanjuju ukočenost i bol u zglobovima i štite metabolizam. Femisan B je i siguran izbor kada imamo estrogenski zavisne poremećaje kao što su miomi, dok se oporavljamo nakon histerektomije ili ako iz bilo kog razloga ne možemo da uzimamo fitoestrogenske preparate.

I Femisan B je moguće kombinovati s Femisanom Gold ako želimo da dodatno umirimo prenapetost nervnog sistema i bolje spavamo, a moguća je i kombinacija Femisana A i Femisana B tokom reproduktivnog perioda u iste svrhe.

Preparati za menopauzu iz laboratorije Herba Sveta su tu, na nama je samo da odaberemo. I da zapamtimo da menopauza ne znači kraj radosti življenja, već upravo suprotno, početak novog doba koje će nas iznenaditi darovima koje nam nosi.

 

kapi ili kapsule