KONOPLJIKA

(Vitex agnus castus)

Kada nam hormoni naprave haos u organizmu, majka priroda ima svoj način da ih vrati u harmoniju. Fitoestrogeni su jedinjenja koja se nalaze u određenim biljkama, a koja imaju sposobnost oponašanja estrogena. Prisutni su i u namirnicama koje su u svakodnevnoj upotrebi, kao što su žitarice, mahunarke ili orašasti plodovi, a posebno su zastupljeni u nekim lekovitim biljkama. Jedna od njih je konopljika. Vitex agnus castus, žbunasta biljka koja može porasti i 5 metara u visinu iz porodice Lamiaceae (ranije svrstavana u porodicu Verbanaceae), hiljadama godina se koristi u tradicionalnoj medicini za regulisanje ciklusa kod žena, ali kao anafrodizijak, za smanjivanje polnog nagona kod muškaraca. Iz tog razloga njeni engleski nazivi su chaste tree (čedno drvo), chaste berry (čedna bobica) ili monk’s pepper tree (monahovo biber drvo), upravo zato što su je monasi često koristili da bi smanjili libido. Poreklo vodi s Mediterana odakle se brzo proširila širom Evroazije, a danas se gaji svuda kao ukrasna biljka. Iako uspeva u predelima gde nema jakih zima, čak i ako propadne zbog mraza iz korena će opet nići mladice i biljka će se brzo regenerisati. Naučnom imenu Vitex kumovao je Plinije stariji, ukazujući na gipkost grana konopljike koje se često koriste za pletenje korpi. Konopljika ima izduženo lišće i prelep, grozdasti ljubičasti cvet slatkog mirisa kog posebno vole pčele jer je medonosan.

KONOPLJIKA – ZA I PROTIV

Ova izuzetna biljka obiluje flavonoidima, posebno viteksinom, alkaloidima, glikozidima, diterpenima, uljima, i posebno steroidnim homonom, čime se potvrđuje njena tradicionalna upotreba. Konopljika dejstvom na hipofizu utiče na rast progesterona tako što direktno povećava nivo luteinizirajućeg hormona a inhibira folikul-stimulišući hormon i smanjuje nivo prolaktina. Tako ova biljka dokazano utiče na žensku plodnost, posebno kod žena koje pate od disbalansa u lutealnoj fazi ciklusa i imaju visok nivo prolaktina, zbog čega ne uspevaju da ostanu u drugom stanju. Ali, pošto može izazvati hiperstimulaciju jajnika, konopljika povećava i rizik od pobačaja. Zato je treba koristiti s oprezom. Takođe, nije podesna za žene koje koriste oralne kontraceptive jer može smanjiti njihovo dejstvo. Kako snižava nivo prolaktina, hormona koji je odgovoran za lučenje mleka, nije podesna ni za dojilje.

Ko onda može imati najviše koristi od konopljike? Žene u reproduktivnom periodu koje tokom PMS-a imaju osetljive i bolne grudi mogu se rešiti ovog neprijatnog simptoma pomoću ove biljke, upravo zahvaljujući njenoj sposobnosti da smanjuje nivo prolaktina koji ga izaziva. Može pomoći i kod drugih simptoma PMS-a kao što su nadimanje, grčevi, menstrualni bol u leđima i promene raspoloženja. Ali najviše koristi od nje imaju žene na ulasku u menopauzu.

SPAS U PERIMENOPAUZI

Perimenopauza je period kada počnu da se javljaju prvi simptomi menopauze kod žena, u drugoj polovini četrdesetih godina, pa sve do konačnog ulaska u menopauzu, zvanično godinu dana nakon poslednje menstruacije, koja u proseku nastupa oko 51. godine. Simptomi perimenopauze su brojni i neprijatni: valunzi, preznojavanje, nervoza, nesanica, anksioznost, promene raspoloženja, razdražljivost, zaboravnost, mentalna magla, bol u grudima, bol u zglobovima, glavobolja, suvoća kože, sluzokože, vaginalna suvoća… Od ovog perioda nadalje žene su posebno sklonije gojenju i podložnije poremećajima kao što su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja i osteoporoza.

Kako od početka perimenopauze nivo estrogena drastično opada, tako i ostali hormoni počinju da osciliraju, što za posledicu ima sve pomenute simptome ali i velike promene u menstrualom ciklusu – smanjena ili preobilna krvarenja. I tu na scenu stupa konopljika. Svojom sposobnošću da smanji nivo prolaktina, ova biljka dokazano uravnotežava ciklus, sprečava vaginalnu suvoću, bol u grudima, smanjuje intenzitet i učestalost glavobolja, ali i mentalne probleme koji su možda još i neprijatniji. Fitoestrogeni povoljno utiču na kognitivne sposobnosti, pa nam konopljika tako može pomoći da bistrije razmišljamo, lakše i bolje pamtimo i zadržimo fokus – što nam inače u perimenopauzi teško ide. Dejstvo konopljike na vazomotorne simptome – nalete vrućine i preznojavanje vrlo je efikasno i posebno korisno ženama koje iz bilo kog razloga ne mogu da koriste supstitucionu terapiju.

Konopljika je i snažan antioksidant – ona usporava starenje, sprečava oksidativni stres i atrofiju, a svojim jakim protivupalnim dejstvom kog ima zahvaljujući flavonoidu kasticinu sprečiće i bol u zglobovima i ostale inflamatorne procese koji su česti u ovom periodu. Esencijalno ulje viteksa ima i snažno antimikrobno dejstvo kojim pomaže organizmu da se izbori s patogenima. Još jedan razlog zbog kog bi žene u prelaznom periodu trebalo da prigrle konopljiku je i njeno dokazano svojstvo zaceljivanja i jačanja kostiju, što je dragoceno ako znamo da se s padom estrogena i kosti proređuju zbog čega raste rizik od osteoporoze. Neke žene tokom perimenopauze oscilacije hormona mogu bukvalno osetiti na sopstvenoj koži – preko akni. I tu konopljika može da pomogne, jer osim što smiruje hormone, deluje i antibakterijski. Nemačka Komisija E preporučuje 40mg konopljike na dan kao tretman protiv akni.

Iz svih ovih razloga konopljika je deo novog preparata iz laboratorije Herba Sveta namenjenog ženama kojma se bliži menopauza – Femisan Gold. Ovaj potpuno prirodni preparat uz konopljiku sadrži i ekstrakte divljeg jama, hmelja, cimcifuge, angelike i žen-šena, koji ženama u „zlatnom dobu“ svojim fitoestrogenskim dejstvom pomažu da što duže zadrže protektivno dejstvo hormona, pružaju holističku zdravstvenu zaštitu i preventivu, ali i otklanjaju neprijatne simptome menopauze. Femisan Gold – za bezbrižno zlatno doba mudrosti i iskustva!

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Femisan Gold kapsule, pakovanje
Konopljika, biljka sa izduženim listovima i grozdastim cvetovima ljubičaste boje