BELA IMELA

(Visci albi herba)

Kada bismo napravili konkurs za najmoćniju biljku, na vrhu rang-liste sigurno bi se našla bela imela. Naši preci su je slavili od pamtiveka i pripisivali joj magične moći, a moderna nauka je dokazala da je ta magija stvarna. Imela je sama po sebi neobična: nema koren, već raste kao parazit na drveću i iz njih crpi hranu. Da bi imela živela, neophodno je da ptica pojede zrelu bobicu, tako što će kljunom istisnuti meku opnu, a potom kljun sa lepljivim semenom obrisati o koru drveta. Kada se lepljivi sadržaj osuši i stvrdne, seme se čvrsto zakači za drvo i proklija, otimajući od svog domaćina hranljive materije i vodu.

Možemo je lako uočiti zimi, na ogoljenim krošnjama listopadnog drveća, jer je imela i dalje zelena. Njeni plodovi su veoma otrovni, ali sama biljka, kada se stručno pripremi, toliko je lekovita da ima moć da uništava čak i ćelije kancera. Interesantno je da lekovitost imele zavisi od toga na kom drvetu živi: lekovita je ona sa drveta jabuke, kruške i šljive, ali ne i ona sa četinara, vrbe, hrasta i lipe.

BELA IMELA, LEKOVITA SVOJSTVA

Ono što je uočeno u naučnim istraživanjima je da bela imela, naučnog imena Visci albi herba, stimuliše imuni odgovor na ćelijskom nivou i selektivno napada i uništava ćelije raka, dakle deluje kao citostatici. Zato se u brojnim klinikama zvanično koristi kao terapija kod malignih oboljenja i predkanceroznih stanja. Jedna studija je pokazala da je bela imela veoma korisan dodatak terapiji kod pacijentkinja koje boluju od karcinoma dojke. Ono što omogućava takvo dejstvo su viskotoksini – kardiotonični polipeptidi i lektini iz bele imele, koji utiču na granulocite koji uništavaju patogene ćelije. Standardna antikancerogena terapija inače upravo uništava granulocite, a samim tim i imunitet obolelog. Za razliku od nje bela imela, osim što eliminiše tumorne ćelije, štiti i jača imunitet i sprečava upale. Bela imela i rak nikako ne idu zajedno.

Pored suzbijanja malignih ćelija, imela ima moć i da:

  • stimuliše cirkulaciju, reguliše krvni pritisak i sprečava aritmiju
  • sprečava glavobolju, vrtoglavicu i grčeve
  • reguliše hormone
  • poboljšava metabolizam i otežano varenje, sprečava zatvor
  • normalizuje lučenje žuči
  • sprečava dijabetes
  • pospešuje rad limfnog sistema
  • otklanja valunge i razdražljivost
  • deluje na žlezde sa unutrašnjim lučenjem…

Dejstvo bele imele je široko: ona je prirodni vazodilatator – širi arterije i prokrvljuje telo. Zato je sjajna kod kardiovaskularnih oboljenja, kao lek i preventiva. Imela snižava krvni pritisak, deluje okrepljujuće na srčani mišić i pomaže izbacivanje viška vode iz organizma. Ova magična biljka smiruje grčeve, pomaže zarastanje rana i zaustavlja krvarenje, podstiče varenje i izbacivanje crevnih parazita, balansira hormone i pomaže kod dijabetesa. Kao efikasan diuretik može biti od pomoći kod oticanja, reume, upale zglobova i gihta. Ona je zaštitnik ženskog reproduktivnog sistema i jača kako žensku, tako i mušku plodnost, kod žena reguliše menstruaciju, a kod muškaraca pomaže kod erektilne disfunkcije.

BELA IMELA KAO LEK I PREVENTIVA

Brojna istraživanja su potvrdila snažno antivirusno dejstvo bele imele, pa je, s pojavom SARS-CoV-2 virusa, ponovo došla u centar pažnje. Najviše se koristi u Kini, s ciljem da se inhibira 3CLpro, glavni protein pomoću kog se virus širi u telu domaćina. Pored dokazane inhibitorne funkcije, njena uloga je najveća u zaštiti najosetljivijih: ono što je praksa potvrdila je da su pod najvećim rizikom od Covid-19 osobe koje već pate od nekih hroničnih oboljenja, naročito srčani bolesnici i dijabetičari. Zato je upravo tu dragoceno snažno dejstvo bele imele na žlezde s unutrašnjim lučenjem i kardiovaskularni sistem.

ZA ČISTA PLUĆA

Imela je tako najveći zaštitnik slabih i nemoćnih, pravi Robin Hud među biljkama. Ona je tu da nam osnaži imunitet i pomogne našem telu da se izbori sa spoljnim neprijateljima, ali i da izbalansira funkcije u nama samima. Naučnici su čak dokazali efikasnost ove lekovite biljke u suzbijanju respiratornih infekcija kod dece koje su posledica nuklearne katastrofe u Černobilju. Nakon terapije kod dece je uočen značajno snažniji imunitet.

Ona je tu da nam pomogne i kod obične prehlade ali i najkomplikovanijih oboljenja respiratornog trakta. Od velike pomoći je i kod pneumotoraksa – vazduha u plućnoj maramici koji izaziva kolaps pluća, što je čest problem kod starijih pacijenata, a posebno je korisno pomoćno sredstvo u terapiji kod obolelih od karcinoma pluća.

BELA IMELA, ISKUSTVA U MENOPAUZI

Jedna studija na životinjama pokazala je da bela imela efikasno smanjuje valunge ali i da doprinosi održanju mišićne mase i očuvanju zdravlja vitalnih organa u menopauzi. Ova biljka doprinosi zdravom metabolizmu masti i stabilizuje nivo insulina, što je veoma bitno za žene koje ulaze u menopauzu jer znamo da su u tom periodu, kada izgube protektivno dejstvo estrogena, posebno sklone taloženju masti u predelu stomaka, gubitku mišićne i koštane mase, dijabetesu i osteoporozi. Bela imela dokazano inhibira rast osteoklasta, ćelija koje razgrađuju i resorbuju kost. Pored toga, kod reume imela olakšava bolove i pomaže kod bolova u zglobovima koji su čest pratilac menopauze.

Pored sprečavanja osteoporoze, istraživanja su pokazala da bela imela ima još jednu supermoć: jedna studija proučavala je negativni uticaj ishrane sa visokim nivoom soli na srce, krvni pritisak, krvne sudove i bubrege i poremećaje koje izaziva. Međutim, pokazalo se da bela imela u potpunosti otklanja štetni efekat soli i uspostavlja zdravu telesnu težinu, čuvajući pritom organe i krvne sudove od oštećenja. Ona održava stabilnost crvenih krvnih zrnaca i leukocita u krvi i deluje protiv povišenog krvnog pritiska. Kako su žene u menopauzi mnogo podložnije kardiovaskularnim poremećajima, preventiva belom imelom je najbolji ulog u zdravlje i bezbrižnu starost. Svojim antitumornim delovanjem, ona će sprečiti i mogućnost razvoja malignih ćelija i stvaranja tumora u dojkama i ginekološkim organima, ili pomoći u terapiji tumora.

ČAJ OD IMELE ILI KAPI?

Ono što je važno je da je ne koristimo na svoju ruku, već da pripremu prepustimo stručnjacima. Čaj od imele se uzima sa obaveznim pauzama i tokom kraćeg vremena, pa su bela imela kapi uvek bolje rešenje, i to obavezno od pouzdanih proizvođača.

A kao i svo lekovito bilje, i bela imela najbolje deluje kada se udruži sa drugima. Upravo takvo, sinergetsko dejstvo bele imele, deo je Disana – prirodnog bioeliksira za jačanje imuniteta, očuvanje vitalnosti i zdravlja. Pored bele imele, u ovom prirodnom preparatu za naše zdravlje brinu se i bokvica, ehinacea, kopriva, matičnjak, angelika, čestoslavica i maslačak, zajedno s medom i vitaminom C. Osim što će nam pomoći da se izborimo s virusima, Disan će zaštititi naše disajne organe, pročistiti pluća, ublažiti i smiriti kašalj, podstaći cirkulaciju i mikrocirkulaciju, pročistiti krvne sudove, ali nas i umiriti i opustiti. Zato Disan pomaže i pušačima da se lakše odviknu od duvana.

Nervoza, lupanje srca, promene raspoloženja, nesanica, razdražljivost, valunzi, simptomi su koje prepoznaje svaka žena koja ulazi u menopauzu. Kod takvih stanja vam može pomoći Femisan B. Bela imela je jedna od 5 biljaka koje su sastavni deo ovog dragocenog preparata, uz hajdučku travu, matičnjak, neven i valerijanu. Ne samo da će Femisan B smiriti neprijatne simptome menopauze, već će delovati i preventivno kod poremećaja koji se često javljaju u prelaznom periodu. Baš kao što smiruje rad srca u Femisanu B, tako bela imela pomaže i u Leocardinu: ona tonizira srčani mišić, reguliše krvni pritisak, sprečava aritmiju i poboljšava cirkulaciju.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Femisan B kapi
disan biljne kapi
leocardin kapi
Bela imela, parazitska biljka s belim bobicama i zelenim lišćem

Druge naše biljke: