Tokoferol

Tokoferol: vitamin e

Kada je otkriven 1922. godine, pa izolovan i sintetisan 1938, prvo što je primećeno prilikom eksperimenata na pacovima bilo je da se bez njega oplođeno jajašce ne može pravilno razvijati i dovesti do rođenja živog mladunca. Njegova moć da daje život sažeta je i u naučnom nazivu tokoferol: od starogrčkog tokos – rođenje, i ferein – nositi, pa kada se te dve reči spoje dobije se značenje „izneti trudnoću“. Vitamin E ili tokoferol, dakle, vitamin je bez kog nema života. Dalja istraživanja utvrdila su brojne funkcije ovog vitamina, od kojih je verovatno najznačajnija njegova antioksidantna aktivnost.

Tokoferoli pripadaju klasi organskih hemijskih jedinjenja, konkretno metilisanih fenola, kojih ima ukupno 8, a od kojih je najzastupljeniji alfa-tokoferol. Ovaj vitamin koji je prisutan u biljnim uljima je liposolubilan (rastvoriv u masti), pa zato, kada ga unosimo putem hrane, potrebno je da obrok sadrži masti kako bi se pravilno apsorbovao. Kako su svi vitamini u našem organizmu u sprezi, tako i vitamin E doprinosi boljoj iskoristljivosti vitamina A, zaštiti vitamina B kompleksa i vitamina C od oksidacije, boljoj iskoristljivosti vitmaina K koji je važan za zdravlje kostiju, i neophodan je za niz funkcija, uključujući zaštitu kardiovaskularnog, nervnog i mišićnog sistema, produženje životnog veka crvenih krvnih zrnaca, zaštitu lipoproteina od oksidacije, očuvanje funkcija imunog sistema i prevenciju širenja malignih ćelija. Tokoferol je dragocen i u lečenju nekih retkih i neobičnih stanja, kao što je sindrom žutih noktiju koji se manifestuje limfedemom, nakupljanjem tečnosti u plućnoj maramici, usporenim rastom, žutilom i krivljenjem noktiju.

TOKOFEROL U HRANI

Vitamina E najviše ima u uljaricama i biljnim uljima: ulju pšeničnih klica, suncokreta, soje, semenki grožđa, u orašastim plodovima – bademu, lešniku, kikirikiju, semenkama bundeve, avokadu, ribi, naročito lososu i pastrmki, crvenoj paprici, zelenom lisnatom povrću… U normalnim okolostima, odraslim osobama treba oko 15 miligrama vitamina E na dan, pa ako unosimo nešto od navedene hrane, naša jetra će ga skladištiti za potrebe organizma i iskorišćavati po potrebi. Osobe koje uzimaju antikoagulante mogu imati deficit ovog vitamina, a njegovu apsorpciju mogu ometati lekovi za smanjenje nivoa holesterola.

Unosom hrane bogate vitaminom E pospešujemo imunitet svog organizma. Kako je tokoferol snažan antioksidant, njegova najbitnija uloga je da zaštiti ćelije od propadanja usled štetnog dejstva slobodnih radikala, procesa koji doprinosi starenju, malignim i kardiovaskularnim oboljenjima.
Međutim, tokoferol ne moramo unositi samo preko hrane – možemo ga nanositi i na kožu. I tada ovaj vitamin ima antioksidantno dejstvo, jača imunitet kože i štiti od upala, maligniteta i starenja, zbog čega je veoma zastupljen u dermatologiji i kozmetičkoj industriji.

KAKO VITAMIN E ŠTITI KOŽU?

Brojne kliničke studije koje su se bavile ulogom vitamina E u dermatologiji dokazale su da tokoferol štiti kožu od niza posledica štetnog efekta sunčevog zračenja tako što aktivno uništava slobodne radikale: on inhibira proizvodnju PGE2 (prostaglandina E2) i azotnih oksida, sprečava lipidnu peroksidaciju i edem izazvan UVB zracima, rečju – štiti epidermis od oksidativnog stresa. Dokazano je njegovo antitumorno i fotoprotektivno dejstvo, koje ne samo da ne dozvoljava nastanak melanoma, već i štiti kožu od propadanja i starenja izazvanog UV zracima i sprečava pigmentaciju što ima kako zdravstveni, tako i estetski efekat. To dejstvo duplira se u kombinaciji sa vitaminom C i ferulinskom kiselinom, zapravo ferulinska kiselina čak do 8 puta pojačava zaštitno dejstvo ovih vitamina.

tokoferol, kozmetičko ulje

Izlaganje UV zracima je glavni razlog fotostarenja kože, koje se spolja manifestuje pojavom kako dubokih tako i sitnih bora, naročito oko očiju i usta, opuštanjem kože i pojavom tamnih fleka. Koža se isušuje, gubi na elastičnosti i vidno ubrzano stari. Pored zaštitnog dejstva u ovom slučaju, tokoferol deluje protektivno i kod ozbiljnijih poremećaja kože: dokazano je da osobe sa vitiligom, psorijazom, atopijskim dermatitisom i aknama imaju niži nivo vitamina E u serumu u odnosu na osobe koje nemaju ove poremećaje. Antioksidantno i protivupalno dejstvo vitamina E pokazuje veliki potencijal kako u lečenju kožnih poremećaja i oštećenja, tako i u podmlađivanju kože. Razlog tome je što su upravo oksidativni stres i upala neki od mehanizama koji učestvuju u patogenezi poremećaja kao što je, na primer, atopijski dermatitis.

Kada su kozmetički preparati u pitanju, veoma je važan kvalitet i doza vitamina E u njima. Takođe, kako je vitamin E prilično nestabilan, odnosno osetljiv čim je izložen vazduhu i svetlosti, i samo pakovanje preparata je veoma važno. Ekskluzivna Devi kozmetika se upravo iz tog razloga pakuje u najsavremeniju ambalažu zaštićenu od svetlosti, s vakuumskom pumpicom koja ne dozvoljava prodor vazduha u sadržaj. Tokoferol je zastupljen u čak 20 kozmetičkih preparata koji nam dolaze iz laboratorije Herba Sveta, ali, moglo bi se reći da njegovo antioksidantno dejstvo najbolje dolazi do izražaja u Anti-Ox serumu, koji sadrži i sjajnu ferulinsku kiselinu koja pojačava sposobnost ovog vitamina da štiti kožu od negativnog dejstva slobodnih radikala. Pored tokoferola i ferulinske kiseline, ovaj serum sadrži najkvalitetniju hijaluronsku kiselinu, vitamin C u stabilnoj formi, skvalan, kao i ekstrakte ginka bilobe i koštica grožđa. Sinergetsko dejstvo ovih dragocenih sastojaka podiže imunitet kože i njenu otpornost na štetne agense iz spoljne sredine i ima snažan anti-age efekat – utiče na postepeno smanjivanje bora i jačanje strukture kože. Rezultat je svetliji, čistiji i ujednačeni ten, i glatka, elastična koža.

 

Devi kozmetika

Prethodni članak
Preparati za menopauzu
Sledeći članak
Progesterone
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro