MATIČNJAK

(Melissa officinalis)

Melissa officinalis, melisa, matičnjak, limun trava, pčelinja trava, pčelinja metvica, limunčica, čelinjak, čelinka… Ima je svuda oko nas i njena primena je veoma široka. A što je najvažnije, ova divna, mirisna biljka može nam vratiti veru u život.

Na jugu Evrope i severu Afrike poznat je više od dva milenijuma. Matičnjak je višegodišnja zeljasta biljka koja raste uz ograde, po šumarcima i uz naselja, a često ga ima u blizini košnica jer pčele vole njegove aromatične cvetiće kojih ima tokom celog leta. Po njima je dobio ime (melissa na starogrčkom znači pčela, a meli – med) i čuven je kao medonosna biljka.

Matičnjak, lek protiv napetosti

Arapi su ga prvi koristili kao lek i od njega pravili čaj protiv napetosti. U srednjem veku je bio naročito popularan, a opatice karmelićanke osmislile su čuvenu recepturu za takozvanu karmelićansku vodicu koja donosi dugovečnost, otklanja depresiju, lupanje srca, strah, zamor i nesvesticu. Sastojala se od alkohola, cvetova matičnjaka, limunove kore i korena anđelike, a naknadno bi joj se dodavao korijander, orašče, cimet i karanfilić.

Moris Mesege (Maurice Mességué), francuski herbalista i pionir herbalizma u severnoj Americi, poznat po krilatici Leči pacijenta a ne bolest!, gajio je posebnu naklonost prema matičnjaku. Melissu officinalis nazvao je kraljicom stimulativnih biljaka i glorifikovao njen širok spektar dejstava.

Osim što je izuzetna lekovita biljka, matičnjak je veoma prijatnog mirisa koji podseća na citruse, pa je popularan i u parfemskoj i kozmetičkoj industriji, ali i u kulinarstvu. Mediteranska kuhinja ne bi bila to što jeste bez ove začinske biljke, koja se stavlja u variva, sveže seckana u salate, peciva i napitke, a njen osvežavajući, limunkasti ukus daje svemu poseban šmek.

Dug spisak lekovitih svojstava

Šta sve može matičnjak? Podaci koji su se prenosili s kolena na koleno, a koje je dokazala i moderna nauka, pominju široku upotrebu matičnjaka:

 • on ublažava stres, napetost, uznemirenost, anksioznost, razdražljivost, depresiju, nesanicu i hipohondriju
 • smiruje simptome menopauze – lupanje srca, uznemirenost i nesanicu
 • povoljno deluje kod kardiovaskularnih problema, čak i ozbiljnijih srčanih oboljenja poput angine pektoris jer smiruje rad srca, jača srce i čisti krv; fenolni alkaloidi matičnjaka mogu sprečiti sintezu lošeg holesterola i smanjiti nivo triglicerida u krvi
 • pojačava koncentraciju, kreativnost i omogućava brže i lakše rešavanje složenih kognitivnih problema
 • bogat je antioksidantima, štiti ćelije od oštećenja usled oksidacije
 • pomaže obolelima od Alchajmerove bolesti i demencije, poboljšava pamćenje i koncentraciju
 • deluje kao spazmolitik – ublažava grčeve i poremećaje digestivnog trakta: poremećaj varenja, nadimanje, mučninu…
 • smanjuje menstrualne bolove i grčeve i ima blago fitoestrogensko dejstvo
 • smiruje upale, herpes, smanjuje otoke
 • ima antivirusna svojstva, ubrzava ozdravljenje i deluje preventivno kod virusnih infekcija
 • sprečava i zaustavlja bakterijske i gljivične infekcije, uključujući i kandidu
 • ima citotoksično dejstvo, uništava ćelije tumora
 • ima analgetično dejstvo, smanjuje glavobolju, ublažava migrenu i osećaj tenzije u glavi, i uopšte pomaže kod neuralgije
 • ublažava posledice dijabetesa i poboljšava glukoznu toleranciju
 • snižava visoku temperaturu i pomaže kod prehlade i gripa
 • pomaže kod hipertireoze
 • koristan je i za respiratorne poremećaje, sirup od matičnjaka pomaže kod astme, hroničnog bronhitisa, infekcija disajnih puteva i smiruje pušački kašalj
 • čisti telo od toksina i štiti jetru
 • pomaže osobama izloženim jačim mentalnim naporima, studentima ili intelektualcima
 • hidrira kožu, ublažava dermatitis, ekcem, akne i manje povrede.

Ono što matičnjak pretvara u neustrašivog borca protiv bakterija i virusa je lekoviti sastojak matičnjaka – rozmarinska kiselina, za koju se pokazalo da je efikasna i kod virusa herpes simplex, a čak postoje tvrdnje da može pomoći i kod HIV-a. Kada se nanosi na kožu, rozmarinska kiselina svojim antioksidantnim, antiinflamatornim i imunomodulatornim efektom pomaže kod dermatitisa i drugih poremećaja kože.

Narodna medicina testirana u laboratoriji

Da je ova biljka prirodni preparat za smirenje potvrdila su i klinička istraživanja. Jedna studija utvrdila je da ekstrakt ili emulzija matičnjaka dodata jelu ili piću, u ovom konkretnom slučaju u ledenom čaju i jogurtu, podiže raspoloženje i poboljšava kognitivne sposobnosti. Drugo istraživanje potvrdilo je pozitivan efekat matičnjaka u kombinaciji s lavandom na depresiju.

Postoje konkretni naučni dokazi da je matičnjak moćan antioksidant, odnosno da sprečava i pomaže u lečenju oboljenja izazvanih oksidativnim stresom i negativnim dejstvom slobodnih radikala, dok su dodatna istraživanja na ovu temu utvrdila da stabljika i list matičnjaka u etanolskom rastvoru imaju i citotoksičan efekat, konkretno na ćelije raka dojke. Iako cela biljka ima citotoksično dejstvo, pokazalo se da je list matičnjaka efektniji u selektivnosti ćelija.

Druga studija navodi da je eterično ulje matičnjaka efikasno kod glioblastoma multiforme jer ima sposobnost da dovede do apoptoze – samouništenja štetnih ćelija. Studija sprovedena na dalekom istoku istražila je apoptozu koju izaziva ekstrakt matičnjaka kod karcinoma debelog creva. I to sigurno nije sve, buduća istraživanja će sigurno nastaviti da nas iznenađuju brojnim pozitivnim efektima ove biljke na zdravlje.

Iako praktično nema neželjenih dejstava, matičnjak treba s oprezom koristiti u kombinaciji sa sintetičkim lekovima za smirenje uz konsultaciju s lekarom. Ne treba da ga koriste trudnice i dojilje.
Ako ga imamo pri ruci, matičnjak možemo svež staviti u čaj ili limunadu, napraviti čaj od matičnjaka, dodati ga paprikašu ili čorbici, ili jednostavno zavezati snop, okačiti ga naopako i osušiti kako bi nam dugo mirisao u kući. Po potrebi možemo otkinuti i koju grančicu i dodati je u jelo.

Postoji i lakši način da pomoću njega poboljšamo zdravlje – preparatima Herba Sveta. Matičnjak u Femisanu B ublažava tegobe koje nosi menopauza: nervozu, razdražljivost, lupanje srca, nesanicu, dok u Optima Formi umiruje, ublažava posledice stresa, daje mentalnu snagu, olakšava ulazak u san a pritom ne omamljuje. U Leocardinu ova biljka smiruje rad srca, sprečava tahikardiju i čisti krv. U Disanu sprečava infekcije disajnih puteva i olakšava disanje i iskašljavanje. I za kraj, njegova blagotvorna dejstva na kožu našla su upotrebu u fantastičnoj Devi kolekciji.

Uz matičnjak i proizvode Herba Sveta do – la vie en rose – života u ružičastom!

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

femisan B kapi
optima forma
disan biljne kapi
Botomix serum
Matične ćelije serum
illuminative krema
Marine Collagen krema
Serum za posvetljivanje tena Whitening Serum
Krema za posvetljivanje tena Whitening krema
Clear skin Čista koža, gel
matičnjak

Druge naše biljke: