MATIČNJAK

(Melissa officinalis)

Melissa officinalis, melisa, matičnjak, limun trava, pčelinja trava, pčelinja metvica, limunčica, čelinjak, čelinka… Ima je svuda oko nas i njena primena je veoma široka. A što je najvažnije, ova divna, mirisna biljka može nam vratiti veru u život.

Na jugu Evrope i severu Afrike poznat je više od dva milenijuma. Matičnjak je višegodišnja zeljasta biljka koja raste uz ograde, po šumarcima i uz naselja, a često ga ima u blizini košnica jer pčele vole njegove aromatične cvetiće kojih ima tokom celog leta. Po njima je dobio ime (melissa na starogrčkom znači pčela, a meli – med) i čuven je kao medonosna biljka.

Matičnjak, lek protiv napetosti

Arapi su ga prvi koristili kao lek i od njega pravili čaj protiv napetosti. U srednjem veku je bio naročito popularan, a opatice karmelićanke osmislile su čuvenu recepturu za takozvanu karmelićansku vodicu koja donosi dugovečnost, otklanja depresiju, lupanje srca, strah, zamor i nesvesticu. Sastojala se od alkohola, cvetova matičnjaka, limunove kore i korena anđelike, a naknadno bi joj se dodavao korijander, orašče, cimet i karanfilić.

Moris Mesege (Maurice Mességué), francuski herbalista i pionir herbalizma u severnoj Americi, poznat po krilatici Leči pacijenta a ne bolest!, gajio je posebnu naklonost prema matičnjaku. Melissu officinalis nazvao je kraljicom stimulativnih biljaka i glorifikovao njen širok spektar dejstava.

Osim što je izuzetna lekovita biljka, matičnjak je veoma prijatnog mirisa koji podseća na citruse, pa je popularan i u parfemskoj i kozmetičkoj industriji, ali i u kulinarstvu. Mediteranska kuhinja ne bi bila to što jeste bez ove začinske biljke, koja se stavlja u variva, sveže seckana u salate, peciva i napitke, a njen osvežavajući, limunkasti ukus daje svemu poseban šmek.

Dug spisak lekovitih svojstava

Šta sve može matičnjak? Podaci koji su se prenosili s kolena na koleno, a koje je dokazala i moderna nauka, pominju široku upotrebu matičnjaka:

 • on ublažava stres, napetost, uznemirenost, anksioznost, razdražljivost, depresiju, nesanicu i hipohondriju
 • smiruje simptome menopauze – lupanje srca, uznemirenost i nesanicu
 • povoljno deluje kod kardiovaskularnih problema, čak i ozbiljnijih srčanih oboljenja poput angine pektoris jer smiruje rad srca, jača srce i čisti krv; fenolni alkaloidi matičnjaka mogu sprečiti sintezu lošeg holesterola i smanjiti nivo triglicerida u krvi
 • pojačava koncentraciju, kreativnost i omogućava brže i lakše rešavanje složenih kognitivnih problema
 • bogat je antioksidantima, štiti ćelije od oštećenja usled oksidacije
 • pomaže obolelima od Alchajmerove bolesti i demencije, poboljšava pamćenje i koncentraciju
 • deluje kao spazmolitik – ublažava grčeve i poremećaje digestivnog trakta: poremećaj varenja, nadimanje, mučninu…
 • smanjuje menstrualne bolove i grčeve i ima blago fitoestrogensko dejstvo
 • smiruje upale, herpes, smanjuje otoke
 • ima antivirusna svojstva, ubrzava ozdravljenje i deluje preventivno kod virusnih infekcija
 • sprečava i zaustavlja bakterijske i gljivične infekcije, uključujući i kandidu
 • ima citotoksično dejstvo, uništava ćelije tumora
 • ima analgetično dejstvo, smanjuje glavobolju, ublažava migrenu i osećaj tenzije u glavi, i uopšte pomaže kod neuralgije
 • ublažava posledice dijabetesa i poboljšava glukoznu toleranciju
 • snižava visoku temperaturu i pomaže kod prehlade i gripa
 • pomaže kod hipertireoze
 • koristan je i za respiratorne poremećaje, sirup od matičnjaka pomaže kod astme, hroničnog bronhitisa, infekcija disajnih puteva i smiruje pušački kašalj
 • čisti telo od toksina i štiti jetru
 • pomaže osobama izloženim jačim mentalnim naporima, studentima ili intelektualcima
 • hidrira kožu, ublažava dermatitis, ekcem, akne i manje povrede.

Ono što matičnjak pretvara u neustrašivog borca protiv bakterija i virusa je lekoviti sastojak matičnjaka – rozmarinska kiselina, za koju se pokazalo da je efikasna i kod virusa herpes simplex, a čak postoje tvrdnje da može pomoći i kod HIV-a. Kada se nanosi na kožu, rozmarinska kiselina svojim antioksidantnim, antiinflamatornim i imunomodulatornim efektom pomaže kod dermatitisa i drugih poremećaja kože.

Narodna medicina testirana u laboratoriji

Da je ova biljka prirodni preparat za smirenje potvrdila su i klinička istraživanja. Jedna studija utvrdila je da ekstrakt ili emulzija matičnjaka dodata jelu ili piću, u ovom konkretnom slučaju u ledenom čaju i jogurtu, podiže raspoloženje i poboljšava kognitivne sposobnosti. Drugo istraživanje potvrdilo je pozitivan efekat matičnjaka u kombinaciji s lavandom na depresiju.

Postoje konkretni naučni dokazi da je matičnjak moćan antioksidant, odnosno da sprečava i pomaže u lečenju oboljenja izazvanih oksidativnim stresom i negativnim dejstvom slobodnih radikala, dok su dodatna istraživanja na ovu temu utvrdila da stabljika i list matičnjaka u etanolskom rastvoru imaju i citotoksičan efekat, konkretno na ćelije raka dojke. Iako cela biljka ima citotoksično dejstvo, pokazalo se da je list matičnjaka efektniji u selektivnosti ćelija.

Druga studija navodi da je eterično ulje matičnjaka efikasno kod glioblastoma multiforme jer ima sposobnost da dovede do apoptoze – samouništenja štetnih ćelija. Studija sprovedena na dalekom istoku istražila je apoptozu koju izaziva ekstrakt matičnjaka kod karcinoma debelog creva. I to sigurno nije sve, buduća istraživanja će sigurno nastaviti da nas iznenađuju brojnim pozitivnim efektima ove biljke na zdravlje.

Iako praktično nema neželjenih dejstava, matičnjak treba s oprezom koristiti u kombinaciji sa sintetičkim lekovima za smirenje uz konsultaciju s lekarom. Ne treba da ga koriste trudnice i dojilje.
Ako ga imamo pri ruci, matičnjak možemo svež staviti u čaj ili limunadu, napraviti čaj od matičnjaka, dodati ga paprikašu ili čorbici, ili jednostavno zavezati snop, okačiti ga naopako i osušiti kako bi nam dugo mirisao u kući. Po potrebi možemo otkinuti i koju grančicu i dodati je u jelo.

Postoji i lakši način da pomoću njega poboljšamo zdravlje – preparatima Herba Sveta. Matičnjak u Femisanu B ublažava tegobe koje nosi menopauza: nervozu, razdražljivost, lupanje srca, nesanicu, dok u Optima Formi umiruje, ublažava posledice stresa, daje mentalnu snagu, olakšava ulazak u san a pritom ne omamljuje. U Leocardinu ova biljka smiruje rad srca, sprečava tahikardiju i čisti krv. U Disanu sprečava infekcije disajnih puteva i olakšava disanje i iskašljavanje. I za kraj, njegova blagotvorna dejstva na kožu našla su upotrebu u fantastičnoj Devi kolekciji.

Uz matičnjak i proizvode Herba Sveta do – la vie en rose – života u ružičastom!

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Femisan B kapi
optima forma
disan biljne kapi
Botomix serum
Illuminative krema
Kolagen krem
Whitening serum
Whitening krem
Clear skin gel
matičnjak

Druge naše biljke: