Istorijski rekord za najveći miom na svetu drži onaj koji je tokom obdukcije uklonjen 1888. godine i težio je čitavih 63,3 kilograma. Mogli bismo pomisliti da je tako nešto moglo lako da se desi i previdi krajem 19. veka kada nije bilo savremene dijagnostike. Ali ne tako davno, u 21. veku, tačnije 2018. godine doktori su u Singapuru uspešno hirurškim putem uklonili miom od 28 kilograma. Ova druga priča ima srećan kraj, ali je važan dokaz o neophodnosti redovnih ginekoloških pregleda. I nepredvidivosti mioma.

U medicinskoj terminologiji, svaki miom preko 11 kilograma dobija atribut „džinovski“. Srećom, u najvećem broju slučajeva radi se o „patuljcima“ – više sitnih mioma koji često prođu neprimećeni. Miomi na materici ili fibroidi su benigni tumori koji rastu na glatkoj muskulaturi materice tokom reproduktivnog perioda žene, dakle od puberteta do menopauze, mada su najčešći u periodu od 35 do 50 godine života. U svom početku svi su intramuralni – nastaju u zidu materice, ali kako rastu mogu napredovati više ka površini materice i tada se nazivaju subserozni, ili ka šupljini materice, kada se nazivaju submukozni. Ponekad miomi mogu rasti i na susednim organima: jajovodima, jajnicima ili crevima.

Iako nauka još uvek u potpunosti nije uspela da pronikne u razloge njihovog nastanka, zna se da genetika igra u tome značajnu ulogu, da se uvećavaju tokom trudnoće, smanjuju u menopauzi, češći su kod gojaznih žena, a ono što je sigurno jeste da rastu zahvaljujući estrogenu. Takođe je primećeno da veliki broj žena koje pate od hipotireoze i čvorića na štitastoj žlezdi istovremeno imaju i miome, što ukazuje da je estrogen u sprezi i sa hormonima ove veoma bitne žlezde. Ove sumnje nedavno su potvrđene u izveštaju objavljenom u naučnom časopisu Endocrine Journal Oktobra 2020. godine, nakon što je kineski istraživački tim Univerziteta Wenzhou utvrdio da preko 65% žena koje imaju čvoriće na štitnoj žlezdi istovremeno pate i od mioma na materici. Ovo je još jedan argument u prilog teoriji da ne treba lečiti samo jednu bolest već celog čoveka.

Miomi često prolaze bez simptoma i otkriju se tek prilikom rutinskih ginekoloških ultrazvučnih pregleda. Kada izazivaju simptome, to su obično osećaj bola i pritiska u maloj karlici, učestalo mokrenje (ako miom pritiska bešiku), zatvor i poremećaj varenja (ako pritiska creva), bol prilikom odnosa, produžene i obilne menstruacije, krvarenje između menstruacija, anemija i neplodnost.

Kao i kod svih poremećaja, i kod mioma važi pravilo „bolje sprečiti nego lečiti“. To ćemo postići tako što ćemo se postarati da održimo zdrav hormonalni balans. Izbegavanje nezdrave hrane prepune šećera i loših masti, koja dokazano utiče na rad hormona, dovoljno fizičke aktivnosti, što više vremena na svežem vazduhu u prirodi, oko dva litra vode na dan i što manje kontakta s hemikalijama i pesticidima, samo su neki od preduslova za nesmetani rad hormona. Ako tome dodamo i još malo pomoći iz prirode, hormoni će nam raditi „kao sat“. A to je jednostavno uz Femisan A. Ovaj potpuno prirodni preparat na bazi lekovitog bilja pomaže nam ne samo da održimo ili povratimo balans hormona, već njegovom redovnom upotrebom možemo uticati na postepeno smanjenje i nestanak mioma. Odabrano bilje u preparatu ima astringentno dejstvo zahvaljujući kom se smanjuju obilna krvarenja, a sinergetsko delovanje svih biljaka utiče na regulisanje ciklusa, redovne i kvalitetne ovulacije i normalno formiranje endometrijuma svakog meseca. Pored sprečavanja i smanjivanja mioma, Femisan A pomaže i kod cista, policističnih jajnika i može značajno ublažiti simptome endometrioze. Postoji u obliku kapi i kapsula i može se bezbedno koristiti već od prve menstruacije. Femisan A, dobra vila hormonalnog carstva!