Miomi, dobroćudni tumori koji se mogu pojaviti na površini materice ili unutar njenog zida, odnosno mišića materice, često se javljaju bez simptoma i otkriva ih tek ultrazvučni pregled. Operacija mioma najčešće nije potrebna već se oni samo prate, naročito ako je žena pred menopauzom kad se očekuje da će jajnici prestati s radom uz smanjenje nivoa estrogena, ali ukoliko se rast mioma nastavi i ugrožava okolne organe i izaziva probleme ili je uzrok steriliteta kod žena u reproduktivnom periodu, koristi se operativno uklanjanje. Ovi tumori su veoma česti kod žena i statistike kažu da su nakon 50. godine života prisutni kod čak preko 70% žena.

Ipak, ogromni miomi su retki, i u medicini je u literaturi zabeleženo šezdesetak slučajeva. Istorijski rekord za najveći miom na svetu drži onaj koji je tokom obdukcije uklonjen 1888. godine i težio je čitavih 63,3 kilograma. Mogli bismo pomisliti da je tako nešto moglo lako da se desi i previdi krajem 19. veka kada nije bilo savremene dijagnostike i kad je hirurgija bila u povoju. Ali ne tako davno, u 21. veku, tačnije 2018. godine doktori su u Singapuru uspešno hirurškim putem uklonili miom od 28 kilograma. Godine 2021. u Nemačkoj koja se smatra visokorazvijenom zemljom sa odličnom zdravstvenom zaštitom, lekari su otkrili tumor od preko 50cm koji je postepeno rastao tokom 15 godina a prethodno je pogrešno dijagnostifikovan kao gojaznost. Ove druge dve priče imaju srećan kraj, ali su takođe važan dokaz o neophodnosti redovnih ginekoloških pregleda. I nepredvidivosti mioma.

miomi, anatomski prikaz

MIOMI, KLASIFIKACIJA

U medicinskoj terminologiji, svaki miom preko 11 kilograma dobija atribut „džinovski“. Srećom, u najvećem broju slučajeva oni su zanemarljive veličine, radi se o „patuljcima“ – više sitnih mioma koji često prođu neprimećeni. Miomi na materici ili fibroidi su benigni tumori koji rastu na glatkoj muskulaturi materice tokom reproduktivnog perioda žene, dakle od puberteta do menopauze, mada su najčešći u periodu od 35 do 50 godine života. U svom početku svi su intramuralni – nastaju u zidu materice, ali kako rastu mogu napredovati više ka površini materice i tada se nazivaju subserozni, ili ka šupljini materice, kada se nazivaju submukozni. Ponekad miomi mogu rasti i na susednim organima: jajovodima, jajnicima ili crevima.

Iako nauka još uvek u potpunosti nije uspela da pronikne u razloge nastanka mioma, zna se da genetika igra u tome značajnu ulogu, da se uvećavaju tokom trudnoće, smanjuju u menopauzi, češći su kod gojaznih žena, a ono što je sigurno jeste da rastu zahvaljujući estrogenu. Takođe je primećeno da veliki broj žena koje pate od hipotireoze i čvorića na štitastoj žlezdi istovremeno imaju i miome, što ukazuje da je estrogen u sprezi i sa hormonima ove veoma bitne žlezde. Ove sumnje nedavno su potvrđene u izveštaju objavljenom u naučnom časopisu Endocrine Journal Oktobra 2020. godine, nakon što je kineski istraživački tim Univerziteta Wenzhou utvrdio da preko 65% žena koje imaju čvoriće na štitnoj žlezdi istovremeno pate i od mioma na materici. Ovo je još jedan argument u prilog teoriji da ne treba lečiti samo jednu bolest već celog čoveka.

KOJI SU SIMPTOMI MIOMA NA MATERICI?

Miomi često prolaze bez simptoma i otkriju se tek prilikom rutinskih ginekoloških ultrazvučnih pregleda. Kada izazivaju simptome, to su obično osećaj pritiska i bola u maloj karlici, učestalo mokrenje (ako miom pritiska bešiku), zatvor i poremećaj varenja (ako pritiska creva), bol prilikom odnosa, produžene i obilne menstruacije, krvarenje između menstruacija, anemija i neplodnost.

Pritisak koji miomi izazivaju takođe zavisi od njihove veličine i položaja – ako su na zadnjoj strani pritiskaće rektum pa mogu remetiti stolicu, izazivati bol prilikom pražnjenja ili bol u leđima. Kada su blizu bešike izazvaće učestalu potrebu za mokrenjem ili inkontinenciju. U takvim slučajevima često se pristupa operativnim rešenjima.

Još jedan ozbiljan problem koji miomi indirektno mogu izazvati je anemija. Iako su naučnici podeljeni po pitanju uverenja da li miomi izazivaju obilna krvarenja ili ne, ono što se zna je da oni remete lučenje hormona, kao i da definitivno utiču na kontrahovanje mišića materice, što tokom menstruacije dovodi do većeg gubitka krvi. Pojačano krvarenje podrazumeva i gubitak hemoglobina, proteina koji sadrži gvožđe iz crvenih krvnih zrnaca, a pomoću kog se doprema kiseonik u tkiva i organe. Posledica toga je osećaj umora, nedostatak daha i apatija. Nauka je do sada zabeležila više pojedinačnih slučajeva mioma i anemije izazvane obilnim menstrualnim krvarenjem. Ovaj problem zahteva poseban pristup kod žena koje su u reproduktivnom periodu i žele da ostvare potomstvo, pa je uobičajena procedura koja podrazumeva histerektomiju neprihvatljiva.

miomi na ultrazvuku

LEČENJE MIOMA PRIRODNIM PUTEM

Kao i kod svih poremećaja, i kod mioma važi pravilo „bolje sprečiti nego lečiti“. To ćemo postići tako što ćemo se postarati da održimo zdrav hormonalni balans. Izbegavanje nezdrave hrane prepune šećera i loših masti, koja dokazano utiče na rad hormona, dovoljno fizičke aktivnosti, što više vremena na svežem vazduhu u prirodi, oko dva litra vode na dan i što manje kontakta s hemikalijama i pesticidima, samo su neki od preduslova za nesmetani rad hormona. Ako tome dodamo i još malo pomoći iz prirode, hormoni će nam raditi „kao sat“.

A to je jednostavno uz Femisan A. Ovaj potpuno prirodni preparat na bazi lekovitog bilja koji nam dolazi u obliku kapi i kapsula koristi se kod poremećaja ženskog genitalnog sistema i pomaže nam ne samo da održimo ili povratimo balans hormona, već njegovom redovnom upotrebom možemo uticati na postepeno smanjenje i nestanak mioma. Odabrano lekovito bilje u preparatu ima astringentno dejstvo zahvaljujući kom se smanjuju obilna krvarenja, a sinergetsko delovanje svih biljaka utiče na regulisanje ciklusa, redovne i kvalitetne ovulacije i normalno formiranje endometrijuma svakog meseca.

Dve glavne „ženske“ biljke u preparatu su virak i hajdučka trava. Ove dve biljke će smanjiti obilna krvarenja tako što će skupljati krve sudove, ali će isto tako, u slučaju izostanka menstruacije, doprineti da ona dođe na vreme i postane redovna. Pored njih, tu su i crveni zdravac, neven, list maline, peršun, rusomača, a u kapsulama je prisutna i zlatna maka koja je čuvena po svom pozitivnom uticaju na rad hormona.

Pored sprečavanja i smanjivanja mioma, Femisan A pomaže i kod cista, policističnih jajnika i može značajno ublažiti simptome endometrioze. Može se bezbedno koristiti već od prve menstruacije. Femisan A, dobra vila hormonalnog carstva!

 

Femisan A kapi i kapsule