ŽENŠEN

(Panax ginseng)

Prva asocijacija na istočnjačku tradicionalnu medicinu kod većine je sigurno ženšen. Panax ginseng, ženšen ili azijski ginseng čuveni je adaptogen, biljka koja nam pomaže da se izborimo s negativnim posledicama stresa. Poznat je i kao „koren života“, iz razloga što ne samo da pozitivno deluje kod niza poremećaja, već daje energiju i poboljšava mentalne funkcije, pa imamo osećaj da nas vraća u život. Ova biljka neobičnog korena potiče iz Mandžurije (severoistoka Kine) i Koreje, i neraskidiv je deo ne samo medicine već i filozofije i religije njihovih naroda. Ženšen utiče direktno na ći, vitalnu silu, energiju koja daje život, a koja struji po meridijanima. Kada je ći nizak, kada je njegovo kretanje blokirano, slabo ili neujednačeno, dolazi do bolesti. I upravo je ženšen taj koji ima moć da povrati ći i omogući mu da slobodno prostruji kroz sve meridijane.

Ime ženšen ili ginseng potiče od kineskog renshen, složenice koja znači čovek i koren, čovekoliki koren, aludirajući na neobični račvasti oblik korena koji zaista podseća na čovečju figuru. I to je jedan od razloga, pored njegovih moći koje se graniče s magijom, što je ušao u brojne drevne i moderne bajke, romane i filmove. I njegov naučni naziv, Panax ginseng, ukazuje na moć: panax potiče od starogrčkog panacea, sa značenjem „lek za sve“. Da li je to istina i na koji način nas ženšen vraća u život?

GINSENOSIDI I GINTONIN

Danas znamo da magija kojom je obavijena ova biljka nije slučajna. Klinička istraživanja su utvrdila da ženšen ima moć zahvaljujući svojoj glavnoj komponenti, ginsenosidima, koji imaju niz blagotvornih dejstava, uključujući i antiinflamatorno, antioksidantno i antikancerogeno. Ginsenosidi su saponini, triterpenski glikozidi koji su čest sastojak biljaka, stimulišu njihov rast i povećavaju otpornost na spoljne uticaje. U ženšenu je do sada identifikovano preko 150 ginsenosida, od kojih su najzastupljeniji ginsenosid-Rb1, -Ro, -Rg1, -Rc i -Re. Ginsenosidi dokazano pozitivno utiču na centralni nervni, kardiovaskularni i endokrini sistem. Oni direktno utiču na smanjenje nivoa ukupnog holesterola i triglicerida, deluju vazodilatorno zbog čega imaju snažno kardioprotektivno dejstvo. Iako se smatralo da imaju fitoestrogensko dejstvo direktnim vezivanjem za estrogenske receptore, nova istraživanja su to opovrgla, čime se ova biljka upisuje na listu snažnih boraca protiv karcinoma dojke.

Druga komponenta koja je tek nedavno otkrivena u ženšenu je glikolipoprotein gintonin. Istraživanja koja su pokrenuta kako bi se ustanovilo šta je to što pored ginsenosida, čiji je udeo u ukupnim saponinima biljke 50%, može imati pozitivne efekte na ćelije, identifikovala su gintonin. Gintonin je kompleks glikozilnih proteina koji sadrži lizofosfatidnu kiselinu (LPA) koja je međućelijski lipidni mitogenski posrednik. Gintonin aktivira receptore G proteina (GPCR) za LPA, štiteći metabolizam i sprečavajući tako niz poremećaja, od upala, preko neuropatskog bola, kardiovaskularnih bolesti do karcinoma.

Današnja nauka ginsenoside i gintonin simbolično naziva jinom i jangom farmakologije ove biljke.

KAKVA SVE DEJSTVA IMA ŽENŠEN?

Ovaj moćni adaptogen nam pomaže da se izborimo sa stresom i životnim izazovima kojima je moderni čovek svakodnevno izložen. Ono što su Kinezi znali pre 2000 godina, potvrdila je i današnja nauka: aktivne komponente ove biljke ispoljavaju snažno antioksidantno dejstvo, usporavaju starenje, otklanjaju umor, revitalizuju organizam, dejuju vazodilatorno, antiaterosklerotično, antihipertenzivno, antiinflamatorno, antialergensko, imunomodulatorno, antikancerogeno i antidijabetski. Njihove aktivnosti imaju i neurološko dejstvo pa se ženšen pokazao kao efikasan antidepresiv, antiepileptik i antipsihotik.

Od magičnog čovekolikog korena koristi imaju svi, ali postoji grupa koja je posebno ugrožena u jednoj fazi života a kojoj ova biljka može veoma da pomogne: žene na ulasku u menopauzu. Iako je menopauza prirodan proces koji neminovno čeka svaku ženu, u proseku oko 51. godine života, njeni simptomi nisu nimalo prijatni, a pritom, usled gubitka protektivnog dejstva hormona, sa sobom nosi i niz rizika po opšte zdravlje. Nakon ulaska u menopauzu raste rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa i osteoporoze, a samo stupanje u prelazni period prate brojni simptomi koji mogu trajati i do 10 godina. Mentalna magla, zaboravnost, poteškoće u pamćenju česti su simptomi menopauze koji izazivaju konfuziju i zabrinutost. Takođe, žene koje u ovom periodu razviju hipertenziju podložnije su kognitivnim poremećajima kasnije tokom života. Upravo ginsenosidi i gintonin iz ženšena pokazali su veliki potencijal u tretiranju kognitivnih deficita, uključujući i najteža, Alchajmerovo oboljenje.

ŽENŠEN, SPAS U MENOPAUZI

Ženšen ne samo da otklanja simptome menopauze, već dokazano značajno smanjuje kardiovaskularne faktore rizika. Ginsenosidi inhibiraju proizvodnju slobodnih radikala kiseonika (ROS), stimulišu proizvodnju azot oksida koji je prirodni vazodilatator, pospešuju cirkulaciju krvi, poboljšavaju vazomotorni tonus i lipidni profil.

Još jedan podmukli poremećaj koji vreba žene nakon menopauze je osteoporoza: čak do 4% koštane mase gubi se svake godine na početku prelaznog perioda. Osteoporozi su naročito sklone žene koje prerano uđu u menopauzu, što je danas sve češći slučaj zbog velikog zagađenja, izloženosti hemikalijama koje negativno utiču na rad hormona i stresu. Dobra vest je da ženšen ima dokazan pozitivan efekat na metabolizam kostiju: tokom studije je nakon 12 nedelja suplementacije ovom biljkom kod žena sa osteopenijom primećeno značajno poboljšanje glavnih indeksa gradnje kostiju.

Čest simptom menopauze je osećaj jakog i dugotrajnog umora. Jedno istraživanje je otkrilo da nakon samo osam nedelja uzimanja ženšena kod žena u menopauzi ne samo da nestaje osećaj umora, već se smanjuju znaci biološkog starenja, zahvaljujući sposobnosti ove biljke da deluje direktno na funkcije mitohondrija. Studijski je dokazan njegov pozitivan efekat u slučaju hroničnog umora kod oba pola.

Ova biljka se tradicionalno koristi i za poboljšanje seksualne energije, a brojne studije dokazale su da pozitivno utiče i na problem s kojim se žene često susreću na ulazu u klimakterijum – niskim libidom, odnosno nedostatkom seksualne želje. Kod muškaraca je takođe od koristi u slučaju erektilne disfunkcije: po jednoj studiji, ženšen je mnogo efikasniji kod ovog poremećaja od standardne terapije.

Već pomenuto antioksidantno i antiinflamatorno dejstvo ginsenosida izuzetno je korisno ženama koje osećaju bol u zglobovima, što je čest simptom menopauze, jer estrogen u velikoj meri reguliše upalne procese, a s njegovim opadanjem i to dejstvo se smanjuje. Kako je odgovoran i za balans tečnosti u telu, u menopauzi su česta oticanja.

I, na kraju, ženšen pospešuje imunitet, može pomoći da izbegnemo sezonski grip, a ima dokazano antikancerogeno dejstvo, izaziva apoptozu ćelija kancera i inhibira njihovu angiogenezu. Brojne studije su pokazale da ova biljka značajno smanjuje rizik od nastanka kancera, konkretno raka usana, usta, grla, jednjaka, želuca, debelog creva, jetre, pankreasa, jajnika i pluća, kao i da smanjuje rizik koji nosi pušenje cigareta i konzumacija alkohola.

Ženšen se može bezbedno koristiti u propisanim dozama do 6 meseci bez pauze, a kako nivo ginsenosida i gintonina veoma zavisi od načina prerade biljke, važno je nabavljati ga iz pouzdanih izvora. Upravo je najkvalitetniji ženšen deo novog proizvoda iz laboratorije Herba Sveta: Femisan Gold kapsula. Uz konopljiku, divlji jam, hmelj, cimicifugu i anđeliku, i ženšen svojim pozitivnim dejstvom pomaže da što duže zadržimo dobar hormonski balans i protektivno dejstvo hormona, a kada dođe vreme za menopauzu da u nju kročimo lako i bezbolno, bez neprijatnih simptoma, i da zlatno doba provedemo bezbrižno, u odličnom zdravlju.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Femisan Gold kapsule, pakovanje
Ženšen i njegov račvasti koren koji podseća na čovečju figuru