Endometrioza

Endometrioza: podmukli poremećaj

Endometrioza je poremećaj koji se javlja kod žena koje su u reproduktivnom dobu, između prve menstruacije i menopauze, a kog karakteriše rast tkiva sluzokože materice van nje i po okolnim organima. Unutrašnji omotač materice, endometrijum, koji se ljušti i obnavlja tokom svake menstruacije ima značajnu ulogu prilikom začeća jer obezbeđuje savršene uslove za razvoj embriona. Kada ne dođe do oplodnje, u vreme menstruacije ovo tkivo se odvaja i izbacuje.

Kod endometrioze, delići ovog tkiva greškom, povratnim krvarenjem iz materice dopiru do unutrašnjih organa trbušne duplje, trbušne maramice, zidova male karlice, spoljašnjih delova materice, jajnika, jajovoda, ali i mokraćne bešike, creva, bubrega pa čak i pluća. Tkivo se lepi za organe i širi se, stvarajući tako čvoriće – žarišta endometrioze, koji rastu i pucaju tokom menstruacije, a nemaju načina da napuste telo. Kako ovo tkivo „pamti“ svoj zadatak da se svakog meseca ljušti i krvari kao da se i dalje nalazi unutar materice, to tokom menstruacije obično izaziva velike bolove, a pošto menja strukturu reproduktivnih organa veoma često je endometrioza uzrok neplodnosti žene. Endometrioza može biti toliko bolna da u većini slučajeva onemogućava obavljanje uobičajenih, svakodnevnih aktivnosti i veoma narušava kvalitet života žene.

NASTANAK ENDOMETRIOZE

I dalje se ne zna koji je tačan uzrok rasta endometriotičnog tkiva van materice. Jedno objašnjenje koje nauka nudi je da se to najverovatnije dešava zbog poremećaja nivoa hormona i imunih ćelija – prostaglandina, citokina i estrogena, kao i smanjenog odgovora na progesteron. Nasleđe takođe igra veliku ulogu a, nažalost do nje može doći i ljudskom greškom – kada tokom operacije hirurzi slučajno tkivo materice prenesu na druge delove tela. Skorija istraživanja kažu da su pod većim rizikom žene koje su prvu menstruaciju dobile pre 11. godine života, one sa kraćim trajanjem menstruacije i visoke žene, a rizik povećavaju i preterano unošenje alkohola i kofeina. Jedna studija je povezala fizičko i seksualno zlostavljanje tokom detinjstva i rane mladosti s povećanim rizikom od nastanka endometrioze od čak 79%.

endometrioza i reproduktivno zdravlje

NIZAK TESTOSTERON

Najnovija istraživanja, međutim, došla su do otkrića da su žene koje su još kao fetusi, u majčinoj utrobi bile izložene niskom nivou testosterona kasnije tokom života dobile endometriozu. Navodno, nizak nivo testosterona „programira“ razvoj reproduktivnog sistema žene i kao posledicu, pored endometrioze, ima i preranu prvu menstruaciju, kraće cikluse, visoku osetljivost na bol, jače upale i izmenjene nivoe hormona koji kontrolišu ovulaciju i menstrualni ciklus. Istraživači iz ove studije tvrde da do sada nije bilo epohalnih otkrića u vezi sa ovim poremećajem jer su se naučnici uglavnom koncentrisali na ženske reproduktivne hormone, naročito estrogen. Ali testosteron, iako muški polni hormon, je takođe od krucijalne važnosti u formiranju reproduktivnih karakteristika kod oba pola. Oni tvrde da ovo otkriće takođe pojašnjava i sindrom policističnih jajnika, kod koga su embrioni bili izloženi previsokom nivou testosterona, pa su ova dva poremećaja dijametralno suprotna, ali izazvana istim hormonom. Ono što uliva nadu, ukoliko su ovi istraživači u pravu, je da će to otkriće doprineti pronalaženju adekvatne terapije za endometriozu.

ENDOMETRIOZA, ISKUSTVA I STATISTIKE

Endometrioza pogađa do 15% žena tokom reproduktivnog perioda i čak 70% žena koje pate od hroničnog bola u maloj karlici. Statistike u Britaniji kažu da čak 62% žena sa simptomima endometrioze odlaže odlazak kod lekara smatrajući da se ne radi o nečemu ozbiljnom ili zbog stida. Kod devojčica i devojaka 16-24. godine života taj procenat raste čak do 80%. Odlazak na pregled se odlaže čak i kad endometrioza veoma narušava kvalitet života i produktivnost žene.

Endometrioza je poznata i kao bolest gradskih žena. Žene sa sela koje se dosta kreću i rade u polju retko oboljevaju od ove bolesti. Takođe, primećeno je da je kod profesionalnih sportistkinja drastično sniženo lučenje estrogena. Sve ovo ukazuje na značaj fizičke aktivnosti kao prirodnog metoda za balansiranje hormona. Kada je u pitanju endometrioza, iskustva su šarolika ali zdrav način života, pravilna ishrana i dosta kretanja sigurno prijaju svakoj ženi.

fizička aktivnost i reproduktivno zdravlje žene

ENDOMETRIOZA, SIMPTOMI

Endometrioza je, dakle, podmukla bolest jer se veoma lako previdi. Njeni simptomi podsećaju na bolne menstruacije, pa žene često ne sumnjaju da im se dešava nešto posebno, a ginekolozi je obično na ultrazvuku uopšte ni ne primećuju u ranom stadijumu.

Najčešći simptomi endometrioze su bolne i neredovne menstruacije, bol u maloj karlici koji se drastično pojačava tokom menstruacije koja može trajati duže od 7 dana, i širi u donji deo leđa, krvarenje između menstruacija, bol pri polnom odnosu ili tokom pražnjenja creva i bešike, nadutost, zatvor, dijareja i mučnina. Ponekad se javljaju i simptomi koji podsećaju na upalu slepog creva ili probleme s bubrezima. Endometrioza je problem koji se samo širi i produbljuje jer estrogen nastavlja sa prekomernim lučenjem, izrasline se povećavaju, postaju sve bolnije, i mogu se infiltrirati još dublje u tkivo.

Dijagnoza endometrioze se formalno postavlja putem laparoskopske operacije. Mnoge žene zvaničnu dijagnozu dobiju u proseku 8 godina nakon što se posumnja na postojanje ovog poremećaja. Moderna istraživanja uočila su promene na DNK kod osoba s endometriozom koje menjaju gensku aktivnost, pa se radi na tome da se pomoću tih promena u budućnosti dijagnostifikuje poremećaj bez potrebe za hirurškom intervencijom.

ENDOMETRIOZA, UZROK STERILITETA

Neke žene shvate da imaju endometriozu tek kada pokušaju da ostanu u drugom stanju. Ovaj poremećaj je veoma čest uzrok steriliteta kod žena: čak 4 od 10 njih koje se bore s neplodnošću imaju endometriozu. Endometrioza ometa plodnost tako što negativno utiče na normalnu funkciju i kretanje folikula i spermatozoida, oplodnju, implantaciju i razvoj embriona. Ipak, endometrioza se najčešće javlja na jajnicima i jajovodu. Tkivo koje raste van materice dovodi do endometrioze jajnika, blokira jajovode i izaziva endometriotične ciste na jajnicima poznate i kao čokoladne ciste, koje mogu dovesti do rupture ili uvrtanja jajnika i tako prekinuti dovod krvi u ovaj reproduktivni organ, izazivajući njegovo odumiranje. Kako ovaj poremećaj menja oblik reproduktivnih organa, tako otežava i sam „susret“ jajne ćelije i spermatozoida. Ako i dođe do tog susreta i oplodnje, sledeća prepreka koju izaziva je nepravilan razvoj endometrijuma – unutrašnjeg omotača materice u koji se oplođeno jajašce implantira. Endometrioza čak može prevariti naš imuni sistem da zdrav embrion vidi kao strano telo i ošteti ili uništi ga. Neka posmatranja pobudila su sumnju i da ćelije endometrijuma pospešuju upale i tako onemogućuju implantaciju.

Najnovija istraživanja otkrila su još jedan faktor povezan s endometriozom i neplodnošću: u endometriotičnom tkivu sterilnih žena uočen je nizak nivo proteina HDAC3, histon deacetilaze 3, koji igra glavnu ulogu u epigenskoj regulaciji genske funkcije zbog čega jajašce ne može da se normalno implantira u endometrijum materice.

Lečenje endometrioze vrši se lekovima, hormonskom supstitucionom terapijom ili hirurškim putem, dok se protiv bolova obično prepisuju nesteroidni antiinflamatorni lekovi koji, kada se koriste na duže staze, mogu biti vrlo štetni. Zato je neophodno naći prirodno rešenje za ublažavanje simptoma endometrioze. Pored redovnog vežbanja i, naravno, zdrave i izbalansirane ishrane, od velike pomoći je i fitoterapija. Kombinacija lekovitih biljaka u preparatu Femisan A na potpuno prirodan način postepeno vraća balans hormonima, ali i zamenjuje medikamentozne terapije protiv bolova jer smiruje grčeve i ublažava krvarenje. Femisan A se koristi kod poremećaja koji se najčešće javljaju u reproduktivnom periodu: on će smiriti bolne menstruacije, regulisati krvarenje, sprečiti pojavu i uticati na postojeće ciste, ali i upale uro-genitalnog trakta. On je tu i da pomogne kod nemogućnosti začeća. Femisan A je najbolji prijatelj žene od puberteta do menopauze.

 

Femisan A

Prethodni članak
Ishrana za žene
Sledeći članak
Hlamidija
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro