Danas je estrogen česta tema i svaka žena sigurno oseća posledice njegovog rada u organizmu, a njegov nedostatak nam je i više nego očigledan kada počnemo da ulazimo u menopauzu. Manjak estrogena tada dovodi do niza simptoma koji nisu nimalo prijatni. Ali, da li zaista znamo šta je estrogen? I šta se dešava kada se poremeti njegov balans, ne samo kada ga je premalo nego i kada ga je previše?

ŠTA JE ESTROGEN?

Estrogen je steroidni hormon koji je odgovoran za razvoj i funkcionisanje ženskih polnih karakteristika. Često se pominje i kao estron, estradiol ili estriol, što su sve oblici estrogena. Estradiol se najčešće koristi u hormonskoj supstitucionoj terapiji u menopauzi, a ista terapija se primenjuje i kod niza poremećaja, poput insuficijencije jajnika, ženskog hipogonadizma, hormonskih akni ili jednostavno kao kontracepcija. Terapija estrogenom ponekad se daje i muškarcima, na primer u slučaju metastaza raka prostate.

Ženskim telom dominiraju progesteron i estrogen, hormoni koji se tokom mesečnog ciklusa smenjuju s glavnim ciljem da obezbede začeće i trudnoću. Od njihovog balansa veoma zavisi funkcionisanje ne samo reproduktivnog sistema već i čitavog organizma. Nažalost, danas više nego ikada okruženi smo toksinima koji nam tiho i postepeno remete hormonalni balans i izazivaju poremećaje čiji uzrok često ni ne naslućujemo.

masne naslage u predelu struka

VIŠAK ESTROGENA

Evo šta se dešava kada imamo višak estrogena u organizmu:

Jedan od signala da nam se ovaj ženski polni hormon ‘oteo kontroli’ je pojava masnih naslaga oko struka. Osobe s viškom kilograma obično imaju povišeni nivo estrogena. Zapravo, sprega viška kilograma i viška estrogena je uzročno-posledična: salo se ponaša kao zasebni, nezavisni organ pa masne naslage i same luče estrogen, a potom estrogen uzrokuje stvaranje dodatnih masnih naslaga. Jedno podupire drugo, i ako ne reagujemo na vreme možemo lako nabaciti poveći broj kilograma koji nam može izazvati i razne druge zdravstvene probleme, uzrokovati dijabetes i kardiovaskularne poremećaje. Takođe, čak i kad smo fizički aktivne, uz višak estrogena i manjak progesterona dolazi do pojačanog gubitka mišićnog tkiva.

Kako su svi hormoni u organizmu povezani, tako estrogen reguliše i rad ostalih hormona. Visok nivo estrogena može uticati na endokrini sistem i izazvati poremećaj rada štitaste žlezde. Ovaj hormon, kada ga ima više nego što je normalno, utiče na smanjenje tiroidnih hormona, T3 i T4, što može dovesti do hipotireoze.

Previše estrogena može poremetiti menstrualni ciklus. Ako menstruacija dolazi prerano ili kasni, ako krvarimo na sredini ciklusa, a naročito ako uz to imamo i višak kilograma, vrlo verovatno se radi o povećanom nivou ovog hormona.

Visok nivo estrogena i nizak nivo progesterona može izazvati fibrocistične promene u dojkama. Grudi natiču više nego inače, bolne su na dodir, i mogu se napipati čvorići.

Hormoni utiču i na raspoloženje, pa svaka vrsta disbalansa može izazvati nervozu, depresiju, iritabilnost, što se može negativno odraziti i na društveni i porodični život. Promene raspoloženja su očekivane u trudnoći ili ulasku u menopauzu, u ostalim situacijama može se dogoditi da su uzrokovane hormonskim disbalansom.

Promene raspoloženja može izazvati i hipertireoza, a opet pod uticajem estrogena. Za ubrzani rad štitaste žlezde karakteristična je napetost, nervoza i osećaj konstantne uznemirenosti. Telo nije u stanju da obezbedi hormon koji metaboliše energiju, pa još jedan od simptoma u tom malom ’padu sistema’ može biti i zaboravnost. Problemi sa pamćenjem, rasejanost, neorganizovanost, mogu narušiti kvalitet života, i dovesti do neprijatnih ili čak opasnih situacija.

Oscilacija hormona ima ulogu i u nastanku glavobolje, s obzirom da estrogen kontroliše hemijske procese u mozgu koji utiču na osećaj bola. Migrene u PMS-u su čest znak viška estrogena.

Devojku boli glava

ESTROGEN ZADRŽAVA VODU U ORGANIZMU

Pored svega ovoga, dominantan estrogen izaziva zadržavanje vode u organizmu i tako direktno utiče na stvaranje celulita, proširene vene, kao i poremećaje ženskog reproduktivnog sistema: miome, ciste na jajnicima, bolne i obilne menstruacije, pojačan PMS, neplodnost

Šta nam je činiti da bismo povratile balans? Pre svega, potrebno je iz neposredne okoline ukloniti, što je više moguće, takozvane ksenoestrogene – predmete i supstance koji imitiraju estrogen u organizmu i remete hormonalni balans. Najveći ksenoestrogeni su pesticidi, deterdženti, plastika, boje i lakovi, kozmetika. Hranu nikako ne treba podgrevati u plastičnim posudama, niti jesti ili piti iz njih. Čaše za kafu ‘za poneti’ od stiropora su još jedan dobar primer. Kad koristimo deterdžente, treba da nosimo rukavice. Kozmetika treba da bude što prirodnija i jednostavnija.

Definitivno treba potpuno eliminisati cigarete i alkohol – alkohol utiče na jetru koja metaboliše hormone i samim tim utiče i na izlučivanje estrogena. Slatkiši takođe remete rad hormona, pa kada želimo nešto slatko, najbolje je da to same napravimo, od prirodnih zaslađivača: rogača, meda, javorovog sirupa, kokosovog šećera.

PRIRODNO REGULISANJE ESTROGENA

Ovaj hormon nije samo prisutan u našem telu – estrogen u hrani je prirodno zastupljen, pa ga možemo regulisati i obrocima. Evo čega više treba jesti:

  • karfiola i brokolija koji prirodno smanjuju nivo estrogena
  • omega 3 masnih kiselina (laneno seme, avokado, losos, tuna)
  • kvalitetnih ulja, naročito kokosovog i maslinovog
  • zlatne make, koja je prirodni balanser hormona
  • vitamina B6 (orasi, integralne žitarice, meso, banane, spanać, tuna, losos, batat, suve šljive)
  • cinka i magnezijuma (bundeva, suncokret, susam, indijski orah, govedina, ćuretina, jaja, mekinje, lan, kakao, zeleno lisnato povrće, džigerica, skuša)
  • vitamina C (paprika, citrusi, kivi, jagode, paradajz, bobičasto voće)
  • vitamina E (suncokret, orašasti plodovi, avokado, bundeva, paprika, zeleno lisnato povrće, pšenične klice)
  • jaja, koja su veoma hranljiva, i nikako ne izbegavati žumance
  • vlakna koja pomažu varenje i izlučivanje štetnih materija (ovsene mekinje, laneno seme, kinoa, proso, bundeva).

Pored uravnotežene ishrane i eliminacije toksičnih materija iz okruženja, u pomoć nam mogu priskočiti i lekovite biljke. One koje su ženama najkorisnije, sabrane su u Femisanu A. Femisan A kapi i Femisan A kapsule obogaćene zlatnom makom i cinkom, stručno su osmišljene u laboratoriji Herba Sveta s ciljem da pomognu ženama da se izbore s poremećajima reproduktivnog sistema od prve menstruacije do menopauze. Ovaj potpuno prirodni preparat doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji, normalnoj sintezi DNK i proteina, i ima ulogu u procesu deobe ćelija, regulaciji hormonske aktivnosti i zdravlju reproduktivnih organa. A kada s početkom perimenopauze hormoni počnu drastično da opadaju, tu je Femisan Gold da pomoću svojih fitoestrogenskih biljaka što više doprinese ravnoteži.

Kada se estrogen otme kontroli, Femisan je tu da ga nežno ali odlučno obuzda.

Femisan