Perimenopauza

Perimenopauza: nepredvidiva plovidba

Kako se bližimo sredini života, tako sve češće osećamo promene u svom organizmu i na svom telu. Jedna od najočiglednijih promena koja se dešava krajem četrdesetih je ona vezana za menstrualni ciklus. Htele mi to ili ne, oko 47. godine ciklus će povremeno početi da izostaje. To će pratiti i simptomi koji će se sve više pojačavati: preznojavanje, valunzi – talasi vrućine, preosetljivost grudi, nesanica, zaboravnost, promene raspoloženja… Taj period dok se ciklus još uvek nije ugasio, ali se vidno proređuje, uz sve ove neprijatne simptome, zove se perimenopauza. Kada prođe godinu dana od poslednje menstruacije, bez obzira kakva ona bila i koliko trajala (možda i samo jedan dan), zvanično nastupa i menopauza.

PERIMENOPAUZA, SIMPTOMI „POSVAĐANIH HORMONA“

U proseku, simptomi perimenopauze traju oko 4 godine, ali ona može trajati od par meseci do deset godina. Svi oni neprijatni simptomi se pojačavaju ili smanjuju pod dirigentskom palicom naših hormona, posebno estrogena i progesterona, koji se u ovom periodu potpuno otimaju kontroli, pa imamo osećaj kao da upravljamo brodom na nemirnom moru dok sa svih strana u nas udaraju besni talasi. Ova dva hormona do tada su igrala veliku ulogu u našem reproduktivnom zdravlju: u normalnim okolnostima, nivo estrogena raste oko sedmog dana od početka menstruacije, da bi oko 14. dana omogućio ovulaciju – oslobađanje jajne ćelije iz jajnika, i pod njegovim uticajem endometrijum (unutrašnji omotač materice) zadebljava, kako bi materica bila spremna da prihvati oplođenu jajnu ćeliju. Potom, nakon ovulacije na scenu stupa progesteron koji, ukoliko nije došlo do oplodnje, podstiče ljuštenje endometrijuma, što rezultira sledećom menstruacijom. Oni komadići tkiva koje smo primećivale tokom ciklusa su upravo delići endometrijuma koji se odvojio, pa ga organizam izbacuje.

hormon estrogen

OSKUDNE ILI OBILNE MENSTRUACIJE

U perimenopauzi ova dva važna hormona kao da su se posvađala, pa se povremeno dešava da je nivo progesterona suviše nizak, dok estrogen nedovoljno pada. Rezultat toga je da se zadebljavanje endometrijuma nekontrolisano nastavlja. Jednostavno nema dovoljno progesterona da kaže ’Stop!’. Kada konačno dođe do menstruacije, ona je veoma obilna i može trajati dosta duže nego inače.
Bura hormona tako, osim preobilne i produžene menstruacije, može izazvati i krvarenje između dve menstruacije, kao i promene izgleda krvi: ona može biti tamno braon boje, ili potpuno svetle, rozikaste. Ipak, kod najvećeg broja žena, nivo estrogena pada što rezultira i tanjim endometrijumom. Nedostatak estrogena za posledicu ima slabiju i kraću menstruaciju. I kako vreme prolazi, ona će se sve više skraćivati, a vreme između dve menstruacije će se produžavati. To je posledica anovulatornih ciklusa, odnosno ciklusa tokom kojih ne dolazi do ovulacije. Neka istraživanja su pokazala da žene s anovulatornim ciklusima imaju blaže menstruacije od onih kod kojih dolazi do ovulacije.

Ali dok god dolazi do menstruacije, bez obzira što ona možda i predugo kasni, može dolaziti i do ovulacije. I samim tim i do trudnoće. Zato se desi da žene u perimenopauzi zatrudne, iako su bile ubeđene da je to sad već nemoguće, jer su se ciklusi toliko proredili. Ali šanse za trudnoću postoje sve do poslednje menstruacije. Onog trenutka kada menstruacija nestane i konačno nastupi menopauza, više nije moguće zatrudneti.

NOVA PRAVILA I PRILAGOĐAVANJE

Kao što vidimo, u perimenopauzi je sve moguće. To je vreme kada prestaju da važe pravila koja su nam do tada dirigovala život, i to ne samo kad je ciklus u pitanju. Kilogrami počinju da se lepe, lakše se zamaramo, manje spavamo, možemo osećati bol u zglobovima… A naleti vrućine, nervoza i nesanica će nas neizostavno proganjati neko vreme. I dok upravljamo svojom malenom barkom na uzburkanom moru povremeno će nas ophrvati osećaj da nikada nećemo stići do sigurne luke. Ali, osim što će naše navigacione veštine vremenom uznapredovati, tako će se i talasi smirivati. Sve dok ne uplovimo u menopauzu. Dok sve to traje moramo voditi računa o sebi, zdravo se hraniti, što više kretati i izbegavati stresne situacije, i po potrebi konsultovati stručnjaka. Uz ginekološki pregled i hormonski status lekar može lako utvrditi u kojoj smo fazi i dati konkretne savete.

nepredvidljivost menopauze

PERIMENOPAUZA I PRIRODNA REŠENJA

Da lakše prebrodimo te divlje talase pomoći će nam Femisan B kapi. Ovaj potpuno prirodni preparat na bazi lekovitog bilja je tu da nam ublaži valunge, preznojavanja, česta noćna buđenja, nervozu, lupanje srca, razdražljivost, ali i da spreči poremećaje kojima smo sada, kada nas estrogen više ne štiti, sklonije: osteoporozu, dijabetes, kardiovaskularne poremećaje…

A dok se hormoni kolebaju, konačni nastup menopauze možemo odložiti pomoću estrogenskih biljaka. Konopljika, divlji jam, hmelj i cimicifuga su tu da nam izbalansiraju hormone i ublaže simptome, dok se žen-šen i angelika staraju da ne dođe do poremećaja kojima smo tada sklone. Istovremeno, oni se aktivno bore protiv mentalne magle i zaboravnosti koje su česte u perimenopauzi. Sve ove biljke deo su Femisan Gold kapsula.

Uz Femisan B i Femisan Gold iz laboratorije Herba Sveta, perimenopauza se lakše prebrodi a zdravlje ostaje nepoljuljano. Herba Svet je tu da nam da najbolji putokaz do sigurne luke.

femisan

Prethodni članak
Bundevin Crème brûlée
Sledeći članak
Radoholizam
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro