Svi znamo da je normalna kilaža više od pukog estetskog fenomena, i da je neophodna za dobro zdravlje. A novija istraživanja dokazala su ne samo da vitkost i zdravlje idu zajedno, već i da gubitkom viška kilograma, održavanjem zdrave kilaže i zdravog načina života možemo povratiti zdravlje ako imamo dijabetes tipa 2.

ŠTA JE DIJABETES TIPA 2?

Dijabetes, šećerna bolest (diabetes mellitus) je oboljenje koje nastaje usled poremećaja metabolizma i karakteriše ga poremećaj lučenja insulina u pankreasu. Insulin je hormon koji je zadužen za regulisanje nivoa glukoze u krvi. Tipovi dijabetesa – kategorije ovog poremećaja razlikuju se po poreklu i razvoju bolesti. Praćenje dijabetesa, odnosno procena reakcije organizma na glukozu meri se pomoću testa tolerancije (testa opterećenja šećerom): test traje oko 3 sata, a glukoza se meri pre i posle uzimanja glukoze.

Šta je dijabetes tipa 2 i kako se razlikuje od dijabetesa tipa 1? Dok osobe sa dijabetesom tipa 1 uopšte nisu u stanju da proizvode insulin čija je funkcija da se glukoza doprema u ćelije, osobe sa dijabetesom tipa 2 ne proizvode dovoljno insulina i njihov sistem za regulaciju nivoa šećera u krvi ne funkcioniše dovoljno dobro. Do dijabetesa tipa 1 dolazi kada infektivni ili toksični elementi iz spoljne sredine dopru u organizam i aktiviraju imuni sistem koji greškom krivca vidi u pankreasu i napada ga, uništavajući ćelije pankreasa. Dijabetes tipa 1 je dakle auto imuno oboljenje i, nažalost, iziskuje doživotne redovne dnevne injekcije insulina.

Ilustracija sprege pankreasa i insulina u krvi

Dijabetes tipa 2 nema veze sa imunitetom koji se okrene protiv nas, već sa insulinskom rezistencijom. Telo i dalje proizvodi insulin, ali nije u stanju da ga efikasno iskoristi. Nauka još uvek nema konkretne odgovore zašto neke osobe razvijaju insulinsku rezistenciju, ali ono što su istraživanja pokazala je da su najčešći faktori koji tome sigurno doprinose gojaznost, neaktivnost, kao i pušenje i konzumiranje alkohola. Dodatni faktori rizika mogu biti genetski, a kod žena često su to policistični jajnici. Takođe, dijabetes tipa 2 uglavnom prate i visoki krvni pritisak, povišeni holesterol i trigliceridi.

DIJABETES TIPA 2: SIMPTOMI

Iako su dijabetes tipa 1 i 2 različita oboljenja, imaju slične simptome: učestalo mokrenje, čest osećaj žeđi, snažan osećaj gladi, umor, zamagljen vid, otežano zarastanje rana, nervoza, promene raspoloženja, osećaj trnjenja i mravinjanja u šakama i stopalima. Kod tipa 1 simtomi dijabetesa se vrlo brzo razvijaju, tokom samo nekoliko nedelja, dok kod dijabetesa tipa 2 to može potrajati godinama, a neke osobe uopšte ni nemaju simptome i otkriju da pate od ovog poremećaja tek kada nastanu komplikacije.

Kod dijabetesa tipa 2 lekovi koje endokrinolog prepiše pomažu da telo efikasnije iskoristi insulin, ali važno je znati da se ova vrsta poremećaja može držati pod kontrolom, pa čak i u potpunosti eliminisati gubitkom viška kilograma i održavanjem zdrave kilaže. Zdrav način života je najbolji prirodni lek za dijabetes tipa 2.

Hrana koja povećava rizik od dijabetesa

Moderna dijagnostika omogućila nam je dodatna saznanja o ovom poremećaju. Tokom više istraživanja pomoću snimanja pankreasa magnetnom rezonancom utvrđeno je da dijabetes tipa 2 prati smanjenje pankreasa, u proseku do čak 33%, dok su istovremeno utvrđeni i povećan sadržaj masnih ćelija, fibroza i upalne promene. Smanjenje pankreasa dešava se zbog smanjenog dejstva insulina usled čega tkivo ovog organa atrofira, a dodatno dolazi do oštećenja i usled upale i viška masti. Lečenje dijabetesa podrazumeva terapije koje će povratiti funkcije pankreasa.

DIJABETES: ISHRANA

Ako ne lečimo dijabetes tipa 2, ono što sledi su dodatne komplikacije: oštećenja bubrega, nerava i očiju, kao i kardiovaskularni poremećaji. Zato je, kao i uvek, ovaj poremećaj bolje sprečiti nego lečiti. Naročito ako smo gojazni. Srećom, rešenje postoji i potpuno je prirodno, a može doneti višestruke koristi.

Jedna temeljna studija sa 64 ispitanika dokazala je da gubitkom telesne mase možemo u potpunosti povratiti funkcije pankreasa kod dijabetesa tipa 2. Istraživanje ukazuje na veliku mogućnost da je kod nekih osoba ovo oboljenje izlečivo, odnosno da se može povratiti oblik i veličina pankreasa nakon remisije dijabetesa tipa 2. Ali za to je potrebna upornost i disciplina. Pozitivne promene nisu se pokazale nakon 6 meseci od početka dijete, ali zato nakon 24 meseca kod ispitanika se volumen pankreasa potpuno povratio i došlo je do remisije dijabetesa tipa 2.

Plan dijete kod osoba sa dijabetesom tipa 2 sadrži složene ugljene hidrate: integralni pirinač, integralnu pšenicu, ovas, kinou, bobičasto voće i citruse, zeleno lisnato povrće i mahunarke. Zdrave masti nam pomažu da sporije apsorbujemo ugljene hidrate, pa u ishranu treba uključiti namirnice sa omega-3 mastima kako životinjskog tako i biljnog porekla: lososa, tunu, čia i laneno seme, maslinovo ulje, avokado, orašaste plodove… Belančevine su važne jer nam održavaju stabilan nivo šećera u krvi, pa nam u tome pomažu mahunarke, jaja, pečurke, morski plodovi, nemasni mlečni proizvodi, naročito kefir i jogurt, nemasna crvena i živinska mesa.

Zdrava hrana koja sprečava dijabetes

Potrebno je da što više smanjimo unos skrobastih namirnica, kao što su kukuruz, krompir i drugo korenasto povrće, kao i voće bogato šećerom. Ono što moramo u potpunosti izbaciti iz ishrane su gazirani sokovi, proizvodi sa prerađenim šećerima, prostim ugljenim hidratima, trans-mastima i životinjskim mastima. Bela peciva, kolači, slatkiši, grickalice, sokovi, bilo šta prženo, industrijski namazi, sosevi, kupovne pahuljice za doručak, energetske štanglice, veštački zaslađivači, hamburgeri, masni sirevi, suhomesnate prerađevine, kupovni voćni jogurti, sve su to namirnice koje su veliki neprijatelji našeg tela.

NE SAMO ŠTA VEĆ I KOLIKO

Ali čak i kada unosimo zdrave namirnice, potrebno je da imamo meru. Broj kalorija koji unosimo takođe je vrlo važan. Studije su dokazale da unošenjem smanjenog broja kalorija dolazi do remisije dijabetesa tipa 2 kod do 60% pacijenata nakon 12 meseci, i 35% pacijenata nakon 24 meseca. U početku će nas mučiti stalni osećaj gladi kome se moramo suprotstaviti. Da bismo bili sigurni da unosimo dovoljno kalorija, možemo zapisivati sve što jedemo i računati kalorijsku vrednost. Ali ako nismo u stanju da sami napravimo svoj plan ishrane, najbolje je da konsultujemo nutricionistu. U svakom slučaju, zdrava dijeta je odličan ulog u naše zdravlje, pa nam se isplati da se potrudimo i istrajemo. Kada se jednom „dovedemo u red“, najbolji način da se dijabetes drži pod kontrolom je mediteranski tip ishrane.

Ceo proces primene dijete kao prirodnog leka za dijabetes tipa 2 može nam olakšati Equigal. To je potpuno prirodni preparat na bazi lekovitog bilja (korena maslačka, anđelike, lista nane, cveta nevena, ivanjskog cveća i rastavića) koji će nam smanjiti osećaj gladi, pomoći da izbacimo toksine iz organizma, pospešimo varenje i imamo redovnu stolicu, a pritom će sprečiti nadimanje, gasove i oticanje usled zadržavanja viška vode. Equigal čisti jetru i pankreas i pomaže nam da istrajemo u dijeti. Ako tome svemu dodamo i redovnu fizičku aktivnost, rezultati sigurno neće izostati.

Equigal, prirodni preparat protiv gojaznosti