Retinol

Retinol: vitamin A

Ako nam je na trpezi često žuto i narandžasto povrće i voće poput šargarepe slatkog krompira ili kajsije i dinje, pa spanać, kupus, kelj, peršun, jetra, masna riba, puter i jaja, možemo biti sigurni da unosimo dovoljno vitamina A. Ovaj esencijalni vitamin je liposolubilan – rastvara se u masti, a dolazi nam ili preko retinola (retinoida), njegovog aktivnog oblika uglavnom iz životinjskih proizvoda kog organizam može iskoristiti u postojećem obliku, ili preko provitamina A – karotenoida, kao što je nama najpoznatiji beta-karoten, a koji nam dolaze iz biljnih izvora, na šta upućuje i poreklo njihovog imena, od latinskog carota – šargarepa. Provitamin A se pretvara u retinol u tankom crevu, a za njegovu apsorpciju potrebne su masti. Vitamin A je neophodan za opstanak od najranijih dana: bez njega nema normalne deobe ćelija, ekspresije gena, lučenja hormona, stvaranja crvenih krvnih zrnaca i rada imuniteta, normalnog rasta i reprodukcije. On nam štiti oči i omogućava noćni vid, podržava zdravlje kostiju i zglobova, pomaže organizmu da se izbori s malignim ćelijama, štiti kožu i podržava rad unutrašnjih organa. Naše telo skladišti višak ovog vitamina u masnim ćelijama jetre, a da bi se iskoristio neophodan je mineral cink koji aktivira enzime neophodne za njegovo otpuštanje iz depoa.

Kako je vitamin A neophodan za ćelijske funkcije i imunitet, on igra vitalnu ulogu u odbrani organizma od ćelija karcinoma. Brojne studije potvrdile su da se unošenje dovoljnih doza ovog vitamina povezuje sa smanjenim rizikom od niza karcinoma, uključućujći non-Hočkin limfom, rak bešike, grlića materice i pluća, ali i od drugih infektivnih oboljenja, kao što su malarija ili bakterijske infekcije. Ali ono po čemu je retinol danas najpoznatiji je njegovo pozitivno dejstvo na kožu.

Hrana bogata vitaminom A

RETINOL I KOŽA

Kako retinol deluje na kožu? Retinol prodire kroz pokožicu, stratum corneum, zadirući donekle i u sledeći sloj kože, dermis. Kada retinol dospe do keratinocita, ćelija epidermisa, on ulazi u njih i vezuje se s odgovarajućim receptorom. Retinol stimuliše ćelijsku aktivnost keratinocita, fibroblasta, melanocita i Langerhanovih ćelija, pospešuje njihovo množenje, jača zaštitnu funkciju epidermisa, smanjuje transepidermalni gubitak vode, štiti kolagen od propadanja i inhibira aktivnost metaloproteinaze koje su odgovorne za degradaciju vanćelijskog matriksa. Retinol dodatno pospešuje remodelovanje retikularnih vlakana i stimuliše angiogenezu papilarnog (gornjeg) sloja kože.

Bogat depo vitamina A u organizmu smanjuje tako još jedan rizik – od nastanka akni (acne vulgaris). Ako znamo da nas ovaj vitamin štiti od bakterijskih infekcija, onda je sve jasno, jer akne upravo izaziva bakterija Propionibacterium acnes (P. acnes) koja se nastanjuje u nakupljenom sebumu u porama, blokiranom slojem odumrlih ćelija kože, počne da ih razgrađuje i tako izazove upalu. Akne su česte u pubertetu jer hormoni koji tada počinju da se bude utiču na povećano lučenje sebuma, ali se mogu javiti i kasnije, na primer kod žena koje pate od policističnih jajnika, ili kod onih koje su na pragu menopauze. U slučaju akni dermatog će najverovatnije prepisati lek na bazi vitamina A. Danas sve više kliničkih studija potvrđuje da je retinil palmitat, jedan od estara retinola, vrlo efikasan u lečenju akni.

Bore oko usana

Ali ono po čemu je retinol najviše poznat je njegova borba protiv starenja kože. Danas je kozmetička industrija u velikom usponu, jer mladalački izgled nikada nije bio tako cenjen kao u našem dobu. S godinama koža normalno stari, istanjuje se, opušta i gubi na elastičnosti. Pored genetskih faktora, na brzinu ovog procesa utiču i spoljni faktori, izlaganje ultravioletnim zracima (UVA i UVB), stres, pušenje, hormonski disbalans i metaboličke promene. Danas se posebna pažnja poklanja fotostarenju, s obzirom da nikad kao sad nismo bili svesni u kojoj meri sunčevi zraci mogu biti štetni. Rezultati kliničkih studija pokazali su da je terapija topikalnim retinoidima mnogo efikasnija u poboljšanju izgleda foto-ostarele kože od hirurških procedura. Fotostarenje ne podrazumeva samo bore, već i hiperpigmentacije – fleke i pege koje nastaju nakon izlaganja suncu. Retinoidi ne samo da mogu da smanje štetu, već i da spreče dalje fotostarenje jer dokazano apsorbuju ultravioletne B zrake. U studijama na ljudima, retinil palmitat pokazuje efikasnost u zaštiti od sunca ekvivalenta faktora 20.

RETINIL PALMITAT

Retinil palmitat je ester retinola kog koža vrlo dobro podnosi, i za razliku od nekih oblika retinola, ne izaziva iritacije, pa je čest bezbedni sastojak kozmetičkih proizvoda. On se inače prirodno nalazi u epidermisu, spoljnom sloju kože, ali u koncentraciji koja nije dovoljna da obezbedi efikasnu zaštitu od UV zraka. Laboratorijska istraživanja utvrdila su da se nakon dvonedeljne primene retinil palmitata povećava nivo kolagena i proteina, kao i da epidermis postaje značajno deblji. Dalja istraživanja donela su još važnih činjenica: primenom retinil palmitata inhibira se oštećenje DNK i apoptoza.

Retinol je zato dragoceni deo Devi kozmetike. U Serumu Anti-Age ovaj vitamin, uz najkvalitetniju hijaluronsku kiselinu, vitamine B3 i E, koenzim Q10, peptide i ulja argana, bergamota, geranijuma i neroli, deluje kao snažan antioksidans, doprinosi gradnji kolagena, povećanju elastičnosti kože, njenoj otpornosti na bakterije i iritacije, ali i smanjenju bora i tragova foto-starenja. Antirid Antiage krem za predeo oko očiju sadrži pored peptida, hijalurona i dragocenih ulja i ekstrakte runolista i vidca koji regenerišu, podmlađuju i dodatno sprečavaju fleke. Undereye Serum za predeo oko očiju, između ostalog i zahvaljujući retinolu, ublažava nadutost i tamne kolutove oko očiju i daje izgled svežine. Tu su i Antiage Cream Vitamin, krema bogata vitaminima za svakodnevnu negu, i Antiage Cream Antirid, posebno namenjen za kožu sklonu borama oko očiju i usta. Uz namirnice bogate vitaminom A i Devi kozmetiku, zdravlje i mladalački izgled su zagarantovani!

 

Devi kozmetika

Prethodni članak
ATEROSKLEROZA
Sledeći članak
Preparati za menopauzu
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro