Obilne menstruacije

Obilne menstruacije: menoragija

Svaka žena otprilike zna šta je “normalno” krvarenje tokom menstrualnog ciklusa – tokom svog života ona u proseku prođe kroz oko 400 ciklusa mesečnog krvarenja tokom kog se odvaja unutrašnji omotač materice. Kod čak do 30% žena, ovo krvarenje se karakteriše kao obilno. Procenjuje se da žena u proseku gubi oko 35ml krvi mesečno, a sve preko 80ml je previše i može dovesti do anemije, ali i ukazati na pojavu nekog poremećaja reproduktivnog ili endokrinog sistema. Zašto se javljaju obilne menstruacije?

KO JE SKLON MENORAGIJI?

Kod devojčica prve menstruacije mogu biti obilne iz jednostavnog razloga: usled čestog izostanka ovulacije (anovulatornih ciklusa). Još uvek neuravnoteženi hormoni i nedovoljno ustaljena sprega hipotalamusa, hipofize i jajnika izazivaju menstruacije, ali ne uvek i ovulaciju, što povremeno rezultira stvaranjem jačeg endometrijuma (sluznice materice). Kada dođe do menstruacije i endometrijum treba da se odvoji, logično dolazi i do većeg krvarenja. Kako vreme prolazi i hormoni polako dolaze u balans, tako i krvarenja prestaju da budu obilna. Ali dok takvo stanje traje nije nimalo prijatno, i ponekad se završi hitnim odlaskom do urgentnog centra ili čak i hospitalizacijom.

Kod mladih žena ovulacije bi trebalo da su se već ustalile, pa ako dolazi do čestog obilnog krvarenja u dvadesetim i tridesetim godinama života trebalo bi obavezno otići kod ginekologa, naročito ako su menstruacije duge i izazivaju konstantan umor, vrtoglavicu, zadihanost i nesanicu. Obično u ovakvim situacijama lekar radi procenu zdravstvenog stanja, traži da se uradi analiza krvi, hormonski status, i odredi nivo gvožđa, jer obilne menstruacije mogu izazvati anemiju. Takođe, potrebno je utvrditi i uzroke menoragije. Jedan od njih može biti i intrauterina kontracepcija (spirala), kod koje je menoragija jedan od najčešćih propratnih negativnih simptoma, bez obzira na kvalitet postavljanja, veličinu, materijal ili oblik. Kod žena koje u tom periodu pokušavaju da ostanu u drugom stanju, povremena obilna krvarenja mogu ukazivati na anovulatorne cikluse i nemogućnost začeća, pa se tada ne retko savetuje vantelesna oplodnja.

Kako se približavaju menopauzi, usled oscilacije estrogena, žene mogu iskusiti povremena ili česta obilna menstrualna krvarenja. Obično menstruacija kasni ili izostane par meseci, pa sledeća koja dođe bude preobilna. Taj problem je izraženiji kod gojaznih žena, pošto masne naslage proizvode androstenedion, koji se konvertuje u estrogen. Hormonske promene u ovom periodu mogu dovesti do pojave mioma i polipa, koji su kod oko 40% žena glavni uzrok produženog i obilnog krvarenja, uz endometriozu. I u ovom periodu menoragija može uzrokovati anemiju. Pre samo jedne decenije, većina žena te životne dobi koje su patile od obilnih menstruacija, čak 60% njih, upućivane su na histerektomiju, a kod čak 30% njih materica je bila potpuno normalna i zdrava. Srećom, danas je taj procenat dosta manji.

Još jednu grupu žena pogađa obilno menstrualno krvarenje: žene sa poremećajem krvarenja i one koje uzimaju antikoagulantnu terapiju – čak 90% njih. One moraju biti pod stalnim nadzorom stručnjaka, uz redovne laboratorijske analize.

SIMPTOMI OBILNE MENSTRUACIJE

Simptomi menoragije, u odnosu na normalnu menstruaciju, podrazumevaju njeno produženo trajanje i obilnost: ako menstruacija traje više od sedam dana, ako je neophodno uložak ili tampon menjati na manje od dva sata i menjati ga čak i noću, ako su prisutni ugrušci veličine novčića, kao i ako zbog krvarenja nismo u stanju da obavljamo uobičajene aktivnosti, reč je o menoragiji. Osim što može biti opasno po zdravlje, obilno krvarenje ima negativni efekat na kvalitet života žene, pa ne treba oklevati u traženju rešenja i pomoći.

obilno krvarenje

Iznenadno preobilna menstruacija može biti vrlo zastrašujuća. Ipak, nema mesta za paniku. U takvoj situaciji je najbolje uzeti olovku i papir i beležiti: datum početka i kraja menstruacije, koliko je obilna (koliko smo uložaka ili tampona promenile tokom jednog dana), da li je bilo velikih ugrušaka, kao i sve druge promene koje osetimo. Ukoliko i sledeća menstruacija bude preobilna, bilo bi dobro da konsultujemo lekara. Jedan od signala da menstruacija nije „normalna“ je mera do koje nas sprečava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, da li zbog nje moramo da izostanemo iz škole ili s posla. Ukoliko nam ugrožava socijalni život jer nas je sramota zbog količine krvi koju gubimo, onda nam definitivno treba pomoć stručnjaka.

KOJI SU UZROCI MENORAGIJE?

  • Promena metoda kontracepcije, naročito prelazak na spiralu u većini slučajeva će izazvati obilnija krvarenja. Takođe, kada prestanemo da uzimamo kontraceptivnu pilulu, telu će biti potrebno malo vremena da se uravnoteži, pa hormonalne oscilacije mogu izazvati jače krvarenje.
  • Obilne menstruacije mogu biti znak da imamo miom (benigni tumor materice) ili polip na materici. To su dobroćudne izrasline na endometrijumu, ali mogu izazvati pojačano krvarenje, ili pritiskati unutrašnje organe i tako izazivati bol u predelu stomaka.
  • Endometrioza može izazvati uvećanje materice i zadebljani endometrijum, što može biti vrlo bolno i uticati na ozbiljna krvarenja.
  • Do zapaljenske bolesti male karlice dolazi usled bakterijske infekcije materice ili jajovoda. U 90% slučajeva je izaziva rizično stupanje u seksualne odnose, odnosno seksualno prenosive bolesti, kao što su hlamidija ili gonoreja. Pored obilnih krvarenja, može dovesti do ozbiljnih problema sa plodnošću.
  • PCOS – sindrom policističnih jajnika može biti veoma bolan, do te mere da onemogućava obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao i izazvati obilne, duge menstruacije.
  • Karcinom endometrijuma može takođe izazvati obilno i neredovno krvarenje, srećom dešava se veoma retko.
  • U retkim slučajevima, neredovne i obilne menstruacije može izazvati poremećaj rada štitaste žlezde (hipotireoza), kao i poremećaj zgrušavanja krvi.

ŠTA JE NAJBOLJE REŠENJE ZA OBILNE MENSTRUACIJE?

Uobičajeno rešenje koje moderna medicina nudi za ovakve probleme je kontraceptivna pilula, ali postoji i prirodan način: Femisan A. To je formula koja čuva žensko zdravlje i postoji u dva oblika – kapima i kapsulama. Femisan A sadrži kombinaciju lekovitog bilja koje deluje kao adstringent: sprečava obilno i produženo krvarenje. Pored toga, Femisan A je efikasan kod cista na jajnicima, mioma na materici, poremećaja ciklusa, bolnih menstruacija, PMS-a, endometrioze, policističnih jajnika, fibrocističnih promena u dojkama, ranica na grliću materice i ženske neplodnosti. Najveći adut ovog potpuno prirodnog preparata je balansiranje hormona i uspostavljanje redovne i kvalitetne ovulacije. Femisan A se može koristiti neograničeno dugo, i to već od prvog dana prve menstruacije.

Femisan A

Prethodni članak
Troskot
Sledeći članak
Lekovitost limuna
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro