Iako se danas u našem delu sveta smatra da je menstruacija nešto potpuno normalno i čak se i industrija angažovala da ženama što više olakša ovaj period pomoću kvalitetnih uložaka i tampona, čini se da je mesečno krvarenje i dalje nešto što bi žene radije sakrile. Ovih dana je svetom prohujala vest da je dvanaestogodišnja devojčica u Indiji izvršila samoubistvo jer je učitelj osramotio kad joj je naredio da napusti čas pošto je na stolici ostavila krvavu fleku.

MENSTRUACIJA KROZ ISTORIJU

Takvi slučajevi deo su višemilenijumskog nasleđa koje je do nedavno istrajavalo i u najrazvijenijim delovima sveta. Sve do 19. veka, zapadna medicina nije se mnogo bavila istraživanjem ženskog mesečnog ciklusa, pa se ovulacija uopšte nije ni povezivala s menstruacijom. Verovalo se da žene krvare da bi ’ohladile’ svoju emotivnu, histeričnu prirodu. U Britaniji se u 19. veku verovalo da žena ne bi trebalo da pravi puter i usoljava šunku tokom menstruacije jer će da ih pokvari. Čak i dvadesetih godina prošlog veka, bečki naučnik mađarskog porekla, Bela Šik, verovao je da žene tokom menstruacije ispuštaju kroz kožu i putem krvi ’menotoksine’, otrovne supstance koje uništavaju biljke, kvare vino i turšiju i ne dozvoljavaju testu da naraste. Ovu teoriju je ponovo pokrenuo britanski lekar Rid 1974. godine.

vilendorfska venera

Praistorijska Venera – sa završetkom matrijarhata potiskuju se mitovi o ženskoj moći a potenciraju oni o ‘nečistoj’ prirodi.

Tokom proteklih vekova postojale su razne teorije o menstrualnoj krvi, a neke su zagovarale i njena blagotvorna svojstva. Plinije nam je ostavio zapise o verovanjima starih Rimljana koji su je koristili kao đubrivo za polja, pa čak i za lečenje gihta, upala pljuvačnih žlezda, crevnih parazita i glavobolje. Rimljani su bili ubeđeni da ova krv može zaustaviti oluje, gromove i grad, ali i ubiti pčele, izazvati besnilo kod pasa, zamagliti ogledala i otupeti mačeve. U srednjovekovnoj Evropi verovalo se da menstrualna krv leči kugu, što saznajemo iz zapisa opatice Hildegard von Bingen. Istovremeno, postojalo je i potpuno suprotno verovanje – da je moguće zaraziti se kugom tokom odnosa sa ženom u menstruaciji, kao i da seks tada može dovesti do ’korozije’ penisa.

Neka afrička plemena i dalje veruju da je menstrualna krv afrodizijak i da ima magična svojstva. Na drugoj strani sveta, u Nepalu, postojala je tradicija zatvaranja žena u posebne kolibe tokom menstruacije, što je zabranjeno tek 2005. godine. U Indiji se i dalje smatra da su žene tokom ciklusa nečiste. Ortodoksni Jevreji dan-danas veruju da žena tokom menstruacije pukim dodirom može uprljati muškarca, ali i sve predmete u kući. Naša crkva je dugo zabranjivala ženama ulazak u crkvu tokom menstruacije, ili je odvajala posebna mesta za njih, između ostalog i iz praktičnih razloga, jer žene nisu imale adekvatne uloške pa su ostavljale krvave fleke iza sebe. Islam je još i najblaži – on propoveda da žena tokom menstruacije ne treba da izgovara određene molitve, ali ima i još jedno veoma interesantno pravilo: da muškarcu nije dozvoljeno da se razvede od žene dok joj traje menstruacija.

ŠTA JE U OSNOVI PRAZNOVERJA?

Iz svega ovoga možemo zaključiti da su se odvajkada ženama tokom menstruacije pripisivale nadljudske moći, što je, moguće je, rađalo strah u muškom delu populacije i proizvelo razne teorije o ’nečistoći’ u svrhu samoodbrane. Antropolog Meri Daglas navodi da je, tokom istorije, sve što je povezano s krvlju – rat, ritualno puštanje krvi, lov, ritualno žrtvovanje i mučenje, bio isključivo ’muški posao’. Menstrualno krvarenje je bio jedini slučaj vezan isključivo za žene i time potpuno ’nedoličan’ u mačo-svetu, pa je bilo neophodno cenzorisati ga, nazvati ga nečistim i neprihvatljivim. Otud i verovanja da je žena tokom menstruacije nečista pa čak i opasna po muškarca i prirodu.

Iako je ženska emancipacija u punom zamahu, danas još uvek živimo u svetu u kom dominira muška vizija. Proučavanje prošlosti, tabua i rituala vezanih za menstruaciju može nam pomoći da shvatimo da tu nema ničeg neprikladnog i nečistog, naprotiv, menstruacija je deo ciklusa koji ima najveću moguću, čak ’božansku’ moć – moć da stvori život. U tom smislu, žena i jeste super-heroj. Doduše, ne može da zaustavi gromove i munje i opustoši polja, ali može mnogo više od toga: da donese na svet novo ljudsko biće.

Žena drži cvet

ŠTA NAUKA KAŽE O MENSTRUACIJI?

Menstruacija je normalno vaginalno krvarenje koje se događa u okviru mesečnog ciklusa žene. Svakog meseca tokom reproduktivnog perioda žene (od prve menstruacije do menopauze), u jajniku sazreva jajna ćelija. Uz pomoć polnih hormona, pre svega estrogena i progesterona, telo se na mesečnom nivou priprema za moguću oplodnju i trudnoću, pa unutrašnji omotač materice (endometrijum) zadebljava, stvarajući tako idealnu sredinu da se u njega ugnezdi oplođeno jajašce. Kada do oplodnje ne dođe, pod dejstvom hormona se taj omotač odvaja, ljušti i izbacuje napolje. Taj proces se zove menstruacija.

Prvu menstruaciju, menarhu, devojčica dobija oko 12. godine života, kada ulazi u pubertet, a poslednja dolazi oko 50. godine života. Period koji nastupa godinu dana nakon poslednje menstruacije zove se menopauza. Menstruacija traje otprilike između 2 i 7 dana, javlja se u proseku na svakih 28 dana (jedan menstrualni ciklus) i tokom tog perioda neophodno je koristiti uloške i tampone. Obavezna je i redovna intimna nega. Prvi dan menstruacije može biti bolniji u predelu stomaka i krvarenje obilnije, pa fizička aktivnost treba da bude umerena. Poslednjih nekoliko dana je oskudno krvarenje pa nam tad mogu biti dovoljni i dnevni ulošci, a možemo se i bez problema baviti sportom.

Izostanak menstruacije tokom reproduktivnog perioda normalan je u slučaju da je žena ostala u drugom stanju. Trudnoća se može sprečiti raznim metodama kontracepcije, uključujući i pilule za kontracepciju, o kojima je najbolje posavetovati se sa ginekologom. Prilikom planiranja trudnoće dobro je voditi evidenciju i kalendar ovulacije i menstruacije. Redovna menstruacija je normalna pojava i znak zdravlja žene, dok neredovne menstruacije i promene u njenoj obilnosti ili pratećim simptomima mogu ukazivati na poremećaje, pre svega na hormonski poremećaj koji potom može izazvati neka oboljenja. Kod poremećaja rada endokrinih žlezda ili reproduktivnih organa može doći do izostanka menstruacije, oskudnih, preobilnih ili bolnih menstruacija. One takođe mogu ukazivati na postojanje mioma na materici ili sindroma policističnih jajnika. Redovne menstruacije su znak dobrog hormonalnog balansa koji se očitava i na našem izgledu: zdravoj koži, čistom tenu, gustoj kosi, ali i psihičkoj stabilnosti i dobrom raspoloženju.

moćna žena

I zato kada dobijete menstruaciju, budite svesne svoje moći. Neka vas svaki menstrualni grč i bol podseti na to koliko ste jake i šta sve možete. Jedan srednjovekovni recept za obilne menstruacije kaže da treba uhvatiti žabu, spaliti je u ćupu i nositi njen pepeo u vrećici kod donjeg stomaka. Iako nam to danas deluje smešno, verovatno je imalo ’placebo efekat’. Danas ne morate da lovite i spaljujete žabe, dovoljno je da uzmete Femisan.

Femisan A je potpuno prirodni preparat na bazi lekovitog bilja koji reguliše neredovne menstruacije, ublažava bolove, simptome PMS-a, smanjuje obilno menstrualno krvarenje, ukratko – pomaže ženama da budu zdrave i moćne uz što manje neprijatnih simptoma. Femisan Inositol je dopuna Femisanu A namenjena ženama koje pate od sindroma policističnih jajnika, hormonske gojaznosti, akni, maljavosti i insulinske rezistencije. Uz redovan ginekološki pregled i dobar hormonski status osećaćemo se zdravo i moćno. Naročito pošto Femisan pospešuje i još jednu moć – moć plodnosti.

Femisan