Zamislite osećaj: iz čista mira kao da ste upali u vreli kotao, progutali žar, kao da vas bode hiljadu vrelih iglica, kao da samo što vam ne proključaju svi unutrašnji organi… I onda se pojavljuju graške znoja, natapaju odeću, cure od temena ka vratu ispod kose, klize niz leđa, i u trenutku sve je na vama mokro. Jedino što želite je da skinete sve sa sebe, otvorite širom prozor ako je zima, ili frižider ako je leto, uskočite u hladni bazen i popijete ledenu limunadu. Ali sve to se dešava dok ste na poslu, u sred važnog sastanka gde su sve oči uperene u vas. E, to je valung. Nalet vreline koji ne bira ni mesto ni vreme. Ni noću ne da mira: budi vas iz najdubljeg sna, u trenutku bacate sve sa sebe i iskačete iz bare od znoja koja ostaje za vama na madracu. Skoro polovinu žena koje prolaze kroz menopauzu valunzi redovno bude tokom noći. Godinama hronično neispavane, svejedno moraju da ispunjavaju svakodnevne obaveze.

VALUNZI, SIMPTOMI KOJI ISCRPLJUJU

Valung je zastrašujući kada vam se prvi put dogodi. Srce vam se uzlupa i dah skrati kao da trčite poslednje deonice maratona. I tih par minuta koliko traje deluju kao večnost. Treba dosta vremena da shvatite šta vam se dogodilo, a još više da se naviknete na činjenicu da će vam se to sad događati redovno, tokom više godina, u najrazličitijim životnim situacijama. Preko 80% žena koje prolaze kroz menopauzu imaju redovne valunge.

valunzi u menopauzi

Kao i kod većine neprijatnih životnih promena, na početku se opiremo i negiramo postojanje problema, da bismo na kraju shvatile da se situacija neće prilagoditi nama, već se mi moramo prilagoditi njoj. Uzimamo veću tašnu i nosimo svuda sa sobom rezervnu majicu, flašicu vode, lepezu… I onda počnemo da zbijamo šale o klimakteričnim ženama, jer sve je lakše kada okrenemo na humor.

Kako razlikovati pit bul terijera od klimakterične žene? Po karminu.

MENOPAUZA I KVALITET ŽIVOTA

Menopauza ili klimaks je prirodan proces kroz koji prolazi svaka žena, i u proseku počinje u 51. godini života. Ali dosta ranije može početi perimenopauza, period kada je ciklus još uvek prisutan, mada postaje neredovan, jer nivo estrogena već počinje drastično da opada i ništa više nije kao pre. Perimenopauza može nastupiti oko 45. godine života, ali nažalost, danas se ta granica sve više pomera. I kada shvatimo da se žena na polovini svog životnog veka već može suočiti s dolaskom menopauze, onda je jasno da je neophodno da ovaj drugi deo života dobro promislimo i isplaniramo kako bi bio što kvalitetniji.

Valunzi definitivno narušavaju kvalitet života, što je dokazala i jedna studija na uzorku od 140 žena. Čak 77% žena osetilo je potrebu da zbog valunga potraži savet lekara. Ali kada je njihov intenzitet i tegobe koje izazivaju u pitanju, često smo i same krive: pušenje i gojaznost definitivno sa sobom nose snažnije i učestalije valunge.

Iako nauka nije uspela da pronikne u suštinu valunga, odnosno onoga što ga izaziva, smatra se da on nema veze sa perifernom vazokonstrikcijom ili metabolizmom, već pre s centralnim noradrenergičnim mehanizmom. Isti mehanizam je zadužen za niz bihevioralnih i neurofizioloških procesa, a njegova hiperaktivnost primećena je kod depresivnih osoba, što bi moglo objasniti i čestu pojavu depresivnih osećanja u prelaznom periodu. Kako pad estrogena direktno utiče i na proizvodnju serotonina, „hormona sreće“, tako su promene prilikom ulaska u menopauzu ne samo fizičke već i psihičke prirode. To je razlog više da se bolje posvetimo sebi i pronalaženju sitnih i krupnijih zadovoljstava koji će nam pomoći da lakše prebrodimo ovaj period.

simptomi valunga

NIJE SVE TAKO CRNO

Kao što u svakom zlu postoji i nešto dobro, ni valunzi nisu skroz crni. Istraživanja sprovedena na 60.000 žena tokom 10 godina pokazala su da žene koje su imale valunge tokom menopauze, kasnije manje oboljevaju od kardiovaskularnih poremećaja. Izgleda da taj požar u telu na neki način čeliči srce i krvne sudove. S tom činjenicom u vidu, nastavićemo optimistično, shvatiti da su valunzi i svi propratni simptomi menopauze nešto neizbežno, i truditi se da ne idemo kroz ovaj prelazni period glavom kroz zid, već mudro i planski.

Kako možemo sebi pomoći da nas valunzi u menopauzi što manje remete? Prvi korak je prihvatanje. Što se više opiremo, biće nam gore. Drugi je prilagođavanje. Slojevito oblačenje, odeća od prirodnih materijala, komotna i široka. A treći je promena stila života. Zapravo, to je stil života koji bi trebalo uvek da negujemo, ali mladost često ne razmišlja o posledicama. Dok ne shvatimo da nemamo izbora. Veoma je bitno održavanje zdrave telesne težine, kvalitetna ishrana, izbegavanje alkohola i cigareta, redovna fizička aktivnost prilagođena našim godinama i potrebama, i eliminacija izloženosti stresnim situacijama, koliko je to moguće. Pored ova tri koraka tu je i iskustvo žena koje su već ušle u menopauzu pre nas, a koje kaže da i njeni simptomi, baš kao i sve u životu, imaju kraj. Prvi nalet simptoma je najteži, a kasnije, kako se prilagođavamo, uviđamo da nam je sve lakše. I onda se jednog dana probudimo, opuštene, naspavane i zadovoljne, i shvatimo da su valunzi otišli u istoriju, a da smo mi iz cele priče izašle s nekim novim iskustvom, zrelošću i mudrošću.

Kakve god simptome da osećamo, vrlo je važno da nastavimo s redovnim ginekološkim pregledima. Lekar nam može preporučiti hormonsku terapiju, a sigurno će savetovati detaljnije preglede, posebno kontrolu gustine kostiju, srca i krvnih sudova i štitne žlezde. Ukoliko već patimo od nekih poremećaja, pored uzimanja prepisane terapije treba pojačati i kontrole.

VALUNZI, BORBA NA PRIRODAN NAČIN

Ulaskom u menopauzu više nego ikad pre shvatamo koliko je bitno vratiti se prirodi. Široka bluza od prirodnog pamuka, što prirodnija hrana bez aditiva, što češći izleti u prirodu, i – lekovito bilje. Bela imela, matičnjak, hajdučka trava, neven, valerijana… savršena kombinacija iz prirode za lakši ulazak u menopauzu. Sve to u idealnoj razmeri i obliku koji se najbolje može iskoristiti: u kapima Femisan B. Od nedavno tu je i Femisan Gold koji pomoću fitoestrogenskih lekovitih biljaka pomaže da što duže zadržimo protektivno dejstvo hormona. Osim što će ublažiti simptome menopauze kod žena – napade vrućine, preznojavanje, noćno znojenje, lupanje srca, nervozu i nesanicu, Femisan B kapi i Femisan Gold kapsule pomoći će nam da u prelaznom periodu prkosimo poremećajima koji tada najviše vrebaju: bolestima srca i krvnih sudova, arteriosklerozi, osteoporozi, dijabetesu… Femisan zna šta je potrebno za žensko zdravlje u klimaksu.

Kako razlikovati pit bul terijera od klimakterične žene? Ona hoda smireno, vodi psa na povocu i nosi Femisan sa sobom.

 

femisan