Jedan od najradosnijih trenutaka u životu žene, saznanje da je u drugom stanju, može poprimiti neočekivani i tragični obrt – gubitak ploda. Izraz spontani pobačaj ili spontani abortus označava neželjeno izbacivanje embriona tokom prvih 20 nedelja trudnoće. Svaki gubitak trudnoće nakon tog perioda, s plodom težim od 500 gr, smatra se prevremenim porođajem. Po nekim procenama, svake godine na svetu dođe do čak 23 miliona spontanih pobačaja, odnosno svakog minuta na planeti u proseku 44 trudnice izgube bebu. Smatra se da čak 26% trudnoća završi spontanim pobačajem, a 80% njih se dešava tokom prvog trimestra.

Emotivna veza između majke i budućeg deteta stvara se veoma rano, pa ovakav gubitak ne predstavlja samo fizičku, već i mentalnu traumu. Iako je nauka danas dosta napredovala, priroda se i dalje pita i njene zakone ne možemo izbeći. Ali ono što možemo jeste da sagledamo situacije kada najčešće dolazi do spontanog pobačaja i učinimo sve da ga sprečimo.

KOJI SU RAZLOZI ZA SPONTANI POBAČAJ?

Jedan od važnih faktora rizika je starost majke. Kod žena u dvadesetim i tridesetim godinama, rizik od gubitka ploda je 8.9%, dok kod žena preko četrdeset pet godina starosti taj procenat raste na čak 74.7. Uz spontani pobačaj, raste i rizik od vanmaterične trudnoće i mrtvorođenosti. Takođe, svaki spontani pobačaj sukcesivno povećava rizik od komplikacija u kasnijim trudnoćama: za 28% nakon prvog pobačaja, a za čak 43% nakon trećeg.

Još neki od rizika su gojaznost majke, hipertenzija, trombofilija, upotreba kofeina, duvana, opojnih droga, loša ishrana i izloženost stresu. Nažalost, česti pobačaji mogu izazvati komplikacije i kod kasnije trudnoće koja se održi, kao što su prevremeni porođaj, poremećaji u razvoju fetusa, abrupcija placente, ili biti glasnici nekih budućih zdravstvenih tegoba majke kao što su kardiovaskularni problemi ili venska tromboza.

Rani spontani pobačaj, tokom prvog trimestra, obično ukazuje na problem s hromozomima ili placentom: ponekad prilikom začeća fetus ne dobije adekvatan broj hromozoma i nije u stanju da se normalno razvije, ili ne dođe do normalnog formiranja placente koja je neophodna za ishranu fetusa. Kasniji pobačaj, u drugom trimestru, obično ukazuje na neki pritajeni ili očigledni zdravstveni problem kod majke: dijabetes, visok pritisak, lupus, bolest bubrega, poremećaj rada štitaste žlezde, ili infekcije poput bakterijske vaginoze, HIV, sifilisa, hlamidije ili malih boginja. Do pobačaja može doći i usled trovanja hranom, salmonelom, toksoplazmozom ili listerijom, a mogu ga izazvati i neki lekovi, čak i ibuprofen kog inače često koristimo.

Uzrok spontanog pobačaja mogu biti i miomi, problemi s matericom – nepravilnim oblikom ili neadekvatnim razvojem endometrijuma, slabi mišići grlića materice, kao i danas veoma čest poremećaj kod žena od najranijih dana reproduktivnog perioda – policistični jajnici. Osim što su jedan od vodećih uzroka neplodnosti jer remete ovulaciju, policistični jajnici povećavaju rizik od pobačaja ukoliko do trudnoće dođe. Još jedan težak i veoma bolan poremećaj je endometrioza koju karakteriše rast tkiva materice van nje. Endometriotično tkivo može navesti naš imunitet da embrion prepozna kao strano telo, ili povećati upalu u organizmu i tako sprečiti začeće ili okončati trudnoću.

Spontani pobačaj prate krvarenje, grčevi u maloj karlici i širenje grlića materice. Ukoliko dođe do krvarenja, ali se grlić nije proširio (takozvani „preteći pobačaj“), postoji rizik od spontanog pobačaja, ali i šansa da se trudnoća očuva. Zato je važno reagovati na svaku promenu, pojavu krvi, sukrvice ili bola i potražiti hitnu lekarsku pomoć. Ultrazvuk je odlično dijagnostičko sredstvo pomoću kog se može utvrditi stanje embriona.

tužna žena pored kreveca za bebe

KAKO POVEĆATI ŠANSE ZA ZDRAVU TRUDNOĆU?

Za zdravu trudnoću potreban je pre svega zdrav reproduktivni sistem, za čije funkcionisanje su odgovorni reproduktivni hormoni. Neredovne menstruacije i poremećaji u menstrualnom ciklusu su najčešći pokazatelj hormonskog disbalansa. Poremećaj rada hormona ne utiče samo na sposobnost začeća i trudnoću već i na čitav organizam. Tako, na primer, sindrom policističnih jajnika prati povećani nivo androgenih hormona, što utiče na stvaranje niza sitnih cista na jajnicima, ali utiče i na metabolizam, izaziva gojaznost, opadanje kose, povećanu maljavost, akne, hipertenziju, insulinsku rezistenciju, pad energije i depresiju. Dakle, ženi je veoma u interesu da svoje hormone dovede u red, daleko pre nego što se odluči za materinstvo.

To se može postići pre svega eliminacijom faktora koji remete hormonski balans, kao i dodavanjem elemenata koji ga uspostavljaju. Neprijatelji naših hormona su danas svuda oko nas: industrijska hrana koja obiluje prostim ugljenim hidratima i lošim mastima, zagađena zemlja, voda i vazduh, plastika koja se masovno koristi u svakom domaćinstvu, kozmetika i sredstva za higijenu koja obiluju nezdravim hemikalijama… Sedentan način života i konstantni stres dodatno dolivaju ulje na vatru. Srećom, tu su i borci za dobar hormonski balans: lekovite biljke koje se u našem narodu koriste od pamtiveka. Virak, hajdučka trava, neven, crveni zdravac i rusomača, najveći su prijatelji svake žene, zato su deo savremenog preparata Femisan A koji pomaže ne samo da se uspostavi dobar balans hormona, već i spreče ili ublaže poremećaji kao što su miomi, ciste, policistični jajnici, endometrioza, neredovne, bolne, oskudne ili obilne menstruacije, PMS… Femisan A kapsule obogaćene zlatnom makom i cinkom doprinose boljoj plodnosti i odlična su priprema za zdravu trudnoću.

Još jedan veoma važan aspekt koji utiče na zdravu trudnoću i može sprečiti spontani pobačaj je spektar nutrijenata na koje svaka buduća trudnica mora da misli dosta pre nego što do začeća dođe. Jedan od najbitnijih vitamina u trudnoći je folna kiselina koja je neophodna za normalan razvoj neuralne cevi kod ploda. Iz neuralne cevi se kasnije formiraju kičmena moždina i mozak, i njen nepravilan razvoj može uzrokovati drastične abnormalnosti, kao što je spina bifida. Ono što je važno znati je da se neuralna cev formira veoma rano u trudnoći, često i pre nego što žena sazna da je trudna. Zato je neophodno pojačati unos ovog vitamina tri do šest meseci pre planirane trudnoće. Još jedan bitan podatak je da žene koje su koristile oralnu kontracepciju u najvećem broju slučajeva imaju nizak nivo folne kiseline, pa uvek uz kontracepciju treba uzimati i ovaj vitamin.

Uz folnu kiselinu, potrebno je pojačati i unos vitamina B12. Nedostatak ovog vitamina direktno je povezan s povećanim rizikom od spontanog pobačaja. Vitamin B12 igra veliku ulogu u plodnosti, ovulaciji i implantaciji, a neophodan je i za mušku plodnost. Vitamin B6 takođe opada kod žena koje su duže vreme bile na oralnoj kontracepciji, a osim što je potreban za normalnu trudnoću i razvoj nervnog sistema ploda, manjak ovog vitamina povezan je s većim rizikom od pobačaja kao i preeklampsije nakon porođaja.

Esencijalne masne kiseline neophodne su za normalno funkcionisanje metabolizma i transport vitamina, a tokom trudnoće i dojenja od vitalne su važnosti za razvoj fetusa odnosno novorođenčeta jer regulišu rad nervnog sistema i organa, naročito oka. Njihov nedostatak u organizmu majke povećava rizik od spontanog pobačaja, postnatalne depresije, gestacionog dijabetesa, preeklampsije, bola u dojkama u periodu dojenja i gojaznosti nakon porođaja.

Zato, pored Femisana A koji se koristi do trenutka kada se utvrdi trudnoća, tu je i dodatak ishrani namenjen ženama tokom planiranja trudnoće, u trudnoći i u periodu dojenja – Femisan Folat Pro. Samo jedna kapsula na dan obezbeđuje neophodnu količinu folata, i to u najsuperiornijem i najiskoristljivijem obliku – Magnafolate® PRO, vitamina B12, B6, C, bitina i esencijalnih masnih kiselina (Omega 3, 6, 7 i 9) iz ulja pasjeg trna. Femisan Folat Pro stara se ne samo da trudnoća prođe u najboljem redu, već i da mama i beba budu zdrave, zadovoljne i lepe.

 

Femisan Folat Pro za zdravu trudnoću