Policistični jajnici

Policistični jajnici: PCOS

Ciste na jajnicima su česte kod mnogih žena a da toga nisu ni svesne. Mogu se otkriti na ginekološkom pregledu, ali su najčešće bezopasne i u nekom trenutku će nestati same od sebe. Ali postoji poremećaj kog karakteriše pojava mnoštva sitnih cista na jajnicima koji, osim što remeti menstrualni ciklus, utiče i na kompletno zdravlje. Policistični jajnici, odnosno sindrom policističnih jajnika (PCOS – Polycystic Ovary Syndrome) podrazumeva niz poremećaja koji u osnovi imaju hormonalni disbalans. Danas jedna od pet žena tokom reproduktivnog perioda u svetu pati od ovog sindroma. Nauka još uvek nije uspela da pronikne u tačan uzrok ovog poremećaja koji se može javiti već nakon prve menstruacije.

sindrom policisticnih jajnika

ŠTA SU POLICISTIČNI JAJNICI?

Kod većine žena koje pate od ovog sindroma, na jajnicima se stvara niz malih cista. Same ciste nisu opasne, ali one su samo deo složene mašinerije ovog poremećaja.

Ovaj sindrom bio je poznat još u 19. veku. Sredinom tridesetih godina prošlog veka doktori Stajn i Levental objavili su veoma uticajni izveštaj naziva „Amenoreja povezana s policističnim jajnicima“, zbog čega je PCOS danas poznat i pod imenom Stajnov i Leventalov sindrom. U početku je zanimanje struke bilo vezano prvenstveno za poremećaj rada jajnika i neplodnost, ali kada je 80. godina prošlog veka utvrđeno da on nosi niz rizika povezanih s metabolizmom, postalo je jasno da se radi o sindromu kompleksnih mehanizama. Ako se ne leči, PCOS može izazvati ozbiljne probleme – dijabetes i srčana oboljenja kao što su arterioskleroza, hipertenzija, visok holesterol, srčani i moždani udar.

bolocvi u stomaku i jajnici

SIMPTOMI PCOS

PCOS je endokrini poremećaj, a postavljanje dijagnoze obavlja se pre svega na osnovu sledeća tri parametra:

  • povišeni nivo androgena (muških polnih hormona) potvrđen laboratorijskom analizom,
  • poremećaj ovulacije koji se najčešće manifestuje retkim menstruacijama (simptom koji može izostati kod do 30% žena sa ovim sindromom),
  • ultrazvučni pregled kojim se utvrđuje prisustvo cista na jajnicima.

Stajn i Levental su prvi put opisali ovaj sindrom kao udruženu pojavu policističnih jajnika, amenoreje, uz moguću pojavu gojaznosti i pojačane maljavosti. Danas postoji više kriterijuma za dijagnostiku PCOS, a s obzirom da je u početku moguće da uopšte ne primetimo simptome, važno je da znamo kako da ih prepoznamo i reagujemo na vreme. Ako nam se javljaju akne više nego inače, naglo se ugojimo, malje počnu intenzivno da rastu tamo gde ih ranije nije bilo a kosa se proredi (tzv. androgena alopecija), skoči nam krvni pritisak, menstruacije postanu neredovne ili veoma obilne, postanemo depresivne, bezvoljne, stalno umorne i bez energije, nismo u stanju da zatrudnimo iako uporno pokušavamo ili imamo spontane pobačaje, veoma je verovatno da imamo hormonalni disbalans izazvan policističnim jajnicima. Ako pritom imamo istoriju PCOS u porodici, automatski smo pod većim rizikom. Sledeći korak je obavezna i hitna poseta ginekologu koji će odrediti potrebne analize, a jedna od njih verovatno će biti i test opterećenja šećerom.

PCOS I METABOLIZAM

Kod čak do 70 odsto žena policistični jajnici izazivaju povišenu telesnu masu „androgenog tipa“ – prisustvo visceralnih (dubinskih) masti u predelu struka. Gojaznost i PCOS su u sprezi, pa su gojazne adolescentkinje pod većim rizikom da razviju ovaj sindrom. PCOS i gojaznost u najvećem broju slučajeva prati i insulinska rezistencija, uz obavezno povišeno lučenje gonadotropina, luteinizirajućeg hormona. Statistički, nasleđe ovde igra veliku ulogu: čak 70% devojaka sa ovim sindromom ima roditelja koji pati od metaboličkog sindroma, a u većini slučajeva roditelji su gojazni.

Hormoni regulišu mnogo toga u našem organizmu, između ostalog, jedan hormon diktira i otpuštanje drugog hormona. Kada se taj sklad poremeti, celo telo oseća posledice. U ovom slučaju, telo će, na primer, teže regulisati upotrebu insulina, pa će porasti nivo šećera u krvi. To lako dovodi do insulinske rezistencije i šećerne bolesti. Insulinska rezistencija se javlja kod čak do 80% žena sa PCOS. Neke studije su utvrdile da će gojazne žene sa PCOS razviti insulinsku rezistenciju, dok će kod onih sa normalnom telesnom masom insulinska osetljivost biti nenarušena.

Imajući sve ovo u vidu, kada su u pitanju policistični jajnici, ishrana igra veliku ulogu u njihovom kontrolisanju. Smanjenje telesne težine uz izbalansiranu ishranu bogatu povrćem, voćem, koštunjavim plodovima, mahunarkama, integralnim žitaricama, uz obavezno izbacivanje šećera, nezdravih masti i brze hrane, redovno vežbanje, što češći boravak u prirodi, kod pušača obavezno ostavljanje duvana trebalo bi da obavezno prate terapiju. Istraživanja su pokazala da kod policističnih jajnika ishrana mora sadržati dosta folne kiseline, vitamina D, B12 i C, rastvoriva vlakna i kalcijum. Obavezno treba izbaciti zasićene masti i holesterol s obzirom da oni dodatno izazivaju disfunkciju jajnika. Nekim pacijentkinjama se preporučuju i kalijum, magnezijum i cink.

Neke studije su utvrdile da smanjenje telesne mase od samo 5% može biti od koristi kod pratećih poremećaja PCOS, kao što su insulinska rezistencija, povišen nivo androgenih – muških hormona, poremećaj menstrualnog ciklusa i neplodnost. Kako metabolički poremećaj ide uz visok holesterol, tako je pod rizikom i kardiovaskularni sistem, pa ga često prate visok krvni pritisak, sužavanje krvnih sudova – ateroskleroza, bolesti srca, i povećavaju se šanse da dođe do srčanog i moždanog udara.

neplodnost i policisticni jajnici

POLICISTIČNI JAJNICI I TRUDNOĆA

Kada dođe do hormonskog poremećaja jajnici, umesto da stvaraju samo uobičajenu malu količinu muških polnih hormona – androgena, kod sindroma policističnih jajnika pojačavaju njegovu proizvodnju. Kod PCOS deluju posebni mehanizmi sprege hipotalamo-hipofizno-tiroidne osovine koja kulminira hroničnom anovulacijom (izostankom ovulacije), izostankom menstruacije ili neredovnim menstruacijama i samim tim i nemogućnošću začeća. Umesto redovne smene hormona tokom ciklusa, kod ovog sindroma dolazi do skoro ravnomernog otpuštanja luteinizirajućeg hormona, i u tako nepovoljnom hormonalnom miljeu jajna ćelija nije u stanju da se formira i sazri.

PCOS je najčešći uzrok anovulatornog steriliteta. Dok sterilitet pogađa oko 12% parova širom sveta, neke američke statistike kažu da u SAD do 80% slučajeva steriliteta dolazi upravo usled PCOS. Ženama sa PCOS je najčešće veoma teško da zatrudne bez vantelesne oplodnje, obično kasnije tokom života dođe do prve trudnoće, i najčešće imaju samo jedno dete.

Kada ipak dođe do trudnoće, kod žena sa PCOS ona je rizična. Na trudnoću će uticati problemi s metabolizmom, i neki od najčešćih pratećih poremećaja su gestacijski dijabetes, hipertenzija, povećani rizik od pobačaja i smanjena težina novorođenčeta.

LEČENJE POLICISTIČNIH JAJNIKA

Nažalost, za sindrom policističnih jajnika ne postoji konkretan lek. Pored terapije i saveta dobijenih od ginekologa, ono što je neophodno kod ovog sindroma je promena načina života. Redovno umereno vežbanje poboljšava kardiopulmonarne funkcije i pomaže u održavanju zdrave telesne težine, a neke studije su dokazale da kombinacija dobro osmišljenog treninga i dijete poboljšava plodnost kod gojaznih pacijentkinja sa PCOS, zahvaljujući poboljšanju insulinske senzitivnosti.

Pored poboljšanja fizičkih parametara, fizička aktivnost doprinosi i mentalnom zdravlju žena sa PCOS, što je važno imajući u vidu da ovaj poremećaj može negativno uticati na fizički izgled, samopouzdanje, kvalitet života, ali i doneti posebno psihičko breme ženama koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju. Ovaj poslednji problem vezan za začeće posebno je osetan u sredinama u kojima se uloga žene pre svega vidi u materinstvu.

Hormonalna terapija koja je uobičajena kod ovog sindroma može dovesti do privremenog poboljšanja, mada je neke žene veoma teško podnose. Zato je danas sve izraženija potreba da se nađe prirodno rešenje za PCOS. Danas znamo da je lekovito bilje tu posebno efikasno i da može ne samo olakšati simptome, već i u potpunosti preokrenuti situaciju jer deluje tako što uspostavlja hormonalni balans. Seme peršuna, na primer, stimuliše mikrocirkulaciju u jajnicima zahvaljujući apiolu, koji doprinosi eliminaciji cista. Virak je takođe veoma efikasan u prevenciji i eliminaciji cista i svojim taninima jača i tonizira reproduktivne organe. Crveni zdravac, hajdučka trava, rusomača, neven, list maline, sve su to lekovite biljke koje su oduvek pomagale ženama. I sve su deo Femisana A.

Femisan A je potpuno prirodni preparat koji sadrži kombinaciju lekovitog bilja u stručno osmišljenoj formulaciji koja reguliše menstrualni ciklus i vraća hormone u ravnotežu. Pokazao se kao veoma efikasan kod sindroma policističnih jajnika, a potpuno je bezopasan i nema negativnih efekata. Još jedan preparat iz porodice Femisan osmišljen je specijalno kao promoć ženama upravo sa sindromom policističnih jajnika: Femisan Inositol. Dve vrste inozitola doprinose stimulaciji rada jajnika, normalnom lučenju hormona, koje kao rezultat ima redovnu ovulaciju i smanjenje androgenih hormona. Femisan Inositol je idealan u kombinaciji s Femisanom A.

Femisan

Prethodni članak
Miom na materici
Sledeći članak
Loš spermogram
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro