Hijaluron kod vaginalne suvoće

Hijaluron kod vaginalne suvoće - problem o kom se retko priča

Uz brojne simptome koji se ređaju od druge polovine četrdesetih kao posledica naglog pada estrogena, jedan od neprijatnijih je vaginalna suvoća. Poznat i kao vaginalna atrofija, ovaj simptom podrazumeva niz promena koje ne samo da izazivaju bolne seksualne odnose, već menjajući teksturu sluznice dovode i do promena u vaginalnoj flori, što sa sobom nosi i česte infekcije. U poslednje vreme nauka se sve više bavi načinima da se ublaži ova neprijatna pojava, i kao jedno od odličnih i neškodljivih rešenja javlja se hijaluron. Hijaluronska kiselina je danas veoma poznata kao idealan sastojak anti-age kozmetike, zahvaljujući svojim izuzetno hidrirajućim svojstvima. Ali danas znamo, i za to postoje brojni naučni dokazi, da je hijaluron kod vaginalne suvoće izuzetno rešenje koje, ako se uzima oralnim putem, ima i druge brojne prednosti.

ZAŠTO U MENOPAUZI DOLAZI DO VAGINALNE SUVOĆE?

Naša sluznica je veoma bitan organ koji predstavlja odličnu barijeru kojom se naše telesne šupljine i organi brane od stranih i štetnih elemenata. Kao što sama reč kaže, sluznica luči sluz, koja je odličan hvatač štetnih čestica. Kada ih jednom obavije, one se lako izbacuju iz organizma i ne izazivaju probleme.

Jedna od telesnih šupljina koja je obavijena sluznicom je i vagina. Ovde ona luči poseban sekret koji štiti sluzokožu, sprečava njeno pucanje, odstranjuje mikrobe, ali ima i još jednu, moglo bi se reći životno važnu funkciju: vaginalni sekret omogućava da spermatozoidi lakše nađu put do jajne ćelije i oplode je, doprinoseći tako stvaranju novog života. Da bi se sekret pravilno lučio, neophodni su ženski polni hormoni, naročito estrogen i progesteron. Zahvaljujući njima ćelije epitela se redovno obnavljaju, a vaginalna flora sadrži idealan nivo laktobacila koji čuvaju zdravlje vagine.

Iako neke žene mogu i tokom reproduktivnog perioda patiti od vaginalne suvoće usled poremećene vaginalne flore i hormonskog disbalansa, ova pojava posebno uzima maha u perimenopauzi, periodu koji obično počinje u drugoj polovini četrdesetih godina kada nivo polnih hormona drastično opada. To je period kada se i menstrualni ciklus menja, menstruacija proređuje, da bi potom potpuno prestala. Kada prođe period od godinu dana nakon poslednje menstruacije, smatra se da je žena konačno ušla u menopauzu. Ali perimenopauza, period koji joj prethodi i može trajati godinama, upravo je vreme kada su simptomi najizraženiji, jer tada hormoni “divljaju”, uz česte nagle skokove i padove. Upravo ove oscilacije pogoršavaju simptome, pa će žena u ovoj fazi veoma često patiti od valunga – naleta vrućine, obilnog preznojavanja, promena raspoloženja, depresije, bola u zglobovima, hroničnog umora, a to je vreme kada se bore na licu sve češće javljaju i produbljuju.

Zabrinuta žena u menopauzi

I upravo sve brojnije bore i sve opuštenija koža objašnjavaju nam i zašto dolazi do vaginalne suvoće. Kako su hormoni, naročito estrogen, ti koji najviše utiču na vlažnost kože i sluzokože, regulaciju sebuma i funkcije epidermisa, s gubitkom njegovog protektivnog dejstva počinje i propadanje naše kože. Tokom prvih 5 godina menopauze, koža gubi čak 30% kolagena, a s njim nestaje i elastičnost, mladalački ten i snaga kože. I dok se na licu to manifestuje borama, kožom koja sve više podleže gravitaciji i flekama, na sluzokoži se to ogleda u isušivanju, istanjivanju, gubitku elastičnosti i pucanju. Seksualni odnosi postaju bolni, ponekad nesnosni, a svakodnevno mogu biti prisutni peckanje i iritacije koji zahvataju čitav genitourinarni sistem. Mikropukotine na sluzokoži predstavljaju idealna „vrata“ za mikrobe, pa su žene u prelaznom periodu pod mnogo većim rizikom da obole od cistitisa i seksualno prenosivih bolesti. Zbog toga su neophodni redovni ginekološki pregledi uz obavezni PAPA test.

KAKO POMAŽE HIJALURON KOD VAGINALNE SUVOĆE?

Ne tako davno, menopauza je takoreći bila tabu tema. Srećom, danas se nauka aktivno bavi ovim prirodnim, mada burnim periodom u životu žene, a brojne kliničke studije koje se rade na velikom broju ispitanica utvrđuju šta pomaže a šta ne. Zato danas imamo brojne naučne izveštaje koji potvrđuju da hijaluron kod vaginalne suvoće donosi brzo i efikasno olakšanje, a pritom nema nikakvih negativnih dejstava, naprotiv.

Tako je jedna studija utvrdila da je oralna primena preparata koji sadrži i hijaluron donela olakšanje kod 87% ispitanica sa vaginalnom suvoćom i dovela do potpune remisije. Nakon tri meseca, odnosno mesec dana nakon prestanka terapije, vaginalna suvoća se ponovo pojavila. Ali ono što hijaluron predstavlja idealnom terapijom je što se može koristiti neograničeno dugo, bez ikakvih štetnih posledica. Druga studija bavila se poređenjem vaginalnih tableta estradiola i hijaluronske kiseline, i utvrdila da oba donose olakšanje kod vaginalne atrofije, pa se hijaluron pokazao kao idealno rešenje za žene koje ne žele da koriste sintetičke hormone.

Istraživanje koje je analiziralo rezultate čak 833 studije, potvrdilo je da je terapija hijaluronom dala rezultate slične onom koju imaju sintetički hormoni i da je hijaluron kod vaginalne suvoće idealno rešenje, uključujući i dispareuniju – bol pri polnom odnosu. Hijaluron predstavlja i odličan dodatak terapiji radiofrekvencijom i radioporacijom kod žena u menopauzi.

Kako deluje hijaluronska kiselina, koja je inače poznata po svojoj neverovatnoj sposobnosti da vezuje vlagu? Hijaluron kod vaginalne suvoće deluje tako što jača epitel sluzokože i lamina propriju – vezivno tkivo sluznice, povećavajući broj slojeva epitela. On popunjava prostor između ćelija, povećavajući tonus, i ubrzava rekonstrukciju tkiva, što je važan aspekt, imajući u vidu da su žene u menopauzi sklone mikropovredama, naročito tokom seksualnog odnosa. Hijaluron takođe ima snažna antioksidantna i antiinflamatorna svojstva. Kao rezultat svega, sluzokoža postaje gipkija, fleksibilnija i otpornija.

Iz tog razloga, kompanija Herba Svet kreirala je idealan napitak koji ima široku primenu kod velikog procenta populacije: Glutation Hijaluron. Pored hijaluronske kiseline, ovaj napitak sadrži i peptide, između ostalih i glutation koji se smatra majkom svih antioksidanata, kao i biotin i lipozomalni vitamin C. Samo 10ml napitka na dan doprinosi podmlađenoj koži i sluznici, ali i poboljšava lučenje sinovijalne tečnosti i regeneraciju zglobova, veoma povoljno utiče na endokrini sistem i jača sveopšti imunitet. Pored ovog napitka, ženama koje osete prve simptome menopauze na raspolaganju je i Femisan Gold, preparat u kapsulama koji sadrži idealnu kombinaciju biljnih ekstrakata sa snažnim fitoestrogenskim i adaptogenim dejstvom.

Menopauza može biti veoma aktivan i plodonostan period u životu žene. Uz Glutation Hijaluron i Femisan Gold ublažavaju se neprijatni simptomi, ali i sprečavaju poremećaji kojima su žene u ovom periodu, nakon gubitka zaštitnog dejstva estrogena, posebno sklone. Zato ova dva preparata predstavljaju idealnu preventivu i ulog u zdravu budućnost.

Glutation hijaluron i Femisan Gold

Prethodni članak
Glutation i plodnost
Sledeći članak
L-karnitin
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro