Trudnoća

Trudnoća, drugo stanje

Od trenutka oplodnje u telu žene dešava se pravo malo čudo: početak nastanka novog života. Trudnoća se s dobrim razlogom zove i drugo stanje, to je period kada važe nova pravila i sve je podređeno potrebama razvoja ploda. A promene su intenzivne i smenjuju se iz nedelje u nedelju. Pa da vidimo, šta se tačno dešava i šta je dobro znati kako bi se obezbedila zdrava i bezbedna trudnoća:

Kao zvanični početak trudnoće računa se prvi dan poslednje menstruacije, i to je prva od 40 nedelja trudnoće, iako tada nije ni došlo do začeća – ono se dogodilo krajem druge nedelje. Samim začećem već su određeni budući pol deteta i osobine koje nasleđuje od roditelja. Trideset sati nakon začeća ćelija se deli na dva dela, da bi se tri dana kasnije podelila na 16 delova. Ovakva ćelija – zigot, putuje iz jajovoda do materice gde se, sedam dana nakon začeća „gnezdi“ u debelom omotaču materice – endometrijumu. Tokom četvrte nedelje, plod je veličine zrna pirinča, ali već ubrzano traje deoba ćelija i kreće stvaranje složenih sistema organizma, kao što su organi za varenje.

FORMIRANJE NEURALNE CEV, KLJUČNI TRENUTAK TRUDNOĆE

Peta nedelja je veoma važna jer tada počinje formiranje neuralne cevi iz koje se razvija centralni nervni sistem – mozak i kičmena moždina. Iako je za buduću bebu ovo buran i važan proces, dosta žena u ovom periodu nije ni svesno svoje trudnoće. Od šeste nedelje plod se zove embrion. Iako je dugačak samo 6 milimetra i liči na malog punoglavca, već je u stanju da otpušta hormone koji će sprečiti narednu menstruaciju kod majke. Prvi otkucaji srca javljaju se već u sedmoj nedelji, kada nastaje i placenta, koja preko zida materice embrion snabdeva kiseonikom i hranljivim materijama iz majčinog krvotoka.

U osmoj nedelji ubrzano nastaje kičmeni stub, nedelju dana kasnije formiraju se oči, usta i jezik. Kako embrion počinje da dobija mišiće, tako pravi i svoje prve pokrete. Od desete nedelje embrion zvanično postaje fetus i iako je dugačak samo oko 2,5 cm, već ima sve formirane organe. Na rukama i stopalima se jasno vide prsti. U mozgu se pojavljuju prvi moždani talasi. Jedanaeste nedelje počinju da se formiraju zubi.

U dvanaestoj nedelji majka odlazi na prvi ultrazvučni pregled, kada se proverava stanje fetusa. Trinaeste nedelje fetus je već dostigao 7 cm, a nedelju dana kasnije oči su u potpunosti formirane, kao i glasne žice. Na prstićima se formiraju nokti. Ukoliko se sada uradi ultrazvuk, ne retko se primeti da beba sisa prst. U šesnaestoj nedelji fetus je dugačak oko 14 cm, pojavljuju se obrve i trepavice, a na jeziku se formiraju čulne kvržice.

Između 18. i 20. nedelje vreme je za novi ultrazvučni pregled kada se proverava stanje placente i fetusa. Prilikom ovog pregleda moguće je videti kako beba štuca. U dvadesetoj nedelji se može utvrditi pol deteta, fetus je dugačak oko 21 cm, i već može da čuje zvuke iz spoljnog sveta. Na prstima su razvijene jedinstvene šare – otisak prsta. Oko 24. nedelje očni kapci se otvaraju, pa fetus može da otvara i zatvara oči. Koža je obrasla dlačicama. Buduća beba pravi svoj prvi „udah“ iz već razvijenih pluća.

Trudnica na ultrazvučnom pregledu

TRUDNOĆA SE BLIŽI KRAJU

U 28. nedelji fetus je dostigao svoje prvo kilo i dugačak je oko 25 cm, i sada po proporcijama već počinje da liči na bebu. Pokreti su mu osetno jači i koordinisani. Za oko četiri nedelje počeće da se okreće, a pluća nastavljaju ubrzano da se razvijaju. Od 36. nedelje fetus je okrenut „naglavačke“ i već je dugačak oko 46 cm. Beba je već spremna za rođenje, mada će do njega najverovatnije doći u 40. nedelji. Za početak porođaja zadužena je sinergija svih funkcija u organizmu, a naročito hormona. Iako „zvanično“ trudnoća traje 40 nedelja, beba na svet dolazi kada je spremna, pa ponekad može malo poraniti ili zakasniti. Početak porođaja karakteriše pucanje vodenjaka, odnosno pražnjenje amnionske tečnosti – plodove vode u kojoj je beba provela devet meseci.

Zašto je trudnoća „drugo stanje“? Osim ovog kompleksnog procesa formiranja embriona, fetusa i rođenja bebe, i u telu žene dolazi do niza promena. Baš kao što ptice skupljaju grančice kako bi svile gnezdo pre nego što polože jaja, i žena ima veliku potrebu da pripremi svoj dom za dolazak bebe. Često instinktivno počinje da uređuje podesni kutak, priprema pelene i benkice i rasprema ormare, čak i kada je to ranije nikada nije zanimalo. To je potpuno prirodan proces i još jedan dokaz koliko faktora trudnoća sažima, uključujući i našu psihu. A kada je psiha ili mentalno stanje u pitanju, tokom trudnoće, naročito prvog trimestra, žena često ima problem da se koncentriše, zaboravna je i oseća mentalni umor. I to je normalno, a razlog su velike oscilacije hormona.

Šta je još normalno tokom drugog stanja? Nije slučajno što se trudnicama sve udovoljava i povlađuje: baš kao i tokom PMS-a, i u trudnoći su česte promene raspoloženja, opet usled hormonskih promena. Promene raspoloženja su češće tokom prvog, i u drugoj polovini trećeg trimestra. Neke trudnice prolaziće kroz depresivna raspoloženja, nesanicu i promene apetita: u slučaju jačih i dugotrajnih simptoma treba se obavezno konsultovati s ginekologom koji vodi trudnoću.

PROMENE NA TELU KOJE NOSI TRUDNOĆA

Osim onog očiglednog – stomaka koji sve više raste, jedan od prvih znakova trudnoće je povećanje grudi. Tokom prvog trimestra estrogen i progesteron rastu, a s njima i dojke. Pored njih širi se i čitav grudni koš, jer pluća sada treba da obezbede veće količine kiseonika. I krvotok ubrzano radi, a povećava se i sama količina krvi u telu koja ubrzano napaja sve organe, a pre svega matericu.

Hormoni utiču i na kožu koja reaguje stvaranjem veće količine pigmenta, pa se kod nekih žena pojavljuju mrlje na koži – hiperpigmentacija ili melazma. Ona je česta na licu („trudnička maska“), kao i na sredini stomaka (linea negra), na grudima oko bradavica i na genitalijama. Hiperpigmentaciju može pojačati izlaganje suncu. Kako hormoni utiču i na lojne žlezde, tokom trudnoće neke trudnice mogu dobiti akne. Usled pojačanog znojenja česti su i osipi i svrab. Koža stomaka posebno može biti sklona svrabu i perutanju, kao i pojavi strija.

Kada kažemo za neke trudnice da „zasijaju“ u trudnoći, to je često zato što hormoni pospešuju rast i gustinu kose, ali s druge strane mogu izazvati i pojačanu maljavost, naročito oko bradavica i na stomaku. I nokti brže rastu i postaju jači, mada kod nekih trudnica situacija može biti suprotna, nokti mogu biti krtiji i lako se lomiti.

Zbog veće količine tečnosti u telu, trudnoća je vreme kada se lako i često otiče, ponajviše u stopalima. Zato, pored trudničkih haljina, ženama u poodmakloj trudnoći potrebne su često za broj veće cipele. Kako beba pritiska unutrašnje organe, nije retka ni pojava hemoroida i zatvora. A promene se dešavaju i na zglobovima: tokom trudnoće luči se hormon relaksin, koji najviši nivo dostiže u trećem trimestru. Njegova uloga je veoma važna jer priprema karlicu za porođaj tako što opušta ligamente, ali samim tim povećava rizik od povreda. Trudnica se zato često oseća nestabilno i lako nategne zglobove i kičmu.

KAKO OSIGURATI ZDRAVU TRUDNOĆU?

Iako je danas nauka dosta napredovala pa su komplikacije tokom trudnoće i porođaja mnogo ređe nego ranije, priroda je i dalje ta koja vodi glavnu reč. Tokom prvih 20 nedelja trudnoće, čak i kada sve deluje da je u redu, može doći do spontanog pobačaja, ili kasnije do prevremenog porođaja. Tokom trudnoće potreban je povećani unos nutrijenata, u suprotnom može doći do anemije. Ali najvažniji je unos nutrijenata koji omogućavaju normalan i zdrav razvoj embriona, odnosno fetusa. Kao što smo videli, formiranje neuralne cevi kod embriona dešava se već u petoj nedelji trudnoće. Neuralna cev je od izuzetne važnosti jer se iz nje formira centralni nervni sistem, pa njen nepravilan razvoj može dovesti do drastičnih posledica, kao što je spina bifida – otvorena kičma kod novorođenčeta koja izaziva trajnu invalidnost. Neuralna cev se ne može pravilno formirati bez dovoljne količine folne kiseline, vitamina B grupe, koja se, kada je unesemo putem hrane konvertuje u njen aktivni oblik, L-metilfolat. Nažalost, ono što većina žena ne zna je da danas polovina populacije nije u stanju da pravilno preradi folnu kiselinu usled nedostatka gena MTHFR (metil-tetra-hidro-folat-reduktaza), pa bez obzira koliko se zdravo hranile ili unosile folnu kiselinu u obliku suplementa, patiće od nedostatka ovog nutrijenta. Pod posebnim rizikom su žene koje su tokom dužeg perioda koristile oralnu kontracepciju koja smanjuje nivo folata u organizmu.

Srećom, postoji jednostavno rešenje za ovaj problem: suplementi u obliku metilfolata, biološki aktivnog oblika folata koji se lako i brzo apsorbuje. Sada kada znamo da se neuralna cev razvija na samom početku, kada većina žena nije ni svesna da je trudna, jasno je da svaka žena tokom reproduktivnog perioda mora da se postara za dobar nivo folata u svom organizmu, i to u njegovom iskoristljivom obliku.

Zato je tu Femisan Folat Pro, dodatak ishrani upravo namenjen ženama tokom planiranja trudnoće, tokom celog trajanja trudnoće i perioda dojenja, koji putem najsuperiornijeg oblika metilfolata – Magnafolate® PRO, u samo jednoj kapsuli na dan obezbeđuje dovoljne količine ovog nutrijenta za bezbedan razvoj bebe i zdravlje majke. Pored metilfolata, Femisan Folat Pro sadrži i vitamin B12 koji poboljšava zdravlje majke, sprečava anemiju, smanjuje rizik od spontanog pobačaja, pored folne kiseline doprinosi razvoju neuralne cevi i sprečava poremećaje u razvoju. Ovaj suplement obogaćen je i esencijalnim masnim kiselinama – Omega 3, 6, 7 i 9 iz ulja pasjeg trna koje doprinose normalnom razvoju organa kod fetusa ali i doprinose normalnoj telesnoj težini novorođenčeta, i predstavljaju osnov za kasniji bolji psihofizički razvoj deteta tokom dugog niza godina. Esencijalne masne kiseline kod trudnice smanjuju rizik od gestacionog dijabetesa i postnatalne depresije. Femisan Folat Pro sadrži i vitamin B6 koji doprinosi eliminaciji jutarnjih mučnina, smanjuje rizik od pobačaja i preeklampsije, doprinosi razvoju nervnog sistema ploda i sprečava deformitete. Tu je i biotin koji doprinosi zdravlju kože, kose i noktiju, kao i vitamin C koji podiže imunitet i pomaže apsorpciju nutrijenata.

Pored Femisana Folat Pro, iz laboratorije Herba Sveta dolaze nam još dva preparata koja mogu biti od velike koristi trudnicama: Plantis H melem koji sinergijom biljnih ekstrakata sprečava upalu hemoroida i potpuno je bezbedan za upotrebu u trudnoći, i Devi melem za regeneraciju kože koji, pored standardne nege daje i veliki doprinos u sprečavanju strija i pigmentacija. Ovaj visokokvalitetni melem obiluje prirodnim biljnim uljima i puterima i efikasan je čak i kod ozbiljnih poremećaja kože kao što su ekcem i psorijaza.

Trudnoća može biti težak ili najradosniji period. Herba Svet se stara da ona bezbedno i lako prođe i da mama i beba budu zdrave, vesele i lepe.

Proizvodi Herba Sveta za zdravu trudnoću

Prethodni članak
Spontani pobačaj
Sledeći članak
Podočnjaci
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro