Svaka trudnica će na početku trudnoće sigurno dobiti savet od svog ginekologa da uzima folnu kiselinu. Najbitniji razlog za to je što ovaj B vitamin (poznat i kao B9), igra važnu ulogu u sprečavanju defekta kičmene moždine i mozga kod bebe. Ako organizam majke pati od nedostatka folne kiseline, neuralna cev se ne formira pravilno, što može dovesti do niza poremećaja kao što su spina bifida, anencefalija ili encefalokela. Pored ovih drastičnih deformiteta kod novorođenčeta, nedostatak ovog vitamina izaziva anemiju kod majke, ili komplikacije u trudnoći koje mogu dovesti do pobačaja. Međutim, sam savet da se uzima folna kiselina nije dovoljan. Kao što ćemo videti, veoma je bitno koji oblik ovog vitamina uzimamo, jer običnu folnu kiselinu ćemo često vrlo malo ili nimalo apsorbovati. Zato je važno da znamo šta je metilfolat.

Iako je folna kiselina zastupljena u hrani, nažalost, namirnice koje danas koristimo sadrže mnogo manje nutrijenata nego što je to bilo nekad, u vreme naših baka. Dodatna otežavajuća okolnost je što je za apsorpciju ovog vitamina neophodna sinergija drugih nutrijenata, kao što su pre svega drugi vitamini iz B grupe, cink i vitamin C. Pritom, folna kiselina je rastvoriva u vodi i vrlo nestabilna – dovoljno je da je namirnica izložena vazduhu i toploti pa da izgubi i do 90% ovog nutrijenta. Danas sve više žena pati od poremećaja varenja koji dodatno otežavaju apsorpciju vitamina. Zato su nam neophodni suplementi. Ali ni oni nisu svi isti i jednako iskoristljivi.

KAKO NAŠE TELO KORISTI FOLNU KISELINU?

Kada je folna kiselina u pitanju, važno je znati mehanizam njenog delovanja. Ovaj oblik vitamina koji je zastupljen u hrani i većini suplemenata više od polovine naše populacije nije u stanju da apsorbuje. Razlog tome je što nam je neophodan gen, odnosno enzim MTHFR – metil-tetra-hidro-folat-reduktaza, koji folnu kiselinu konvertuje u njen aktivni oblik, L-metilfolat, i to kroz više faza. Međutim, više od polovine žena pati od nedostatka MTHFR, koji se genetski nasleđuje, pa organizam nije u stanju da pravilno preradi folnu kiselinu, bilo iz hrane ili iz suplemenata, što probleme izaziva i pre nego što dođe do trudnoće, odnosno ako do nje uopšte dođe. Osobe oba pola s nedostatkom MTHFR gena imaju problem sa plodnošću, problem s koagulacijom (zgrušavanjem krvi), mentalne probleme, depresiju, kao i povišen nivo homocisteina koji ukazuje na kardiovaskularne probleme i povišen rizik od srčanog i moždanog udara.

Većina žena nije ni svesna da pati od nedostatka ovog enzima, i iako dosta njih uspe da iznese trudnoću, kod određenog broja javljaju se poteškoće kako sa začećem, tako i održavanjem trudnoće i, nažalost, defekti kod novorođenčeta. Dobra vest je da je nauka dosta napredovala, ali to nije dovoljno ako ne postoji dovoljna informisanost. Zato je važno da svaka žena koja planira trudnoću zna šta je metilfolat.

Trudnica s detetom koje je naslonilo uvo na njen stomak

ŠTA JE METILFOLAT?

Metilfolat (kalcijum-L-metilfolat) je biološki aktivan, prirodni oblik folata kog organizam može odmah da apsorbuje i iskoristi, čak i kod osoba koje imaju mutaciju MTHFR gena. Iako se najčešće pominje u kontekstu trudnoće i razvoja neuralne cevi kod fetusa, metilfolat je vitamin kog bi u obliku suplementa trebalo da koriste svi, naročito žene.

Našem telu je ovaj vitamin neophodan za stvaranje novih ćelija, crvenih krvnih zrnaca, sintezu aminokiselina, apsorpciju gvožđa i rad nervnog sistema. On nas štiti od maligniteta i učestvuje u normalnom metabolizmu DNK. Folna kiselina, odnosno metilfolat daje nam energiju, reguliše rad kardiovaskularnog sistema, pospešuje moždane funkcije, daje nam mentalnu budnost ali i smirenost i optimizam. Jasno je da bez njega nema života. Ono što je nauka nedavno otkrila je da je metilfolat toliko moćan da može da dopre odmah i do mozga, i da promeni DNK unutar agresivnog tumora, pa se danas uspešno koristi u lečenju ovog najtežeg oboljenja. Ako smo depresivni, zaboravni, konfuzni, patimo od grčeva, lupanja srca, hipertenzije, poremećaja krvi, čestih upala, lako se zadišemo, patimo od nesanice i razdražljivosti, treba da odemo do laboratorije i uradimo analize folata u krvi. Ali nikad dobar nivo folata nije toliko važan kao u trudnoći.

ZAŠTO METILFOLAT TREBA KORISTITI DOK JE BEBA TEK U PLANU?

Defekti kičmene moždine i mozga kod fetusa javljaju se rano, već tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće, što je najčešće pre nego što žena uopšte sazna da je u drugom stanju. Zato metilfolat treba uzimati dosta pre nego što do trudnoće dođe, idealno tri do šest meseci ranije. Nizak nivo folne kiseline kod trudnice povećava kako rizik od deformiteta kičmene moždine i mozga kod ploda, tako i od odlubljivanja posteljice (abrupcije placente) koje je rizično i za bebu i za majku. Kod ovog poremećaja placenta, koja je inače spojena sa zidom materice, odvaja se od njega prerano, dosta pre termina za porođaj, što može dovesti do prevremenog porođaja, poteškoća u razvoju bebe ili spontanog pobačaja. Kod majke ova pojava može dovesti do velikog krvarenja, problema u koagulaciji krvi, otkazivanja rada organa, najčešće bubrega, pa čak i do smrtnog ishoda. Do odlubljivanja posteljice dolazi nakon 20. nedelje trudnoće pa svako krvarenje i osećaj intenzivnog bola u leđima ili stomaku treba shvatiti ozbiljno i hitno potražiti stručnu pomoć. Ovaj opasni poremećaj može se dokazano sprečiti blagovremenom suplementacijom folnom kiselinom, odnosno metilfolatom.

Da li je sve jedno koji oblik metilfolata koristimo? I opet – ne. I tu je važno znati za koji treba da se opredelimo. Za sada najčistiji i najstabilniji oblik metilfolata je Magnafolate® Pro. To je oblik folata sa čak 99,65% čistoće za kog su eksperimenti pokazali da je ne gubi čak i nakon izlaganja otvorenom vazduhu u trajanju od 60 dana. Magnafolate® Pro je čak tri puta čistiji od bilo kog drugog oblika metilfolata, i trenutno najsuperiorniji na tržištu. A kako naš organizam zavisi od sinergije elemenata, da bi metilfolat „dao sve od sebe“ potrebne su nam i dobre rezerve drugih nutrijenata, naročito vitamina B6 i B12.

Kompanija Herba Svet, tvorac čuvenog Femisana A koji već preko dve decenije pomaže ženama da se izbore s ginekološkim problemima i neplodnošću, donosi nam dva nova proizvoda – FEMISAN FOLAT PRO i FEMISAN INOSITOL.

Femisan Folat Pro je dodatak ishrani u obliku kapsula namenjen pre svega ženama koje planiraju trudnoću, i koristi se kako pre trudnoće, tako i tokom nje ali i nakon porođaja, i u periodu dojenja. Femisan Folat Pro sadrži upravo Magnafolate® Pro, najsuperiorniji oblik metilfolata, kao i vitamine B6, B12, biotin, vitamin C i Omega 3 masne kiseline 3, 6, 7 i 9 iz ekstrakta ploda pasjeg trna. Jedna kapsula na dan pokriva dnevne potrebe žena za svim ovim nutrijentima pre, tokom i nakon trudnoće. Femisan Folat Pro mogu koristiti i žene za vreme uzimanja oralne kontracepcije koja dokazano direktno utiče na smanjenje nivoa folata u krvi.

S uzimanjem kapsula Femisan Folat Pro poželjno je početi tri do šest meseci pre začeća i nastaviti s njihovom upotrebom tokom cele trudnoće i kasnije, tokom dojenja. Ovaj prirodni proizvod visokog kvaliteta preporučuju ginekolozi jer doprinosi normalnoj i zdravoj trudnoći, zdravlju majke i bebe.

Femisan Inositol su kapsule koje sadrže Magnafolate® Pro, mio-inositol, i D-hiro inositol, koji doprinose boljoj funkciji jajnika, boljem i balansiranom lučenju hormona, naročito u slučaju hiperandrogenizma i normalizaciji menstrualnog ciklusa. Sinergija ovih elemenata doprinosi i normalizaciji lučenja insulina, smanjenju nivoa lošeg holesterola i triglicerida i normalizaciji krvnog pritiska. Može se koristiti tokom planiranja trudnoće sve do začeća, ali i bez obzira na trudnoću, u kombinaciji sa Femisanom A, naročito kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika (PCOS), ili jednostavno ako želimo da malo više vodimo računa o svom zdravlju.

Planiranje nikada nije toliko važno kao kada je novi život u pitanju. I nikada jednostavnije uz Femisan Folat Pro i Femisan Inositol!

metilfolat u preparatu Femisan Folat pro