Stari narodi su verovali da materica šeta. Da, ’lutajuća materica’ bila je glavni krivac za sve bolesti koje bi snalazile žene, od upale grla do nervoze. Čak je i Hipokrat bio ubeđen da je materica razlog što se žene toliko razlikuju od muškaraca, u svakom pogledu. Aretej iz Kapadokije, grčki lekar koji je živeo s početka 1. godine naše ere, tvrdio je da je materica ’životinja unutar životinje’, i da se po svojoj volji pomera unutar utrobe. I danas, kada nauka ima mnoge odgovore ali i jasnu ultrazvučnu sliku ovog organa, materica je i dalje mistična i prosto mami da joj se pripisuju razna svojstva i sopstvena ćud. Nije ni čudo. Materica je prva kolevka čoveka, mesto u kom se kao pod magijom razvija novi život, potpuno bezbedno i ušuškano.

Svakojaki primeri iz medicine postoje o ženama u vezi sa matericom, od onih koje se rode bez nje (čak jedna u 4500 žena), do onih koje se rode sa dve. Materica ili uterus je najveći reproduktivni organ žene i predstavlja postament koji drži mokraćnu bešiku, creva, pubičnu kost i druge organe male karlice. A ima i kreativnu ulogu – to je jedini organ koji može da stvori novi organ: placentu. Placenta tokom trudnoće raste unutar materice i hrani bebu s kojom je povezana pomoću pupčane vrpce. Reč placenta je latinskog porekla i znači pljosnati kolač, dobro opisujući i njen oblik, ali i ’hranljivu’ ulogu.

MATERICA, ORGAN POSEBNE ANATOMIJE

Od trenutka kada se otpusti jajna ćelija tokom ovulacije i prođe kroz jajovod, preko oplođenja i implantacije, u materici počinje život: ćelije se dele i množe do potpunog formiranja embriona. Funkcija materice je upravo ta – da se jajašce u njoj ugnezdi prilikom začeća i u njoj razvija plod. Inače veličine pesnice, tokom trudnoće materica se uveća do veličine lubenice, čak 500 puta u odnosu na uobičajenu veličinu. Nakon porođaja potrebno je oko šest nedelja da bi se skupila.

Od 10. nedelje trudnoće beba može da oseti majčine otkucaje srca, a od 18. do 25. nedelje, razvija čulo sluha i može da čuje zvuke koji dopiru van materice. To je prvi bebin susret sa svetom koji je čeka. Ali materica nije samo izvor čulnih senzacija: preko nje do bebe dolaze i majčino raspoloženje i osećanja. Ako je majka uznemirena, na bebu se prenose adrenalin i kortizol. Ako je srećna, beba ’oseća’ endorfin i serotonin.

Ali i kad nismo u drugom stanju, anatomija materice se menja. Položaj materice, oblik i boja razlikuju se zavisno od toga u kom smo delu ciklusa, kao i da li ulazimo u pubertet ili menopauzu. Grlić materice se takođe pomera, a njegov otvor, inače uzan kao slamčica, tokom porođaja se širi dovoljno da beba može da se rodi. To se dešava zahvaljujući mišićima ovog čudesnog organa, koji spadaju u najsnažnije u našem telu.

Materica je deo karličnih organa i nalazi se na sredini, ali se njen položaj može menjati i uvrtati, izazivajući stanja i deformacije poput inverzije (izvrtanja), retroverzije (zavaljene materice), ili retrofleksije (savijanja unazad). Ona mogu biti urođena ili izazvana tumorima, endometriozom, upalama, i onemogućiti ili otežavati ženi da ostane u drugom stanju.

MATERICA, MEMORIJA I EMOCIJA

Do sada je medicina ulogu materice povezivala isključivo s trudnoćom. Van trudnoće, anatomski, materica je uspavani i ne mnogo korisni organ, i dosta žena nakon 60. godine života prolazi kroz histerektomiju. Međutim, nedavna istraživanja su došla do iznenađujućih otkrića. Tim istraživača sproveo je studiju tokom koje je ispitivana uloga materice i jajnika na četiri grupe od po 14 ili 15 ženki pacova. Jednoj grupi je izvađena materica, drugoj materica i jajnici, trećoj jajnici dok je četvrta grupa ostala kontrolna. Nakon šestonedeljnog oporavka, pacovima su zadati testovi memorije pomoću lavirinta u kom je trebalo da nađu izlaz. Za ovakvu vrstu zadatka potrebna je radna memorija, poput radnje sabiranja brojeva.

Istraživači su se iznenadili rezultatima: samo grupa ženki pacova kojima su izvađene materice nije bila u stanju da ispuni zadatak, dok su sve druge grupe bile uspešne. Studija je ponovljena, opet s istim rezultatom, što je navelo istraživače da izvedu zaključak da materica ipak ima dodatnu ulogu u telu žene, osim trudnoće, a koja se odnosi na pamćenje i kognitivne radnje. Ono što se od ranije zna je da je materica povezana sa autonomnim nervnim sistemom koji kontroliše nesvesne radnje, kao i da estrogen i progesteron koje luče jajnici imaju uticaja i na pamćenje. Upravo iz tog razloga tokom ulaska u menopauzu možemo biti zaboravne i rasejane.

Pored pamćenja, materica nam štiti i psihu. Još jedna studija koja se bavila ženama koje su prošle histerektomiju – hirurško uklanjanje materice zbog prisustva mioma, utvrdila je da ovaj organ igra veliku ulogu u psihičkom zdravlju žene.

Ove studije su otvorile vrata za nova istraživanja, i sigurno će nas budući rezultati još više iznenađivati. U međuvremenu ostaje da se histerektomiji pristupa s većim oprezom, samo kada je to zaista neophodno, za slučaj da njeno uklanjanje zaista može negativno uticati na kognitivne, psihičke i ko zna još kakve funkcije žene. Razlog više da se zdravlje materice ne zanemari i da se na vreme spreče mogući poremećaji.

KAKO SAČUVATI MATERICU?

Ove dve studije dokaz su da svaki organ u našem telu ima funkcije kojih nismo svesni, ma koliko nauka napredovala. To je nešto što su naši preci intuitivno znali, pa su u prirodi tražili rešenja za svoje boljke.

Ranice na grliću, miomi, tanak endometrijum, bolne menstruacije, endometrioza… svi ovi poremećaji su u zabrinjavajućem porastu. Ali postoji prirodan način da očuvamo ovaj važni organ, kao i da se izborimo s poremećajima: Femisan A. Ovaj preparat koji postoji u obliku kapi i kapsula, na bazi lekovitog bilja, na potpuno prirodan način će izbalansirati hormone, ojačati endometrijum materice, a kada dođe trenutak za materinstvo, pospešiti ovulaciju i začeće. I ne samo to: kako je hormonalni balans veoma bitan i po emotivno i mentalno zdravlje, Femisan A će pomoći da budemo smirenije i bolje i lakše pamtimo. Porodici Femisana pripada i Femisan Inositol koji obezbeđuje redovnu ovulaciju i povećava šanse da dođe do začeća kod žena sa policističnim jajnicima, a pravi prijatelj trudnoće je Femisan Folat Pro. On sadrži sve nutrijente koji su neophodni za zdravu trudnoću i period dojenja.

Od Femisana – kolevci čoveka s ljubavlju.

 

Femisani