Čovečanstvo je oduvek u ishrani koristilo masti, a iako su one dolazile iz zdravih i prirodnih izvora, kao na primer maslinovog ulja ili životinjske masti, nije se mnogo razmišljalo o njihovom sastavu. Bilo je važno napuniti stomak, a one su savršeno doprinosile osećaju sitosti. Tek 1929. godine Mildred i Džordž Bur objavili su stručni rad u kom su, nakon složenih i mukotrpnih analiza, obrazložili važnost masnih kiselina za zdravlje, konkretno linoleinske kiseline. Ovaj američki naučni bračni par skovao je tada za njih naziv – esencijalne masne kiseline. Burovi su objasnili da su masti mnogo više od pukih kalorija, i da su neophodne za normalnu fiziologiju organizma. „Masne kiseline igraju važnu ulogu u više metaboličkih i strukturalnih funkcija, neizostavni su deo ćelijskih membrana, odgovorne su za transport vitamina i regulisanje koncentracije lipida u plazmi. Takođe, one proizvode niz prekursora kao što su eikosanoidi, dekosanoidi, steroidni hormoni i žučna kiselina, koji su svi temelji zdravog metabolizma. One su i najvažniji energetski nutrijent – preporuka je da najmanje 20% od ukupnog energetskog unosa bude upravo iz lipida.“

ŠTA JE PASJI TRN?

Verovatno najpoznatije esencijalne masne kiseline danas su omega 3, i njihov izvor – morska riba. Tek nedavno je pod lupu naučnika došao jedan naizgled neugledni trnoviti grm za kog se ispostavilo da je neverovatna riznica esencijalnih masnih kiselina: pasji trn (Hippophae rhamnoides). Iako mu je engleski naziv sea berry ili sea buckthorn, nema mnogo veze sa morem. Najzastupljeniji je na širokim prostranstvima Evroazije, od Kavkaza, preko Sibira, Nepala, do Pakistana i Indije. Cela biljka je jestiva i lekovita – bobice, lišće i kora, kao i ulje koje se ekstrahuje iz semena ili pulpe ploda. Zrelo seme sadrži 8-20% ulja, dok osušena pulpa ploda ima 20-25%. Pored 11 masnih kiselina, bogata je i fitosterolima (sadrži čak 14 njih, uključujući i beta sitosterol), polifenolima, karotenoidima, kvercetinom, kaempferolom i vitaminima A, B grupe, C, H, PP i E.

Sastav masnih kiselina u ulju pasjeg trna je potpuno jedinstven i poseduje niz zdravstvenih pogodnosti za ljudski organizam, zbog čega je sve zastupljeniji u medicini ali i kozmetičkoj industriji. Kompleksnost sastava ovog ulja ne samo da pokazuje antioksidantna, antiinflamatorna i antidepresivna svojstva, već daje značajan doprinos u lečenju cerebrovaskularnih i kardiovaskularnih poremećaja. Takođe, ima sposobnost da olakša niz poremećaja kože kao što su ekcem, akne ili psorijaza. Ono po čemu je ovo potpuno vegansko ulje sasvim unikatno je činjenica da pored omega 3, 6 i 9 esencijalnih masnih kiselina sadrži i one veoma retke iz grupe omega 7. Po čemu je omega 7 posebna?

Pasji trn, narandžaste bobice na grani

MANJE ZNANE ESENCIJALNE MASNE KISELINE

Palmitoleinska kiselina, ili omega-7 veoma je retka u biljkama, a ima je upravo u mekom delu bobice pasjeg trna. Ulje koje se dobija iz kožice i pulpe ploda sadrži čak do 43% palmitoleinske kiseline. Do sada su studije pokazale da je ona izuzetno blagotvorna kod vaginalne upalne atrofije, hiperpigmentacije kože, infekcija povreda kože, bakterijskih infekcija, hiperkolestoremije, dijabetesa i poremećaja jetre.

Ova masna kiselina igra važnu ulogu u snižavanju nivoa holesterola, a otkrivena je veza između nje i osetljivosti jetre na insulin. Dakle, unosom omega-7 masnih kiselina može se ne samo kontrolisati insulinska rezistencija već i dijabetes tipa 2.

Metabolički sindrom je bolest modernog doba. To je kombinacija naslaga visceralne (dubinske) masti i insulinske rezistencije praćena povišenim nivoom triglicerida i holesterola u krvi i visokim krvnim pritiskom. Za telesne masti se, bez preterivanja, može reći da predstavljaju zaseban organ koji luči niz štetnih molekula, kao što su adipokini, koji menjaju metaboličku aktivnost tkiva i izazivaju upale. Rezultat toga je insulinska rezistencija, kada tkivo jednostavno nije u stanju da reaguje na povišeni nivo insulina u krvi. Insulinska rezistencija je vesnik dijabetesa tipa II. Istraživanja su pokazala da omega-7 masne kiseline povoljno utiču na regulisanje šećera u krvi i metabolizam masti. Samim tim one doprinose značajnom smanjenju ateroskleroznog plaka i ostalim kardiovaskularnim faktorima rizika. Dokazano je da se nakon uzimanja suplementa omega-7 aterosklerotične lezije smanjuju za 45%, a trigliceridi za 30%. I, na kraju, omega-7 pomaže nam i da budemo lepši: studijski je potvrđeno da ove masne kiseline inhibiraju upalu i pospešuju sintezu kolagena, usporavajući tako proces starenja kože.

Pored palmitoleinske kiseline, pasji trn je bogat i oleinskom kiselinom kojom inače obiluje čuvena mediteranska dijeta, a koja je izuzetno uspešna u sprečavanju kardiovaskularnih poremećaja.

Od polinezasićenih kiselina ovo ulje sadrži alfa linoleinsku kiselinu koja opet dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih poremećaja, ali i sprečava suvoću oka i jača zdravlje kostiju. Sve to je posebno važno ženama prilikom ulaska u menopauzu kada su pod povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze. Studija koja se bavila vezom ovih masnih kiselina i gustinom kostiju kod žena dokazala je da one značajno doprinose zdravlju kostiju kuka i lubalnog dela kičme.

Ulje pasjeg trna obiluje i linoleinskom kiselinom koja pomaže kod poremećaja kože, psorijaze i ateroskleroze. Linoleinska kiselina podstiče rad lojnih žlezda, otpušavanje pora i sprečava mitisere.

Tu je i gama-linoleinska kiselina, omega-6 koja opet ima pozitivno dejstvo na kožu, sprečava akne, ekcem i obnavlja sluznicu oka i veoma je važna za žene u reproduktivnom periodu jer, između ostalog, veoma povoljno utiče na smanjenje predmenstrualnih simptoma.

Nakon svega zaključak je jasan: ulje pasjeg trna idealan je borac za zdravo srce i krvne sudove, metabolizam, hormonski balans, jake kosti i čistu i lepu kožu i zdravu sluzokožu. Zato je sve češća njegova kozmetička upotreba. Studije su pokazale da se pomoću njega postiže veća hidratacija kože – čak za 49%, bolja elastičnost kože – za 26%, i smanjena hrapavost – 18%. On dokazano pomaže kod problema suvoće vagine, što je ispitano u studiji na uzorku ispitanica starosti 37-66 godina. Efikasno vlaži oko i sprečava suvoću za 69%, a smanjuje osećaj peckanja u očima za 43%.

ESENCIJALNE MASNE KISELINE I TRUDNOĆA

Ako su nam esencijalne masne kiseline neophodne za normalno funkcionisanje, njihova uloga prilikom nastanka novog života se udvostručuje. Ovi nutrijenti su od vitalne važnosti tokom trudnoće i perioda dojenja, a dokazano je da učestvuju u normalnom razvoju nervnog sistema i nekih organa, između ostalog, razvoja mozga i oka kod fetusa. Za esencijalne masne kiseline naučnici su se zainteresovali nakon konstatacije krajem prošlog veka, da su novorođenčad s Farskih ostrva primetno krupnija od onih u Danskoj. Kako je masna riba bogata esencijalnim masnim kiselinama dosta zastupljena u ishrani stanovnika ovih ostrva, tako su i majke imale vidno uspešnije trudnoće i zdravije bebe.

Kasnija istraživanja povezala su ova saznanja s novim eksperimentima, pa je zaključeno da ne samo da su bebe po rođenju krupnije i zdravije ako su majke unosile dovoljno omega masnih kiselina, već su ta deca pokazivala bolji razvoj kasnije tokom detinjstva, imala bolje mentalne i psihomotorne sposobnosti i kognitivno su bila superiornija od svojih vršnjaka. I sama trudnoća je uz njih mnogo bezbednija, jer statistike kažu da se tako smanjuje rizik od spontanih pobačaja.

Uticaj koji esencijalne masne kiseline imaju na metabolizam važan je i u fazi začeća, naročito kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika (PCOS), kojima se savetuje pojačani unos ovih nutrijenata naročito u periodu planiranja trudnoće.

Zašto su esencijalne masne kiseline važne za majku? Istraživanja pokazuju da ovi nutrijenti smanjuju rizik od preeklampsije, preranog porođaja i postnatalne depresije. Dokazano je da adekvatan unos sprečava rizik od gestacionog dijabetesa. One su važne i u periodu laktacije jer su neophodan sastojak majčinog mleka, pa je neophodno da ih dojilje pojačano unose. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina povezan je i sa bolom u dojkama, što tokom PMS-a, što nakon porođaja. I, za kraj, tu je i estetika. Kako trudnoća neminovno menja telo žene, svakoj je važno da se preterano ne ugoji tokom trudnoće i da lakše skine višak kilograma nakon porođaja. I tu esencijalne masne kiseline mogu da pomognu: istraživanja su potvrdila vezu između dovoljne količine ovih nutrijenata i normalnog indeksa telesne težine tokom i nakon trudnoće. Svojim pozitivnim uticajem na kožu one će doprineti i čistom tenu, što je još jedna tajna trudnica koje zablistaju u drugom stanju.

Iz svih ovih razloga, najkvalitetnije ulje pasjeg trna, Omegia®, ulazi u sastav suplementa namenjenog ženama tokom planiranja trudnoće, njenog trajanja, i tokom dojenja: Femisan Folat Pro. Uz trenutno najsuperiorniji oblik folne kiseline Magnafolate® PRO, vitamine B6, B12, biotin i vitamin C, ovaj preparat iz laboratorije Herba Sveta stara se da, pre svega, dođe do trudnoće, da ona protekne u najboljem redu i da i mama i beba budu zdravi i napredni. O tome posebno vodi računa ulje pasjeg trna koje dolazi čak sa planina Tibeta, jer za nijednoj majci visine i daljine nisu prepreka kada je zdravlje njenog deteta u pitanju.

Femisan Folat Pro sadrži esencijalne masne kiseline