VIRAK

(Alchemilla vulgaris)

Virak, kod nas poznat i kao vrkuta, gospin plašt, plahtica, rosnik, svoje naučno ime Alchemilla vulgaris dobio je po verovanju alhemičara da, pomoću rose koja se skuplja na njegovim listićima, mogu pronaći kamen mudrosti koji ima moć da metal pretvori u zlato. Po drugoj verziji, reč alchemilla potiče iz arapskog jezika, od alchemelych – „nebeska rosa“. Obe varijante imaju smisla: virak je lepa biljka, i na njegovim listovima se tokom celog dana mogu videti kapljice koje sijaju kao biseri. Verovatno je svojom lepotom prvo i privukao ljudsko oko, ali ubrzo su naši preci shvatili da je najveća vrednost virka u njegovim lekovitim svojstvima. Nekome je blago zlato, a nekome zdravlje, pa u tom smislu vrkuta zaista „sprovodi alhemiju“.

Prvi opis virka datira iz 1539. godine, kada je nemački botaničar i lekar Hieronimus Bok (Hieronymus Bock), poznat i pod svojim latinskim imenom Tragus, započeo modernizaciju srednjovekovne botanike. Bok je postavio temelje moderne nauke svojim katalogom sa 700 biljaka u kom ih je klasifikovao na osnovu izgleda i detaljno opisao. Kreutterbuch – knjiga o biljkama, prvo se pojavila bez ilustracija, da bi u narednom izdanju, 1546. godine sadržala i odlične crteže Davida Kandela. Ova knjiga bila je kasnije jedan od postamenata Lineove klasifikacije vrsta koju i danas koristimo.

Bok je dobro poznavao gde koja biljka raste, što potvrđuje da je sigurno dosta putovao i istraživao vegetaciju na terenu. A nije slučajno da je baš Nemac uvrstio virak u svoj katalog, kao jednu od veoma važnih i korisnih biljaka: on je kod starih Germana bio izuzetno cenjen i posvećen Frigi, boginji lepote i plodnosti.

Biserak ženskog zdravlja

Virak je obilno zastupljen na našem brdovitom Balkanu. Upravo su brda i planine veoma važne kad je u pitanju ova višegodišnja, zeljasta biljka, jer njegova lekovita svojstva zavise i od nadmorske visine na kojoj se bere. Biserak koji nas „gleda s visine“ lekovitiji je od onog u ravnici. U narodnoj medicini se koristi od pamtiveka kod niza bolesti. Osim što pomaže kod stomačnih tegoba i proliva, odličan je i za zarastanje rana i ublažavanje kožnih infekcija. Ali od najveće koristi je ženama. Mnoštvo njegovih dragocenih sastojaka – tanini, gorki glikozidi, flavonoidi, fitosterini, salicilna kiselina, saponini i eterično ulje, imaju protivupalno, antibakterijsko i antifungicidno dejstvo. Naučne potpore narodnoj upotrebi virka dala je i Evropska naučna fitoterapeutska kooperativa (ESCOP) u svojoj monografiji, u kojoj potvrđuje niz farmakoloških svojstava virka: adstringentna („skuplja“ rane i zaustavlja krvarenje kako na koži tako i na sluzokoži), antioksidantna, anti-inflamatorna, angioprotektivna, hemorološka, kao i ulogu u pospešivanju funkcija štitaste žlezde.

Čuveni švajcarski herbolog Johan Kincle svojevremeno značaj ove biljke u preventivi naglasio tvrdnjom da se „pomoću virka može izbeći 30% ginekoloških intervencija“. Bio je apsolutno u pravu jer, kada su u pitanju ženske bolesti, ovaj prirodni balanser hormona ima širok spektar pozitivnog dejstva kod sledećih poremećaja:

Virak – alhemičar novog života

Virak je poznat i po tome što olakšava porođaj, ubrzava zarastanje rana i oporavak nakon porođaja. Tanini i adstringenti u biljci zaslužni su za smanjenje pojačanog krvarenja i bolova u maloj karlici. Da je virak alhemičar dokazuje i činjenica da učestvuje u magiji nastanka novog života: on obnavlja matericu, jača materične ligamente i endometrijum (unutrašnji omotač ovog organa), tonira je, a stimulišući mikrocirkulaciju u jajnicima omogućava kvalitetnu i redovnu ovulaciju, što su sve preduslovi za lako i zdravo začeće. Zato je obavezan saveznik svih žena koje se bore sa sterilitetom. Nije slučajno virak bio posvećen Frigi, boginji plodnosti, a kasnije, u srednjem veku, i Bogorodici, Gospi čiji je bio ‘plašt’, ili zaštitnik. Nekada su žene brale virak i držale ga u vazama u kući kako bi pospešile ženstvenost i privukle ljubav. Danas znamo da virak svoj doprinos natalitetu daje tako što podstiče rast progesterona i dovodi hormone u balans, što je osnova zdravlja ženskog reproduktivnog sistema. A kada se redovno koristi pre trudnoće i dovede do začeća, njegov efekat traje dugo i on nastavlja da se stara da se trudnoća dobro iznese i da ne dođe do komplikacija i pobačaja.

Moderna farmacija utvrdila je da antifungicidnim dejstvom vrkuta može pomoći i kod gljivica i bakterijskog vaginitisa, a kako ima moć da sprečava rast bakterija, neka iskustva pokazuju da pomaže čak i kod stafilokoke. Naučna ispitivanja su dokazala širok spektar dejstva virka, uključujući i antivirusno, zbog čega može biti od pomoći i kod poremećaja uzrokovanih humanim papiloma virusom, dok agrimonin kog sadrži doprinosi uništavanju ćelija raka dojke. Studija koja se bavila kardiovaskularnim poremećajima utvrdila je efikasnost ove biljke kod hipertenzije. Istraživanje o lekovitim svojstvima virka koji raste upravo u Srbiji dokazalo je njegova antioksidantna i antitumorna svojstva.

Pod plaštom večne mladosti

Legenda kaže da su nekada žene verovale da im rosa sa lista virka može pomoći da zauvek zadrže mladalački izgled. Ali ritual nije bio jednostavan: u ponoć, za vreme punog meseca u maju, u punoj golotinji trebalo je zamočiti mali nožni prst u rosu na virku. Danas znamo da ne treba da se razgolićujemo i čekamo ponoć, ali biljka virak nam sigurno može pomoći da duže ostanemo mlađe: osim što se njegov list može koristiti za tretiranje poremećaja kože, odličan je i za ublažavanje bora i staračkih pega. Ali najveća estetska pomoć ogleda se u činjenici da nam virak može omogućiti da što duže zadržimo dobar hormonalni balans, i na taj način otkloniti i nepoželjne simptome disbalansa: gojaznost, akne, masnu kožu, preteranu maljavost… A kada dođe vreme za menopauzu, može ublažiti i njene simptome.

Alchemillae herba se može koristiti samostalno, kao čaj od virka ili biljne kapi, ali najbolji je u kombinaciji sa drugim lekovitim biljem, kao što su hajdučka trava, neven, crveni zdravac, rusomača, peršun… Danas ne moramo da se penjemo u brda i gore u potrazi za ovom lekovitom biljkom jer se ona, u najčistijem i najiskoristljivijem obliku i razmeri, već može naći u potpuno prirodnom preparatu, u apotekama.

Femisan A, ogrnut ‘plaštom’ virka, najbolji je prijatelj žena već dve decenije.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Femisan A kapi
Femisan A kapsule
Botomix serum
Illuminative krema
Kolagen krem
Whitening serum
Whitening krem
Clear skin gel
virak

Druge naše biljke: