FEMISAN FOLAT PRO

JEDAN SUPLEMENT – OD VAŠEG PLANA DO BEBINOG PRVOG DANA!
FEMISAN FOLAT PRO se koristi kao dodatak ishrani za žene tokom planiranja trudnoće, u trudnoći i tokom dojenja.

1.350,00 RSD

Način upotrebe / preporučena upotreba: 1 kapsulu popiti jednom dnevno.

SASTAV:
Omegia®- Suvi ekstrakt vučjeg trna (Hippophae rhamnoides) standardizovan na 22% omega kiselina (omega 3 ,6, 7 i 9 ) 200mg, Vitamin C (L-askorbinska kiselina) 200mg, Vitamin B6 (pyridoxal-5-phosphat) 10mg, Biotin (vitamin B7) 500µg, Vit B12 (methylcobalamin) 1000µg, Folna kiselina (Magnafolate® PRO US patent no. 9,150,982) 400µg

FEMISAN FOLAT PRO sadrži Magnafolate® PRO, folnu kiselinu u obliku metilfolata (kalcijum L-metilfolat). Metilfolat je poznat kao superiorni oblik folata i trenutno njegov najčistiji dostupni oblik. Osim što se savetuje ženama u vreme planiranja trudnoće, trudnicama i dojiljama, kao i ženama za vreme uzimanja oralne kontracepcije, ovaj najstabilniji oblik folata je odličan za prevenciju i kao pomoćna terapija kod kardiovaskularnih oboljenja, hipertenzije, cerebralne apopleksije, dijabetesa, poremećaja nervnog sistema, Alchajmerove bolesti i depresije.

Drugo stanje se ne zove slučajno tako. To je period kada važe potpuno drugačija pravila i telu su neophodni dodatni nutrijenti. Kada se kaže da „trudnica jede za dvoje“ to sigurno ne znači duplo slatkiša, ali svakako znači duplu dozu folne kiseline. Ali da se vratimo još više unazad, pre začeća novog života.

Folna kiselina ili vitamin B9 potrebna je svakoj ženi bez obzira da li namerava da rađa ili ne. Bez nje telo ne može normalno apsorbovati gvožđe, stvarati crvena krvna zrnca, sintetisati aminokiseline, a posebno je potrebna nervnom sistemu. Unosimo je hranom, kada jedemo voće, naročito citruse, zeleno lisnato povrće, mahunarke, orašaste plodove, integralne žitarice, masnu ribu, jaja, džigericu… Ali da bi se pravilno apsorbovala i da bi je organizam iskoristio, neophodni su nam i drugi vitamini B grupe, posebno biotin, kao i cink i vitamin C. Danas smo često okruženi neprijateljima folne kiseline, koji smanjuju njenu iskoristiljivost: duvanom, kafom, pa i onim neopipljivim kao što je stres, a posebno je izražen problem loše apsorpcije u crevima kod žena usled upale sluzokože creva, poremećaja crevne flore i nedostatka digestivnih enzima. Rezerve folne kiseline koje organizam pravi tako se brzo potroše i onda počinju da se javljaju simptomi koje često ne povezujemo odmah s manjkom ovog vitamina.

Malaksalost, bezvoljnost, bledilo, glavobolja, stalni osećaj umora, grčevi u nogama, lupanje srca, upale sluzokože, kao i zaboravnost, rasejanost i razdražljivost, česti su simptomi nedostatka folne kiseline. Ako tada dođe i do trudnoće, vrlo su mogući dodatni problemi ne samo kod majke već i kod ploda.

A evo zašto je folna kiselina neophodna tokom trudnoće: na osnovu brojnih kliničkih zapažanja, nedostatak folne kiseline čvrsto je povezan s poremećajima kod majke, kao što su anemija i periferna neuropatija, kao i s urođenim defektima kod fetusa. Folna kiselina je neophodna za rast i razvoj fetusa, posebno neuralne cevi. Od treće nedelje nakon oplodnje pa sve do rođenja, kod fetusa se dešava proces neurulacije – razvoja kičmene moždine. Tokom prvih osam nedelja, u embrionalnoj fazi, dolazi do ubrzanog formiranja većeg dela organskih sistema organizma budućeg deteta. Iz neuralne ploče koja se razvija iz mezoderma formira se neuralna cev, iz koje se potom razvijaju mozak i kičmena moždina. Ako organizmu nije dostupna dovoljna količina folne kiseline, može doći do oštećenja kičmene moždine i nervnog sistema, pa novorođenče može imati otvorenu leziju na kičmenom stubu i oštećenje nerava i kičmene moždine. To je poremećaj koji se zove spina bifida. Nažalost, ovo oštećenje je trajno i rezultira paralizom donjih ekstremiteta uz niz propratnih i veoma ozbiljnih stanja, a moguće su i mentalne smetnje. Defekt razvoja neuralne cevi može izazvati i encefalokele, koje karakteriše protruzija dela moždanog tkiva kroz lobanju, ili anencefaliju – odsustvo dela mozga.

Istraživanje rađeno na preko milion i po žena potvrdilo je da je kod žena koje su uzimale folnu kiselinu pre i tokom trudnoće dolazilo do značajno manjih komplikacija, defekata prilikom porođaja, defekata neuralne cevi, preranog porođaja, pobačaja, slučaja mrtvorođenčadi i smrti odojčeta.

Kako pilule za kontracepciju dokazano smanjuju koncentraciju folata u krvi, savetuju se suplementi tokom njihovog uzimanja, a u slučaju planiranja trudnoće najbolje je povećati doze folne kiseline minimum tri meseca pre začeća.

Kada se trudnoća i porođaj uspešno završe, nastaje još jedan važan period u životu i majke i bebe – period dojenja. Ali, dojeći bebu majka ubrzano troši svoje rezerve folata pa su i tada potrebe za ovim vitaminom povećane.

 

Pored ovog vitamina neophodnog za nastanak novog života, FEMISAN FOLAT PRO sadrži i vitamin C, biotin (B7), vitamin B6 i vitamin B12. Vitamin C i biotin su neophodni za pravilnu apsorpciju i iskoristljivost folne kiseline, ali i za zaštitu ćelija od oksidativnog stresa i imunitet. Biotin dodatno poboljštava kvalitet kože, kose i noktiju, sprečavajući tako opadanje kose nakon porođaja i tokom dojenja. Kako se vitamin B12 prenosi preko placente do fetusa tokom trudnoće, kao i putem majčinog mleka na odojče, neophodno je tokom trudnoće i dojenja uzimati dovoljne količine ovog vitamina. Njegov manjak pre će se odraziti na odojčetu nego na majci, ali se znaci deficijencije mogu javiti dosta kasno, i nakon 6 meseci. Manjak vitamina B12 kod odojčeta može izazvati anemiju, poremećaje razvoja kože i kose, grčeve i zaostalost u fizičkom i mentalnom razvoju.

Još jedna grupa esencijalnih nutrijenata na koje žene prilikom trudnoće i dojenja treba posebno da obrate pažnju su omega nezasićene masne kiseline, naročito imajući u vidu da su one kritični elementi u izgradnji mozga i mrežnjače fetusa. To je jedan od razloga što u sastav suplementa FEMISAN FOLAT PRO ulazi i Omegia® – ulje ekstrakta ploda i biljke pasji trn koji sadrži ceo spektar nezasićenih masnih kiselina – omega 3, 6, 7 i 9.

Interesovanje za omega masne kiseline tokom trudnoće počelo je osamdesetih godina prošlog veka, kada su danski istraživači utvrdili da su žene sa Farskih ostrva rađale bebe čak 194 gr teže od onih rođenih u Danskoj. Kako je na ovim ostrvima ishrana morskom ribom veoma zastupljena, to je i kod tamošnjih trudnica otkriven mnogo veći nivo omega masnih kiselina u krvi. Tako je započeo čitav niz studija koje su dolazile do brojnih zaključaka o koristima ovih lipida tokom nastanka i razvoja novog života.

Tokom druge polovine trudnoće mozak fetusa ubrzano raste i razvija se, kao i tokom prve godine života novorođenčeta. Utvrđeno je da su deca majki koje su uzimale suplemente omega masnih kiselina kasnije tokom odrastanja pokazivala mnogo bolje kognitivne sposobnosti, mentalne i psihomotorne veštine i imala bolju koordinaciju očiju i ruku. S druge strane, manjak omege povećava rizik od spontanog pobačaja i preranog porođaja.

Istraživanja su pokazala da je deficit omega masnih kiselina kod fetusa i novorođenčeta nereverzibilan kasnije tokom života. Unosom morske ribe mogu se zadovoljiti potrebe za ovim nutrijentima, ali danas je široko dostupna riba iz zagađenih izvora, veštačkog uzgoja, a postoji i velika opasnost od trovanja živom . Zato je mnogo bezbednije unositi omegu putem kvalitetnog suplementa.

Pored zdravstvenih benefita po novorođenče, Omegia® ima i niz koristi za zdravlje, ali i lepotu majke: ona doprinosi hidrataciji kože, njenoj elastičnosti, smanjuje bore, reguliše vlaženje oka i eliminiše suvoću, sprečava upale i doprinosi zdravom hormonalnom balansu.

FEMISAN FOLAT PRO je potpuno prirodni i bezbedni dodatak ishrani uz koji će svaka trudnica da zablista, a veoma jednostavno se koristi: dovoljno je uzeti 1 kapsulu na dan, najbolje pre obroka. Sa suplementacijom je idealno početi prilikom planiranja trudnoće, 3-6 meseci pre začeća, a bezbedno se može koristiti i tokom celog perioda dojenja. Posebno se preporučuje kod uzastopnih trudnoća s kratkom pauzom između, kada zalihe folata i drugih nutrijenata mogu biti kritično niske. Jedno pakovanje FEMISAN FOLAT PRO sadrži 30 kapsula, što je dovoljno za mesec dana.

STANDARDI

FEMISAN FOLAT PRO je proizvod bez glutena, izrađen u skladu sa Dobrom proizvođačkom praksom, uz poštovanje zahteva ISO9001:2015 standarda i HACCP sistema kontrole kvaliteta.

REGISTROVANO

FEMISAN FOLAT PRO je upisan u registar Ministarstva zdravlja Republike Srbije br. 21405/2022.

 

ISKUSTVA SA FEMISAN FOLAT PRO

Povezani proizvodi

Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro