Dok jedemo banane, mahunarke, meso, zeleno lisnato povrće, žitarice ili pivski kvasac ne razmišljamo mnogo o nutrijentima koje tom prilikom unosimo, a koji su veoma važni. Jedan od njih je i vitamin B6, poznat i kao piridoksin. Ovaj hidrosolubilni esencijalni vitamin je vrlo osetljiv na svetlo, temperaturu i izloženost vazduhu, a njegova uloga u organizmu, pre svega u metabolizmu je vitalna: on je neophodan faktor u preko 100 enzimskih reakcija i učestvuje u razgradnji proteina, ugljenih hidrata i masti i održavanju normalnog nivoa homocisteina, čime podržava rad kardiovaskularnog sistema. Snižavajući nivo homocisteina, ovaj vitamin podržava kognitivne funkcije i sprečava demenciju i Alchajmerovo oboljenje. Više studija je čak dokazalo da viši nivo ovog vitamina u krvi automatski znači i manji rizik od kancera.

Otkriven je 1930. godine kada je mađarski doktor Pol Đerđ pronašao supstancu koja je izlečila kožno oboljenje kod pacova u njegovoj laboratoriji, da bi ga nešto kasnije Samuel Lepkovski izolovao iz mekinja pirinča. Ubrzo su se ređala otkrića koja su potvrdila vitalnu ulogu ovog vitamina. Vitamin B6 učestvuje u izgradnji hemoglobina, sprečava anemiju, održava imuni i nervni sistem, zdravlje kože kao i mentalno zdravlje. Ovaj vitamin učestvuje u proizvodnji neurotransmitera, uključujući i serotonin i GABA, a suplementacija većim dozama dokazano smanjuje anksioznost i depresiju. Šta više, bije ga glas da može da nam pomogne da živopisnije sanjamo i da se bolje sećamo snova, što donekle ima i potrvdu u nauci.

Naše telo skladišti ovaj vitamin u plazmi, mišićima i jetri i njegov nedostatak je redak. Normalan metabolizam ovog vitamina ometaju preterani unos alkohola, neke vrste lekova, kao i oralna kontraceptivna sredstva. Simptomi koji ukazuju da treba da pojačamo njegov unos su anemija, seboreični dermatitis, epileptični napadi, depresija i otežano razmišljanje.

VITAMIN B6 U TRUDNOĆI

Nivo ovog vitamina je niži kod žena koje su duže vreme uzimale kontraceptivna sredstva na bazi estrogena, kao i kod trudnica – najveći pad u telu majke dešava se tokom trećeg trimestra, dok se njegova koncentracija povećava kod fetusa u drugom i trećem trimestru. Zato je u trudnoći potrebno pojačati njegov unos, odnosno, još bolje, nekoliko meseci pre samog začeća koje upravo može biti otežano ili nemoguće zbog niskog nivoa ovog vitamina.

Tokom trudnoće vitamin B6 neophodan je za normalan razvoj mozga i nervnog sistema ploda, kao i za metabolizam proteina i ugljenih hidrata. Suplementacija ovim vitaminom tokom trudnoće povezana je sa manjim rizikom od spontanog pobačaja, prevremenog porođaja, preeklampsije, manje telesne težine i niza deformiteta kod novorođenčadi.

Manjak vitamina B6 može dovesti do nekoliko vrsta anemije tokom trudnoće, i istraživanja su pokazala da trudnice s nekim vrstama anemije nisu reagovale na suplemente gvožđem, već se stanje popravilo upravo tek nakon suplementacije vitaminom B6.

Vitamin B6 sprečava jutarnju mučninu

Više kliničkih istraživanja dokazalo je da vitamin B6 može olakšati jutarnje mučnine, uključujući i njen najteži oblik, hyperemesis gravidarum. Zato je danas ulazi u sastav nekih lekova za tretiranje ovog problema. Ovaj vitamin, po nekim istraživanjima, smanjuje epizode mučnine i povraćanja kod velikog broja žena tokom trudnoće nakon pet dana terapije.

Vitamini B grupe, uključujući i B6, značajni su za zdravlje desni i zuba, a statistike kažu da čak do 75% žena tokom trudnoće, usled velikih oscilacija hormona, pati od gingivitisa, bolesti desni koju karakteriše bol, oticanje i krvarenje, a u težim slučajevima može doći i do ispadanja zuba. U trudnoći raste rizik i od karijesa, a bakterije koje ga izazivaju mogu se preneti i na bebu.

Uloga ovog vitamina ne jenjava ni nakon porođaja. Nivo vitamina B6 u majčinom mleku je tada niži, da bi se kasnije povećao. Ovaj vitamin sprečava vazospazam bradavica, kontrakcije u krvnim sudovima koje, pored bola, mogu sprečiti i normalno oticanje mleka. Vitamini B grupe sprečavaju i gljivična oboljenja bradavica. Ipak, nije dobro preterivati s vitaminom B6 u periodu dojenja, jer velike doze mogu smanjiti nivo prolaktina i zaustaviti mleko. Zato je uvek dobro uzeti proverene i dobro osmišljene suplemente.

Kao što vidimo, ovaj vitamin ima višestruke koristi kako za majku, tako i za odojče. Pedesetih godina prošlog veka došlo je do masovne pojave epileptičnih napada kod beba za koju se ispostavilo da je nastala usled nedostatka vitamina B6 do kog je došlo zbog greške u pripremi hrane za odojčad. Ova činjenica samo govori o važnosti vitamina B6 za normalan razvoj deteta. A još jedan od načina na koji štiti zdravlje majke nakon porođaja je sprečavanje postnatalne depresije. Ovo teško stanje karakterišu promene raspoloženja, depresija, poremećeni san i apetit, stalan osećaj umora, nemogućnost koncentracije, kao i stalni osećaj krivice. Upravo je primećeno da su kod trudnica koje su ranije koristile oralnu kontracepciju, zbog čega su tokom trudnoće imale nizak nivo vitamina B6, češći slučajevi postnatalne depresije. Osim u trudnoći, vitamin B6 može pomoći i ženama koje pate od izraženih simptoma PMS-a, naročito kod anksioznosti, depresije i nervoze, i čak i kod predmenstrualnog disforičnog poremećaja. Zato je dobro uvek održavati njegov dobar nivo.

Pored vitamina B6, pre začeća i tokom trudnoće treba obavezno uzimati folnu kiselinu, vitamin B12, i unositi što više esencijalnih masnih kiselina. Folna kiselina je neophodna za razvoj neuralne cevi kod fetusa, do koje dolazi na samom početku trudnoće. Nedostatak svih ovih vitamina može otežati začeće, povećati rizik od spontanog pobačaja i dovesti do niza komplikacija u razvoju fetusa.

Dobar izbor suplementa u trudnoći je zato od vitalne važnosti. Femisan Folat Pro je proizvod od poverenja koji kombinuje najsuperiorniji oblik folne kiseline – metilfolat Magnafolate® PRO, savršeno izbalansirane vitamine B12, B6, biotin i vitamin C, kao i esencijalne masne kiseline- omega 3, 6, 7 i 9 iz ulja pasjeg trna. Samo jedna kapsula na dan obezbeđuje veću bezbednost trudnoće, dobar razvoj ploda, ali i bolji napredak bebe nakon rođenja. Sa suplementacijom je idealno početi tri do šest meseci pre začeća, čime se ne samo jača plodnost i povećavaju šanse da do začeća dođe, već i omogućava dobar nivo svih ovih nutrijenata u trenutku kada su najpotrebniji novom životu.

Femisan Folat Pro za trudnice