L-karnitin

L-karnitin: aminokiselina za plodnost

Osobe koje aktivno i ozbiljno vežbaju sigurno znaju za L-karnitin koji se često koristi kao suplement za povećanje snage i izdržljivosti, brže oblikovanje mišića i eliminaciju viška kilograma. Ova aminokiselina prirodno je prisutna u telu, a stvaraju je mozak, jetra i bubrezi iz lizina i metionina. Neophodna je za normalno funkcionsianje mozga, srca i rad mišića, a njena glavna uloga je pretvaranje masti u energiju putem transporta masnih kiselina u mitohondrije, kao i eliminaciju toksičnih čestica iz mitohondrija.

Postoje tri vrste karnitina: L-karnitin, acetil-L-karnitin i propionil-L-karnitin. Čak oko 95% od ukupnog karnitina u organizmu nalazi se u srčanom i skeletnim mišićima, dok se ostatak čuva u jetri i bubrezima. Za svakodnevno funkcionisanje, telu je potrebno oko 15mg karnitina koji se obično unosi putem hrane, najviše mesa i mlečnih proizvoda. Nedovoljan unos karnitina može ostaviti drastične posledice, naročito u detinjstvu (epilepsija, encefalopatija, srčani problemi, poremećaj disanja…), a kod odraslih može dovesti do poremećaja rada bubrega, mozga i srca, epileptičnih napada, slabosti mišića, i iznenadne smrti.

ZAŠTO NAM JE POTREBAN KARNITIN?

Ova aminokiselina pozitivno deluje na srčani mišić i kardiovaskularni sistem, stimuliše rad pankreasa, povoljno deluje na spermatogenezu i pokretljivost spermatozoida, a novija istraživanja ga vide kao neophodan dodatak ishrani obolelih od Alchajmerove bolesti i demencije, jer podržava sintezu acetilholina i usporava degeneraciju moždanih struktura. Kako je neophodan za transport masnih kiselina u mitohondrije miokarda, L-karnitin smanjuje oksidativni stres i upalne procese, pa je idealan kao preventiva kardiovaskularnih oboljenja.

L-karnitin je od nedavno viđen i kao dodatak ishrani koji može sprečiti insulinsku rezistenciju i dijabetes tipa 2, s obzirom da se ova bolest povezuje sa mitohondrijalnom disfunkcijom i poremećajem oksidacije masnih kiselina u mišićima. Suplementacijom L-karnitina kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 normalizuje se nivo šećera i lipida u plazmi. Više studija pokazalo je da se redovnom suplementacijom L-karnitina tokom 52 nedelje smanjuje nivo glukoze, ukupni holesterol i apolipoproteini.

Samim tim, L-karnitin igra ulogu i u smanjenju telesne mase, u kombinaciji sa kontrolisanom ishranom, adekvatnom fizičkom aktivnoću i propisanom terapijom. Istraživanje koje je pratilo 911 ispitanika tokom godinu dana utvrdilo je da su ispitanici koji su dobijali L-karnitin uz terapiju u proseku izgubili 1,33 kg više od ostalih koji ga nisu uzimali. Za one sa normalnom telesnom težinom koji aktivno vežbaju i žele da poboljšaju efekat vežbi, L-karnitin dokazano poboljšava performanse, smanjuje nivo mlečne kiseline u mišićima, umiruje srčani ritam, poboljšava metabolizam lipida, potrošnju kiseonika (VO2max) i ubrzava oporavak. Pritom, protivupalno dejstvo L-karnitina ne samo da ubrzava oporavak nakon vežbanja, već ublažava i simptome osteoartritisa.

Muškarac na pregledu

L-KARNITIN I MUŠKA NEPLODNOST

Ali još jedan bitan poremećaj kod kog karnitin ima veoma pozitivno dejstvo je erektilna disfunkcija, nizak nivo testosterona, spermatozoida i njihove loše pokretljivosti. Kako karnitin deluje kod muške neplodnosti? On igra važnu ulogu u spermatogenezi, pokretljivosti i sazrevanju spermatozoida. Analiza više istraživanja koja su se bavila ovim problemom utvrdila je da suplementacija L-karnitinom tokom 2-6 meseci poboljšava pokretljivost spermatozoida za 7,84%. Druga studija bavila se uticajem sve tri vrste karnitina na starije muškarce koji pate od seksualne disfunkcije, depresije i umora. Utvrđeno je da je karnitin značajno povoljno uticao na erektilne funkcije: L-karnitin poboljšava jačinu i trajanje erekcije tako što ubrzava cirkulaciju u polnom organu i proizvodnju azot oksida, povećavajući tako energiju u tkivu; karnitini pospešuju proizvodnju testosterona i poboljšavaju funkcije testisa. Zaključak je da suplementacija L-karnitinom može poboljšati erekcije jednako efikasno kao sintetički testosteron, a pritom bez negativnih dejstava.

Studija koja se bavila uticajem L-karnitina na parametre u semenoj tečnosti potvrdila je značajno poboljšanje u koncentraciji i morfologiji sperme nakon suplementacije. Ove nalaze potvrdila je još jedna studija koja je posmatrala 78 ispitanika, i utvrdila poboljšanje u parametrima sperme – koncentraciji, broju i pokretljivosti spermatozoida, nakon 3 i 6 meseci suplementacije, naglašavajući da bi L-karnitin i acetil-L-karnitin trebalo da budu esencijalni dodatak ishrani kod muškaraca s neplodnošću nepoznatog porekla. Osim što pomaže spermi da „pliva“ i poboljšava parametre sperme, karnitin, a posebno acetil-L-karnitin, kao moćni antioksidant, štiti spermu od oštećenja i doprinosi optimalnom pH od 7,8.

Karnitin može da pomogne i starijim muškarcima nakon operacije prostate. Studija koja se bavila istraživanjem uticaja acetil-L-karnitina na neurogenu erektilnu disfunkciju koja je česta posledica radikalne prostatektomije, došla je do zaključka da ova aminokiselina može igrati važnu ulogu u oporavku i regeneraciji, sprečavanju fibroze penisa i poboljšanja erekcije.

Imajući u vidu sve benefite karnitina po muško zdravlje, kompanija Herba Svet ga je uvrstila u recepturu dva preparata namenjena muškarcima:

Alfa Aktiv je preparat koji je namenjen odraslim muškarcima koji se bore s erektilnom disfunkcijom, niskim libidom, niskim testosteronom, neplodnošću usled nedovoljnog broja i pokretljivosti spermatozoida, stanja koje često prate i depresija, hipertenzija, metabolički sindrom i gojaznost.

Alfa Aktiv sadrži dve vrste karnitina – L-karnitin i acetil-L-karnitin koji pozitivno deluju na kvalitet sperme, ali i sam metabolizam, kardiovaskularni sistem i kognitivne funkcije. Pored karnitina, Alfa Aktiv sadrži i ekstrakt damjane, lekovite biljke koja se od davnina koristi kao prirodan afrodizijak, a osim što podiže libido veoma pozitivno deluje i na mentalno zdravlje. Tu je i cink, mineral koji je neophodan za normalnu plodnost kod oba pola.

Starijim muškarcima, nakon 45. godine života, namenjen je Alfa Aktiv HS PRO. Osim acetil-L-karnitina i damjane, ovaj preparat sadrži i ekstrakte koji veoma povoljno deluju na rad prostate, žlezde za koju je poznato da se od srednjeg doba sve više uvećava, pa većina muškaraca u kasnijem dobu pati od benigne hiperplazije – uvećanja prostate koje nije maligno, ali izaziva brojne neprijatne simptome: učestalo, otežano i bolno mokrenje, česte infekcije i krv u mokraći. Veoma efikasna terapija kod ovog problema je pomoću testeraste palme koja je bogata beta-sitosterolom, a istraživanja su dokazala da je njen ekstrakt podjednako efikasan u lečenju benigne hiperplazije kao i standardna terapija, ali pritom bez ikakvih neželjenih dejstava.

Alfa Aktiv HS PRO sadrži i trans-resveratrol i ekstrakt nara koji štite kardiovaskularni sistem, ekstrakt koprive koji štiti prostatu i krvne sudove ali i sprečava urinarne infekcije, kao i dihidroksikvercetin, bioflavonoid sa snažnim antikancerogenim dejstvom.

L-karnitin i acetil-L-karnitin su veoma blagotvorni i dragoceni za muško zdravlje, a u kombinaciji s ostalim sastojcima iz dve vrste Alfa Aktiva predstavljaju odličan ulog u budućnost, kako ličnu, tako i potomstva.

Alfa Aktiv i Alfa Aktiv HS PRO

Prethodni članak
Hijaluron kod vaginalne suvoće
Sledeći članak
Beta Glucan
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro