Jedan od esencijalnih vitamina, kog naše telo nije u stanju samo da proizvede već ga moramo unositi putem hrane, je i vitamin B12. Ima ga najviše u hrani životinjskog porekla: mesu, jetri, ribi, morskim plodovima mleku, siru, jajima, u orašastim plodovima, a u manjoj količini u voću i povrću: jabukama, bananama, narandžama, borovnicama, bundevi, cvekli, pečurkama i krompiru. Ovaj vitamin neophodan je za niz osnovnih funkcija organizma, od stvaranja krvnih ćelija do sinteze DNK. Otkriven je 1926. godine, kada je tim naučnika s Harvarda utvrdio da svakodnevna konzumacija oko 200 grama džigerice može sprečiti pernicioznu anemiju, a zaslugu za otkriće je poneo Karl Folkers, direktor kompanije Merck.

Vitamin B12 sadrži mineral kobalt, zbog čega se još zove i kobalamin. Jedan od metabolički aktivnih oblika ovog vitamina je metilkobalamin. Ovaj vitamin je u hrani vezan za proteine, i mora se osloboditi pre nego što se apsorbuje. Taj proces počinje već u ustima, dok se hrana meša s pljuvačkom, da bi se nastavio u želucu pomoću digestivnih enzima. Zato je važno polako i dugo žvakati hranu, a ukoliko imamo digestivnih problema, i redovno kontrolisati nivo ovog vitamina u krvi i po potrebi nadoknaditi ga putem suplemenata.

Nedostatak vitamina B12 povezan je s neplodnošću, komplikacijama u trudnoći, anemijom, osteoporozom i povećanim rizikom od loma kostiju, povećanim rizikom od makularne degeneracije, depresijom, opadanjem kognitivnih sposobnosti i demencijom, kardiovaskularnim poremećajima, poremećajima kože, opadanjem kose i krtim noktima.

hrana bogata vitaminom B12

ANEMIJA USLED MANJKA VITAMINA B12

Naše telo se snabdeva kiseonikom zahvaljujući crvenim krvnim zrncima (eritrocitima), odnosno hemoglobinu u njima. Vitamin B12 direktno učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Zdrava crvena krvna zrnca su okrugla i mala, i kao takva lako se kreću i prodiru iz koštane srži u krvotok. Kada u organizmu nema dovoljno vitamina B12, crvena krvna zrnca postaju izdužena, veća i teža, što onemogućava njihovo normalno kretanje. Ovakvi veliki i nezreli eritrociti zovu se megaloblasti, pa se vrsta anemije koju izazivaju zove megaloblastna anemija.

Anemija nastaje kada nemamo dovoljno crvenih krvnih zrnaca, ili nam je nizak nivo hemoglobina. Iako je prva pomisao da nam kad smo malokrvni nedostaje gvožđa, direkni uzročnik anemije je upravo manjak vitamina B12 i folne kiseline. Ukoliko se stalno osećamo umorno, depresivno, bezvoljno i bez energije, imamo poteškoća s pamćenjem i razmišljanjem, osećamo slabost u mišićima i trnjenje i mravinjanje na koži i u ekstremitetima, grlo nam je iritirano a u ustima se često pojavljuju ranice, verovatno nam nedostaje vitamina B12 i folne kiseline.

Anemija koju izaziva nedostatak ovih vitamina može nastati iz više razloga. Od nje mogu patiti osobe koje ne unose dovoljno nutrijenata putem ishrane, naročito vegani, osobe koje uzimaju određene vrste lekova, na primer inhibitore protonske pumpe koji onemogućavaju apsorpciju ovih vitamina, ili osobe koje pate od perniciozne anemije. To je vrsta megaloblastne anemije koja nastaje usled autoimune reakcije koja izaziva oštećenje sluzokože želuca, zbog čega organizam nije u stanju da iskoristi vitamin B12 iz hrane ili većine suplemenata.

Anemiju treba ozbiljno shvatiti jer može dovesti do komplikacija koje mogu negativno uticati na nervni sistem, srce i krvne sudove, ali i izazvati neplodnost, odnosno komplikacije u trudnoći i defekte fetusa.

VITAMIN B12 I TRUDNOĆA

Nedostatak ovog vitamina direktno utiče na plodnost jer izaziva negativne promene u ovulaciji, razvoju jajašceta, i probleme s implantacijom. Kada trudnica nema dovoljno vitamina B12, automatski se povećava nivo homocisteina, aminokiseline koja se direktno povezuje s povećanim rizikom od spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja. Učestali spontani pobačaji upravo predstavljaju alarm da se proveri i nadoknadi nivo ovog vitamina.

Ovaj vitamin neophodan je i muškarcima za normalnu plodnost: on igra važnu ulogu u pospešivanju pokretljivosti spermatozoida, poboljšanju koncentracije sperme i sprečava oštećenja DNK unutar ćelija sperme. Manjak vitamina B12, po nekim istraživanjima, može izazvati preranu ejakulaciju i gubitak libida.

Vitamin B12 neophodan je za pravilan embrionalni razvoj mozga i nervnog sistema, pa baš kao i kad je u pitanju manjak folne kiseline, i nedostatak ovog vitamina može izazvati defekte neuralne cevi kao što je spina bifida. Poznata i pod nazivom otvorena kičma, spina bifida je poremećaj do kog dolazi kada se neuralna cev ne zatvori u potpunosti, i do njega dolazi već u ranoj trudnoći. Kako se iz neuralne cevi razvija kičmena moždina i kičma, odnosno mozak i lobanja, poremećaj u njenom razvoju uzrokuje trajne defekte koji kod novorođenčeta mogu izazvati tešku invalidnost, uključujući i paraplegiju. Zato je pravilan unos vitamina izuzetno važan još u fazi planiranja trudnoće.

Ovaj vitamin se direktno, preko majčinog mleka, prenosi na bebu, pa je i dojiljama neophodan njegov povećani unos, jer u suprotnom, i kod novorođenčeta može doći do anemije, kao i poremećaja u razvoju.

Pored vitamina B12, za zdravu trudnoću su neophodni i folna kiselina, vitamini C, B6 i biotin, kao i esencijalne masne kiseline. Objedinjujući sve ove nutrijente, kompanija Herba Svet kreirala je Femisan Folat Pro – suplement namenjen ženama u periodu planiranja trudnoće, tokom trudnoće i u periodu dojenja. Pored vitamina B12 u obliku metilkobalamina, ovaj dodatak ishrani sadrži i potrebnu količinu folne kiseline u njenom najiskoristljivijem obliku, metilfolatu, koja igra ključnu ulogu u začeću, trudnoći i razvoju neuralne cevi kod fetusa, kao i Omegia®, najkvalitetnije ulje pasjeg trna koje sadrži sve neophodne nezasićene masne kiseline koje dokazano omogućavaju bezbednu trudnoću, zdravlje majke i normalan razvoj fetusa. S upotrebom Femisana Folat Pro idealno je početi dok je trudnoća tek u planu, tri do šest meseci pre začeća. Uz vitamine C, B6 i biotin, Femisan Folat Pro pruža idealan izvor savršeno iskoristljivih neophodnih nutrijenata u samo jednoj kapsuli na dan.

Femisan Folat Pro sadrži vitamin B12