Glutation i plodnost

Glutation i plodnost

Od samog svog postanka, pre oko četvrt veka, kompanija Herba Svet je u centar svog istraživanja i delatnosti stavila pitanje poboljšanja plodnosti i ženskog i muškog reproduktivnog zdravlja. Tako je nastala čitava paleta Femisan proizvoda koji jačaju žensku plodnost, kao i Alfa Aktiv namenjen muškarcima. Konstantno radeći na unapređenju svojh proizvoda i prateći najnovije naučne trendove, Herba Svet je lekovitom bilju koje je do nedavno bilo primarni sastojak većine proizvoda, dodao i peptide. U poslednjih par decenija nauka je sve više fascinirana ovim amino kiselinama koje su inače prirodno prisutne u našem organizmu, kao i u nekim namirnicama. Pod lupom se najviše našao glutation, koji ima brojna pozitivna dejstva na čitav organizam. U ovom tekstu rasvetlićemo u kakvoj su vezi glutation i plodnost.

ŠTA JE GLUTATION?

Glutation je amino kiselina, konkretno tripeptid, kog karakteriše snažno antioksidantno dejstvo. Osim što smanjuje broj slobodnih radikala i tako podiže imunitet organizma, glutation ima izuzetno povoljno dejstvo na zglobove i sinovijalnu tečnost, pa je sjajna pomoć kod oštećenja hrskavice i bolova u zglobovima, bilo kod artritisa ili sportskih povreda. Takođe, kako ima velike regenerativne moći i pozitivno deluje na obnavljanje kolagena i elastina, glutation je odličan izbor za kožu koju podmlađuje, zateže, pomaže njeno zaceljivanje nakon povreda, opekotina – uključujući i one od sunca, ali i kod ozbiljnih poremećaja kože poput psorijaze i ekcema. Osim kože štiti i sluzokožu, doprinosi njenoj hidrataciji i gipkosti. Glutation je moćan zaštitnik endokrinog sistema, i kao takav najbolji čuvar štitaste žlezde, a studijske analize su pokazale da smanjuje simptome Hašimoto tireoditisa. I, konačno, glutation veoma povoljno deluje na plodnost, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Kako se dopunjuju glutation i plodnost?

Brojne kliničke studije došle su do zaključka da glutation ispoljava zaštitno dejstvo kako na jajnu ćeliju, tako i na spermu. Danas je neplodnost poprimila razmere epidemije, i sve više parova ima poteškoća da se ostvare kao roditelji. Za to se krivci nalaze u nezdravoj životnoj sredini – zagađenom vazduhu, hrani i vodi, ubrzanom načinu života koji sa sobom nosi previše sedenja a premalo kretanja, mnoštvo stresnih situacija, previše rada i premalo vremena za sopstvene potrebe.

Posebno veliki uticaj na plodnost imaju takozvani endokrini disruptori, štetne materije iz naše okoline koje remete naš endokrini i reproduktivni sistem tako što izazivaju hormonski disbalans. Zato naše doba nosi sve više ozbiljnih poremećaja poput sindroma policističnih jajnika, poremećaja rada štitaste žlezde, insulinske rezistencije, metaboličkog sindroma, i posebno kod muškaraca poremećaj testosterona i broja i pokretljivosti spermatozoida.

GLUTATION I PLODNOST ŽENE

Upravo zato jedno od rešenja se danas nalazi u glutationu. Ovaj tripeptid štiti jajnu ćeliju već tokom folikulogeneze, a studijski je dokazano da povišeni nivo međućelijskog glutationa u oocitima za rezultat ima snažnije i zdravije embrione. Kako glutation štiti jajnu ćeliju? Kao moćan antioksidant, on jača „zdravlje“ jajašceta, dok njegove podmlađujuće moći koje ima na kožu i zglobove i ovde dolaze do izražaja jer usporava proces starenja ćelija u jajašcetu. Neki od najvećih uzroka neplodnosti su visok nivo reaktivnog kiseonika i nizak antioksidantni status, upravo sve ono što glutation neutrališe.

Glutation i plodnost su u sjajnoj sprezi ako želimo da povećamo šanse da dođe do začeća prirodnim putem, ali i kod procedure vantelesne oplodnje. Naime, istraživanja su potvrdila da kod žena koje prolaze VTO, veći nivo glutationa u folikulu povećava stopu fertilizacije. Pošto danas sve više žena odlaže trudnoću kako bi se prvo ostvarile u karijeri, razlog neplodnosti može biti i prirodan, jer ovarijalna rezerva s godinama opada pa se i sve više smanjuju šanse da dođe do začeća. Upravo i tu snažno antioksidantno dejstvo glutationa može da pomogne.

Spermatozoidi jure ka jajnoj ćeliji

Već pomenuti sindrom policističnih jajnika (PCOS), kog karakteriše previsoko lučenje androgenih a prenisko lučenje ženskih polnih hormona, jedan je od čestih uzroka neplodnosti. Herba Svet već ima dva odlična preparata – Femisan A i Femisan Inositol, koji stimulišu jajnike da luče estrogen i uspostave redovnu ovulaciju. Njima se sada pridružuje i glutation čiji je nivo inače dokazano niži od normalnog u organizmu pacijentkinja sa PCOS, a osim hormonskog, prisutan je i disbalans između oksidanata i antioksidanata. Kako je PCOS endokrini poremećaj, često ga prati i insulinska rezistencija ili dijabetes tipa 2, kao i gojaznost u predelu stomaka. I tu se glutation dokazao kao odličan način da se izbalansira nivo šećera u krvi.

Još jedan teški i veoma bolni poremećaj ženskog reproduktivnog sistema, endometrioza, može biti olakšan pomoću glutationa. ROS – slobodne radikalske čestice kiseonika, između ostalog podstiču rast i širenje endometrijalnog tkiva unutar male karlice, koje, između ostalog, izaziva i neplodnost. Glutation, svojim antioksidantnim svojstvima, suzbija širenje angiogeneze endometrijskog tkiva, i tako povećava šanse da dođe do začeća. Osim što doprinosi začeću, glutation doprinosi i pravilnoj implantaciji, i smanjuje i rizik da dođe do spontanog pobačaja.

GLUTATION I PLODNOST MUŠKARCA

Zbog svega ovoga glutation zovu antioksidantom broj 1 kod ženske neplodnosti. Međutim, to nije sve: ovaj tripeptid veoma povoljno deluje i na mušku plodnost i povećava šanse da dođe do začeća, bilo prirodnim putem ili pomoću VTO.

Baš kao što deficit glutationa u organizmu utiče na kvalitet jajne ćelije i smanjuje njen životni vek, isto tako nizak nivo ovog tripeptida u organizmu muškarca dokazano dovodi do nestabilnosti i smanjenja pokretljivosti spermatozoida. Glutation štiti membranu plazme od lipidne peroksidacije i sprečava stvaranje kiseonika. Studija koja se bavila muškom neplodnošću usled varikokele ili upale genitalnog trakta, primetila je značajno poboljšanje kvaliteta sperme kod ispitanika koji su uzimali glutation.

Još jedna studija, koja se bavila ispitivanjem uticaja glutationa na muškarce, došla je do zaključka da ovaj tripeptid doprinosi usporavanju ili sprečavanju propadanja muških reproduktivnih funkcija, kao i da ima blagotvorno dejstvo na poboljšanje funkcije testisa, spermatogenezu, integritet DNK sperme, a koristan je i kao dodatak terapiji kod tumora testisa.

Dakle, parovi koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji, pre prvog zdravog i balansiranog obroka svojoj ishrani mogu dodati i glutation, jer, da rezimiramo: ovaj moćni antioksidans poboljšava kvalitet i pokretljivost sperme, štiti jajnu ćeliju, jača njeno zdravlje i „podmlađuje“ je, jača matericu i povećava šanse da dođe do pravilne implantacije, i smanjuje rizik od pobačaja. Glutation i plodnost su, takoreći, sinonimi. Pritom nam podmlađuje i čitav organizam, i njegov efekat se može videti i spolja, na lepoj, mladalačkoj i blistavoj koži.

Ono što je važno znati je da se glutation otežano apsorbuje, pa ga treba koristiti u redukovanom obliku. Upravo takav ulazi u sastav preparata Herba Sveta Glutation Hijaluron. Ovaj napitak, pored glutationa sadrži još četiri amino kiseline, kao i hijaluronsku kiselinu, biotin i lipozomalni vitamin C. Pakovanje sadrži 250ml, a sve blagodeti koje ovaj tripeptid pruža mogu se dobiti uzimanjem samo 10ml napitka ujutru na prazan stomak.

Hijaluron glutation, preparat u obliku napitka

Prethodni članak
Bešika u menopauzi
Sledeći članak
Hijaluron kod vaginalne suvoće
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro