Kada pomislimo na menopauzu obično nam prvo na pamet padnu valunzi, ali ulazak u ovu fazu života kod mnogih žena donosi brojne velike promene koje se često u prvom trenutku ni ne povezuju s njom. Valunzi su zapravo jedini simptom koji se direktno može objasniti padom hormona u prelaznom periodu, dok ostali simptomi nisu toliko direktni i očigledni. Na primer, bol u zglobovima je čest u menopauzi, i iako znamo da ga definitivno mogu izazivati ispražnjeni estrogenski receptori, često se uzrok traži negde drugde i žena obiđe po nekoliko specijalista i promeni više vrsta terapije dok se „krivac“ konačno ne nađe u padu hormona. Isto tako, iznenadne česte urinarne infekcije i poteškoće sa zadržavanjem mokraće – inkontinencijom, traže se usko u urinarnom traktu, iako čak 50% žena u menopauzi pati od inkontinencije. Estrogenski receptori su prisutni u čitavom organizmu žene, i s padom ovog hormona telo često drastično reaguje, bolovi i problemi „šetaju“ po celom telu, izazivajući strah i bojazan da više nikada nećemo živeti punim plućima. Kroz jednu od takvih promena upravo prolazi i bešika u menopauzi. Ono o čemu retko razmišljamo tokom reproduktivnog perioda je koliko estrogen utiče na naše urinarno zdravlje. A onda, kada dođu te godine i sistem počne da zakazuje, najbolji način da razbijemo strah je da se dobro informišemo.

KAKO SE PONAŠA BEŠIKA U MENOPAUZI?

Ako nam je tokom mladosti i srednjeg doba bešika uvek bila jaka, od kraja četrdesetih može nas ponekad iznenaditi. Kada se nakašljemo, nasmejemo, ili dok vežbamo može nam „pobeći“ mala količina urina. Ili, možemo imati češću i hitnu potrebu za mokrenjem nego pre, koja se ponekad završi nevoljnim puštanjem urina. Obe ove situacije vode se kao urinarna inkontinencija, i za obe krivac može biti pad estrogena. Za ovaj hormon uglavnom znamo da je neophodan za dobro reproduktivno zdravlje, ali činjenica je da on reguliše brojne procese u organizmu, između ostalih utiče i na fleksibilnost tkiva bešike i mokraćne cevi. S njegovim padom slabe mišići male karlice i smanjuje se elastičnost tkiva urinarnog trakta, a bešika postaje sklona iritacijama i nije u stanju da nosi istu količinu mokraće kao pre, već ima potrebu da se češće prazni.

Bešika u menopauzi je češće problematična kod žena koje su rađale i inače imaju slabe mišiće male karlice, kod gojaznih žena, žena s dijabetesom i onih koje češće konzumiraju alkohol i kofein. Da zlo bude veće, žene često na inkontinenciju reaguju tako što smanjuju unos vode, čime se samo još više smanjuje zapremina tečnosti koju bešika može da zadrži, a pritom i ceo organizam lako dehidrira.

I urinarne infekcije mogu postati učestalije u perimenopauzi i menopauzi iz više razloga: već pomenuti slabiji mišići karličnog dna koji onemogućavaju potpuno pražnjenje bešike, promene u mikrobiomu vagine i bešike, suvoća sluznice urogenitalnog trakta koja je još jedan od čestih simptoma menopauze. Sušenje sluznice čini je podložnijom mikrobima, zbog čega se učestalost urinarnih bakterijskih infekcija drastično povećava u perimenopauzi.

urinarni sistem

Svi ovi simptomi se s godinama pogoršavaju, pa su u postmenopauzi obuhvaćeni terminom genitourinarni sindrom. Ovaj sindrom opisuje brojne simptome menopauze u koje ulaze genitalni – suvoća sluznice, osećaj peckanja i iritacije; seksualni – nedovoljno lučenje sekreta, neprijatnost i bol tokom seksualnih odnosa; i urinarni – inkontinencija, osećaj peckanja prilikom mokrenja, učestale infekcije urinarnog trakta.

Kada od sredine četrdesetih, a ponekad i ranije, osetimo neke od ovih simptoma, obično ćemo pomoć potražiti kod specijaliste. Ali ono što je takođe važno je da odemo i na kompletan ginekološki pregled i analize hormonskog statusa. Ukoliko se utvrdi početak perimenopauze, svoje urinarne tegobe možemo lako povezati s njom.

FITOESTROGENI DONOSE SPAS

Kao i svi drugi simptomi i poremećaji, i slaba bešika u menopauzi može se sprečiti, i to prirodnim putem. Saznanje da pad estrogena utiče na funkcionisanje svih organa i telesnih funkcija, lako nas navodi na zaključak da se ovakvi problemi mogu rešiti nadoknadom estrogena. To je moguće pomoću sintetičkih hormona koje nam može prepisati lekar, ili na prirodan način pomoću fitoestrogena. Fitoestrogeni su komponente koje su prisutne u biljkama a koje imitiraju rad estrogena. Često ih u manjoj meri unosimo putem hrane a da toga nismo ni svesni: ima ih svuda, od pšenice, preko lanenog semena, do mahunarki. Ali postoje i biljke koje su primarno estrogene i njihovom redovnom upotrebom možemo postepeno popuniti estrogenske receptore i rešiti se brojnih tegoba. Šta više, osim što ublažavaju i otklanjaju neprijatne simptome, fitoestrogeni mogu sprečiti i pojavu težih poremećaja – od osteoporoze, preko dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, do kancera.

Fitoestrogeni su dokazano efikasni u ublažavanju urogenitalnih simptoma povezanih s menopauzom ali i poboljšanju seksualnih funkcija, kao i podizanju opšteg kvaliteta života žene, a pritom su potpuno bezbedni i neškodljivi. Skup studija koje su uključile skoro 3000 žena širom planete, bavio se ispitivanjem uticaja fitoestrogena na urogenitalni trakt u menopauzi. Između ostalih, studijama su obuhvaćene i biljke poput cimicifuge, viteksa, ženšena i hmelja. Zaključak je da se fitoestrogeni bezbedno i uspešno mogu koristiti kao alternativa hormonskoj supstitucionoj terapiji u ublažavanju simptoma, uključujući i genitourinarni sindrom.

Prateći svetske trendove i najnovija medicinska saznanja, stručnjaci Herba Sveta kreirali su upravo jedan takav dodatak ishrani koji kombinuje najefikasnije fitoestrogenske biljke – Femisan Gold. Fitoestrogeni iz Femisana Gold postepeno popunjavaju estrogenske receptore u organizmu i tako pre svega sprečavaju nagle oscilacije hormona koje su česte u perimenopauzi, a koje su upravo najveći krivci što osećamo ponekad nesnosne simptome – valunge, obilna preznojavanja, nesanicu, umor, rasejanost… Ove dragocene biljne komponente omogućavaju čitavom organizmu da nesmetano funkcioniše, od krvnih sudova, preko bubrega i pankreasa, pluća, mozga, nervnog sistema, do mišića i zglobova. Na taj način ne samo da nam olakšavaju život, već i sprečavaju brojne poremećaje kojima su žene u ovom periodu posebno sklone: poremećaj lučenja insulina koji može dovesti do dijabetesa, preterano taloženje visceralnih masti koje su pogubne za rad organa, kardiovaskularne smetnje (promene krvnog pritiska, povišeni lipidi, gubitak elastičnosti krvnih sudova, taloženje plaka…), kao i najpodliji od svih poremećaja – postepeni i nevidljivi gubitak koštane mase koga postajemo svesni tek kada dođe do preloma. I, naravno, fitoestrogeni ne dozvoljavaju da naša bešika u menopauzi bude podložna infekcijama, inkontinenciji i atrofiji.

Bešika u menopauzi se može lako i efikasno sačuvati, uz pomoć fitoestrogena. Uz samo jednu do dve kapsule Femisana Gold na dan.

Femisan Gold i zadovoljna žena