Menstrualni ciklus koji prati svaku ženu od prve menstruacije do menopauze odvija se svakog meseca u uigranom ritmu i u proseku traje 28 dana. Neki njegovi delovi su nam vidljivi i jasno ih osećamo, kao što je menstruacija. Ali neki su skriveni, i ako malo bolje oslušnemo svoj organizam, moći ćemo da ih prepoznamo. Jedan od njih je i ovulacija.

ŠTA JE OVULACIJA?

Reč ovulacija potiče od latinskog ovulum, u značenju „jajašce“. U proseku oko četrnaestog dana menstrualnog ciklusa žene započinje proces koji je pravo malo čudo prirode: u jajniku puca folikul i oslobađa se zrela jajna ćelija koja potom putuje kroz jajovode do materice, čekajući usput da bude oplođena. To je ovulacija, i u normalnim okolnostima nastupa jednom mesečno, između 10. i 17. dana ciklusa, pre početka naredne menstruacije. Ali studije su dokazale da je ovo pravilo prisutno kod samo 30% žena, i da plodni dani i ovulacija mogu dosta varirati od žene do žene.

Danu ovulacije prethodi lučenje velike količine estrogena, hormona koji pomaže da zadebljaju zidovi materice – endometrijum, kako bi se stvorili povoljni uslovi da primi spermatozoide, kao i da se jajna ćelija udobno ’ugnezdi’. Estrogen podstiče i lučenje još jednog, luteinizirajućeg hormona, čiji nalet oslobađa zrelu jajnu ćeliju. Upravo taj trenutak kada se zrela jajna ćelija oslobodi iz jajnika predstavlja početak stvaranja preduslova za nastanak novog života. To je kraj prve faze ciklusa, koja traje od prethodne menstruacije do ovulacije, nakon čega nastupa druga faza ciklusa koja traje do naredne menstruacije.jajna ćelija

KOLIKO TRAJE OVULACIJA?

Jajna ćelija čeka na najbrži spermatozoid samo 24 sata, bez obzira što su oni aktivni i do pet dana, pa se može desiti da je, kada ona dospe u matericu, tamo je već više dana čeka neki strpljivi kavaljer. I tako, kada se saberu ta dva životna veka, jajne ćelije i spermatozoida, plodni period žene može trajati oko šest dana.

Ali priroda ima još veća čuda za nas: tokom jednog ciklusa žena može ovulirati i dva puta, i to se obično dešava u isto vreme, pa pomoću te dve zasebne zrele jajne ćelije može doći do začeća dvojajčanih blizanaca. S obzirom da je ovulacija individualna i da dužina ciklusa varira od žene do žene, može se dogoditi da dođe do oplodnje kada jajnu ćeliju susretne i neki spermatozoid koji se u materici zadržao tokom ili odmah nakon menstruacije.

razvoj ovulacije

SIMPTOMI

Žene često ne obraćaju pažnju na znake koji najavljuju ovulaciju, ali oni su često prisutni i vrlo jasni. U nemačkom jeziku postoji izraz Mittelschmerz – bukvalno prevedeno ’srednji bol’ – bol na sredini ciklusa. Smatra se da ga oseća petina žena tokom ovulacije u donjem stomaku, dok ga polovina žena oseti bar jednom tokom reproduktivnog života. Razlog za to mogu biti oticanje folikula u jajnicima, probijanje folikula kroz zid jajnika, kontrakcije jajovoda i mišićnih ćelija jajnika ili pojačana cirkulacija krvi. Ovo je ’dobar bol’ – znak da se proces ovulacije odvija kako treba, a ženama koje ga osećaju može pomoći i u planiranju trudnoće.

Pored bola u donjem delu stomaka, tokom ovulacije dolazi i do promene u sluzi – sekretu. Za to je zaslužan estrogen koji utiče na gustinu sekreta, pa kako se trenutak ovulacije približava, tako je on bezbojniji i ’klizaviji’, kao belance. Nakon ovulacije, kada na scenu stupi progesteron, sekret se ponovo menja i postaje manje tečan.

Estrogen kod većine žena izaziva i veću količinu soli u pljuvački. Kada se pljuvačka posmatra pod mikroskopom, 3-5 dana pre ovulacije poprima oblik paprati, pa se i na taj način može planirati trudnoća. Grudi i bradavice mogu postati osetljivije i napete, a dan nakon ovulacije dolazi do blagog porasta bazalne temperature kod nekih žena odmah po buđenju. Pred ovulaciju može doći i do povećanja pulsa. Ovulacija svoj dolazak može najaviti i preko kože – sitnih bubuljica na licu i pojačanog lučenja sebuma. Nekim ženama otiču limfne žlezde na preponama, ali verovatno najjasnija najava je baš u osećaju.

bolovi tokom ovulacije

OVULACIJA I LIBIDO

Ono što žena pred ovulaciju oseća, a što je zapravo trik prirode da omogući produženje vrste, jeste pojačana seksualna želja i povećana mekoća i otvorenost grlića materice. Ovo je vreme kada priroda ženi stavlja ’ružičaste naočare’ pa joj svet deluje lepši, uključujući i partnera koji odjednom postaje privlačan, a njegove mane koje je jasno primećivala ranije polako blede. Samim tim što je raspoloženija i zavodljivija, i ona partneru deluje privlačnije. I tako, u tom ’ružičastom’ periodu može doći do nastanka novog života i novog razdoblja u životu para, naročito žene.

Ali… Danas je sve češća pojava anovulatornih ciklusa – ciklusa tokom kojih dolazi do redovne menstruacije, sve deluje normalno, ali izostaje ovulacija. To se može događati i kada ne postoji ni jedan drugi problem, a vrlo je često u slučaju sindroma policističnih jajnika (PCOS). Ovaj poremećaj može izazvati neredovne i neujednačene ovulacije, a dijagnostifikuje se ultrazvukom kada se opaža prisustvo mnoštva sitnih cista unutar jajnika. Pored izostanka ovulacije, PCOS izaziva i pojačanu maljavost, akne i masnu kožu, kao i problem sa gojaznošću – kilogrami se lepe iako nam je ishrana ista kao i pre.

pucanje folikula

Plodni dani i ovulacija preduslov su za trudnoću. Žene koje planiraju potomstvo obično prilježno vode kalendar plodnih dana i kalendar ovulacije, ali ne uspevaju da zatrudne, i često saznaju da je problem upravo u tome što zapravo ni ne dolazi do ovulacije, ili što jajna ćelija koja se oslobodi nije dovoljno kvalitetna. Anovulatorni ciklusi odgovorni su za 30% slučajeva steriliteta kod žena. Tome najviše doprinose hormoni. Hormonalni disbalans je epidemija modernog doba. Često ga ne primetimo dok ne izazove neki teži poremećaj za koji nam posle treba mnogo vremena i muke da ga se oslobodimo. Zato je bitno na vreme utvrditi poremećaje reproduktivnog sistema i odmah reagovati. A može i obrnuto – sprečiti da se uopšte dogode. I sve to može Femisan A: ovaj potpuno prirodni preparat na bazi lekovitog bilja pomaže ženama da zadrže dobar hormonalni balans, ali i da reše probleme reproduktivnog sistema kao što su PCOS, ciste, miomi, da ublaže posledice i simptome endometrioze, da imaju normalan, redovan i kvalitetan, ovulatoran ciklus, da budu plodne, kao i da se reše neprijatnih simptoma koji prate period pre menstruacije.

Danas znamo da je inozitol dragoceni pospešivač ovulacije. Ovaj ugljeni hidrat stimuliše rad jajnika i tako im pomaže da nesmetano luče hormone i obezbede redovnu ovulaciju. Zato je dragocen ženama sa sindromom policističnih jajnika koji su česta prepreka začeću. Femisan Inositol sadrži dve vrste inozitola i najsuperiorniji metilfolat, pa predstavlja idealan dodatak ishrani ženama sa PCOS, insulinskom rezistencijom, hormonskom gojaznošću, maljavošću i aknama.

Dozvolimo prirodi da nam stavi ružičaste naočare, ali osluškujmo svoj organizam i reagujmo čim primetimo da nešto nije u redu. Zato su tu redovni ginekološki pregledi i Femisan.

 

Femisan A i inositol