RUSOMAČA

(Capsella bursa pastoris)

Sigurno smo je svi brali kao deca i čupkali njene srcolike listiće dok smo odbrojavali ‘hoću, neću’ ili ‘voli me, ne voli me’… Rusomača je još jedna široko rasprostranjena, otporna biljka, pomalo neugledan korov, ali izuzetno lekovita. Zove se i devojačka trava, s dobrim razlogom: ima sposobnost da leči bolne menstruacije.

Rusomača počne da buja čim sneg okopni na proleće. Naučni naziv joj je Capsella bursa pastoris, u prevodu “pastirska torbica”, a isto značenje zadržala je i u engleskom jeziku, shepherd’s purse. Iako tako ne deluje, ona je iz iste porodice kao i kupusnjače, ren i slačica. Kokoške vole da je pasu, i jaja koka koje se slobodno kreću po dvorištu i imaju pristup rusomači su prirodna i zdrava. Ova jednogodišnja ili dvogodišnja biljka obilno raste na livadama i oko okućnica, a njeni srcoliki listići nagoveštavaju koliko toga može da nam pruži. Zato je i oduvek bila neizostavni deo naše narodne medicine.

RUSOMAČA KAO LEK

Rusomača je dokazano riznica korisnih materija: flavonoida, polipeptida, holina, acetilholina, histamina, karotenoida, glukozinolata i vitamina A, B, C i K. Upravo zbog peptida koji imaju hemostiptičko dejstvo, ova biljka ima veliku sposobnost da smanji krvarenje, spoljno i unutrašnje, i smiri upale i opekotine. Zato je sjajna kod obilnih i bolnih menstruacija, ali i hemoroida, krvarenja iz nosa i upaljenog zubnog mesa koje krvari.

Evropska agencija za lekove nabraja njenu upotrebu kod:

  • menoragije – obilnog i produženog menstrualnog krvarenja
  • dismenoreje – bolnih menstruacija
  • predmenstrualnih simptoma (PMS) ili predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD): grčeva, bolova, osećaja nadutosti
  • povišenog ili niskog krvnog pritiska
  • rana koje krvare
  • krvarenja iz nosa
  • krvarenja desni
  • iritacije urinarnih organa, učestalog mokrenja, cistitisa, krvi u mokraći
  • krvarenja iz debelog creva, krvi u stolici, hemoroida, dijareje i dizenterije

Ova biljka ima dokazano snažno protivupalno dejstvo, i može biti korisna terapija kod hroničnih inflamacija i oksidativnog stresa koji uzrokuju niz zdravstvenih tegoba, i čak zameniti nesteroidne antiinflamatorne lekove koji za sobom ostavljaju niz negativnih efekata. Pored protivupalnog, rusomača ima i antimikrobne, kardiovaskularne, reproduktivne, antikancerogene, hepatoprotektivne i sedativne efekte.

BILJKA ZA ŽENSKO ZDRAVLJE

Menoragija, hipermenoreja ili preobilno menstrualno krvarenje je ono koje traje duže od 7 dana i kao posledicu ima gubitak više od 80ml krvi. Statistike kažu da pogađa čak 20% žena, što ne samo narušava kvalitet života već može izazvati i ozbiljnu anemiju. Jedna trostruko slepa, randomizovana studija pratila je žene sa ovim problemom i podelila ih u dve grupe, od kojih je jedna dobijala kapsule sa ekstraktom rusomače a druga placebo. Kod prve grupe je na kraju studije uočeno značajno prosečno smanjenje krvarenja. Druga studija pratila je grupu žena sa istim problemom, od kojih je jedna grupa dobijala 500mg mefenamične kiseline (nesteroidnog protivupalnog leka) i hidroalkoholni ekstrakt rusomače, dok je druga dobijala isti lek i placebo umesto rusomače. Zaključak nakon dva menstrualna ciklusa bio je da se nivo krvarenja značajno smanjio kod grupe koja je uzimala rusomaču.

Pored toga što povoljno utiče na menstrualne odlive, rusomača može da zaustavi i prolaps materice, ojača je, i pomaže oporavak nakon porođaja. Studija koja je pratila 100 žena nakon klasičnog porođaja utvrdila je da je kod onih koje su koristile ekstrakt rusomače krvarenje bilo značajno redukovano. Ova lekovita biljka će revitalizovati i ojačati matericu nakon porođaja, sprečiti produženo krvarenje i pospešiti zarastanje porođajnih rana.

Obloge od rusomače velika su pomoć dojiljama: odvarom biljke se natapaju maramice i stavljaju na grudi, ubrzo nakon čega donose osećaj olakšanja. Ova lekovita biljka je korisna i ženama koje ulaze u menopauzu, a umiriće i lupanje srca, ojačati srčani mišić, sniziti krvni pritisak, odlična je kod angine pektoris i proširenih vena. Deluje povoljno i na urinarni trakt, smiruje upale bešike i koristi se kod pojave krvi u mokraći, unutrašnjeg krvarenja iz želuca, creva, bubrega ili bešike, krvarenja iz desni, hemoroida, dijareje… Ona jača ne samo mišiće unutrašnjih organa već se može primenjivati i spolja: kada se umasira u slabe i bolne mišiće, tinktura rusomače će im ojačati tonus, što se naročito preporučuje tokom oporavka od lomova ekstremiteta, nakon skidanja gipsa.

RUSOMAČA ČAJ ILI TINKTURA?

Rusomača ima lekovita svojstva kada se priprema kao čaj, kupka, obloga, u obliku tinkture – tečnog ekstrakta (kapi), ili suvog ekstrakta u kapsulama, a pošto je jestiva njene listiće možemo slobodno staviti u salatu. Zapravo, rusomača je čest sastojak jela na dalekom istoku. U Kini je zovu cicai (jìcài) i obilno koriste uz jela s pirinčem i za punjenje vonton knedli, dok je u Japanu nazuna obavezna tokom Festivala 7 biljaka (Nanakusa no sekku) koji se održava svakog 7. januara kako bi se prizvala dugovečnost, zdravlje i oteralo zlo. Kako Japanci spadaju u najdugovečniju, najvitkiju i najzdraviju naciju, moguće je da je delom za to zaslužna upravo rusomača biljka.

Ova za žene izuzetno korisna biljka ulazi u sastav Femisan A kapsula, prirodne formule koja doprinosi zdravlju žena u reproduktivnom periodu, i pomaže kod cista na jajnicima, PCOS, mioma, poremećaja menstrualnog ciklusa, PMS-a, ranica na grliću materice… I kada se pitamo voli me – ne voli me?, s rusomačom nema sumnje. Ona se ne nećka kada je naše zdravlje u pitanju i ne samo da nas voli, nego nam daje najbolje od sebe.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Femisan A kapsule
Rusomača u polju

Druge naše biljke: