CRVENI ZDRAVAC

(Geranium robertianum)

Postoji jedan element za koga se zna da ima izuzetne moći. Germanijum stimuliše imuni odgovor organizma, sprečava dejstvo slobodnih radikala, prenosi kiseonik i hrani njime ćelije, povećava nivo interferona koji stimulišu antitela… Germanijum je super-heroj koji štiti naše telo od bakterija, virusa i tumora. Dvostruki Nobelovac Dr Oto Varburg rekao je da je glavni uzrok nastanka karcinoma nedostatak kiseonika u ćelijama, nakon što je otkrio da ćelije raka ne mogu da opstanu u sredini u kojoj ima dosta kiseonika, već samo u anaerobnom stanju. Upravo je germanijum taj koji ćelije obasipa kiseonikom. On je taj koji nam donosi energiju, vitalnost, imunitet, i vraća balans kada se stanje poremeti. Germanijum se nalazi u prirodi, u nekim pečurkama kao što su šiitake, u žen-šenu, belom luku i u jednoj izuzetnoj lekovitoj biljci – crvenom zdravcu.

Crveni zdravac, Geranium Robertianum, na zapadu poznat kao Robert, to ime je dobio po monahu iz 13. veka koji je izlečio mnoge ovom biljkom. Tokom istorije bio je simbol sreće, a često je prikazivan uz rode, kao simbol plodnosti. Ova niskorastuća biljka lepog, purpurnog cveta raste širom Evrope, a u Ameriku je naknadno doneta. Interesantan je njen način razmnožavanja: kada precveta, nastane plod u vidu čaure koja se iznenada raspukne i rasprši semenke u rasponu preko pet metara. To je u narodu inspirisalo mnoge legende i vilinske priče, od kojih je jedna dospela i u lik Puka, Šekspirovog vilenjaka iz Sna letnje noći.

ELAGINSKA KISELINA UBIJA KANCER

U moru lekovitih biljaka na crveni zdravac se često zaboravlja što je šteta jer njime možemo sprečiti pojavu i razvoj karcinoma. Ova izuzetna biljka ima snažna antioksidantna svojstva pored već pomenutog germanijuma i zahvaljujući elaginskoj kiselini, koja potvrđeno usporava rast ćelija tumora i sprečava karcinom. Elaginska kiselina je polifenol iz grupe elagitanina, a ima je još u naru, bobičastom voću, orašastim plodovima i pečurkama. Kliničke studije su dokazale njena snažna antitumorna svojstva. Elaginska kiselina prodire u ćelije tumora i izaziva njihovu apoptozu – programiranu smrt, razbija DNK koji je vezan za kancerogene ćelije i blokira infekciju virusom. Pored toga što sprečava ili usporava rast tumora, ona povećava senzitivnost tumora na standardnu terapiju, hemo ili radioterapiju. Dosadašnja istraživanja pokazala su njenu efikasnost kod niza karcinoma: dojke, pankreasa, prostate, jajnika, nazofaringealnog karcinoma, osteogenskog sarkoma i limfoma.

POLIFENOLI ZA ŽENE

U mnoštvu polifenola u crvenom zdravcu su i fenolne komponente kao što su stilbeni i lignani, koji se vezuju za estrogene receptore, što je posebno važno za žene, kako u reproduktivnom periodu tako i u perimenopauzi. Zdravac je zato sjajan za regulisanje menstrualnog ciklusa, sprečavanje upale jajnika, i odličan je borac protiv steriliteta kod oba pola. On reguliše lučenje polnih hormona, pospešuje prohodnost jajovoda i jača reproduktivno zdravlje. Elaginska kiselina štiti reproduktivne organe od malignih ćelija i dokazano sprečava karcinom materice. Zdravac sadrži gorka jedinjenja – tanine koji imaju moć da obuzdaju jaka krvarenja, što je od pomoći kod obilnih ciklusa, ili kod rana koje krvare. Kada je ovo potonje u pitanju, njegove izuzetne antibiotske i antibakterijske moći pomažu kod otvorenih rana, raspuklih čireva, kod unutrašnjeg krvarenja i krvarenja iz nosa. Crveni zdravac dokazano uništava Staphylococcus aureus, S. pseudintermedius, Streptococcus agalactiae, S. canis, Bacillus subtilis B. cereus, Aspergillus fumigatus, Micrococcus flavus, Escherichia coli

Crveni zdravac se od davnina koristio u narodnoj medicini kod niza tegoba: poremećaja žuči, organa za varenje, kod upale bubrega, dijabetesa, dijareje, gastritisa, problema sa sinusima, za lečenje visokog pritiska, poremećaja respiratornog sistema, upala sluzokože usta i krajnika i rana, za jačanje imuniteta i nervnog sistema, a većina tih upotreba je danas i naučno dokazana. Svojim protivupalnim dejstvom zdravac zaista smiruje otoke sluzokože, a istraživanja su pokazala da definitivno ima antidijabetska svojstva, da snižava nivo glukoze u krvi i poboljšava rad jetre. Ova lekovita biljka ima i antihipertenzivna, adstringentna, antihemoragična, diuretička, emolijentna, depurativna i tonizirajuća svojstva. Jačajući ceo organizam i imunitet, zdravac čuva i mentalno zdravlje, smanjuje nervozu i anksioznost, sprečava malaksalost, nesanicu i hroničan umor. Kao sjajan purgativ čisti organizam, što se vidi i spolja jer eliminiše akne i sprečava poremećaje kože.

SALATA OD ZDRAVCA

Kada je nešto toliko zdravo, treba ga u potpunosti iskoristiti. Zdravac se može jesti i svež u salati, dodati u variva, od sušene biljke se može praviti čaj prijatnog ukusa, postoji u obliku biljnih kapi i eteričnog ulja, a odličan je i u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama. Snažan miris sveže ubrane biljke utrljane u kožu tera komarce. Tako mala biljka, a toliko upotreba i pozitivnih efekata… Zdravac je veoma uporna korovska biljka koja se ne da. Možete je čupati i bacati, ona će se vratiti. Možda baš time želi nešto da nam poruči. Zato je crveni zdravac nezaobilazni sastojak Femisana A. Pored još pet biljaka, zdravac u Femisan A kapima i kapsulama radi ono što najbolje ume: deluje čudotvorno na ženski reproduktivni sistem, sprečava upale, pomaže kod PMS-a, cista, mioma, reguliše hormone i menstrualni ciklus i jača plodnost. A kao bonus štiti organe od malignih ćelija.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Femisan A kapi
Femisan A kapsule
crveni zdravac

Druge naše biljke: