Poznat nam je sigurno osećaj velike žeđi nakon što se najedemo slanih grickalica. Koliko god vode da popijemo nije nam dovoljno, ali ono što izostaje je izbacivanje vode iz organizma. Za to je kriva so, odnosno natrijum koji vezuje vodu i zadržava je u telu, što možemo i golim okom primetiti: prsti, stopala i lice nam otiču, a na butinama koža počinje da liči na narandžinu koru. Kad smo mladi, organizam će se izdrenirati do jutra, osim ako ga ponovo ne zatrpamo preslanom hranom. Ali kako vreme odmiče otoci se mogu javljati naizgled sami od sebe ili kao posledica poremećaja i biti signal da nešto treba da preduzmemo.

HORMONI I OTICANJE

Kada nam otiču ruke i noge višak vode se zadržava „na periferiji“ odnosno u našim ekstremitetima, zbog čega se ova pojava zove periferni edem. U našem telu je došlo do disbalansa, limfotok i cirkulacija krvi su usporeni, osećamo se tromo i to nam se odražava i na psihu pa postajemo neraspoloženi i depresivni. Većini žena je ovaj osećaj poznat u periodu hormonalnih promena nakon ovulacije a pred menstruaciju, i za to direktni krivac nije slani čips (mada nam se baš tada užasno jede), već progesteron. Ovaj hormon, koji se pojačano luči sredinom ciklusa, ima zadatak ili da pripremi telo za trudnoću, ili, ako do nje ne dođe, da izazove ljuštenje unutrašnjeg sloja materice tokom menstruacije. Progesteron tada podstiče lučenje još jednog hormona, aldosterona, koji stimuliše bubrege da zadržavaju so i vodu. Iz tog razloga neke žene u predmenstrualnom periodu mogu imati i tri do četiri kila više od svoje uobičajene telesne težine. S početkom menstruacije telo konačno splasne sve do novog buđenja progesterona u novom ciklusu. Tiroidni hormoni takođe utiču na preraspodelu tečnosti u organizmu, pa problemi sa štitnom žlezdom, naročito njen usporeni rad – hipotireoza mogu otežati izbacivanje vode iz organizma.

Ako popustimo svom nagonu da se redovno častimo slanim grickalicama, pored viška kilograma i oticanja nogu i stopala, problem sa zadržavanjem tečnosti dovešće i do pojave i intenziviranja celulita koji najviše napada butine, zadnjicu i stomak. Problem zadržavanja vode remeti i rad srca jer se povećava pritisak u krvotoku, ali može dovesti ili ukazivati na bolest bubrega, jetre, pluća ili nizak nivo proteina u krvi.

Još jedna neprijatna posledica oticanja je bol u zglobovima. Logično je, višak vode vrši pritisak što se odražava i na naše kosti i okolna tkiva. Nedostatak adekvatne drenaže u telu izaziva i taloženje toksina u zglobnoj hrskavici i sinovijalnoj tečnosti što doprinosi jačanju bola u zglobovima. Kod osoba koje pate od reumatoidnog artritisa ili gihta svako zadržavanje vode utiče i na pojačavanje bola.

so otežava Izbacivanje vode iz organizma

KAKO MOŽEMO DA SPREČIMO NAKUPLJANJE VODE U TELU?

Osim izbegavanja slane hrane koja može još više pojačati oticanje, u ovom periodu prekomerno zadržavanje vode možemo rešiti prirodnim putem. Poznate biljke – prijateljice žena su virak, hajdučka trava i peršun, koje dokazano brzo i efikasno stimulišu bubrege da pojačaju izlučivanje mokraće i tako eliminišu višak tečnosti iz organizma. Osim što će nam pomoći da splasnemo, ove biljke povoljno utiču na balans polnih hormona, umanjuju bol tokom menstruacije, smanjuju preobilna krvarenja, ali i rešavaju neke složenije poremećaje poput cista, PCOS ili mioma.

Ako uzrok oticanju nije progesteron tokom uobičajenog ženskog ciklusa, već nam se voda zadržava u organizmu jer je bešika upaljena a bubrezi preopterećeni, puni peska, kamenčića ili su pod infekcijom, kod muškaraca je dodatno i prostata upaljena i uvećana, pored neprijatnosti koju izaziva oticanje možemo osetiti i ozbiljne tegobe. Bolno i učestalo mokrenje, krv u mokraći, jak bol u leđima, povišena temperatura, mučnina, povraćanje… Kada do tih simptoma već dođe sigurno ćemo znati da nešto nije u redu. Zato je bolje reagovati već na same naznake problema, jer neadekvatno lečene infekcije mokraćne bešike često dovode do komplikacija.

PRIRODNI LEKOVI ZA IZBACIVANJE VODE IZ ORGANIZMA

Našim mokraćnim putevima i bubrezima najviše prija kada se redovno ispiraju, u suprotnom postaju veoma pogodno tlo za gomilanje bakterija. Pored obaveznog svakodnevnog unosa dovoljne količine čiste vode, mokraćne puteve nam mogu pročistiti i neke dragocene biljke. List breze, rastavić i maslačak imaju snažno urinoantiseptično i diuretično dejstvo, i efikasni su i kod najupornijih bakterija poput Ešerihije koli. Osim što će revitalizovati urinarni trakt i smiriti cistitis, ove biljke će zaštiti i organe za varenje, podstaći izlučivanje žuči, pokrenuti metabolizam, smanjiti celulit i očistiti kožu od akni.

čaj od breze

Slab protok tečnosti, nedostatak adekvatne drenaže i nakupljanje toksina u telu negativno utiču na ceo organizam, uključujući i vitalne organe. U procesu oslobađanja od toksina ali i revitalizacije celog tela pomaže nam jedna posebna i veoma cenjena lekovita biljka – bela imela. Njeni kardiotonični polipeptidi i lecitini imaju moć da uništavaju patogene. Zato bela imela eliminiše ne samo toksine već i tumorne ćelije. Pošto joj je u prirodi da širi arterije, bela imela pospešuje cirkulaciju i izbacivanje viška vode iz tela sa sve virusima i bakterijama kojima nije mesto u našem telu, i tako revitalizuje kardiovaskularni sistem, okrepljuje srčani mišić i žlezde sa unutrašnjim lučenjem. Ova kraljica biljaka zato često ulazi u sastav tonika i eliksira za jačanje imuniteta.

Još jedan odličan diuretik i čistač krvi je kopriva. Ona će pospešiti eliminaciju viška vode ali i štetnih materija iz organizma i uneti dragocene hranljive materije. Zato je pravi izbor kod anemije, malaksalosti, pada imuniteta, ali i problema s prostatom, visokim pritiskom i upalama, ukljućujući i osteoartritis.

Ono što je karakteristično za sve lekovite biljke je da najbolje deluju u sinergiji sa drugim biljkama. Zato su tu već gotovi stručni preparati Herba Sveta s idealnim kombinacijama: Femisan A, između ostalih, sadrži i virak, hajdučku travu i peršun koji pomažu ženama u reproduktivnom periodu i ubrzavaju izbacivanje vode iz organizma u predmenstrualnom periodu, Nefrovit i Fital Prost nam štite urinarne puteve, odnosno prostatu kod muškaraca, uz pomoć breze, rastavića, koprive i maslačka, dok nam Disan jača ceo organizam, detoksifikuje i podiže imunitet uz pomoć bele imele, maslačka i koprive. Ženama je posebno bitan Equigal jer uz pomoć rastavića pomaže drenažu tkiva, deluje protiv celulita i naslaga na bokovima.

Priroda ima način da pospeši izbacivanje vode iz organizma, na nama je samo da ga primenimo!

 

preparati