Ešerihija koli (Escherichia coli, E.coli) je redovan stanovnik ljudskog i životinjskog sistema za varenje. Kada se rodimo, već od prvog dana života dolazimo u dodir s njom. Kako su njeni korisni sojevi deo naše crevne flore, oni pomažu varenje i apsorpciju nutrijenta iz hrane i obilno proizvode vitamin K2 koji igra bitnu ulogu u kalcifikaciji kostiju. Vrlo je otporna i nije joj potreban kiseonik da bi preživela, a u Černobilju su pronađeni neki sojevi koji se čak hrane radioaktivnim materijama. Ova gram negativna, štapićasta bakterija svoje ime je dobila po Teodoru Ešerihu, nemačkom bakteriologu, koji je otkrio 1885. godine.

ešerihija pod mikroskopom

EŠERIHIJA KOLI: SIMPTOMI

Ali nisu svi sojevi ove bakterije korisni. Štetni sojevi Ešerihije koli su glavni krivac za veći deo infekcija urinarnog sistema, čak oko 80% njih. Kada ih unesemo preko hrane, mogu nam izazvati digestivne smetnje, što se manifestuje grčevima, mučninom, povraćanjem, prolivom i krvavom stolicom, ali obično se imuni sistem sam izbori sa njima u crevima. Ali ako bakteriju iz digestivnog prenesemo u urogenitalni trakt, bilo nepravilnim brisanjem nakon vršenja nužde, seksualnim kontaktom, ili usled loših higijenskih uslova u javnim toaletima ili na bazenima, osetićemo pojavu prvih simptoma cistitisa ili urinarne infekcije: peckanje pri mokrenju, učestalo i bolno mokrenje, kod uznapredovale infekcije i povišenu temperaturu, dok pored zamućenja, ponekad i tragova krvi, i miris mokraće je specifičan. Kod žena, koje mnogo češće pate od infekcija izazvanih ovom vrstom bakterije, javlja se i neprijatan osećaj pritiska u donjem delu stomaka, iznad pubične kosti. Postoje i retki slučajevi pojave bakterije Ešerihije koli u urinu bez simptoma, koje se otkrivaju samo analizom.

Ako se infekcija zapusti, osim mokraćne bešike i mokraćnih kanala može zahvatiti i bubrege, i tada se simptomi infekcije pogoršavaju. Pored groznice, javljaju se i bol u leđima, odmah ispod grudnog koša, vrtoglavica i povraćanje. Tada hitno treba potražiti lekarsku pomoć, a pod većim rizikom su starije osobe i dijabetičari. Kako žene imaju dosta kraću mokraćnu cev od muškaraca, znatno češće oboljevaju od cistitisa: statistike kažu da 25% žena makar jednom u životu iskusi infekciju izazvanu Ešerihijom. Nažalost, ima i onih koje su joj sklone, pa su zabeleženi slučajevi učestalih infekcija, i po 5-6 puta godišnje. S godinama stari tkivo sluznice mokraćnih kanala, pa su zato starije osobe, naročito žene s početka menopauze nadalje, posebno podložne infekciji. Kada je sluznica oštećena i suvlja, bakterije i virusi se lakše množe i duže opstaju.

bakterijska infekcija mokraćnih kanala

Posebno opasan oblik Ešerihije je serotip O157:H7 koji može izazvati komplikacije opasne po život, naročito kod dece i starih, jer luči vrlo jak otrov, šiga toksin, koji uništava crvena krvna zrnca pa može izazvati srčani ili moždani udar, kao i skupljanje tečnosti u plućima i bubrezima. Ovaj patogen prenosi se hranom, posebno goveđim, odnosno kravljim proizvodima.

EŠERIHIJA U TRUDNOĆI

Nažalost, Ešerihija koli u trudnoći je jedan od najčešćih patogena. Infekcije urinarnog trakta i razmnožavanje ešerihije česte su baš kao i gljivične infekcije, naročito kandidom, usled variranja hormona. Bakterija Ešerihija koli u urinu je u velikoj meri otporna na antibiotike kao što je ampicillin, koji se često koristio kod trudnica jer je bezbedan za majku i bebu, ali je u poslednje vreme ova bakterija sve više rezistentna na njega, pa se traže druge vrste terapija. Osim što je otporna, ova bakterija se vrlo brzo razmnožava pa jedna tura terapije često nije dovoljna. Nažalost, prisustvo ešerihije koli u mokraći kod trudnica zahteva obaveznu terapiju, jer ako se zapusti može dovesti do bakteremije (dospeti u krvotok) i ugroziti fetus.

MERE OPREZA

Pored nehigijenskih uslova u toaletima i bazenima, idealno tlo za bujanje ešerihije je mesna industrija. Bakterija se lako prenosi preko posuđa, mesa i mleka, pa je, osim higijene, preduslov za sprečavanje njenog širenja i kuvanje životinjskih proizvoda na dovoljno visokoj temperaturi. Za mlečne proizvode je zato važan proces pasterizacije, a kod mesa je bitno ne samo kuvanje, već i higijena prostora u kome se ono obrađuje. Kod kuće je meso najbolje seći ne na drvenim daskama, već na plastičnim ili keramičkim koje se mogu temeljno oprati. Meso treba odleđivati u frižideru tokom noći i nikako ga ne prati u sudoperi jer se onda bakterije šire po celoj radnoj površini. Pre kuvanja ga treba zaštititi od insekata, naročito muva koje su vrlo efikasni prenosnici štetnih sojeva Ešerihije.

Nažalost, i voće i povrće mogu biti kontaminirani Ešerihijom, i zato je važno da ga temeljno operemo. Jedan od čestih načina njenog prenošenja je preko životinjskog izmeta, koji jednostavno i brzo može zagaditi skladišta, prodavnice, ali i prirodne vode – reke, jezera, bunare, kojima se tretira hrana. Od Ešerihije se zato najbolje branimo higijenom: pranjem ruku i održavanjem higijene tela, ali i kuhinje, posuđa i hrane.

odmrznuto meso

EŠERIHIJA KOLI: LEČENJE

U slučaju pojave bakterije Ešerihije koli u urinu, nakon analize mokraće i krvi treba obavezno potražiti lekarsku pomoć. Nažalost, kako bakterija lako mutira, tako brzo postaje otporna na razne vrste antibiotika. Zato je u borbi s njom potrebna velika upornost na svim frontovima. Osim higijene, bitno je piti dovoljno vode, jačati imunitet, a posebno je važna ishrana kod ešerihije: unos prirodnih antibiotika – beli i crni luk, med, divlji origano, brusnica, samo su neke od namirnica koje Ešerihija ne voli. Treba izbegavati namirnice koje remete crevnu floru, kao što su prosti ugljeni hidrati i šećeri. Ali tu su prirodni lekovi koji su vrlo efikasni kod bakterijskih infekcija urinarnog trakta: čestoslavica, maslačak, zlatnica, breza, rastavić, koriste se vekovima u narodnoj medicini. Maslačak dokazano suzbija Ešerihiju, dok čestoslavica čisti čitav urinarni trakt, uključujući i bubrege kako od Ešerihije, tako i od niza drugih bakterija, uključujući i stafilokoke, listeriju, enterokoke i salmonelu. Slična svojstva pokazuje i zlatnica. List breze i rastavić su posebno cenjeni prirodni lekovi za infekcije urinarnog trakta, ali su i odlična preventiva. Ne izazivaju nikakve neželjene efekte i mogu ih koristiti i trudnice.

Njih pet su u najboljem odnosu i najiskoristljivijem obliku udružene u Nefrovitu – prirodnom preparatu namenjenom očuvanju zdravlja bubrega i mokraćnih organa. Nefrovit doprinosi smirivanju akutnih i hroničnih upala urinarnog sistema, a preventivno deluje protiv stvaranja peska i kamenčića u bubrezima. Posebno podstiče eliminaciju Ešerihije koli, i svojim diuretičkim dejstvom temeljno čisti i ispira mokraćne kanale.

Nefrovit kapi za zdravlje urinarnog trakta