Par dana niste obukli omiljene pantalone, i danas ne možete da ih zakopčate. Stanete na vagu, i ona vas zaprepasti s 2 do 3 iznenadna kilograma viška. Bez brige, niste se ugojili. Ovakva nagla promena telesne težine ukazuje na zadržavanje vode u organizmu.

VIŠAK VODE U ORGANIZMU: SIMPTOMI

Naše telo sastoji se od oko 60% vode, koja se redovno obnavlja i drenira. Razni su faktori koji doprinose zadržavanju vode, od letenja avionom, preko suviše slane hrane do hormonalnih promena. Osim oticanja u predelu stomaka, najčešće su otečene noge i ruke, naročito članci i stopala, dok zglobovi postaju kruti pa čak i bolni. Prsti na rukama se zaokrugle i prstenje postaje tesno, a i na licu se mogu videti promene, uglavnom na kapcima i podočnjacima.

Oticanje ili edem se dešava kada se tečnost zadrži u tkivu i naš limfotok sistem ne uspe da je izdrenira. U većini slučajeva, ovo je bezazleno, osim što je neprijatno i daje nam osećaj težine i tromosti. Oticanje je individualna pojava, neke osobe, naizgled, imaju sreće da ne otiču, a druge stalno kubure s nadutim kapcima i stomakom. Naizgled, jer ako proanaliziramo njihove životne stilove, vrlo je verovatno da ćemo naći i razloge oticanja. Najčešće otiču osobe koje su fizički neaktivne, ne piju dovoljno vode ili, još gore, jedinu tečnost koju unose su gazirani napici, i unose presoljenu hranu, bilo da je dosoljavaju ili stalno konzumiraju prerađevine bogate natrijumom.

Mesne prerađevine izazivaju oticanje

KADA OTIČEMO?

Žene često otiču u PMS-u ili na početku menopauze, i to se dešava zbog hormonalnih promena u organizmu što može izazvati bol u zglobovima. Oticanje mogu izazvati i neka ozbiljnija oboljenja, poput poremećaja rada štitaste žlezde, bubrega ili srca. Neki lekovi mogu pogoršati stanje, na primer antidepresivi, kontraceptivi ili lekovi za regulisanje pritiska. Trudnice su takođe sklonije oticanju, naročito ako se ne kreću dovoljno, kao i osobe koje profesija obavezuje na dugo sedenje ili stajanje u mestu.

Iako je oticanje uglavnom bezazleno, ne treba ga zanemariti jer ako postane učestalo može izazvati ozbiljnije komplikacije i ukazivati na bolesti jetre, opterećeno srce, duboku vensku trombozu, edem pluća ili miome na materici. Kod čestog zadržavanja vode u telu bitno je da iskreno analiziramo svoj stil života. Ako utvrdimo krivce i izbacimo ih a oticanje se nastavi, trebalo bi da se posavetujemo sa stručnjakom, a tablete za izbacivanje vode nikako ne treba da koristimo na svoju ruku.

zadržavanje vode u organizmu i osećaj nadutosti

KAKO IZBACITI VODU?

U međuvremenu, možemo uvesti sledeće promene u svoj životni stil:

  • Smanjiti unos soli. So vezuje vodu u organizmu i pomaže da se održi balans tečnosti u ćelijama i oko njih. Previše slane hrane i prerađevina bogatih natrijumom utiče na zadržavanje tečnosti.
  • Povećati unos magnezijuma. Magnezijum učestvuje u preko 300 enzimskih reakcija u telu i dokazano pomaže kod zadržavanja vode, naročito u PMS-u. Orašasti plodovi, integralne žitarice, crna čokolada, zeleno lisnato povrće, odlični su izvori magnezijuma.
  • Povećati unos vitamina B6. Ovaj vitamin, pored mnogih telesnih funkcija, pomaže i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Ima ga u orašastim plodovima, krompiru, mesu i bananama.
  • Povećati unos kalijuma. Kalijum je jedan od bitnih elektrolita koji, između ostalog, reguliše i protok tečnosti i hranljivih materija na ćelijskom nivou. Ima moć da smanji nivo natrijuma i pospeši mokrenje. Ima ga u avokadu, paradajzu, krompiru i bananama.
  • Izbaciti unos industrijske hrane, naročito ugljenih hidrata koji su od belog brašna i veštačkih masti. Bela industrijska peciva, masna testa, slatkiši i kolači podižu naglo nivo insulina u krvi, što će dovesti do zadržavanja vode zbog retenzije natrijuma putem njegove reapsorpcije u bubrezima. Umesto toga jesti hranu bogatu rastvorivim vlaknima.
  • Potražiti pomoć u prirodi. Glikozidi, saponini, organske kiseline i mineralne materije koje sadrži određeno lekovito bilje pomaže organizmu da izbaci višak tečnosti, sprečava zadržavanje vode u tkivima ali i zadržavanje mokraće, i pospešuje razmenu materija koja jača limfotok. Čuveni diuretik je čaj od peršuna, može pomoći i jabukovo sirće, ali postoje biljke koje su dosta efikasnije, naročito ako se koriste u obliku tinkture.

Kada je u pitanju fizička aktivnost, dovoljan unos vode i zdrava ishrana, tu smo sami odgovorni i obavezni. A kada je u pitanju lekovito bilje, tu je Equigal. Anđelika, ivanjsko cveće, maslačak, neven, nana, rastavić, dobitna su kombinacija koja će svojim diuretskim efektom ne samo pomoći u izbacivanju tečnosti iz organizma, već i da smanjimo nadutost stomaka, poboljšamo varenje, eliminišemo zatvor, rešimo se celulita i viška kilograma.
Uz Equigal nema ni viška kilograma, ni viška vode!

Equigal za smanjenje nadutosti