Sve znamo taj trenutak kada nam nije ni do čega, samo bismo da se sklupčamo, privijemo jastučić ili termofor na stomak i povremeno se utešimo kockicom čokolade. Tokom ciklusa bol u donjem delu stomaka je normalna pojava, i verovatno su se sve žene manje-više na njega navikle. Ali vrlo bolne menstruacije nisu ženska izmišljotina već ozbiljan problem koji onesposobljava. Bolovi mogu biti različitog intenziteta i često ih prate i grčevi, osećaj nadutosti, vrtoglavica, glavobolja, promene u varenju, mučnina i nervoza.

ZAŠTO SU BOLNE MENSTRUACIJE?

Dan ili dva pre početka menstruacije počinjemo da osećamo blage grčeve, da bi se oni pojačali s pojavom krvarenja i nastavili tokom narednih par dana. Bol može da se proteže duž butina i reflektuje u donjem delu leđa, dok su grčevi najjači u predelu materice. Grčeve izaziva prostaglandin, hormon koji luči endometrijum materice, upravo s namerom da pokrene kontrakcije kako bi došlo do njenog ljuštenja i obnavljanja, što je i svrha menstruacije. Prostaglandin je zaslužan i za kontrakcije koje prethode porođaju i pomažu da se beba ’istisne’ iz materice. Prilikom kontrahovanja, prekida se dotok krvi u matericu, a samim tim ovaj organ ostaje bez kiseonika. Materica je mišić sa sposobnošću, kao i svaki drugi, da se stegne i opusti, i kada se zgrči mi osećamo bol.

otklanjanje bola termoforom

PRIMARNA I SEKUNDARNA DISMENOREJA

Neuobičajeno jake bolne menstruacije, grčevi i bol u adolescenciji i mladosti koji se mogu javiti već od puberteta zovu se primarna dismenoreja, a u kasnijem dobu, nakon 35. godine života, žene mogu iskusiti izuzetno jake grčeve oko i tokom ciklusa, čak jače od porođajnih, što se stručno zove sekundarna dismenoreja. Nju izazivaju poremećaji reproduktivnog sistema, najčešće endometrioza i adenomioza. Endometrioza je stanje koje najčešće pogađa žene u tridesetim i četrdesetim godinama života, a karakteriše ga abnormalno širenje delića endometrijuma (omotača materice) van njega i materice, koje se potom lepe i stvaraju tkivo na jajovodima, jajnicima, a ponekad i na organima za varenje. Kada dođe do menstruacije, ovo tkivo ’pamti’ da treba da se odvoji i oljušti, i tada žena oseća nesnosan bol. Kod adenomioze, ćelije endometrijuma urastaju u zid same materice.

Abnormalan bol ali i pojačano vaginalno krvarenje mogu izazvati stenoza cerviksa, polipi u materici kao i miomi, benigni tumori koji rastu na unutrašnjem ili spoljnom zidu materice. Često miomi ostanu neprimećeni dok se ne utvrde prilikom redovnih ginekoloških i ultrazvučnih pregleda. Razne vrste infekcija mogu takođe pojačati bol tokom menstruacije, praćen jakim upalama jajnika i jajovoda.

KAKO UBLAŽITI BOLNE MENSTRUACIJE?

  • Postoje pokazatelji da žene koje redovno konzumiraju alkohol i duvan često imaju pojačan menstrualni bol, pa je najbolje smanjiti njihov unos, ili još bolje, u potpunosti ih izbaciti.
  • Toplota pomaže. Termofor, topao pojas ili ćebe oko struka pomoći će da se opuste mišići pa će i sami grčevi biti manje bolni.
  • Redovna fizička aktivnost, osim što prokrvljuje tkivo, utiče i na bolji balans hormona i normalan ciklus, pa redukuje i menstrualni bol.
  • Hrana je vrlo bitna, i sada je već opšte poznato da nezdrava hrana, masna peciva od belog brašna, slatkiši i hrana sa previše loših masti definitivno utiče i na hormone. Sveže namirnice, voće i povrće, naročito zdrave masti, omega-3 masne kiseline i hrana bogata magnezijumom mogu olakšati menstrualni bol. Čokolada je bogata magnezijumom (ali ona crna, sa visokim procentom kakaoa), pa nije ni čudo što nam ’se traži’ tokom prvih dana ciklusa.
  • Ako je bol izrazito jak, doktor može prepisati analgetik, ali, još bitnije, treba da utvrdi razlog pojačanog bola. U slučaju poremećaja poput endometrioze ili mioma potrebno je odmah reagovati kako bi se zaustavilo njihovo širenje.

ženski reproduktivni organi

LEKOVI ZA MENSTRUALNE BOLOVE

Kod blažih grčeva mogu se koristiti tablete za menstrualne bolove kao što je kafetin ili paracetamol, a kod jačih se najčešće prepisuju nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) kao što je ibuprofen. Iako će ibuprofen ublažiti bol, ne treba ga prečesto koristiti jer osim što može biti štetan po sluznicu digestivnog sistema, treba imati na umu da može omesti začeće. Naime, ibuprofen utiče na plodnost tako što ometa proizvodnju luteinizirajućeg hormona. Kada je aspirin u pitanju, i on može ublažiti bol ali se nikako ne preporučuje tokom menstruacije jer širi krvne sudove pa može izazvati pojačano menstrualno krvarenje. Doktor može prepisati i hormonalnu kontracepciju kako bi se unormalio ciklus što je u najvećem broju slučajeva privremeno rešenje koje traje dok se uzima pilula.

grejanje stomaka termoforom

Međutim, tu je i nešto što su žene koristile od davnina i što dokazano pomaže kod ženskih zdravstvenih problema: lekovito bilje. Virak ili vrkuta je biljka u kojoj su žene vekovima tražile spas, i čuvena je po tome što može da olakša predmenstrualne simptome, bolne menstruacije, ali i poremećaje poput endometrioze, adenomioze, mioma i infekcija, što je nauka danas i dokazala. Virak je sjajan u kombinaciji s hajdučkom travom koja je čuveni spazmolitik – ima sposobnost da ublaži grčeve i bol i dokazano ublažava dismenoreju. Protiv onog neprijatnog osećaja nadutosti na početku ciklusa i tokom PMS-a bori se neven jer ima moć da izbaci višak vode iz organizma. Crveni zdravac takođe smanjuje nadutost i ublažava PMS, a deluje i kao blagi sedativ.

Sve ove biljke deo su potpuno prirodnog preparata – Femisana A. Femisan A je dostupan u obliku kapi i kapsula i uz pravilnu primenu može se koristiti neograničeno dugo bez ikakvih neželjenih efekata. Femisan A mogu koristiti devojčice već od prve menstruacije, a po završetku reproduktivnog perioda, prilikom ulaska u menopauzu može pomoći da se smanje velike oscilacije hormona, i tada se može kombinovati i sa Femisanom B i Femisanom Gold. Femisan A ne samo da ublažava PMS i neprijatne menstrualne tegobe, već je od velike pomoći i kod ozbiljnih problema, poremećaja i bolesti, poput cista na jajnicima, policističnih jajnika (PCOS), endometrioze, mioma, ranica na grliću materice i fibrocističnih dojki. Kako stimuliše mikrocirkulaciju u predelu jajnika, kombinacija lekovitog bilja iz preparata doprinosi zdravoj i kvalitetnoj ovulaciji i tako olakšava začeće i obezbeđuje zdravu i bezbrižnu trudnoću. Redovni ginekološki pregledi, pravilna intimna nega i Femisan A idealna su kombinacija za žensko zdravlje.