KOPRIVA

(Urtica dioica)

Kada naiđemo na nju u prirodi i kada nas ožari obično se ljutimo, ali ova biljka je toliko zdrava i blagotvorna da bi trebalo da joj se zahvalimo čak i kada nam ostavi plikove na koži. Pritom je svima i svuda dostupna, i ako je uvrstimo u ishranu par puta nedeljno ili pijemo čaj od njenog korena i lista, sigurno će nam osetno poboljšati zdravlje.

Kopriva se koristi od pamtiveka, i danas nam je poznat naizgled surov narodni lek za reumatske bolove koji podrazumeva šibanje koprivom. Međutim, naučna istraživanja dokazala su da ova tradicija itekako ima smisla i da je kopriva veoma efikasan analgetik i deluje protivupalno. Njena nabusita narav i običaj da nas opeče kad je dodirnemo inspirisali su u našim krajevima još jedan narodni naziv za nju – žara. I u engleskom nazivu, stinging nettle, ova karakteristika je u prvom planu, a čak i kad ona sama nije uzrok iznenadnih plikova koji nam se javljaju kao alergijska reakcija, po njoj ih zovemo koprivnjača ili urtikarija. Ovo potonje vuče koren iz naučnog, latinskog naziva za ovu biljku, urtica dioica. A šta je to u mikroskopskim iglicama koprive što je lekovito, čak i kad je vrlo neprijatno? Između ostalog, kopriva sadrži serotonin, acetilholin, histamin i leukotrien. Serotonin, nama poznat i kao hormon sreće, zajedno sa histaminom stimuliše hormon rasta, koji potom aktivira receptore za bol. Dakle, kada nas ožari, kopriva ima sličan efekat kao kapsaicin iz ljute paprike, inače obavezni sastojak antireumatskih flastera i krema, ili efekat akupunkture.

Za šta je dobra kopriva?

Pored reume, narodna medicina prepoznala je lekovita dejstva koprive za jačanje i detoksikaciju organizma, lečenje anemije, izbacivanje viška vode i toksina iz organizma, kod uvećane prostate, infekcija urinarnog trakta, ženskih problema, upale pluća i astme, za isceljivanje rana, kod visokog pritiska, ćelavosti…

Kada se mladi izdanci koprive pojave u proleće, to je taman vreme kada nam je potrebna. Nakon duge zime i jednolične ishrane, kopriva će nas vratiti u život. Kako je bogata gvožđem, ona je idealan lek za malokrvnost, slab imunitet i malaksalost. Našem organizmu gvožđe je neophodni mineral pomoću kog protein hemoglobin preko crvenih krvnih zrnaca prenosi kiseonik do pluća, ostalih organa i tkiva. Kada ga nemamo dovoljno, bićemo stalno umorni, apatični, rasejani, bledunjavi i patiti od vrtoglavice. Sve to su i znaci pada imuniteta pa tada svaki virus može lako da nas savlada. Ali kopriva ne samo da nam jača imunitet, već ima i izuzetna antioksidantna svojstva i moć da uništava ćelije tumora.

Šta je to u koprivi što je toliko lekovito? Prvo, bogata je mineralima: sadrži gvožđe, fosfor, magnezijum, kalcijum; pa vitaminima: B2 i B5, A, C i K. Ona obiluje aminokiselinama koje su neophodne za gradnju proteina, kvercetinima koji smanjuju alergijske reacije, polifenolima – moćnim antioksidansima, beta-sitosterolom koji reguliše rad prostate i sprečava njeno uvećanje, kumarinima koji jačaju zidove krvnih sudova, tripertenima koji snižavaju krvni pritisak i holesterol, masnim kiselinama koje su neophodne za kardiovaskularno zdravlje i metabolizam…

Idealna za čišćenje organizma

Kopriva je moćna čistačica našeg organizma: njena diuretička svojstva prečistiće jetru, bubrege i mokraćne kanale, a kad nam pomogne da se rešimo viška tečnosti, automatski će nam regulisati krvni pritisak i smanjiti bolove i upale kod osteoartritisa i gihta. Kao sjajan diuretik, kopriva može pomoći i kod celulita koji i nastaje tako što se u tkivu zadržava višak vode usled usporenog limfotoka. Pored toksina, ona će ukloniti i višak masnoće zahvaljujući beta-sitosterolu, i omogućiti nesmetanu cirkulaciju krvi kroz krvne sudove.

Sve to će se odraziti i na naš izgled, a možemo je upotrebiti i površinski, kao tonik, kada može da ublaži simptome ekcema i smiri akne, jer balansira proizvodnju sebuma. Na taj način pomaže i kod problema s masnom kosom i peruti. Ko ima dovoljno godina, seća se da nekada u prodavnicama izbor šampona nije bio širok kao danas. Moglo je da se bira između breze i koprive. I to je bilo sasvim dovoljno. Šampon od koprive odličan je i protiv opadanja kose i jača njen koren.

Kopriva za prostatu

Kopriva je veliki prijatelj muškaraca. Osim što je delotvorna kod problema s opadanjem kose pa sprečava i usporava ćelavost, ona povoljno utiče na proteine u krvi koji vezuju višak hormona. To je jedan od načina kako čuva zdravlje prostate i celog urinarnog trakta; beta-sitosterol dodatno otklanja simptome urinarnih tegoba i pomaže kod otežanog mokrenja. Brojne studije dokazale su lekovita dejstva koprive kod benigne hiperplazije prostate, pa je njen ekstrakt čest sastojak preparata koji se koriste kod adenoma prostate (uvećanja prostate), i bakterijske upale prostate (prostatitisa).

I žene imaju mnogo koristi od nje jer po istom principu regulacije hormona može pomoći kod poremećaja reproduktivnog sistema, na primer policističnih jajnika, a kako ima adstrigentno dejstvo, sprečava obilna krvarenja. Odlična je i za dojilje jer stimuliše laktaciju, a u trudnoći jača plod, sprečava anemiju, hemoroide koji su česta pojava u trudnoći i krvarenje iz njih. Povoljno utiče i na digestivni trakt i korisna je kod katara želuca i čira na želucu.

Pa nije čudo što se tokom istorije koristila kao super-lek za sve boljke. Međutim, kopriva nije samo lek. Njena stabljika sadrži vlakna celuloze koja se mogu koristiti i za izradu tekstila. Baš od njih pravile su se nemačke uniforme tokom Prvog svetskog rata. Od nje se dobija i prirodna žuta boja za farbanje platna. A izreka neće grom u koprive? Smatra se da potiče iz nemačke mitologije, jer je kopriva bila simbol Boga munje.

Kopriva u ishrani

Koprivu je najbolje brati u proleće kada se pojave mladi izdanci, uz obavezne rukavice, što dalje od gradskog zagađenja. Lekovita je cela biljka: njen koren, list i seme. Čaj od koprive pravi se od lista i korena ove biljke, seme se stavlja u med, a njena lekovita dejstva najbolje ćemo iskoristiti u obliku tinktura.

Iako nas u svežem obliku žari i ostavlja tragove na koži, poparena kopriva je ne samo bezbedna već i idealna hrana. Obavezno na meniju treba da nam se nađe čorba od koprive, a možemo je kreativno iskombinovati s drugim namirnicama, na primer s junećim mesom u veoma ukusnim ćuftama. Kopriva u ishrani daleko je od one nabusite svađalice koja nam žari noge dok prolazimo pored nje.

Ali u blagotvornom dejstvu koprive možemo uživati i bez odlaska u predele do kojih nisu doprli teški metali iz auspuha vozila. Zato su tu tri preparata iz laboratorije Herba Sveta:

Disan pored ostalih lekovitih biljaka i meda sadrži i tečni ekstrakt koprive. Ovaj bioeliksir jača imunitet, pročišćava ceo organizam, štiti disajne organe, pomaže revitalizaciju sluzokože grla, smanjuje nadražujući kašalj, a odličan je i kao pomoć pušačima u procesu odvikavanja od duvana.

Fital Prost kapi sadrže koren koprive, pored još 4 lekovite biljke, a namenjene su muškoj populaciji. One povećavaju vitalnost prostate, smanjuju učestalo i otežano mokrenje i štite urinarni trakt. Hipoprostat pomaže kod akutnih i hroničnih infekcija prostate, kao i kod benignog uvećanja prostate, a može se koristiti i kao preventiva. Pored kapi, 3-β-sitosterol iz suvog ekstrakta korena koprive muškarcima pomaže i u preparatu Alfa Aktiv HS Pro. Ovde je udružen s ekstraktom damjane, testeraste palme, trans resveratrolom i ekstraktom nara koji čuvaju ne samo urinarni trakt već i celokupno, a posebno seksualno zdravlje muškarca.

Uz Disan, Hipoprostat i Alfa Aktiv HS Pro, zdravlje je jače od groma.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

disan biljne kapi
Alfa Aktiv HS Pro
kopriva

Druge naše biljke: