Kada vodovodne cevi popuste i počnu da cure, efekat se ne vidi odmah. One su ukopane u zid i potrebno je vreme da se voda nakupi, nađe put i slije. Slično je i sa našim telom. Naš ’vodovod’, bubrezi i urinarni trakt, radi najbolje što može u postojećim uslovima. Ako mu dajemo šta mu treba, služiće nas dugo i dobro. Ako ga maltretiramo, pojačavamo pritisak, ’cevi’ će naprsnuti i biće potrebno dosta vremena da se problem manifestuje. Kao i voda koja u zidu nađe put pa procuri daleko od napukline, tako se i problemi s bubrezima mogu manifestovati na najmanje očekivane načine.

Većina oboljenja i poremećaja bubrega i urinarnog trakta razvije se bez ikakvih simptoma, da bi, kad se konačno uspostavi dijagnoza, bolest već bila hronična. Tada nisu ugroženi samo bubrezi, već ceo organizam, od kardiovaskularnog sistema do kostiju.

ŠTA IZAZIVA BUBREŽNU INSUFICIJENCIJU?

Hronične bolesti bubrega ili hronična bubrežna insuficijencija, kako se još zove, u usponu je u svetu, i danas statistike kažu da svaka deseta osoba ima neki oblik ove bolesti. Nezdravi način života, loša ishrana, gojaznost, pušenje, preterana upotreba lekova i hemikalija, samo su neki od okidača, a bolest često ostaje skrivena kod osoba koje nemaju redovne sistematske preglede i analize. Najbolji pokazatelj oboljenja je povišeni nivo kreatinina u krvi. Ako se dijagnostifikuje na vreme, slabljenje funkcije bubrega može da se zaustavi ili uspori. Zapušteno stanje može uzrokovati trajni gubitak bubrežnih funkcija, odnosno potpuno otkazivanje bubrega.

PROBLEMI SA BUBREZIMA – SIMPTOMI

Pored povišenog kreatinina u krvi, problemi sa bubrezima manifestuju se i na načine koje je teško povezati s ovim organima. Jedan od čestih simptoma je stalni osećaj umora. Zdravi bubrezi proizvode glikoproteinski hormon eritropoetin koji kontroliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Crvena krvna zrnca snabdevaju ceo organizam kiseonikom. Kada ga nema dovoljno, patimo od anemije, i mišići nam se lako umore. Još jedan znak da smo anemični je stalni osećaj hladnoće, iako smo u toplom prostoru.

problemi s bubrezima izazivaju otok

Anemija utiče i na pluća koja ne uspevaju da dobiju dovoljno kiseonika. Tada se lako zadišemo. Ali zadihanost može biti i posledica nakupljanja viška tečnosti u plućima usled nedovoljnog rada bubrega. Tada nam je teško da spavamo na ravnom, gušimo se i osećamo se oteklo. Pored toga što se tečnost nakuplja u plućima, otiču i ruke, prsti i zglobovi na nogama, toliko da postaje teško da se obujemo. Otok je vidljiv i na licu, a u težim oblicima može biti i bolan na dodir.

I mozak pati kada nema dovoljno kiseonika, pa tada osećamo česte nesvestice, vrtoglavicu i opštu slabost. Teže pamtimo i ne uspevamo da se koncentrišemo na jednostavne zadatke koje smo pre bez problema obavljali.

Usled hiperkalemije, previsokog nivoa kalijuma u krvotoku kog bubrezi ne mogu da prečiste, može doći do poremećaja srčanog ritma, tahikardije, kao i zadihanosti zbog slabijeg rada dijafragme. Hiperkalemija se može pouzdano utvrditi samo laboratorijskim testovima.

Još jedan veoma karakterističan znak da sa bubrezima nešto nije u redu je osećaj svraba. Bubrezi uklanjaju otpadne materije iz krvotoka, a kada rade otežano, onda nam se taj otpad nakuplja u krvi i izaziva osećaj jakog svraba po celom telu.

Problemi s bubrezima često se osećaju po bolu u donjem delu leđa, iznad kukova a ispod rebara. Iznenadni bol s jedne strane leđa često ukazuje na kamen u bubregu, dok je obostrani bol uz temperaturu znak upale bubrega. Bol se može spuštati i u jednu ili obe prepone.

Kako su bubrezi zaduženi za filtriranje otpada u krvi, kada zakažu mogu se javiti bolovi u zglobovima. Razlog tome je mokraćna kiselina koju upravo izbacuju bubrezi. Povišena koncentracija mokraćne kiseline u krvi (stručno zvana hiperurikemija) može se manifestovati kristalizacijom i njenim taloženjem u zglobovima i tkivima. To je upravo razlog nastanka gihta ili uričkog artritisa, bolesti koju karakteriše bol i oticanje zglobova. Giht češće napada muškarce, a u najvećem broju slučajeva giht je jedna od manifestacija metaboličkog sindroma, „moderne bolesti“ koja nastaje usled nezdravog načina života i ishrane a uključuje gojaznost, insulinsku rezistenciju, povišeni holesterol i hipertenziju.

Bubrezi mogu uticati na naše čulo ukusa. Uremija – povišeni nivo otpadnih materija u krvi, od kojih je najzastupljenija urea, može nam promeniti ukus hrane, pa nešto što smo veoma voleli ranije sada nam može postati gadno. Obično se pacijenti žale da hrana ima ukus metala. Zbog toga se apetit drastično smanjuje, pa i telesna masa. Uremija utiče i na dah, koji postaje neprijatan bez obzira koliko prali zube i koristili tečnosti za ispiranje.

Kada se problem s bubrezima zahukta i otpadne materije se neprekidno nakupljaju i ostaju u krvotoku, imamo stalan osećaj mučnine i potrebu za povraćanjem. Kao da ništa što pojedemo ne može da nam se zadrži u stomaku. Pored povraćanja, pojačava se potreba za mokrenjem, čak i noću, a boja urina je ili veoma bleda, ili previše tamna, ponekad i krvava, i urin može delovati penasto usled povećanog nivoa proteina. I pored toga što osetimo veliku potrebu za mokrenjem, ono može biti vrlo otežano uz osećaj pritiska u donjem delu stomaka.

Osobe koje pate od dijabetesa, visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih poremećaja, pušači i gojazni, kao i osobe starije od 60 godina pod većim su rizikom da obole od poremećaja rada bubrega. Ako osetimo bilo koji od navedenih simptoma važno je da posetimo doktora i pridržavamo se prepisanih terapija. U ekstremnim slučajevima neophodno je bolničko lečenje. Kada stanje ode u ekstrem, rešenje su dijaliza ili transplantacija. Jasno je onda koliko je važna preventiva.

biljka čestoslavica sa ljubičastim cvetićima

PRIRODNO LEČENJE

Bubrege možemo očuvati, revitalizovati i brojne probleme s njima eliminisati pomoću lekovitog bilja. Problemi s bubrezima mogu se smanjiti uz adekvatni čaj, ali biljne tinkture su mnogo bolje rešenje jer sadrže visoku koncentraciju lekovitih materija i bolje se apsorbuju. Čestoslavica, maslačak, zlatnica, breza, rastavić, samo su neki od darova prirode koji nam mogu olakšati veoma neprijatna stanja.

I svi oni su u Nefrovitu. Nefrovit je potpuno prirodni preparat na bazi lekovitog bilja sa diuretičkim dejstvom koji direktno utiče na pravilnu preraspodelu tečnosti u organizmu. On smiruje akutne i hronične upale bubrega, mokraćnih puteva i mokraćne bešike. Pomaže i kod Ešerihije koli, veoma uporne bakterije koja izaziva neprijatne infekcije. Nefrovit deluje na pesak u bubregu i pomaže njegovo izbacivanje, kao i sitnije kamenčiće, ali i sprečava njihov nastanak. Pomaže kod simptoma kao što su često mokrenje i peckanje prilikom mokrenja. Nefrovit, za odličan protok u našem ’vodovodu’!

problemi s bubrezima i nefrovit