Postoji sindrom koji pogađa čak 40% žena i 25% muškaraca. Ne definiše se kao oboljenje, ali prilično urušava kvalitet života i samopouzdanje: hiperaktivna bešika ili učestalo mokrenje.

KAKO FUNKCIONIŠE BEŠIKA?

U normalnim uslovima, kada se mokraćna bešika napuni, šalje poruku mozgu da je potrebno da je ispraznimo. Potom se mišići bešike kontrahuju, i ona preko uretre izbacuje mokraću, nakon što se otvori sfinkter, mišić-zatvarač. Osobe koje pate od hiperaktivne bešike potrebu za mokrenjem osećaju iznenada, iako im bešika nije puna. Nagon je jak i potreba hitna, a ponekada dolazi i do inkontinencije – deo mokraće nevoljno ’pobegne’.

Bešika, kada je hiperaktivna, ne bira mesto i vreme. Aktivira se iznenada, bilo da je dan ili noć, pa nam tako ugrožava sve sfere života, od sna, preko rada, intimnih odnosa, aktivnosti napolju, i često nas tera da izbegavamo izlaske iz kuće jer jedino tu znamo gde je toalet i do njega možemo brzo da dođemo.

mokrenje

RAZLOZI UČESTALOSTI MOKRENJA

Iako svačija bešika može da se otme kontroli, najčešće postaje hiperaktivna u slučajevima kada postoji neki od sledećih rizika:

 • hormonalni poremećaj, zbog čega češće pogađa žene od muškaraca
 • uvećanje prostate kod muškaraca
 • neurološki poremećaji koji utiču na signale koje bešika šalje do mozga
 • slabi mišići male karlice (što je često nakon porođaja)
 • infekcije urinarnog trakta
 • bakteriološka iritacija unutrašnjosti bešike
 • kamen u bešici
 • dijabetes, odnosno hiperglikemija koja izaziva pojačanu žeđ i stvaranje veće količine mokraće
 • gojaznost
 • teška oboljenja koja utiču na mozak ili kičmenu moždinu, šlog ili multipla skleroza.

UČESTALO MOKRENJE KOD ŽENA

Žene su anatomski podložnije urinarnim infekcijama jer imaju kraću uretru (mokraćnu cev) od muškaraca. Takođe iz anatomskih razloga, patogenima je jednostavnije da dospu do urinarnog trakta iz anusa i izazovu cistitis ili uretritis. Čak oko 80% infekcija izaziva bakterija Ešerihija koli, koja, pored učestale potrebe za uriniranjem uzrokuje i bol pri mokrenju, a u težim slučajevima povišenu telesnu temperaturu, mokraću neprijatnog mirisa i krv u mokraći. Osim infekcija urinarnog sistema i vanbubrežnih oboljenja, česti nagon za mokrenjem kod žena mogu izazvati miomi na materici, benigni tumori koji, ako su pozicionirani na delu materice uz bešiku, vrše pritisak na nju i samim tim povećavaju nagon za mokrenjem. Čak i kada nema nikakvih poremećaja, kod žena će dolaziti do češćeg mokrenja u određenim delovima menstrualnog ciklusa koje izazivaju oscilacije hormona. Dok u drugoj polovini ciklusa, nakon ovulacije a pre menstruacije, dolazi do većeg zadržavanja vode u organizmu, nakon početka menstruacije povećava se količina urina usled drenaže te tečnosti.

Urinarna inkontinencija – nemogućnost zadržavanja mokraće, pogađa preko 50% žena nakon menopauze. Statistike kažu da samo trećina žena potraži medicinsku pomoć.

bešika i nervni sistem

UČESTALO MOKRENJE U TRUDNOĆI

Poseban period u životu žene kada će sigurno biti prisutno učestalo mokrenje je u trudnoći, i predstavlja jedan od njenih prvih simptoma, već od šeste nedelje. I ovde su uzrok hormonalne promene zbog kojih bubrezi više rade i prečišćavaju krv, čak tri puta više nego inače, izbacujući putem mokraće sve nečistoće i štetne materije. Naravno, kako fetus raste i materica se širi, tako dolazi do dodatnog pritiska na bešiku. Iako u trudnoći često mokrenje obično ne izaziva zabrinutost, treba voditi računa o bakterijskim infekcijama mokraćnog trakta kojima su trudnice sklone, jer ako se zapuste mogu negativno uticati na plod i porođaj. Zato je kod bilo kakve vrste bola, blažeg ili jačeg peckanja, nadražaja, promene u mirisu i izgledu mokraće važno konsultovati lekara i uraditi laboratorijske analize.

UČESTALO MOKRENJE NA NERVNOJ BAZI

Još jedna situacija koja može naterati bešiku da „proradi“ je stres. I za mokrenje na nervnoj bazi je zaslužan hormon, ali ovog puta ne reproduktivni već kortikotropin-oslobađajući hormon, CRH, koji se s pojavom stresnog događaja luči u mozgu, a jedna od njegovih manifestacija je povećanje kontrakcija bešike. Ako smo pod hroničnim stresom koji nam izaziva stalni osećaj anksioznosti, i naša bešika može reagovati čestim uzbunama ili čak urinarnom inkontinencijom – nevoljnim ispuštanjem mokraće.

UČESTALO MOKRENJE NOĆU

Učestalo noćno mokrenje ili nokturija je poremećaj urinarnog sistema koji se manifestuje buđenjem više puta tokom noći radi pražnjenja bešike. Često mokrenje tokom noći može se javiti kod dijabetičara, osoba koje pate od poremećaja centralnog nervnog sistema ili bolesti srca i krvnih sudova, ali je najučestalije kod muškaraca sa benignom hiperplazijom prostate.

model bešike

Prostata je deo muškog reproduktivnog sistema sa funkcijom stvaranja semene tečnosti. Kako oko nje prolazi mokraćni kanal, tako svako uvećanje ove žlezde na njega vrši pritisak i onemogućava normalno izmokravanje. Prostata se s godinama prirodno uvećava, a benigna hiperplazija ili prostatitis je upalni poremećaj koji pored otežanog mokrenja izaziva i jak bol. Vrlo je neprijatna, uzrokuje čestu urgentnu potrebu za mokrenjem, bolan, isprekidan i slab mlaz mokraće, osećaj nepotpunog pražnjenja bešike, potrebu za mokrenjem nakon mokrenja, i razlog je čestog noćnog mokrenja.

Još jedan razlog čestog ustajanja noću radi poseta toaletu je i poliurija, poremećaj kog karakteriše preterano stvaranje urina, više od 3 litra tokom 24 časa. Ona je simptom dijabetesa ili policistične bolesti bubrega i mokraćnog trakta i zahteva ozbiljnu terapiju.

ŠTA DODATNO POSPEŠUJE PRETERANO MOKRENJE?

Postoje i faktori koje sami stvaramo, a koji mogu izazvati ili pogoršati stanje hiperaktivne bešike. Ishranom možemo dosta uticati na celokupno stanje organizma, pa i urinarni trakt, evo kako:

 • Bešika ne voli citruse. Njihova kiselina iritira unutrašnjost urinarnog sistema, naročito bešiku. Zato je bolje ograničiti unos limuna, limete, narandži, mandarina, grejpfruta… Ne prija im ni kiselina iz paradajza, naročito iz prerađevina – sosova i kečapa.
 • Bezalkoholni napici, naročito gazirani, pravi su neprijatelj urinarnog trakta, uključujući i one dijetalne i bez kofeina. Najveća studija koja se bavila inkontinencijom došla je do zaključka da su gazirani bezalkoholni napici, pored gojaznosti i pušenja, najveća tri uzroka hiperaktivne bešike.
 • Jedan od razloga što je većina bezalkoholnih napitaka štetna je kofein. Prirodni diuretici – kafa, čaj (crni) i napici s kofeinom pospešuju pospešuju izmokravanje, ali to nije sve – oni iritiraju mišić bešike. Negativni uticaj kofeina na bešiku se pojačava s godinama. Istraživanja pokazuju da i ograničenje na jednu kafu dnevno može da pomogne, ali kod težih slučajeva kofein se mora izbaciti u potpunosti. Čak i kad nemamo problem, dobro je da kafu ograničimo na dva do tri puta dnevno.
 • Danas izbegavamo šećere jer dokazano izazivaju niz poremećaja, uključujući i gojaznost i dijabetes, i zamenjujemo ih veštačkim zaslađivačima koji su se pokazali kao još štetniji. Kada je bešika u pitanju, studija rađena na životinjama pokazala je da veštački zaslađivači podstiču glatke mišiće unutar bešike da se grče više nego što je normalno.
 • Alkoholni napici su, baš kao i kofein, diuretici – povećavaju izlučivanje količine mokraće, ali i iritiraju unutrašnjost urinarnog trakta. Alkohol stimuliše bešiku i tera na hitno mokrenje. Ako se konzumira uveče, tokom noći su garantovani učestaliji odlasci do toaleta.
 • Gojaznost dokazano utiče na učestalo i noćno mokrenje, bez obzira na pol, godine i zdravstveno stanje.

voda sa limunom i limetom

KAKO SAČUVATI ZDRAVLJE MOKRAĆNIH PUTEVA?

Kod osoba sa slabim mišićima karlice, što je čest slučaj u trudnoći, nakon porođaja, u menopauzi ili kod gojaznih osoba, najbolja pomoć su Kegelove vežbe za jačanje karličnog dna. Svesnim kontrakcijama mišića male karlice može se sprečiti inkontinencija, a dobra stvar kod njih je što se mogu raditi svuda, dok sedimo, stojimo u autobusu, čekamo u redu u samoposluzi…

Pored svega ovoga, bitno je da čuvamo zdravlje urinarnog trakta. Česte infekcije i upale ostavljaju doživotne posledice, a mogu dovesti i do hiperaktivne bešike. Važno je i da češće posežemo za namirnicama koje prijaju našem urinarnom traktu i kod muškaraca prostati, kao što je bundeva, karfiol i ostale kupusnjače, bobičasto voće, beli luk, heljda, hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama, a izbegavamo višak masnoće, jako posoljenu hranu, mlečne i mesne prerađevine, kiselu hranu, agrume, žumance, spanać i crveno meso. I naravno, gazirana pića i kafa nikako ne treba da nadmaše unos čiste vode s niskim sadržajem minerala.

Ako često mokrite bez posebnog razloga, osećate potrebu za mokrenjem nakon mokrenja, imate snažnu potrebu za veoma pojačanim unosom tečnosti, bolove u stomaku, mokraću izmenjene boje i mirisa, ako vas bešika često budi da idete do toaleta, a naročito ako primetite krv u mokraći, neophodno je da hitno konsultujete stručnjaka koji će pored fizikalnog uraditi i ultrazvučni pregled, a po potrebi predložiti kardiološki pregled i dodatne analize.

Uz prihvatanje saveta lekara, najbolje što možemo da uradimo za sebe je da potražimo lek u prirodi: čestoslavica, maslačak, zlatnica, breza, rastavić… Sve su to lekovite biljke koje čuvaju zdravlje urinarnog trakta i bubrega, uravnotežuju preraspodelu tečnosti u organizmu, sprečavaju i pomažu u lečenju infekcija i upala i podstiču izbacivanje peska i kamenčića iz bubrega i mokraćne bešike. Ovih pet lekovitih biljaka zastupljene su u najboljoj mogućoj razmeri i na najprirodniji način, u alkoholnoj tinkturi Nefrovit. Samo 20-30 kapi Nefrovita tri puta na dan pomaže kod akutnih i hroničnih upala bubrega, bešike i mokraćnih kanala, ali i bakterija, uključujući i Ešerihiju koli. Tu je i Fital Prost, preparat posebno kreiran za muškarce sa problematičnom prostatom koji sadrži i vrbovicu, biljku koja dokazano olakšava simptome benigne hiperplazije prostate i čak sprečava pojavu karcinoma prostate.

nefrovit preparat