U našem telu postoji savršen sistem za prečišćavanje kog smo retko kad svesni: limfotok. Bez njega nema imuniteta, i nema laganih, splasnutih ekstremiteta. Limfotok ili limfni sistem je poseban sistem sudova, organa i tkiva, nezavisan od krvotoka, kojim protiče limfa. On počinje u limfnim kapilarima u tkivu. Pomoću njih se prikuplja višak tečnosti i sprečava njeno nakupljanje, koje bismo inače doživeli kao oticanje. Limfni sistem tako pomaže našem organizmu da se oslobodi od toksina, otpadnih i štetnih materija.

ŠTA JE LIMFA?

Iako je otkriven još u 17. veku, smatralo se da je limfotok manje važan od krvotoka, što su moderna istraživanja opovrgla. Limfa čini oko 25% telesne mase čoveka, sličnog je hemijskog sastava kao krvna plazma a sadrži samo bela krvna zrnca. Baš iz tog razloga, za razliku od krvi, bezbojna je. Limfociti su odbrambene ćelije u vezivnom tkivu koje nastaju u limfnim žlezdama. Slezina je najveći limfni organ, u grudnom košu nalazi se drugi – timus, a veliku ulogu igra i slepo crevo za koje se doskora mislilo da je beskorisno.

Prikaz limfnog sistema u telu

U našem organizmu ima preko 600 limfnih čvorova, pravilno raspoređenih, što duboko u telu, oko vitalnih organa, što bliže koži, na primer u pazušnoj jami ili kod prepona. Oni su povezani limfnim sudovima koji su prisutni u skoro svim tkivima, osim u epidermu, koži, noktima, hrskavici, rožnjači, mrežnjači i mozgu. Slezina ima ulogu čistača i filtera, ona otkriva bakterije i viruse koji mogu ugroziti organizam i na takve „uljeze“ šalje svoju „vojsku“ – limfocite, koji stvaraju antitela i sprečavaju širenje infekcije. Slezina nije vitalni organ, bez nje možemo da živimo, ali smo onda podložniji infekcijama. Još jedan važan organ za rad limfnog sistema je timus, koji se nalazi iznad srca. On čuva limfocite i učestvuje u njihovom pretvaranju u T-ćelije koje imaju moć da uništavaju čak i ćelije kancera. Pored ova dva organa, za limfu su važni i krajnici – prva linija odbrane našeg imuniteta koji prikupljaju bakterije i viruse koji uđu u naše telo preko usta i nosa. Limfni čvorovi ili limfne žlezde su prava bojna polja na kojima bela krvna zrnca suzbijaju mikrobe. Zato, kada podlegnemo infekciji, limfni čvorovi otiču.

Ono što je krv za krvotok to je limfa za limfotok. Lympha na latinskom znači „voda, boginja vode“. Smatra se da reč vodi poreklo od grčkog nimfa – vila. I zaista, limfa je prava dobra vila našeg organizma koja nas štiti čitavog života. Zato je važno da se postaramo da joj omogućimo nesmetani rad. Jer ako izgubimo zaštitu ove dobre vile, posledice mogu biti ogromne.

Oteklo stopalo

OTEŽAN PROTOK LIMFE

Kada limfotok ne funkcioniše pravilno, kada se guši u toksinima i mišići ne rade dovoljno kako bi ga pokrenuli – dakle kada se nepravilno hranimo i upijamo na bilo koji način otrove iz spoljne sredine, a pritom smo još i neaktivni, limfotok se usporava, naš imunitet pada i tada smo podložni oboljenjima. Tada ćemo osećati bol u zglobovima, grčeve u mišićima, glavobolju, stradaće nam sinusi, krajnici i pluća jer će ih napadati infekcije. Žene naročito pate kada se uspori limfotok jer više otiču u PMS-u, a grudi su tada podložnije fibrocističnim promenama. Pati i psiha: nagomilane tečnosti i toksini utiču na pojavu depresije, hroničnog umora, otežavaju nam da se koncentrišemo i pamtimo. Pored toga, loš protok limfe može uticati i na naš spoljašnji izgled: noge, ruke i prsti će nam oticati, kao i kapci, stvaraće se celulit, lakše će se pojavljivati akne a masne naslage će nam se lepiti na struk.

Ako ništa ne preduzmemo, ovi prolazni poremećaji mogu dovesti do ozbiljnijih oboljenja, uključujući i karcinom. Zato, baš kao što je planinska, brza rečica i najčistija, i naši limfni sudovi žude za vodom. Jedan od glavnih uzroka zastoja limfe je dehidratacija, i to je razlog što nam dnevno treba one čuvene dve litre vode. Vodu ne treba zamenjivati sokovima i drugim napicima, naročito gaziranim i prepunim šećera. Možemo je obogatiti pomoću malo čistog limunovog soka i rendanog svežeg đumbira. Najveći prijatelji limfe, pored vode, su zeleno lisnato povrće, prirodni antibiotici poput belog luka i đumbira, morske alge, sveže voće, naročito nar i citrusi, a prija joj i crveno vino, naravno u manjim količinama i zeleni čaj.

LIMFA I POREMEĆAJI LIMFNOG SISTEMA

Ako našoj vodenoj vili ne obezbedimo brzu planinsku rečicu, bakterije koje se gomilaju u limfi teraće limfne čvorove da ubrzano rade, a mi ćemo moći i da opipamo, na primer na vratu ispod uha, uz viličnu kost. Uvećanje limfnih žlezda zove se limfadenopatija, a njihova blokada limfedem. Limfadenopatiju uzrokuju infekcije, od onih izazvanih povredama kože ili sluzokože, do ozbiljnih virusnih infekcija poput HIV ili mononukleoze; ili upale, uključujući i one izazvane autoimunim oboljenjima, na primer lupusom. Nažalost, i ćelije karcinoma mogu izazvati ovaj poremećaj, kada se limfociti nekontrolisano umnožavaju i tada nastaje limfom, rak limfnih žlezda.

Limfedem nastaje kada zakaže limfni sistem u potkožnom tkivu – usled zastoja u protoku lifme dolazi do nakupljanja tečnosti u međućelijskom prostoru zbog čega se javlja oticanje nogu ili ruku. Mogu oticati svi udovi ili samo neki, a otok prati osećaj peckanja i mravinjanja. Limfedem može biti akutni ili hronični, a u najgorem slučaju može rezultirati elefantijazom, deformitetom kod kog udovi, kao što samo ime kaže, liče na slonovske.

Simptomi poremećaja limfotoka, pored oticanja i promena u limfnim čvorovima, uključuju i gubitak telesne mase, noćno preznojavanje i povišenu temperaturu. Srećom, u većini slučajeva uvećani limfni čvorovi nisu opasni, to je znak da nam limfa štiti organizam od infekcija, uključujući i one male infekcije gornjih respiratornih puteva. Ukoliko limfni čvorovi ostanu značajno uvećani i nakon što infekcija prođe, ili se uvećavaju bez očiglednog razloga, neophodno je konsultovati stručnjaka.

Limfa, prijatelji i neprijatelji

KAKO POKRENUTI LIMFU?

Pored zdrave ishrane, saveznici lifme su mišići koji svojom kontrakcijom pokreću njen tok. Zato limfotoku prijaju aerobne aktivnosti koje uključuju trčanje i skakanje, a najviše mu prija plivanje koje, pored kontrakcije mišića, trenjem tela o vodu stvara i blagu masažu površinskog tkiva i tako pomaže drenažu. Limfotok voli znojenje, jer se tako vrši eliminacija toksina, pa je zato poželjno da povremeno odemo u saunu, pokrenemo rad znojnih žlezda i izmasiramo se grubom rukavicom. Manuelna masaža je još jedan od načina za poboljšanje cirkulacije limfotoka i eliminaciju vanćelijske tečnosti. Samim tim masaža doprinosi i jačanju našeg imunog sistema.

Zarad sopstvenog zdravlja, mentalne i fizičke lepote, pomozite svojoj limfi da nesmetano teče. Još jedan prijatelj limfe je Equigal. To je prirodni preparat na bazi stručno odabranog lekovitog bilja koji pomaže u detoksikaciji organizma, pokreće rad, pražnjenje creva i drenažu i na taj način sprečava oticanje, nadutost, celulit, taloženje viška kilograma i zatvor. Uz Equigal, naša vodena nimfa će nas služiti dobro i dugo.

Equigal poboljšava razmenu materija