RASTAVIĆ

(Equiseti herba)

Smatra se da je tokom paleozoika, najstarijeg perioda planete Zemlje koji je trajao od 542. do 251. miliona godina pre naše ere, rastavić bio džinovska i najdominantnija biljka, kada je rastao petnaestak metara u visinu. Danas je ovo višegodišnja biljka koja dostiže do pola metra, i ima je na svim kontinentima osim u Australiji, na Novom Zelandu, Antarktiku i nekim pacifičkim ostrvima, što potvrđuje njegovu široku rasprostranjenost u vreme pre odvajanja većine kontinenata. Zbog toga mu je nadimak „živi fosil“. Osim što liči na konjski rep, po čemu je i dobio naučni naziv, Equisetum arvense, kao i engleski naziv, horsetail, za konje ga vezuje i činjenica da može biti fatalan po njih ako ga se prejedu. Ono što konjima i uopšte stoki smeta u rastaviću je silicijum-dioksid koji kod njih izaziva nervne smetnje i poremećaj u kretanju. Kod ljudi, videćemo, efekat je upravo suprotan.

Stari narodi koristili su rastavić u razne svrhe, a pošto je abrazivan, Indijanci su njime glancali strele, i tokom vekova koristio se za poliranje posuđa od kalaja. Danas znamo da je upravo silicijumova kiselina ta koja je doprinosila da posuda zasija. I baš je ona ta koja ima izuzetna lekovita svojstva. Silicijum je element u tragovima koji je neophodan našem organizmu i ima važnu ulogu u procesu izbacivanja teških metala iz organizma, kao i za pravilno funkcionisanje kostiju, hrskavice i vezivnog tkiva. Upravo zbog njega rastavić spada u veoma moćne biljke.

Silicijumova kiselina protiv toksina

Pored silicijumove kiseline, rastavić sadrži flavonoide, alkaloide, glikozide, vitamin C, karoten, mangan, kalijum, gvožđe… Da vidimo kakva sve tradicionalna lekovita svojstva ima biljka rastavić:

 • Rastavić podstiče diurezu – izbacivanje nagomilane tečnosti putem urina iz organizma i prečišćava ga. Zato je sjajan kod celulita i naslaga na bokovima.
 • Diuretsko dejstvo ove biljke pomaže kod oticanja nogu i edema nastalih usled povreda ili šećerne bolesti.
 • Rastavić štiti mokraćne puteve i čitav urinarni trakt jer sprečava nastanak i zadržavanje peska i kamena u bubregu. Kod već postojećih kamenčića, u stanju je da ih smanji i pospeši njihovo izbacivanje. Koristi se kao lek kod upale i infekcije mokraćnih kanala i krvarenja, olakšava bolno i sprečava učestalo mokrenje, noćno mokrenje, kao i upale bubrega i prostate.
 • On pomaže i kod čira na želucu, zatvora i lenjih creva.
 • Silicijumova kiselina sadrži, pored silicijuma, i kalcijum koji je izuzetno bitan kod preloma kostiju i povreda ligamenata i hrskavica. Dakle, rastavić jača kosti, pomaže kod osteoporoze, protiv artritisa, bolova u kostima i zglobovima.
 • Pošto zaceljuje tkivo, silicijumova kiselina je korisna i kod oštećenja pluća i krvnih sudova. Preporučuje se kod tuberkuloze, ateroskleroze i proširenih vena.
 • Rastavić je, u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, dobar i kod menstrualnih bolova, pojačanog krvarenja i sekreta.
 • Kako pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca rastavić se koristi za lečenje anemije.
 • Ova biljka jača kožu, kosu, nokte, daje elastičnost kolagenim vlaknima, pomaže kod alopecije i uklanja perut.

Rastavić, smrt za bakterije

Evropska agencija za lekove potvrdila je upotrebu rastavića kod urinarnih tegoba, za bolju diurezu, kao i za dopunsku terapiju uz lekove kod upala i infekcija bubrega i urinarnog trakta. Studija koja je istraživala više vrsta rastavića iz naših krajeva potvrdila je njegov značaj u fitoterapiji, farmaciji i ishrani, zahvaljujući sastojcima sa visokim antimikrobnim i antioksidantnim dejstvom. Testirani ekstrakti pokazali su visoku antibakterijsku aktivnost kod svih vrsta Bacillus.

ESCOP, Evropska naučna organizacija za fitoterapiju koja je potvrdila ove nalaze, posebno navodi antibakterijsku aktivnost rastavića u slučaju bakterije Escherichia coli i zaključuje da ova biljka ima sposobnost da smanji njenu stopu preživljavanja za 82%. Rastavić ima dokazano snažno dejstvo i kod sledećih sojeva: Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus enteritidis, Staphylococcus aureus, Aspergillus niger, Enterococcus faecalis i Candida albicans.

Ako bismo sabrali najbitnija dejstva rastavića koja je nauka prepoznala, ona bi bila:

 • antimikrobno – sposobnost uništavanja velikog broja patogenih organizama, uključujući i Ešerihiju koli i enterokoke
 • antioksidantno – kapacitet za uništavanje slobodnih radikala i sprečavanje oksidativnog stresa,
 • antiinflamatorno – sprečavanje proinflamatornih citokina koji izazivaju najrazličitije vrste zapaljenja,
 • diuretsko – sposobnost da pospešuje izlučivanje viška tečnosti iz organizma, čisti urinarne puteve i detoksifikuje, a pritom ne izaziva poremećaj ravnoteže elektrolita,
 • antibakterijsko dejstvo na koštanu srž – uništava bakterije koje izazivaju infekcije koštane srži i pospešuje rast osteoblasta pa tako jača kosti i vezivna tkiva,
 • antiproliferativno – sprečava množenje i širenje malignih ćelija,
 • antidijabetsko – ima hipoglikemijski efekat, snižava nivo šećera u krvi,
 • regenerativno – pospešuje zarastanje rana i povreda tkiva.

Rastavić i zlato

I to nije sve. Rastavić je pravi rudnik zlata, u bukvalnom smislu. Kako biljke preko korena izvlače korisne materije iz tla, to čine i s metalima, a ova biljka može da akumulira više zlata od bilo koje druge. Iz jedne tone svežeg rastavića može se izdvojiti oko kilo zlata. Početkom 20. veka nastala je nova grana rudarstva – fitorudarstvo, koje posebnim tehnikama koristi biljke za prikupljanje plemenitih metala.

Rastavić je jedinstven i izuzetan, ali ga treba koristiti oprezno. S njim se ne sme preterivati, i najbolje je koristiti ga u stručno pripremljenim preparatima. Postoje neke vrste rastavića koje su toksične, pa je branje biljke potrebno prepustiti znalcima. Rastavić čaj pravi se od nadzemnog dela biljke i treba ga piti strogo prema uputstvu. Trudnice i dojilje ne treba da ga koriste. Takođe, pošto je diuretik, uz rastavić uvek treba piti dovoljno vode.

Rastavić je sastavni deo nekoliko preparata Herba Sveta: u Equigalu pomaže drenažu organizma i uklanja celulit. U Fital Prostu štiti prostatu i olakšava mokrenje. U Nefrovitu štiti čitav urinarni trakt, sprečava infekcije, stvaranje kamenčića i njihovo izbacivanje. U Leocardinu izbacuje višak tečnosti i olakšava rad srca kod srčane insuficijencije. Ova korisna biljka donosi najveće bogatstvo, ono nematerijalno: zdravlje.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Nefrovit
leocardin
Equigal
rastavić u prirodi

Druge naše biljke: