Koliko još juče bile smo savršeno raspoložene i prepune energije, i evo sad, odjednom kao da nas je pregazio brzi voz. Ne samo da smo trome i jedino možemo da mislimo na još jednu štanglu čokolade, već nam se i samopouzdanje srozalo, ružne smo sebi kad se pogledamo u ogledalo i kao da nam se jezik zavezao pa ne možemo da pravilno formulišemo svoje misli. Nema sumnje, dešava nam se PMS.

ŠTA JE PMS?

Kod skraćenice PMS značenje je već toliko poznato da je ušlo čak i u pošalice o nervoznim ženama. Ali ženama koje kroz PMS prolaze nikako nije do šale. Predmenstrualni sindrom je pojam koji obuhvata niz simptoma koji se javljaju desetak dana pre menstruacije a koji mogu prilično narušiti kvalitet života.

PMS: SIMPTOMI

Američki fakultet za akušerstvo i ginekologiju (ACOG) objavio je dijagnostičke kriterijume za PMS: oni uključuju najmanje jedan od 6 afektivnih i jedan od 4 somatskih simptoma 5 dana pre početka menstruacije tokom tri menstrualna ciklusa, a koji nestaju u roku od 4 dana od nastupanja menstruacije. U emotivne i bihevioralne simptome spadaju oni poput promena u ponašanju, promene raspoloženja, depresije, razdražljivosti, nervoze, napada plača, osećaja straha, anksioznosti, zbunjenosti, povlačenja iz društvenih aktivnosti, loše koncentracije, temperature, nesanice, promena apetita, dok u fizičke spadaju bolne grudi, nadimanje, povećanje telesne mase, glavobolje, oticanje ruku i nogu, bolovi i probadanja.

Čak 85% žena u reproduktivnom periodu – od prve menstruacije do menopauze – oseća neke od predmenstrualnih simptoma. Jedino vreme kada se oni pritaje je tokom trudnoće. Dešava se i da žene ne povežu neke od njih sa promenama menstrualnog ciklusa jer su na prvi pogled nespojivi, već deluju kao početak neke bolesti, kao na primer poremećaj varenja, pad energije, umor, letargija, nervoza, anksioznost, nesanica, glavobolja, oticanje, osetljivost grudi, akne, povećan apetit…

Mnogo je simptoma PMS-a, i neki se baš zalepe konkretno za nas. Dok našim prijateljicama, na primer, mogu pojačano oticati stopala i dlanovi, nama se može više odraziti na koži i apetitu. I onda nas pohode iz meseca u mesec, nekada više a nekad manje. Nauka je danas mnogo toga objasnila, ali i dalje nije u potpunosti skinula veo tajne s predmenstrualnog sindroma. On je veoma čest među srednjoškolkama i negativno se odražava na školske aktivnosti, i to bez obzira na podneblje, rasu ili socijalno okruženje.

Ono što znamo o njemu je da je povezan sa smenom hormona tokom ciklusa, ali istraživanja su pokazala da je odnos hormona kod žena koje imaju izraženije simptome isti kao i kod onih koje ih ne osećaju. Onaj prvi deo mesečnog ciklusa, kada smo prepune samopouzdanja, spretne, brze i koncentrisane, karakteriše rast hormona FSH i estrogena. Posle ovulacije koja se dešava oko 14. dana ciklusa, estrogen naglo pada, a raste luteinizirajući hormon, pa potom odmah i progesteron. Jedno od objašnjenja nauke je da su neke žene jednostavno osetljivije smene estrogena i progesterona.

kalendar ciklusa, PMS

Pored njegove reproduktivne funkcije, da proizvede corpus luteum i pripremi telo za trudnoću ukoliko dođe do oplodnje, a ako do nje ne dođe da podstakne ljuštenje endometrijuma, omotača materice, koje nastupa kada počinje menstruacija, progesteron opušta glatke mišiće što mi osećamo kao poremećaj varenja, zatvor, nadutost, ali i pospešuje lučenje sebuma, što objašnjava pojavu masne kože, kose i akni. On je odgovoran i za osećaj napetosti i bola u grudima, pošto stimuliše mlečne žlezde. Hormoni su odgovorni i za zadržavanje tečnosti u organizmu u periodu pre početka menstruacije, ali i pojava periferalne vazodilatacije (širenja krvnih sudova) tokom lutealne faze.

Ako je PMS neprijatan, onda je PMDD sve to samo deset puta gore. Predmenstrualni disforični poremećaj pogađa oko 8% žena, i moguće je da je povezan sa rastom nivoa hormona stresa, naročito kortizola. Intenzitet njegovih simptoma ne samo da narušava kvalitet života, već može podstaći i želju za samoubistvom, pa zahteva ozbiljno lečenje. Česta terapija kod PMS-a i PMDD-a su kontraceptivne pilule, koje nikako ne treba uzimati na svoju ruku već uvek po savetu ginekologa.

PMS I HORMONI SREĆE

Drugo naučno zapažanje je da PMS izaziva manjak serotonina, što objašnjava i našu instinktivnu potrebu da posegnemo za čokoladom koja pospešuje lučenje ovog hormona sreće. Serotonin je neurotransmiter koji je odgovoran ne samo za naše raspoloženje već i funkcionisanje celog organizma. Uz ostale hormone sreće – dopamin, oksitocin i endorfin, i serotonin raste kada vežbamo, provodimo vreme u prirodi i sa dragim osobama, smejemo se, uživamo u masaži, slušamo omiljenu muziku… moglo bi se ukratko reći – kada ugađamo sebi.

I suprotno, ako svoje telo bombardujemo duvanskim dimom, alkoholom, kofeinom, ako se malo krećemo, ne provodimo dovoljno vremena na prirodnoj svetlosti, nedovoljno spavamo i naročito ako se loše hranimo, hormoni sreće neće imati mnogo šanse da se ispolje, dok će se svi negativni efekti progesterona samo više pojačati. Jedna studija u kojoj su učestvovale studentkinje dokazala je da je 80,2% ispitanica iskusila različite nivoe PMS-a koji su značajno bili povezani s načinom života: fizičkom neaktivnošću, preterivanjem u kofeinskim napicima, brzom i nezdravom hranom i pušenjem.

Odličan tretman u borbi protiv simptoma PMS-a svima je dostupan: trebalo bi da posegnemo češće za svežim voćem i povrćem, integralnim žitaricama, orašastim plodovima, lanenim ili čia semenom, kao i da povećamo unos hrane bogate kalcijumom, cinkom i magnezijumom, vitaminima B6 i E koji će posebno olakšati osećaj nadutosti i bola u donjem stomaku i grudima. Fizička aktivnost je veoma bitna, makar uključivala i samo svakodnevnu šetnju, a što više treba izbegavati kafu i alkohol. Kako emocionalni stres utiče na ceo organizam, posebno zdravlje srca i krvnih sudova, tako pogoršava i tegobe PMS-a. Zato treba uložiti dodatni napor u kontrolu sopstvenog psihičkog stanja laganim meditacijama ili aktivnostima koje nas umiruju.

LEKOVITO BILJE, ODLIČAN SAVEZNIK

Ali ono što nam najviše može pomoći, ne samo kad su u pitanju predmenstrualni simptomi već i celokupno reproduktivno zdravlje, je lekovito bilje. Posebno su dve biljke poznate kao veliki prijatelji žena – virak i hajdučka trava. Uz njih su tu još i neven, crveni zdravac, rusomača, seme peršuna, i sve se one, u najiskoristljivijem obliku, mogu naći u Femisanu A. Femisan A kapi i kapsule su potpuno prirodni način da ublažimo menstrualne tegobe, da se izborimo sa neprijatnim simptomima PMS-a, ali i da imamo redovan ciklus, čiste jajnike bez cista, zdravu matericu bez mioma, da se izborimo s hormonskim poremećajem i rešimo se bola u donjem delu stomaka i u grudima.

Uz odabrano lekovito bilje skraćenica PMS značenje vrlo brzo menja: mogli bismo reći da je PMS naše nužno zlo – sve promene koje nam se dešavaju tokom 28 dana imaju svoju funkciju u našem reproduktivnom zdravlju. Ali uz pomoć Femisana A naš predmenstrualni sindrom možemo preinačiti u predmenstrualnu snagu. Na nama je da mu damo drugačije tumačenje i nastavimo da nesmetano uživamo u životu.

 

Femisan A kapi i kapsule