BREZA

(Betula pendula)

Naziv ovog prelepog drveta potiče iz sanskritskog bhurga, sa značenjem „drvo po čijoj kori može da se piše“. Od bhurge, reč je evoluirala do keltskog betu, engleskog birch, ruskog bereza i našeg breza. Plinije je zapisao da latinski naziv betula potiče od Gala (Kelta) koji su iz brezine kore skupljali katran. Brezin katran se i danas proizvodi i prodaje kao analgetik i stimulans, a koristi se i za proizvodnju posebne vrste piva.

Betula pendula, kako joj je zvanični naučni naziv, prvo je drvo koje je niklo nakon Ledenog doba, a isti scenario ponavlja se i svake godine u proleće kada breza prva propupi. Brezovo drvo je savitljivo, ali i izdržljivo, pa se od njega vekovima pravilo sve, od kanua, preko korpi do koliba. Američki Indijanci su verovali da grom ne može da udari u brezu i pod njom bi tražili utočište tokom olujnih noći. Logično je da je naš predak prepoznao moć i simboliku ovog drveta i utkao je u mitologiju: brezine grančice su se od davnina koristile za pravljenje metli kojima su pripisivana magična svojstva, što se do dana današnjeg zadržalo u bajkama o vešticama koje lete na metlama, i prenelo čak i u modernu literaturu.

Breza je deo tradicionalnih obreda širom sveta. Kod nas, kada svatovi polaze iz kuće u crkvu, preskaču brezovu metlu koja ’čisti’ svo zlo i uroke. Smatra se da ovaj običaj potiče opet od Kelta koji su masovno naseljavali naša područja i mešali se sa Slovenima. Kod Kelta, metla je predstavljala savršeni balans viših sila, jer sadrži mušku i žensku energiju. Mušku simbolizuje drška falusnog oblika a žensku deo sa povezanim grančicama. I danas se, zato, i u Škotskoj koristi u svadbenim ceremonijama. Rusi grančice breze postavljaju iznad ulaznih vrata kako bi se zle sile zadržale napolju. Viktorijanci u staroj Engleskoj bi šibali decu brezovim grančicama, s ciljem da se iz njih isteraju zle sile. Kolevke su se pravile od brezovog drveta da zaštite novorođenčad, a u škotskom visokogorju krave bi se gonile brezovim štapovima da bi donosile na svet zdravu telad. Breza je diljem sveta simbol obnove i pročišćenja. I to nije slučajno. Moderna fitofarmacija je dokazala saznanja narodne medicine da breza ima veliku moć da pročisti organizam.

Postoji mnogo podvrsta breza, a nama su najpoznatije dve – bela (obična) i cvetna (severna). Obe su lekovite i kao lek mogu se koristiti list, pupoljak, kora i sok. Danas znamo da list i kora breze sadrže lekovite sastojke: flavonoide, tanine, saponine, fenil karbonske kiseline, triterpenske alkohole i vitamin C. Šta to sve znači? Pre svega da je breza jak urinoantiseptik i prirodni diuretik.

Evropska agencija za lekove navodi da se preparati na bazi ekstrakta breze koriste za lečenje poremećaja urinarnog trakta. Međutim, opsežne studijske analize govore da je dijapazon lekovitih svojstava breze mnogo širi. Verovali ili ne, ovo blagorodno drvo ima dokazana imunomodulatorna, antiinflamatorna, antireumatska, antioksidantna, antimikrobna, antivirusna, dermatološka, antidijabetska, gastroprotektivna, hepatoprotektivna i antikancerogena svojstva.

BREZA – ISTREBLJIVAČ SLOBODNIH RADIKALA

Istraživanja su pokazala da kora breze ima sposobnost da se bori sa slobodnim radikalima zahvaljujući visokom nivou fenola u svom sastavu. Na taj način štiti organizam od oksidativnog stresa i pomaže mu da se izbori sa infekcijama i upalama. Pored fenola, brezina kora obiluje i triterpenima čiju ulogu u lečenju kancera i HIV-a nauka tek polako otkriva. Smatra se da pentaciklični triterpeni deluju u sinergiji sa drugim supstancama prisutnim u kori, između ostalih betulinom, odnosno betulinskom kiselinom, i da, za razliku od konvencionalne antitumorne terapije, deluju mnogo selektivnije na ćelije kancera, uz nižu sistemsku toksičnost. Brezina antioksidantna svojstva našla su svoju primenu i u prehrambenoj industriji, jer se ekstrakti od nje mogu bezbedno koristiti kao prirodni dodaci proizvodima od mesa radi sprečavanja promene njihove boje.

ZAŠTITNIK URINARNOG TRAKTA

Ali najveća lekovitost breze ogleda se u njenom dejstvu na urinarni trakt. Ova biljka nam pomaže kod:

  • bakterijskih infekcija urinarnog trakta
  • Ešerihije koli
  • kamena i peska u bubregu i mokraćnoj bešici
  • poremećaja rada bubrega
  • zadržavanja vode u organizmu
  • upala mokraćne bešike – cistitisa
  • upala prostate
  • problema s urinom

Diuretički efekat breze je odavno potvrđen, i danas se koristi kao terapija kod upala mokraćnih puteva i kamena u bubregu. Istraživanja su pokazala da ekstrakt breze ima sposobnost da smanji pokretljivost najupornije bakterije, Ešerihije koli. Pojačavajući diurezu i inhibirajući bakterije, breza tako uspešno rešava bakterijske infekcije urinarnog sistema.

Breza podstiče eliminaciju tečnosti zahvaljujući smolama i flavonoidima. Pored bešike, mokraćnih kanala, bubrega i prostate, ovaj efekat je izuzetno važan i osobama koje pate od reume i gihta. Poznato je da giht nastaje usled taloženja kristala mononatrijum ureata i mokraćne kiseline u zglobovima, što izaziva jak bol. Breza upravo poboljšava eliminaciju ovih štetnih kristala i tako smanjuje otoke. Dodatno, flavonoidi deluju lokalno u tkivu uspostavljajući ravnotežu u organizmu i smanjujući reumatske bolove.

BREZA ZA STOMAK

Breza ima i sedativno dejstvo na glatke mišiće čime sprečava grčeve, što je važno kako kod bolnih upala urinarnog sistema, tako i kod grčeva u stomaku. Flavonoidi u njoj, konkretno kvercetin i flavonolni glikozidi, regulišu stolicu, sprečavaju dijareju i deluju antiulcerozno i protivupalno, što je veoma korisno u terapiji peptičnog ulkusa – čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Kao što se metlom od breze čisti kuća i okućnica, tako nam ona čisti i organizam od svega čemu tu nije mesto. Zato je od velike koristi kod bolesti jetre, povišenog holesterola i gojaznosti.
Kada nam tako temeljno očisti organizam, to se mora videti i spolja, na našoj koži i kosi. Svi se sećamo čuvenih šampona od breze u litarskim pakovanjima, iz skromnih vremena kozmetičke industrije. Ova lekovita biljka je odlična kod dermatitisa i lišajeva, smiruje kožu i balansira njenu pH vrednost.

Ona se može piti kao čaj, ali organizam ipak može mnogo bolje da je iskoristi u obliku tinkture. Breza je, pored još 4 lekovite biljke, našla svoje mesto i u modernom preparatu osmišljenom na postulatima tradicionalne biljne medicine. Nefrovit je prirodna formula namenjena revitalizaciji i očuvanju zdravlja bubrega, mokraćnih kanala i prostate. Nefrovit smiruje upale bubrega, bešike i mokraćnih kanala, efikasan je kod bakterija, ešerihije i drugih infekcija. Pomaže u eliminaciji peska i kamenčića iz bubrega. Uz Nefrovit tri puta dnevno – pesak i kamen, kao metlom odnešen!

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

nefrovit kapi
breza

Druge naše biljke:

Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro