Od puberteta pa do menopauze, menstruacija je veran pratilac svake žene. Iako po svojoj prirodi nije baš ugodna, ono što nam je mnogo neprijatnije je kada je neredovna. Uvek je bolje kada možemo skoro u dan da budemo sigurne kada će stići, ne samo da bismo lakše planirale slobodne aktivnosti, već zato što njen čest izostanak obično ukazuje na neki poremećaj. Da bismo pratile ciklus, potrebno je da vodimo evidenciju. Najjednostavnije je da pri ruci imamo mali kalendar u kom ćemo zabeležiti početak i izračunati koliko je prošlo dana do naredne menstruacije. Šta je neredovna menstruacija i zašto dolazi do nje?

KAKO SE SMENJUJU HORMONI TOKOM CIKLUSA?

Neredovna menstruacija je najjasniji pokazatelj da se u našem telu ne odvija uigrana smena hormona tokom mesečnog ciklusa. Kada je sve kako treba, od oko sedmog dana ciklusa nivo estrogena naglo raste, i to je onaj period kada se osećamo najbolje, najbistrije i najsnažnije. Par dana kasnije skače i luteinizirajući hormon koji obezbeđuje zdravu ovulaciju. Ovulacija, sazrevanje jajne ćelije i njen put kroz jajovod, predstavlja samu sredinu ciklusa, koja se, u idealnim uslovima, dešava oko četrnaestog dana, a za rast folikula, količinu i kvalitet jajnih ćelija u jajnicima već se postarao folikulostimulišući hormon. Odmah potom, luteinizirajući hormon naglo opada, dok je estrogen već na svojoj donjoj granici. Sada nastupa progesteron koji priprema telo za trudnoću ako je došlo do oplodnje, a ako nije, podstiče ljuštenje endometrijuma, unutrašnjeg omotača materice, koji je prethodno zadebljao zahvaljujući estradiolu, a potom se izbacuje tokom menstruacije na samom kraju mesečnog ciklusa. I kada se završi jedan krug, nastupa novi…

tok menstrualnog ciklusa

NEREDOVNA MENSTRUACIJA I HORMONSKI POREMEĆAJI

Tako bi to trebalo da izgleda… Međutim, kada su nam hormoni „posvađani“, neke ili sve faze ovog procesa mogu izostati. Premali nivo estradiola znači pretanki endometrijum i izostanak ili veoma kratku „bledunjavu“ i proređenu menstruaciju. Premalo folikulostimulišućeg hormona znači da će jajna ćelija biti nerazvijena i nekvalitetna, ali i da će nivo estrogena biti nizak. Bez progesterona endometrijum materice neće se odvojiti i oljuštiti, a bez dovoljno estrogena, koga bismo mogli nazvati i dirigentom naših polnih hormona, ne samo da će čitav proces zakazati, već ćemo i mi biti stalno umorne, bezvoljne, bubuljičave, neženstvene…

Nažalost, to što se loše osećamo samo je početak, jer hormonski poremećaj predstavlja idealno tlo za niz poremećaja koji se teško leče, poneki čak i nikako, a mnogo nam narušavaju kvalitet života i vode u neplodnost. Verovatno najteži i najbolniji od njih je endometrioza, ali ništa bolji nisu ni sindrom policističnih jajnika, miomi, ciste, fibrocistične dojke, dok su nam neprijatni i prenaglašeni simptomi PMS-a gotovo zagarantovani. Svaki od ovih poremećaja utiče i na nivo naše plodnosti, pa jednog dana kada odlučimo da postanemo majke suočavamo se sa surovom istinom da to neće ići baš tako glatko.

NEREDOVNA MENSTRUACIJA KOD MLADIH

Kod devojčice koja je dobila prvu menstruaciju, menarhu, proći će neko vreme dok se ciklus ne ustali i ne uspostavi se ovulacija. Tako su moguće menstruacije sa neregularnim trajanjem, slabije krvarenje, neredovan ciklus i neujednačena dužina ciklusa od meseca do meseca, naročito tokom prve dve godine. Međutim, učestala oligomenoreja – neredovna menstruacija tokom prve dve godine od menarhe može povećati rizik da ta neredovnost postane kasnije učestala. Kod mladih devojaka menstruacija i dalje može biti različitog trajanja i učestalosti zbog još uvek nedovoljno uigranih hormona. Iako se obično kaže da menstruacija dolazi na svakih 28 dana, i ona koja se dešava na 26 do 32 dana smatra se normalnom.

Ali ukoliko menstrualno krvarenje često traje duže od 7 dana i toliko je obilno da na svakih par sati mora da se menja uložak ili tampon, neophodno je otići na pregled kod ginekologa jer obilne menstruacije, osim što mogu ukazivati na neki poremećaj, mogu dovesti i do ozbiljne anemije.

Krvarenje između dve menstruacije može signalizirati da treba da se malo više pobrinemo za zdravlje reproduktivnih organa. Ono može ukazivati na hormonalni disbalans, upalu materice, jajnika ili bešike ili na postojanje mioma ili cista. Na početku upotrebe kontraceptivne pilule tokom prva tri meseca može takođe doći do krvarenja van ciklusa, a kod nekih žena do njega dolazi i tokom ovulacije.

MENSTRUACIJA NAKON POROĐAJA

Jedini period tokom reproduktivnog života žene kada je normalno očekivati izostanak menstruacije je tokom trudnoće i nakon porođaja. Nije moguće precizno utvrditi kada će doći do prve menstruacije nakon porođaja jer je svaka žena priča za sebe. U drugom stanju koje, kako sama reč kaže, predstavlja posebnu situaciju u kojoj važe posebna pravila, vlada isto tako poseban režim lučenja hormona. Nakon porođaja treba vremena da se oni vrate u balans koji je postojao pre trudnoće. Takođe, žena sada treba i da doji bebu mlekom koje obezbeđuje hormon prolaktin, koji se istovremeno stara i za izostanak ovulacije. Samim tim ne dolazi ni do menstruacije. Ona će se pojaviti nakon desetak meseci i najverovatnije će u početku biti neredovna, na od 14 do 45 dana. I sama menstruacija može biti potpuno drugačija nego pre, sa pojačanim ili oskudnim krvarenjem, većim ili manjim bolovima u maloj karlici, krvarenjem koje liči na poslednji dan menstruacije pa se pojača… Nakon oko 6 ciklusa učestalost menstruacije trebalo bi da se normalizuje. Kako je u ovom periodu sve nepredvidivo i ne možemo biti sigurne kada su nam plodni dani, treba koristiti odgovarajuću zaštitu ukoliko odmah ne planiramo sledeću trudnoću.

planiranje trudnoće je otežano kada je neredovna menstruacija

ŠTA AKO MENSTRUACIJA KASNI?

Ukoliko vam menstruacija kasni, čak i ako koristite kontraceptivna sredstva prvo je potrebno isključiti trudnoću. Ali različiti faktori mogu dovesti do izostanka menstrualnog ciklusa: stres, iznenadni pad telesne mase, preterani fizički napor ili fizička aktivnost, poremećaj rada štitaste žlezde, kontraceptivne pilule ili određeni lekovi… Menstruacije izostaju kod žena koje ulaze u menopauzu, a mogu da počnu da se proređuju 10 i više godina pre menopauze. Tada promene u menstrualnom ciklusu prate i specifični simptomi kao što su nagli udari toplote – valunzi, prenadraženost nervnog sistema, nesanica, povećanje telesne težine, dok smanjeni nivo hormona estrogena utiče i na gustinu kostiju kompletno zdravstveno stanje uključujući i kardiovaskularni sistem, pa se ženama savetuje da uzimaju suplemente koji će sprečiti pad nivoa vitamina D i kalcijuma.

Ali uzroci neredovnih menstruacija i promene u menstrualnom ciklusu mogu doći usled sindroma policističnih jajnika (PCOS), koji ne samo da nastaje usled hormonalnog disbalansa i preteranog lučenja androgenih hormona i karakteriše ga izostanak ovulacije, već izaziva i neprijatne propratne pojave poput akni, preterane telesne maljavosti ili ćelavosti, gojaznosti, a često ide ruku pod ruku s metaboličkim sindromom i dijabetesom. Neredovni ciklusi i PCOS takođe povećavaju i rizik od raka jajnika.

Najozbiljniji uzrok promena u ciklusu je rak grlića materice koji može izazvati krvarenje između menstruacija ili preobilne menstruacije. Ovu vrstu karcinoma u najvećem broju slučajeva izaziva humani papiloma virus koji se prenosi seksualnim kontaktom a neki njegovi sojevi su visoko rizični. To se može vrlo jednostavno utvrditi PAPA testom kog bi svaka seksualno aktivna žena trebalo da radi svake godine, ili češće u slučaju rizičnih kontakta.

Zato je važno da reagujemo čim primetimo da nam ciklus nije redovan. Osim obaveznog i redovnog ginekološkog pregleda i saveta lekara, od velike pomoći može nam biti lekovito bilje. Virak, hajdučka trava, neven, crveni zdravac, rusomača, peršun… Sve su to biljke koje su u našem narodu poznate kao veliki prijatelji žena, a danas se mogu naći u savremenom i stručno pripremljenom preparatu: Femisanu A. Osim što postoji u obliku kapi – tinkture, tu su i kapsule obogaćene cinkom i zlatnom makom koje su veoma jednostavne za upotrebu i prilagođene tempu svake savremene i zaposlene žene. Femisan A se stara ne samo da menstruacija uvek dođe na vreme, već i da hormoni budu u balansu i da se spreče ili otklone poremećaji koje donosi njihov disbalans.

 

Femisan A za redovan ciklus