Raste na drvetu kao orah, ali ima pet puta manje kalorija od njega. Pritom je božanstvenog ukusa i nema ko ga ne voli… O tome koliko je zdrav da i ne pričamo. Da, to je kesten.

Plod kestena

Prava je poslastica a zahvaljujući velikom procentu vlakana veoma je zdrav kako za stomak jer pomaže varenje, tako i za krvne sudove jer snižava nivo lošeg holesterola. Obiluje folnom kiselinom skoro kao zeleno lisnato povrće, pa je sjajan za decu, trudnice i malokrvne osobe, a bogat je i ostalim vitaminima B kompleksa, kao i vitaminima A i C. Ima nizak nivo masti ali zato mnogo mononezasićenih masnih kiselina, pre svega oleinske i palmitoleinske, koje smanjuju loš a povećavaju dobar holesterol u krvi. Prepun je minerala: kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka, mangana, fosfora i kalijuma – još jedan razlog da ga što češće jedu malokrvni i osobe s visokim pritiskom. I dobra vest za one koji ne tolerišu gluten: u kestenju ga nema.

Zahvaljujući svom sadržaju proteina i vlakana, kesten je odličan za osobe na dijeti jer daje energiju a pritom dugo drži osećaj sitosti. Sigurno svi volimo kesten pire, ali nažalost, činjenica je da onaj iz poslastičarnica i samoposluga sadrži dosta belog šećera. Zato danas u Herba Svetovoj kuhinji pripremamo kesten na zdrav način. Donosimo vam recept za kuglice od kestena sa javorovim sirupom.

Smesa za kuglice od kestena

Kuglice od kestena sa javorovim sirupom

Od sastojaka nam je potrebno:

  • 500 gr očišćenog i samlevenog kestena
  • 125 gr putera ili kokosovog ulja, po želji (kalorijska vrednost je slična)
  • 100 ml javorovog sirupa
  • 50 gr grožđica natopljenih u rumu
  • kašičica kakao praha i osam polovina oraha za ukrašavanje

Puter ili kokosovo ulje rastopimo na pari pa ga dodamo u posudu sa mlevenim kestenom. Dodamo i javorov sirup i oceđene grožđice pa sve dobro izmešamo. Sabijemo smesu na dno posude, pokrijemo i stavimo u frižider da odstoji najmanje sat vremena.

Gotove kuglice od kestena

Pripremimo veće papirne korpice za mafine, pa od smese pravimo kugle, malo manje od veličine teniske loptice, stavimo svaku u korpicu, ukrasimo polovinom oraha i pažljivo pospemo kakaom.

Od smese se dobije osam kuglica od kestena, svaka ima oko 300 kalorija. Ovako pripremljene „bombe“ od kestena možemo čuvati nekoliko dana u frižideru.

Hranite se zdravo, krećite što više, i ne zaboravite da popijete Equigal!

Equigal