Prva menstruacija

Prva menstruacija: korak u svet odraslih

U životu svake devojčice postoji prelomni trenutak nakon kog život više nije isti, trenutak koji označava kraj detinjstva – prva menstruacija. Pored fiziološke važnosti menarhe, kako se stručno naziva prva menstruacija, ona nosi i psihološki pečat koji na svaku devojčicu ostavlja poseban trag. To je mešavina osećanja, s jedne strane ponosa što nastupa novo doba, doba veće zrelosti, s druge podsvesna setna spoznaja da se stvari nepovratno menjaju, ali i doza izvesnog straha od krvarenja i bola.

Prva menstruacija se obično javlja oko dvanaeste godine života, mada se može desiti i godinu ranije ili 3-4 godine kasnije. Njena pojava zavisi od telesne mase koja treba da bude veća od 48 kg. Inače za normalan menstrualni ciklus kod žena u reproduktivnom periodu veoma je bitna količina masti u organizmu. Žene se po njoj i razlikuju od muškaraca, i preterana mršavost može izazvati poremećaj i izostanak ciklusa. Isto tako, preterana konzumacija nezdrave hrane može dovesti do dečje gojaznosti i preuranjene menstruacije. Vreme menarhe, pored indeksa telesne mase, zavisi i od geografskog porekla, uzrasta majke u doba prve menstruacije i čak veličine porodice.

nasmejana devojčica

SIMPTOMI PRVE MENSTRUACIJE

Ne retko simptomi mogu potpuno izostati, ali ako se jave, ispoljiće se u vidu bolova u donjem delu stomaka, leđa i osetljivosti u grudima. Devojčica može biti nervoznija, a mogući su i simptomi poremećaja varenja, mučnina i proliv, kao i blaga vrtoglavica i glavobolja. Kada do menstruacije dođe, čak i kada je devojčica dobro pripremljena i obaveštena, može to doživeti veoma emotivno i biti uplašena. Tada je važno da ima nekoga pored sebe ko će joj pružiti podršku.

KOLIKO TRAJE PRVA MENSTRUACIJA?

Sasvim je normalno da tokom prve dve godine od pojave menarhe menstruacije budu neredovne, ali ipak period između krvarenja ne treba da bude kraći od 21 dan i menstruacija ne bi trebalo da traje duže od 7 dana. U takvom slučaju bitno je konsultovati ginekologa. Nakon treće godine, menstruacije bi trebalo da se unormale i da ih bude 12-13 godišnje. Idealna menstruacija dolazi na 28 dana, mada se i 26-32 dana smatra potpuno normalnim. Menstruaciju može da prati blag do umeren bol u donjem delu stomaka, bol i napetost u grudima, PMS, promena raspoloženja, glavobolja… Hormoni rade svoje i ciklus postepeno uključuje i ovulaciju, pa se i tokom ovog perioda, sredinom ciklusa, može osetiti blag bol u donjem delu stomaka.

Oko dve godine pre prve menstruacije kreću promene koje označavaju početak puberteta: javljaju se stidne dlačice, grudi se menjaju i počinju da rastu, a hormoni utiču na promene raspoloženja, interesovanja i karakterističan „tinejdžerski bunt“. U ovom periodu nije lako ni devojčicama ni roditeljima, ali ono što je sigurno neophodno je roditeljsko razumevanje i dobra priprema za prvu menstruaciju.

tinejdžerka sa majkom

Ako devojčica dobije prvu menstruaciju a da prethodno nije dobila neophodne informacije i savete u vezi sa njom, to može predstavljati veliku mentalnu traumu. Zato je veoma bitna uloga starije ženske osobe koja će je za to pripremiti. Majka, starija sestra, tetka, učiteljica… neko ko je devojčici blizak i u koga ima poverenja treba da je otvoreno i iskreno obavesti o svemu šta može da očekuje i da odgovori na sva njena pitanja, kao i da je obuči kako da koristi menstrualne uloške. Vrlo je važno da se menstruacija devojčici predstavi kao sasvim normalna i prirodna pojava, i znak da je zdrava. Na taj način, ona će je prihvatiti sa svim njenim neprijatnim manifestacijama. Takođe, nije dobro naučiti devojčicu da tokom menstruacije mora da miruje. Poželjno je da prihvati od samog početka da tokom ovog perioda može obavljati uobičajene aktivnosti, i umereno se baviti sportom, osim u slučaju jakih bolova.

Još jedna stvar na koju je devojčicu potrebno pripremiti je moguća trudnoća i kako do nje dolazi. Danas postoji mnogobrojna literatura koja je stručno osmišljena baš u ove svrhe, pa se i pomoću nje devojčica može pripremiti na slikovit način, prilagođen njenom nivou psihičkog razvoja.

KAKVI PROBLEMI SE MOGU JAVITI U OVOM PERIODU?

  • Umereno bolne menstruacije su normalne, jer potpuni izostanak bola označava i izostanak ovulacije. Dismenoreja, veoma bolna menstruacija tokom koje devojčica ne može da funkcioniše, ide u školu, pa čak ni da hoda, pogađa oko četvrtinu devojčica.
  • Ako menstruacija traje duže od sedam dana i ciklus je kraći od 21 dan, to može dovesti do ozbiljne anemije.
  • Tokom prve dve godine ciklusi mogu biti neredovni, što je sasvim normalno. Neredovna krvarenja su najčešće posledica ciklusa bez ovulacije, i potrebno vremena da se reguliše rad jajnika i usaglasi sa hipofizom. Dobro je posavetovati devojčicu da redovno beleži svoje menstruacije u kalendar. Ako i posle 15. godine života menstruacija ne postane redovna, bitno je konsultovati ginekologa.
  • Pre menstruacije se najčešće oseća blagi bol u grudima, oticanje grudi i stomaka, napetost u donjem delu stomaka, i to je normalna pojava. Ako je bol prejak, obavezno i samo u konsultaciji sa dečjim lekarom, treba primeniti neki lek protiv bolova u stručno preporučenoj dozi.

devojčica u krevetu

  • Danas smo svedoci sve češćih pojava promena na grliću, materici i jajnicima od najranijeg doba. Sindrom policističnih jajnika danas se sve češće javlja u najranijoj dobi, a osim poremećaja rada reproduktivnih organa može izazvati i metabolički sindrom, dijabetes i hipertenziju. Još jedan poremećaj koji danas hara je i endometrioza koja u adolescentskom dobu može ostati i prikrivena. Zato je veoma bitno uvesti redovne preglede i slušati savete stručnjaka.
  • Hormoni utiču na pojačano lučenje lojnih žlezda pa može doći do akni i upala kože. I znojne žlezde pojačavaju rad, pa je potrebno posavetovati devojčicu kako da se brine o higijeni i koristi dezodorans.
  • Pubertet je doba kada devojčica postaje svesna svog tela, a u današnje vreme bombardovana je lažnim predstavama kako bi ’idealno’ telo trebalo da izgleda. Važno je predočiti joj da slike manekenki u časopisima nisu realne i da izgladnjivanje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih poremećaja, uključujući i izostanak menstruacije i poremećaj hormona.

Postoji i potpuno prirodna pomoć koja se može primenjivati već od prve menstruacije – Femisan A. To je preparat na bazi lekovitog bilja, bez veštačkih hormona i aditiva, koji pomaže devojčicama da menstruacija postane normalna, redovna, smanje se simptomi PMS-a i izbegne dismenoreja. Femisan A može sprečiti i pojavu promena na grliću materice i jajnicima i normalizovati rad hormona, pa samim tim sprečiti i propratne pojave poput akni, preterane maljavosti, ali i mogućnost razvoja nekih ozbiljnijih poremećaja.

Femisan A je prijatelj svake žene, od prve menstruacije do menopauze.

Femisan A

Prethodni članak
Lubenica
Sledeći članak
Neplodnost kod žena
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro