Američki patolog grčkog porekla Jorgos Papanikolau uočio je početkom 20. veka da se rak grlića materice može otkriti pomoću mikroskopske analize ćelija iz tkiva unutrašnjosti vagine. Svoju metodu je uobličio 1953. godine, a bilo je potrebno da prođe još 7 godina da se počne sa njenom konkretnom primenom. Od uvođenja ovog testa, po svom tvorcu nazvanog PAPA test, procenat žena obolelih od raka materice u SAD smanjio se za čak 70%. I danas, kada sa sigurnošću znamo da ovu vrstu karcionoma izazivaju humani papiloma virusi – HPV, u ginekologiji se još uvek koristi tipizacija rezultata ovog testa osmišljena sredinom prošlog veka, koja se sastoji od 5 nivoa, od urednog nalaza do karcinoma.

Humani papiloma virusi nisu tako nazvani po humanosti, naprotiv. Prva reč znači da napadaju ljude, dok je papiloma mala izraslina na sluzokoži koju izaziva. Virus se u latinskom originalno koristio da označi otrov ili štetnu tečnost.

Jorgos Papanikolau

TIPIZACIJA VIRUSA

Danas je poznato preko 120 tipova HPV – humanog papiloma virusa. Većina ih je bezopasna, ali ima i onih koji nas mogu koštati života:

  • sojevi 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 73, 81, 83, 84, 86, 87, 91 i CP6108 su niskorizični i veoma retko vode u predkancerogena stanja.
  • Mogući rizični tipovi su 26, 53, 66,
  • a njih petnaest je visokorizično: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 i 82, i oni izazivaju kancerogene promene na grliću materice.

Istraživanja kažu da je na uzorku od 1918 pacijentkinja koje su bolovale od karcinoma grlića materice, kod njih 1739 otkriven DNK humanog papiloma virusa i kod njih su najčešći tipovi virusa bili 16, 18, 45, 31, 33, 52, 58 i 35. Klasifikacija rizičnih sojeva može varirati, a najverodostojnija je ona koja je potvrđena studijama sa najvećim brojem proučenih slučajeva.

Infekcija se najčešće prenosi seksualnim kontaktom, a njeno otkrivanje moguće je putem testova. Pomoću PAPA testa, koji podrazumeva pregled ćelija s površine grlića materice uzetih putem brisa, utvrđuje se da li ima malignih ili premalignih promena na grliću. Ukoliko postoji sumnja, uzima se biopsija za dalju analizu. Ovaj test preporučuje se svim seksualno aktivnim ženama, kao i onima koje su starije od 18 godina, najmanje jednom godišnje, a po potrebi i češće. Postoji i HPV test kojim se utvrđuje prisustvo onkogenih humanih papiloma virusa PCR metodom koja ima 100% nivo tačnosti. Pozitivan HPV test ne znači automatski i postojanje karcinoma, već postojanje mogućnosti njegovog razvoja u budućnosti zbog prisustva sojeva HPV koji su visokorizični.

HPV pod mikroskopomPOSLEDICE VIRUSA

HPV virus može izazvati kondilome, dobroćudne promene na sluzokoži, ali i mnogo ozbiljnije poremećaje – cervikalnu intraepitelnu neoplaziju (CIN), i, između ostalih, karcinome grlića materice, perianalne i analne regije i penisa.

Danas znamo da je uporna infekcija visokorizičnim sojevima humanog papiloma virusa seksualno prenosiva bolest koja je potvrđeni uzrok raka grlića materice.

Broj obolelih od HPV znatno je porastao tokom poslednjih nekoliko decenija. Ovaj virus je za sada najveći poznati uzročnik raka grlića materice, ali može izazvati i druge vrste karcinoma. Njim mogu biti zaraženi i muškarci, i prenositi ga seksualnim kontaktom, a da pritom nemaju nikakve simptome. Jedna studija je utvrdila da su kod muškaraca najčešće prisutni sojevi 6, 11 ili 16 koji mogu izazvati lezije. Kondom nije sigurna zaštita u ovom slučaju. HPV u najgorem slučaju kod muškaraca može izazvati karcinom penisa, karcinom usne duplje i glasnih žica ili rak anusa.

Humani papiloma virusi su veoma zarazni, a prenose se preko kože, sluzokože i pomoću telesnih tečnosti, na mestima gde postoji seksualni kontakt; zabeležene su infekcije i respiratornog sistema i očiju. Naravno, najčešće je pogođena genitalna regija. Najopasniji tipovi HPV mogu uzrokovati epitelne izrasline, genitalne bradavice, takozvane kondilome, condylomata acuminata, koji se pojavljuju unutar i na vagini, oko anusa ili na telu, najčešće oko korena penisa. Ređe se javljaju u rektumu ili u ustima. Kondilomi su jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti, a moguće su i zaraze koje uključuju više sojeva virusa. Polne bradavice su bile poznate i u vreme Hipokrata, a sve do 1907. godine smatralo se da su manifestacija sifilisa, dok Dr Đuzepe Ćufo nije direktnim potkožnim ubrizgavanjem ekstrakta kondiloma dokazao da se radi o posebnom virusu.

Pored otkrića Jorgosa Papanikolau, danas najveću zahvalnost dugujemo nemačkom virusologu Heraldu cur Hauzenu koji je povezao HPV sa rakom grlića materice i 1983. godine identifikovao tipove HPV 16 i 18, što je omogućilo razvoj vakcije koja je predstavljena 2006. godine. Cur Hauzen je za svoj rad dobio Nobelovu nagradu 2008. godine.

SIMPTOMI HPV INFEKCIJE

Karcinom penisa uzrokovan HP virusom, pod mikroskopomNa početku HPV infekcije nema značajnih simptoma i oni mogu izostati; čak i kasnije se javljaju male ružičaste tačkice ili plikovi, koji liče na male bradavice, najčešće u analno-genitalnoj regiji – kod žena u vagini, vulvi, na grliću materice, a kod muškaraca na vrhu penisa, na skrotumu, ili na anusu i u grlu. Često je nekoliko bradavica grupisano i oblikom podseća na cvetić karfiola. Osećaj svraba i neprijatnosti u genitalnoj regiji može pratiti i pojačan vaginalni sekret, kao i krvarenje tokom ili nakon seksualnog odnosa.

Postoji niz metoda za tretiranje kondiloma, ali sama HPV infekcija se ne može u potpunosti izlečiti. Zato su redovni ginekološki pregledi i PAPA testiranje, odnosno pregledi urologa neophodni, kako bi se promene uočile na vreme, jer rano uočene promene na PAPA testu podrazumevaju mnogo lakšu i bezbolniju terapiju i smanjenu mogućnost razvoja karcinoma.

Danas je skrining na karcinom raka grlića materice deo državnog programa jer je kod infekcija HPV najvažnija preventiva. Kako za HPV nema efikasnog leka, i virus se uporno opire svim poznatim vrstama terapije, danas se intenzivno radi na njegovoj prevenciji pomoću vakcinacije, u koju su uključene devojčice starosti 9-12 godina, i žene do 26 godina starosti, a u nekim zemljama vakcinišu se i dečaci, tj. muškarci starosti 9-26 godina. U Srbiji je vakcina Gardasil u upotrebi od sredine 2007. godine, i pomaže u prevenciji 4 vrste HPV koji su mogući uzročnici raka grlića materice, a od nedavno i vakcina Cervarix koju mogu primiti žene od 10 do 45 godina. Vakcina štiti od najopasnijih sojeva virusa koji izazivaju kondilome i karcinom grlića materice, anusa, vagine, penisa ili grla. Bez obzira na vakcinu, i dalje se preporučuje redovan PAPA test. Iako je bilo bojazni oko bezbednosti, istraživanja su pokazala da vakcina protiv HPV nema negativnog uticaja na plodnost žena kasnije tokom života.

HPV I NEPLODNOST

Svetska zdravstvena organizacija izjavila je da je virus HPV drugi vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma kod žena. Kod nas od ove vrste karcinoma svakog dana obole 4 žene, a 1 umire. Mnogim ženama koje otkriju da su inficirane humanim papiloma virusima, pored bojazni od karcinoma, najveća briga je da li i koliko će to uticati na šanse da kasnije zatrudne i iznesu trudnoću.

Mikroorganizmi dokazano imaju moć da promene plodnost muškaraca i žena. Kod muškaraca infekcija semene tečnosti virusom predstavlja faktor rizika za plodnost. Analizom 16 kliničkih studija ustanovljeno je da HPV ima negativan efekat na koncentraciju, pokretljivost i morfologiju spermatozoida.

HPV kod oba pola utiče na reproduktivno zdravlje. Kod žena može izazvati abnormalne ćelijske promene na grliću materice što može dovesti do neplodnosti, a ako dođe do trudnoće, povećava se rizik od komplikacija, na primer gestacijske trofoblastične bolesti ili pobačaja. Neželjeni efekti javljali su se na raznim nivoima, od ćelijske produkcije do trudnoće. Studije su pokazale da je DNK humanog papiloma virusa pronađen u većoj meri u slučajevima spontanog pobačaja nego namernih abortusa, a s infekcijom su povezani i defekti i smrt novorođenčeta.

Ali HPV ne utiče samo na mogućnost da se začne prirodnim putem, već ometa i veštačku oplodnju. Po nekim podacima, žene sa infekcijom HPV imale su nižu stopu začeća pomoću IVF – samo 23,5%, u odnosu na žene bez infekcije – 57%, dok je kod muškaraca oligospermija i astenospermija bila česta pojava.

ishrana

S obzirom da lek ne postoji, kako se, osim vakcinacijom, zaštititi od HPV? Kao i svaki virus, i ove vrste virusa najlakše inficiraju organizam kome je nizak imunitet. Ako se nekvalitetno hranimo, nedovoljno spavamo, živimo neuredno, pušimo, naš imunitet je ugrožen. Zato je jak imunitet najbolji neprijatelj humanog papiloma virusa. Pored zdravog i urednog života i promišljenog odabira seksualnih partnera, rešenje za očuvanje opšteg reproduktivnog zdravlja žene je Femisan A. Ovaj prirodni preparat na bazi 6 biljaka uravnotežava funkcije u organizmu, jača matericu, sprečava pojavu ranica na grliću, balansira hormone i jača plodnost žene, od puberteta do menopauze. Muškarcima seksualno, ali i kardiovaskularno zdravlje štiti Alfa Aktiv. Osim što pozitivno utiče na kvalitet sperme i libido, ovaj prirodni preparat štiti srce i krvne sudove i štiti mentalno zdravlje od depresije.

Femisan A i Alfa Aktiv