Lepa stopala i omiljene sandale zaštitni su znak leta. Dešava se da, tek nakon što probudimo te sandalice iz zimskog sna, shvatimo da nam pete baš i nisu reprezentativne. Da li su vam pete zadebljale ili vam se ljušte stopala? Negovanje stopala treba da bude deo opšte nege ali i zdravstvene higijene. Možda smo ih samo zanemarili tokom hladnijeg perioda, ali možda ona pokušavaju i da vam nešto signaliziraju.

Ispucale pete u najvećem broju slučajeva izaziva suvoća kože stopala. Ako zapustimo kožu dolazi do pucanja koje može i prokrvariti. Ovo nije samo estetski problem a to često shvatimo tek kada osetimo bol. Ali tu je i još niz faktora koji direktno ili indirektno utiču na naša stopala.

ŠTA NARUŠAVA IZGLED I ZDRAVLJE STOPALA?

 • Prekomerno znojenje. Redovno vežbanje u teretani je za svaku pohvalu, ali lako se može dogoditi da stopala počnu previše da nam se znoje i da koža postane podložna infekcijama. Vrlo često problem možemo i da „nanjušimo“ jer znoj obično prati i neprijatan miris. Potrebno je obratiti pažnju na obuću – potrebne su dobre, pamučne čarape i patike koje dopuštaju stopalu da ‘diše’. Ne treba da hodate bosonogi po svlačionicama i tuševima jer je to leglo zaraze. Ako se tuširate u teretani, nosite sa sobom japanke. Ako idete na jogu i vežbate bosonogi, nosite svoju prostirku. Nakon tuširanja u javnim svlačionicama važno je postarati se da pre obuvanja imamo suva stopala a nije loše imati i sprej za stopala.

bosonoga devojka hoda po plaži

 • Glivična oboljenja ili atletsko stopalo mogu nas zadesiti a da nismo ni svesni. Iako je najčešće svrab jedan od simptoma, može se dogoditi i da potpuno izostane, i da ljuspava koža bude jedini znak. Mikrobi utiču i na miris stopala koji nam takođe signalizira da nešto nije u redu. Veoma je bitno gljivična oboljenja sprečiti i lečiti na vreme, dok se ne pogoršaju i zahvate i nokte.
 • Oboljenja kože ne štede ni stopala. Ako ste skloni ekcemu ili psorijazi, može se lako desiti i da vam se stopala i pete ljuspaju. Setite se toga na vreme, pre nego što se desi.
 • Gojaznost negativno utiče na ceo organizam pa i na stopala koja su pod većim opterećenjem. Često je prati i dijabetes koji se na koži ogleda u osećaju trnjenja i sporom zarastanju rana. Žuljevi i kurje oči su češći kod gojaznih osoba s dijabetesom i formiraju se na istom mestu i nakon uklanjanja.

STOPALA I HORMONI

 • Tiroidna žlezda reguliše i rad kože i lojnih žlezda, pa njen smanjeni rad izaziva suvoću i hrapavost. To prati i krtost noktiju i promena njihove boje, pa usled lomljivosti može lako doći do gljivičnih infekcija. Redovno negovanje stopala je zato najbolja preventiva.
 • Osim tiroidnih i polni hormoni utiču na kožu. Manjak estrogena ogleda se i na našim stopalima. Žene manjak estrogena iskuse na sopstvenoj koži prilikom ulaska u menopauzu. Osim što nam pušta kožu da ubrzano stari jer ne stimuliše sintezu kolagena kao pre, manjak estrogena utiče i na zglobove, kosti i hrskavice, njihovu gustinu i podmazivanje, što osećamo kada ustanemo nakon dužeg sedenja ili kada duže hodamo.
 • Naše pete imaju složen vaskularni sistem kog mogu narušiti zadebljanja i žuljevi. Problemi sa cirkulacijom su posebno izraženi kod starijih osoba, a kod osoba s dijabetesom mogu dovesti i do velikih komplikacija.
 • Ishrana siromašna nutrijentima utiče i na stopala. Za zdravu kožu neophodni su nam vitamini, karotenoidi, tokoferol, flavonoidi koji imaju antioksidantna svojstva. Dobrom ishranom sprečavamo upale koje su karakteristične i za niz oboljenja poput reumatoidnog artritisa ili gihta. Industrijske prerađevine koje sadrže visok procenat šećera i praznih ugljenih hidrata doprinose upalama.
 • Neudobna obuća. Svi mi imamo nekoliko pari elegantnih cipela koje veoma lepo izgledaju ali su prilično neudobne, i uvek nam naprave plikove. Kada se peta tare o lub cipele, plikovi i zadebljanja su neizbežni a ponekad mogu dovesti i do infekcija. Takve cipele možemo nositi samo kada znamo da nećemo dugo hodati. Ako sa posla idemo pravo u provod, dobro je da dan provedemo u udobnoj obući, a da onu za izlazak ponesemo i prezujemo se. Nije loše ni u tašni imati par laganih baletanki.
 • Kako grane sunce, svi smo ga željni i koristimo svaku priliku da se osunčamo. Treba imati u vidu da su nam stopala osetljiva na sunčeve zrake i da lako mogu da izgore, naročito kada ležimo na stomaku ili dok plivamo. Kada mažete kremu za zaštitnim faktorom, ne zaboravite stopala.
 • Gde je sunce i vrućina, tu je i dehidratacija. Kada dehidriramo, koža gubi elastičnost i sjaj. Naravno da će nam stradati i stopala. Ako smo pritom na moru, slana voda i pesak mogu dodatno isušiti kožu. Nakon tuširanja namažite i stopala.
 • Nepravilan hod. Da li vam pete zadebljavaju samo sa jedne strane? Verovatno ne hodate pravilno. Konsultujte ortopeda i poručite odgovarajuće uloške za cipele. Nepravilan hod neće samo stvoriti zadebljalu kožu na petama, već vam može oštetiti i kičmu.

lepa stopala u sandalama

ŠTA NAM TREBA ZA PRAVILNO NEGOVANJE STOPALA?

I, na kraju, pete i stopala su jednostavno skloni zadebljavanju i neophodna im je redovna zaštita, hidratacija i svakodnevna nega. Samo zato što nam tabani nisu u prvom planu kao na primer lice, to ne znači da treba da ih zapustimo. Ako ni jednom tokom zime i proleća niste odradili pošten pedikir, naravno da će vas ulazak u omiljene sandalice iznenaditi.

Često nismo ni svesni koliko nam stopala znače sve dok nas nešto ne zaboli. Zato je bolje pružiti im dužnu pažnju na vreme. Redovno negovanje stopala i brižljivo održavanje higijene odneće nas daleko, u bukvalnom smislu. U tu svrhu, uz kućni pedikir, sredstva za negu – redovnu kupku i piling za stopala, dobro je imati pouzdani i pre svega prirodni preparat za negu stopala.

Devi melem za pete ne samo da je idealan za negovanje stopala već doprinosi i njihovom zdravlju. Ovaj potpuno prirodni melem – krema za stopala na bazi visoko kvalitetnih sastojaka, kakao putera, ulja avokada, nevena, čileanske ruže, pšeničnih klica, lavande, čajevca, žalfije i karanfilića, regeneriše, vlaži, hrani i omekšava pete, sprečava pojavu neprijatnog mirisa kao i virusnih i gljivičnih infekcija stopala. Sve ove sastojke vezuje pčelinji vosak sa snažnim antiinflamatornim i antibiotskim dejstvom, i pritom ostavlja nevidljivi i laki film na koži koji pomaže u zadržavanju ovih dragocenih ulja i putera i prodiranju duboko u kožu.
Uz Devi melem za pete, sve sandalice su vaše!

 

Devi melem za stopala