Stopala su naš oslonac u životu, naš vodič, naše prevozno sredstvo. Nažalost, često se o gumama svog automobila više brinemo nego o sopstvenim stopalima. Vlažne čarape, obuća koja „ne diše“ i podstiče znojenje stopala kao i hodanje po javnim svlačionicama bez papuča može uzrokovati gljivice na nogama. Ako ignorišemo ove gljivične infekcije, nemar nas može skupo koštati. A ako pritom patimo i od dijabetesa, pod velikim smo rizikom da zbog ovih nevidljivih „podstanara“ čak i izgubimo nogu.

GLJIVICE NA NOGAMA: SIMPTOMI

Ako primetite na stopalima i nožnim noktima sledeće promene, važno je da odmah reagujete:

  • perutava i suva koža stopala i između prstiju
  • jak svrab
  • koža puca i javljaju se plikovi, ili čak krvare
  • nokat je zadebljao
  • nokat je promenio boju
  • nokat je krt, lista se i lako puca
  • iz nokta dopire neprijatan miris
  • nokat deluje dislocirano, odvojeno.

Gljivična oboljenja nogu su veoma uporna i vraćaju se čak i kad mislimo da smo se izlečili. Evo koja su dva najčešća gljivična oboljenja stopala:

gljivice na nogama

VRSTE INFEKCIJA

Tinea pedis, atletsko stopalo je fungalna (gljivična) infekcija prostora između prstiju na nogama koju izazivaju mikroorganizmi, gljivice dermatofite kojima pogoduje vlažna i topla sredina, na primer vlažne čarape i patike. Česta je kod sportista, a veoma lako se prenosi od stopala do stopala na javnim površinama kao što su tuševi i svlačionice u teretanama. Manifestuje se suvom kožom koja počne da se peruta, naročito između prstiju i na tabanima, a u kasnijoj fazi koža se ljušti, stvaraju se plikovi i otvaraju se ranice koje su veoma neprijatne, svrbe i peku. Promene mogu zahvatiti i nokte i izazvati dodatne komplikacije.

Tinea unguium, onihomikoza je gljivična infekcija noktiju od kog pati 8% populacije, a koje može ali i ne mora biti povezano s atletskim stopalom. Pored istih gljivica, izaziva je i kandida i neke vrste plesni. Na površini nokta se mogu javiti male fleke, a najčešće nokti postaju zadebljani, oker-žute boje. U odmakloj fazi počinju da se mrve i otpadaju. I ovde su veoma ugroženi sportisti kojima se savetuje pojačana higijena nogu, ali onihomikoza se javlja i kod starijih ljudi sa lošom perifernom cirkulacijom. Obe infekcije su znatno češće kod muškaraca nego kod žena.

Onihomikoza je posebno česta kod dijabetičara zbog loše periferne cirkulacije i slabog imuniteta. Pojava gljivične infekcije noktiju kod šećeraša je jedan od najznačajnijih znakova buduće ulceracije, takozvanog dijabetesnog stopala. Ako se ne leči može izazvati velike komplikacije, u najgorim slučajevima čak i gangrenu koja iziskuje amputaciju.

PREVENTIVA

Uzročnik gljivičnih infekcija na nogama, odnosno idealna sredina za njihovo množenje je vlaga i toplota, a posebno haraju na javnim površinama. Ako često idete u teretanu ili bilo koju sportsku ustanovu u kojoj koristite zajedničku svlačionicu ili često koristite javni bazen, bitno je da ne hodate bosi. Treba imati u vidu da je i dobar imunitet jedan od faktora koji nas štiti od nepoželjnih gljivica, kao i da neko može biti prenosilac a da ne oboli. Zato nikada ne treba koristiti tuđu obuću.

Protiv gljivica na nogama preventiva je najbolji lek, pa osim što ćete nositi papuče ili japanke u svlačionicama i pod zajedničkim tuševima, treba voditi računa o higijeni nogu i stopala. Često menjajte čarape, perite patike, dezinfikujte ih, i negujte kožu stopala. Važno je da vam, pre nego što se obujete, noge budu potpuno suve. Patike možete povremeno dezinfikovati tako što ćete u flašicu sa pumpicom sipati malo vode i dodati 5-6 kapi ulja čajevca, pa dobro isprskati obuću iznuta i ostaviti na promaji. Patike nikako ne držite stalno u najlon kesi, čim stignete kući izvadite ih iz sportske torbe i dozvolite im da se provetre. Povremeno je korisno napraviti kupku za noge u koju ćete dodati malo sode bikarbone. A ukoliko se gljivice pojave, ne treba odlagati posetu lekaru dermatologu.

gljivična infekcija

KREMA ZA GLJIVICE NA NOGAMA

Upravo je ulje čajevca najbolji prirodni lek za gljivice na nogama. Jedna studija koja je uključivala 58 pacijenata s postavljenom dijagnozom gljivica među prstima (interdigitalna tinea pedis) utvrdila je da je četvoronedeljno lečenje gljivica pomoću ulja čajevca delotvorno u čak 72% slučajeva. Ono što je najvažnije jeste da ovaj prirodni antimikotik nema nikakva neželjena dejstva. U slučaju onihomikoze, lokalna terapija nekoliko puta na dan ovim prirodnim lekom za gljivice na nogama sprečila je rast gljivica i dovela do potpunog ozdravljena nakon 6 meseci kod 27% pacijenata, a do delimičnog ozdravljenja kod 65% pacijenata.

Kako ulje od čajevca deluje na inficirano područje? Ulje koje se dobija iz lišća biljke Melaleuca alternifolia izuzetno dobro prodire kroz kožu i svojim snažnim antifungalnim dejstvom stopira rast gljivica. Kod gljivičnih infekcija kože ključan je terpinen, glavni sastojak čajevca koji direktno napada ćelijsku membranu gljivica. Ovo ulje je testirano na 26 sojeva raznih dermatofita, 54 vrsta kvasca od kojih 32 soja kandide, i kod svih se pokazalo kao vrlo delotvorno.

Pored čajevca, snažna antifungalna dejstva poseduje i ulje žalfije koje je isto bogato terpinenima. Karanfilić je takođe poznat kao ubitačan po mikrobe, a eugenol, osnovna komponenta njegovog ulja, ispoljava snažna antioksidantna svojstva. Esencijalna ulja ne treba direktno nanositi na kožu već ih treba rastvoriti u drugim, blažim uljima ili puterima. Zato je najbolje koristiti kreme za gljivice na nogama koje su znalački napravljene. Upravo takav je Devi melem za negu peta. Ovaj melem sadrži visokokvalitetna ulja i putere: kakao puter, ulja nevena, avokada, čileanske ruže, pšeničnih klica neguju kožu, omekšavaju je i dubinski hrane, dok su eterična ulja čajevca, žalfije i karanfilića sjajna prevencija i pomoć u lečenju gljivičnih infekcija stopala, a sprečavaju i neugodni miris nogu. Tu su i ulja lavande i limuna koji dodaju osećaj svežine, opuštaju mišiće i otklanjaju osećaj umora u stopalima.

Nakon svakog tuširanja treba temeljno obrisati stopala, uključujući i prostor između prstiju, pa utrljati Devi melem za negu peta. Uz brižljivu higijenu i Devi melem za pete sprečićemo pojavu „podstanara“ na stopalima.

 

Devi melem za stopala