ČAJEVAC

(Melaleuca alternifolia)

Lepa princeza Eelemani morala je jednog dana da krene na put i ostavi za sobom svog dragana, svoj narod Bundjalung i divlje obale istočne Australije. Put je bio dug i naporan, kroz nepoznate krajeve, i Eelemani nije bila sigurna da će kasnije umeti da nađe put nazad, ka kući. Zato se obratila Bogu Zemlje i planeta, a on je čuo i posejao u vlažnu i plodnu zemlju semenje, duž celog puta kojim je princeza prolazila. Iz njih je nicalo drveće belog stabla i sočnog lišća.

Princezi je ova biljka, melaleuka, pomogla da se vrati kući, a njenom narodu vekovima potom da prebrodi mnoge bolesti. Sočno lišće bi cedili i dobijeno ulje privijali na rane, udisali blagotvorna isparenja i tako lečili kašalj i prehladu, zaceljivali ujede insekata… I danas, mesto gde biljka raste u izobilju na jeziku Aboridžina zove se Bungawalbyn, što znači „mesto isceljenja“. Kada je kapetak Džejms Kuk stigao u Australiju, posmatrao je kako domoroci od melaleuke pripremaju lekovit čaj, i biljku je nazvao čajevac.

Melaleuca alternifolia je u raznim evropskim laboratorijama potom dokazala svoju lekovitost: naučnici su se uverili da ima sposobnost da ubija viruse, bakterije i gljivice. Ulje čajevca postalo je neizbežni sastojak svakog domaćinstva, ne samo u Australiji već i širom sveta, a australijski vojnici nosili su ga i na front tokom II svetskog rata. Kada se pedesetih godina prošlog veka omasovila upotreba antibiotika, ova biljka je pala u zaborav. Međutim, nešto što je prirodno a tako efikasno po zdravlje ne može dugo biti u senci.

ULJE ČAJEVCA ZA GLJIVICE JE SIGURNA SMRT

Ulje čajevca ima karakterističan, jak miris, a sadrži terpinen koji je veoma snažan fungicid i ima moć da spreči rast preko deset vrsta gljivica i bakterija, uključujući i stafilokoke, ešerihiju, klebsielu i kandidu. Zato je čajevac veoma delotvoran kod oboljenja kože, kao što su akne, herpes, upale usne duplje, gljivične infekcije nokta, atletsko stopalo, perut, a kao što su znali i stari Aboridžini, odličan je kod ujeda insekata. Neke studije su čak dokazale da ima moć da ubija kancerogene ćelije kože.

Studijski je dokazano dejstvo čajevca kod Candida albicans, Candida glabrata i Saccharomyces cerevisiae. Ova lekovita biljka sinergetskim dejstvom komponenti u svom sastavu sistematski uništava membranu gljivice i tako je uništava efikasnije i trajnije od sintetičkih lekova, na primer flukonazola. Zato je danas viđena kao odlično rešenje kod kandidijaze koja se inače teško leči. Skoro sve komponente u ulju čajevca imaju antifungalno dejstvo, a posebno su im podložne dermatofite, upravo one gljivice koje vole da se naseljavaju oko rožastih struktura na koži kao što su nokti ili dlake.

Ovo eterično ulje je dokazano efikasno i kod Staphylococcus aureus, takozvanog zlatnog stafilokoka, koja se vrlo brzo prilagođava i postaje otporna na antibiotike. Stafilokoka voli da naseljava kožu i sluzokožu, kao i rane nakon operacije, i tako stvara infekcije koje se vrlo lako zakomplikuju. Na koži često izaziva infekcije poput impetiga, furunkula, folikulitisa, apcesa, a jedna od najtežih je maligna stafilokokcija lica. Zato Evropska agencija za lekove pominje u svom izveštaju čajevac kao efikasno sredstvo za čišćenje zaprljanih, gnojavih i inficiranih rana, pomoć kod zarastanja i iritacija na sluzokoži.

Jedna studija je dokazala da ulje čajevca efikasno ubija patogene poput enterokoka, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa i Stenotrophomonas maltophilia za manje od 60 minuta.

Kada se udruži sa lavandom, ulje čajevca je još efikasnije kod dermatofita, pa sinergija ove dve lekovite biljke efikasno suzbija gljivične infekcije nokta i korena dlake. Naučna istraživanja su ga prepoznala i kao efikasno sredstvo kod psorijaze, imajući u vidu njegova protivupalna svojstva.

ČAJEVAC KAO ANTIOKSIDANT

Pored efikasnog antibakterijskog dejstva, Melaleuca alternifolia je i snažan antioksidant. Ova biljka odlučno deluje protiv sojeva patogenih bakterija kao što su E. coli, S. aureus, and P. aeruginosa, i efikasnija je kod gram-pozitivnih bakterija. Hidrofobni terpeni iz biljke snažno deluju na membranu lipida patogenih organizama, slabeći je i samim tim uništavajući ćelijsku energiju patogena. U poređenju sa poznatim antioksidantima kao što su vitamini E i C, ulje čajevca ima veliki potencijal za uništavanje slobodnih radikala koji indukuju inhibiciju lipidne peroksidacije, što je glavni uzrok nastanka i rasta tumora i karcinoma.

Osim za prirodno lečenje, čajevac se može koristiti i u domaćinstvu, za dnevno čišćenje i dezinfekciju, za teranje moljaca i uklanjanje buđi. Njime se može osvežiti veš i održavati higijena obuće, ili se može dodati u gelove za dezinfekciju ruku. Posebno je koristan za dezinfekciju ruku u bolnicama i zdravstvenim ustanovama, i ustanovljeno je da proizvodi za pranje ruku sa samo 5% ulja čajevca i 10% alkohola imaju bolji antiseptični efekat od sapuna. Par kapi ulja u pola čaše vode efikasno je sredstvo za ispiranje usta koje će, osim dezinfekcije, suzbiti loš zadah i sprečiti gingivitis. Mešavina od dvadesetak kapi ulja čajevca, trećine čaše vode i pola čaše jabukovog sirćeta odlično je prirodno sredstvo za čišćenje površina u domaćinstvu.

ČAJEVAC, PRIJATELJ STOPALA

Čajevac je najbolji prijatelj stopala. Osim što vrlo uspešno uklanja neprijatne mirise, ovo blagotvorno ulje sprečava razvoj bakterija i gljivica i odlično je u borbi protiv virusnih bradavica. Ublažiće znojenje nogu, sprečiti i ukloniti gljivice oko noktiju, a posebno je korisno sportistima i planinarima koji mnogo vremena provode u oznojenoj obući. Efikasnost ulja čajevca kod atletskog stopala je dokazana u više kliničkih studija, kao i njegova sposobnost da otkloni perut kada se doda šamponima za kosu. Odličan je i kao insekticid i može se koristiti kako na ljudima tako i na životinjama, a pomaže i za tretiranje ujeda insekata i sprečavanje alergijskih reakcija. Ako ga nanesemo na pazuh delovaće kao prirodni dezodorans, eliminisati neprijatan miris i sprečiti širenje bakterija u znoju.

Čajevac i za lice čini čuda. Osobe koje pate od akni posebno će se obradovati činjenica da je on moćno sredstvo protiv ovih neprijatnih upalnih promena na koži. Studijski je dokazano da čajevac značajno poboljšava stanje kože sklone aknama. Samo 5% ulja u preparatu je dovoljno da suzbije akne. On pomaže i za suvu kožu: par kapi čajevca u kremi efikasno hidrira kožu.

Nakon pregleda svih fantastičnih svojstava nije ni čudo što je ulje čajevca nezaobilazni sastojak dva Devi melema: za pete i virusne bradavice. Devi melem za pete, osim što neguje hrapavu i ispucalu kožu peta, sprečava razvoj gljivica i neugodni miris nogu. Devi melem za virusne bradavice isušuje bradavice i uklanja ih bezbolno i trajno. A tu je i Devi gel Clear skin, za masnu i kombinovanu kožu sklonu aknama. Uz mudrost i iskustvo starih naroda, prirodu i Devi meleme do zdravih nogu!

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Devi melem za pete
Devi melem protiv virusnih bradavica
Clear skin gel
Čajevac, grančica

Druge naše biljke: